» »

namestitev kvalificiranega digitalnega potrdila v brskalniku

namestitev kvalificiranega digitalnega potrdila v brskalniku

alese ::

meni to ne dela nikjer v nobenem brskalniku, sploh ne vem kak to naložiš in kje se vidi če je naloženo, sem na zavarovalnici triglav ker bi rad preko spleta sklenil zavarovanje in v firefoxu mi vedno napišeProsimo, da preverite namestitev vašega osebnega kvalificiranega digitalnega potrdila v vašem brskalniku prijavo v spletno poslovalnico sicer nardi potem pa mi napiše to. v explorerju pa netscapu mi pa ko kliknem na okvirček prenesei potrdilo sploh nič ne nardi ima kdo izkušnje

NeMeTko ::

Ali sploh imaš OSEBNO KVALIFICIRANO DIGITALNO POTRDILO ?

Tu se govori o digitalnem certifikatu, ki ga dobiš v sklopu elektronskega bančništva Klik/NLB in podobno, ali pa si ga naročiš na upravni enoti (greš na občino, izpolniš nek obrazec in ti izstavijo certifikat).

Ta certifikat velja kot uradni 'dokument', 'osebna izkaznica', s katero lahko strežniku zavarovalnice dokažeš, da si za računalnikom res TI in ne sosedov mulc Jaka, ki je nekoč videl kako si tipkal svoje geslo za to stran.

V sklopu izdaje certifikata, dobiš tudi navodila za prevzem tega in njegovo namestitev (za IE/Chrome samo 2x klineš na datoteko s certifikatom).

Tako, kot ti opisuješ svoje težave, pa predvidevam, da nimaš osebnega kvalificiranega digitalnega certifikata.

z00s ::

Točno tako, kot je napisal NeMeTko. Za motivacijo še povem, da ga dobiš zastonj:)

lp,Z00s

alese ::

hvala za odgovore, jaz sem mislil, da s tem ko daš svoj email in to tam klikneš kjer se to nardi, da s tem imaš digitalno potrdilo, očitno temu ni tako in moraš na občino,a pol oni preko mreže to nardijo ali kako.

pa lahko šibaš dva potrdila iz enega računalnmika ker bi rabila tudi sestra

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alese ()

dope1337 ::

Greš na občino, oddaš vlogo za digitalno potrdilo za fizične osebe. Potem traja neki časa, da ti en del gesla pošljejo po emailu, drugi del pa po pošti (fizično). Greš na spletno stran od sigence (potrdila za fizične osebe -> kako prevzamem spletno digitalno potrdilo), vneseš oba gesla, izbereš kateri brskalnik uporabljaš, ostalo se naredi samo ... simple as that.

Edit: typo
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()

NeMeTko ::

Ja, lahko imaš več certifikatov - ko prideš na stran, ki zahteva tvoj certifikat za identifikacijo, te vpraša, s katerim se boš prijavil.

Malo bolj problematični so certifikati pri uporabi z mailom. Ponavadi je tvoj mail naslov 'zapečen' v certifikat in ga lahko uporabljaš samo s tistim accountom, ki si ga navedel pri registraciji certifikata. Zato moraš dobro premisliti, kateri mail naslov boš pri registraciji/vlogi navedel, da kasneje nebi prišlo do situacije, ko bi želel poslati nek 'uradni mail' s svojega 'uradnega naslova', certifikat bi pa bil izstavljen za drug naslov - tako da ga nebi mogel uporabiti za podpis maila.
Problem nastane tudi, če imaš več mail naslovov - nek službeni in nek zasebni (pri providerju), pa morda še kakšen gmail.
V tem primeru bi potreboval tri certifikate: službenega, zasebnega z naslovom pri providerju, pa še enega za gmail.
Upravna enota ti bo izstavila recimo tistega zasebnega za providerja, službenega ti dodelijo v službi (če ga potrebuješ - v nekaterih firmah je celo predpis, da ne smejo pošiljati nepodpisanih mailov) - kaj pa potem z gmail naslovom?

No, tudi za gmail in podobno obstaja rešitev - pač si na spletu pridobiš certifikat pri enemu od izdajateljev. Večinoma so ti certifikati sicer plačljivi, vendar se najdejo tudi kakšni brezplačni. Jaz sem si tako priskrbel Comodo "FREE Secure Email Certificate" za moj gmail account.

alese ::

hvala, a lahko šibaš dva potedidla iz istega računalnika in brskalnika kje pogledaš če je notri ker v nastavitvah ni nič

amigo_no1 ::

NeMeTko
Problem z maili in certifikati se pojavi takrat, če hočeš dokument digitalno podpisati (v Wordu itd), za njegove potrebe škoda da mu to sploh omenjaš.


Da.

Pravopis ti ni najmočnejša stran, bolj kot ne ugibam kaj si hotel napisati.


V google napiši "sigenca", klikni "Potrdila za fizične osebe", kjer ti VSE PIŠE v slovenščini -> RTFM torej !
Linkov namenoma ne bom dajal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

NeMeTko ::

Sem že zgoraj napisal, da te brskalnik ob zahtevi za certifikat vpraša, katerega misliš ponuditi za avtentikacijo.

IE in Chrome drugače uporabljata Windows Certificate Store - shrambo certifikatov o Windows operacijskem sistemu (to uporablja še vrsta drugih programov).
Firefox pa ima svojo lastno shrambo za certifikate.

Če uporabljaš IE, lahko certifikate pregleduješ že iz brskalnika (Internet Options/Content - Certificates).
Isto tako jih lahko pregleduješ, če zaženeš program mmc.exe in si dodaš/odpreš Snap-In za certifikate.

V Firefox prideš do certifikatov preko Options/Advanced/Encryption/View Certificates

Vsekakor odsvetujem, da v skladišču certifikatov nekaj 'čaraš' po svoje, še toliko bolj, če se ne spoznaš v te reči in ne veš kaj pomenijo in čemu služi vsa tista množica certifikatov, ki se nahaja v tisti shrambi. Certifikati tam niso kar tako notri in kakršnokoli brisanje lahko ima za posledico, da ti kakšen program ne bo delal, da se nadgradnje ne bodo hotele nalagati, da ti bo nenadoma začelo javljati, da določena spletna stran nima veljavnega certifikata in podobno.

z00s ::

Sploh pa dobiš zraven natančna navodila, ki jim slediš in je to to.

A si že šel na občino?

lp,Z00s

alese ::

hvala vsem za trud, nisem še šel na občino, bom zrihtal.pravipis ja lol.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Digitalno potrdilo - SIGENCA, problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
208497 (6261) fulgur
»

Certifikat !

Oddelek: Informacijska varnost
278972 (3776) SeMiNeSanja
»

problemi z digitalnim certifikatom SIGEN-CA

Oddelek: Informacijska varnost
3417392 (8183) Ice-Heki
»

Varnost spletnih bank - enkratna gesla

Oddelek: Informacijska varnost
346876 (5028) seba-beba
»

Sigen-CA in osebni podatki

Oddelek: Informacijska varnost
61833 (1657) BlueRunner

Več podobnih tem