» »

Delo v tujini in avtomobil

Delo v tujini in avtomobil

reto889 ::

Lepo pozdravljeni!
v Austriji sem zaposlen 7 mesecev,in imam tukaj urejeno tudi prebivalisce. Zanima me ce morem tukaj prijavit tudi avtomobil, uredit zavarovanje itd... Ker se ta mesec odlocam za nakup novega avtomobila me zanima kje svetujete,da ga kupim v Austriji ali v Slo. In ce ga naj kupim v Slo,kako ga naj prijavim, zavarujem v austriji(ce je potrebno seveda).
Upam da mi bo znal kaj pomagat, svetovat.
Hvala za pomoc

black ice ::

Če imaš v Avstriji urejeno stalno prebivališče, ga (verjetno) moraš prijaviti tam. Sicer so dajatve nekoliko večje, je pa kul to, da imaš lahko več avtomobilov z istimi tablicami, plačaš pa zgolj zavarovanje za 'najdražji' avtomobil.

reto889 ::

Glede dajatev ni neke velike razlike. Vecja tezava je ker so avtomobili dosti cenejsi v slo. kot v aus. Zato ne vem kako to speljat. In skrbi me ce bi imel slovenske table da nebi imel kakega problema tukaj zgoraj z njihovimi policaji ali kaj podobnega.

black ice ::

Prepiši avtomobil na osebo s stalnim bivališčem v Sloveniji, ti se pa daj v prometno dovoljenje vpisati kot uporabnik vozila ali uvozi avtomobil v Avstrijo.

Damiani ::

Moja bivša je tujka, prebivalka EU. V SLO je imela prijavljeno začasno bivališče. Nov avto je kupila v SLO, prijavila ga je v svoji državi. Ni blo nobenih problemov. Mislim da se v svojo državo pripeljala s preizkušnjo in uredila zadevo brez BP.

jernejl ::

Tukaj je predlog uredbe o poenostavitvi postopka selitve motornih vozil (in kolikor mi je znano ta uredba še ni bila sprejeta):
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex...

Kolikor vem, če imaš stalno prebivališče v Avstriji, moraš avto registrirati tam.
Če ga želiš tam registrirati, pa moraš tam plačati davke (davek na motorna vozila - pri nas je to DMV, v Avstriji NoVA, ter v primeru nakupa novega avtomobila tudi DDV).

Konkretno vem za dva primera, kjer sta slovenca imela v Avstriji težave, ker sta imela tam prijavljeno stalno bivališče, vozila pa sta se z avtomobili, kupljenimi in registriranimi v sloveniji (oba sta bila kaznovana; eden je potem odjavil stalno bivališče v Avstriji, drugi pa je avto prodal in ga kupil v Avstriji).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

reto889 ::

Prvo hvala vsem za pomoc.
Ravno tega se bojim,ker je kazen 800+eurov, kolko sem slisal. Jaz bi ze avto tukaj registriral pa placal ddv, ampak kupil bi ga pa rad v sloveniji,ker so res dosti cenejsi. Se opravicujem ker ne morem odpret linka,saj nimam neta in sem na telefoskem internetu. Najlepse bi bilo ce bi se dale pri nas vzet kake testne table ali kaj podobnega da bi ga sem prpeljal in tukaj naredo tehnicnega in vse ostale stvari. (ce to sploh gre). To mislim da se bi bilo najceneje,ce le ni prevec komplikacij in pa da ni kak velik davek na vse skup.
Pojma nimam kaj naj naredim

zx81 ::

Trenutno imam natanko isti problem. Če si v Avstriji, ga je bolj ziher gor registrirati, ker financarji in policaji precej težijo, če si imaš prijavljeno bivališče in tuje tablice. Te pa pride veliko dražje vse skupaj. Najprej plačaš tehnični gor (cca 50 eur), potem vpis v njihovo bazo podatkov (200 eur) in pa še davek Nova, ki pride okoli 18-20% vrednosti avta. Tudi zavarovanje je vsaj enkrat dražje kot v Sloveniji.
V Sloveniji za par 10 evrov dobiš izvozne tablice, ki ti veljajo za par dni, in imaš čas, da ga prepelješ v Avstrijo.

reto889 ::

Tale davek nova se placa samo 1x pri nakupu oz.prijavi vozila al se to placuje vsako leto z ostalimi stvarmi kot so tehnicni itd?

jernejl ::

Samo 1x za vsako vozilo, za katerega NoVA še ni bil plačan (torej ga ne plačaš, če kupiš rabljen avto v avstriji).

Nekaj o nakupu avtomobila v drugi državi EU (s tem, da v tem prispevku ni govora o DMV oziroma NoVA):
http://europa.eu/youreurope/citizens/sh...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

reto889 ::

Hvala vsem, bom javil ko bom vse skupaj resil.

Samson ::

Kolikor vem so kolega ustavili in rekli da mora avto prepisat oz. ga ne sme peljati po AU vec kot tri mesece po pridobitvi medelcedel al kuga je ze prebivalisce. Kazen je bila pa mislim da 120€.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

black ice ::

Verjetno si mislil Meldezettel. Piši kao što govoriš v nemščini ne funkcionira. ;)

Samson ::

Niks funkcioniren aba ebi ga... :O)
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stalno prebivališče v drugi EU državi, vse drugo pa v Sloveniji?

Oddelek: Loža
162187 (1725) shadeX
»

Registracija vozila na Hrvaškem (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
539679 (7026) rogerg
»

Delo v Avstriji (Graz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6226979 (17930) sampi
»

Ponovni uvoz avtomobila

Oddelek: Na cesti
235165 (4398) Red_Mamba
»

Zaposlitev v dveh drŽavah

Oddelek: Problemi človeštva
4510030 (8878) black ice

Več podobnih tem