» »

vgradnja ventilatorja v hladilno omaro

vgradnja ventilatorja v hladilno omaro

sasquatch ::

imam starejšo hladilno omaro LTH, katera hladi s pomočjo hladilnih reber (satovja), nameščenih v notranjosti na zadnji steni (glej sliko spodaj).
s kroženjem zraka in enakomernejšo porazdelitvijo temperature v hladilni omari ter s tem tudi pospeševanjem hlajenja bi dosegel tudi hitrejši izklop hladilne omare. s tem bi privarčeval na porabi el. energije. razmišljam, da bi to dosegel z vgradnjo ventilatorja v notranjost hladilne omare.

1. glede na to, da ne bi rad preveč izgubil na prostoru v notranjosti hladilne omare... bi z vgradnjo več manjših ventilatorjev na stranske stene hladilne omare dosegel enak učinek hlajenja kot, če bi montiral večji in tanek ventilator pred samo satovje?

2. naj bo ventilator vgrajen tako, da sesa zrak iz notranjosti hladilne omare in ga vpihuje v satovje ali obratno?

3. ali bi bil dovolj en manjši ventilator montiran nekje pri tleh, da dviguje hladen zrak in s tem pospeši kroženje zraka?

  • spremenilo: sasquatch ()

NeMeTko ::

Konkretno ti ne znam povedati, kaj bo v tvojem primeru zadoščalo in koliko (če sploh?) boš privarčeval (tudi ventilator je porabnik!).

Če potipaš tisto satovje, boš ugotovil, da je na enem koncu bolj vroče (zgoraj?), na drugem pa bolj hladno.
Praviloma se hladi zadeve 'protitočno', torej hladen zrak mora vstopati tam, kjer je satovje bolj hladno in potovati proti bolj vročemu delu. Da ne boš po nepotrebnem obremenjeval ventilator, moraš imeti dovolj velike reže za izstop toplega zraka.

Najbolj vprašljivo je krmiljenje ventilatorja. Verjetno ne želiš, da bo poganjal zrak brez prekinitve 24/7?
Torej boš moral vgraditi nekakšen termostat, ki bo aktiviral ventilator le takrat, ko je to potrebno in ga tudi izklopil, ko ne bo več potrebe, da bi delal.

Ker so večji ventilatorji običajno tišji, moraš izbrati največjega, ki ga lahko še potlačiš v omaro (vsekakor pred tem tudi preveriti koliko glasen naj bi bil po specifikacijah). Najslabše, kar se ti lahko zgodi, je to, da se ti omara obnaša kot resonančna škatla in dodatno ojača hrup ventilatorja.

Zavedati se moraš tudi tega, da bo ventilator verjetno povzročil dodatno nabiranje prahu na satovju, kar bo spet poslabšalo hlajenje.

Potem imaš še vprašanje ali boš vzel ventilator na 220V ali 'PC kramo' ki dela na 5V - temu ustrezno moraš potem vkalkulirati še transformator in usmernik, ki sta spet potrošnika.

Ali boš res s pomočjo dodatnih ventilatorjev dosegel kakšen prihranek je teško predvideti. Lahko pa poskusno meriš tedensko porabo hladilnika (ga priklopiš preko merilnika) pred 'nadgradnjo' in potem. Vendar je zelo teško doseči zares primerljive rezultate, saj bi moral imeti v obeh primerih enako sobno temperaturo in vlago, isto vsebino hladilnika, pa še odpirati bi ga moral v obeh primerih enako.

Po moje, so ti hladilniki že tako skonstruirani, da imajo dovolj veliko hladilno telo (satovje), da ob naravnem kroženju zraka dosežejo optimalno hlajenje hladilnega plina. Dokler ima tisto satovje dovolj prostora, da lahko zrak po naravni poti kroži, tako verjetno ne boš dosegel nekih posebnih učinkov. Druga zgodba bi bila, če bi imel premajhno omaro in nebi mogel zagotoviti ustreznega naravnega kroženja zraka.

Redorange ::

Ko sam delal v kuhinji so nam nekaj posodobili hladilnike in so nam na vrhu dali velik ventilator ki je tudi hladil (bolj blizu vrat kot zadnji steni) da je pihal proti dol. to pa zato, da se ustvari "hladan zavesa" ko odpiraš vrata.
Nekako se zmanjša količina zraka ki se izmenja ko odpreš vrata. Je pa pihal tisti zrak čez cel hladilnik.

Kompresor so pa dobesedno montirali na zunanjo stran kuhinje (skozi zid), da ni bil v kuhinji v tisti vročini.

Zgodovina sprememb…

sasquatch ::

najprej hvala obema za odgovor.

mogoče sem se malo nerodno izrazil; ni mi prioriteta zmanjšanje porabe ampak enakomerno in pospešeno ohlajanje v kolikor je mogoče. to hladilno omaro uporabljam zgolj nekajkrat letno. ventilator sem mislil povezati na termostat hladilne omare tako, da bi se vključil oz. izključil skupaj s hladilno omaro. satovje hladi ok in ni potrebno dodatno ohlajanje, ampak me zanima kam in kako montirati ventilator, da pospešim kroženje zraka v hladilni omari (da piha od zgoraj navzdol ali od spodaj navzgor, da piha v satovje ali da sesa zrak od satovja in ga razpihuje po notranjosti,...).

obstaja tudi izvedba iste hladilne omare z ventilatorjem, ki vpihuje hladen zrak in ki je montiran na zgornjo steno hladilne omare, vendar je notranjost oz. volumen tega tipa omare občutno manjši (sem videl pri znancu). jaz imam v zgornjo steno pritrjeno konzolo, na katero se obesi kavlje. v primeru izvedbe z ventilatorjem pride konzola pod njim montirana dokaj nižje. jaz pa ne bi rad izgubil na volumnu.

Redorange ::

Po mojem je še vedno bolje če ga daš na vrh, sploh zaradi kakih smeti, če kaj poliješ,... če ga boš imel spodaj bo šlo vse v ventilator. Glede kroženja ko bo enkrat pihalo bo itak se ves zrak pomešal, tako da al je spodaj al zgoraj...

sasquatch ::

Če bi ga dal bolj spodaj, bi ga montiral na zadnjo steno tik pod satovje, ampak najverjetneje ga bom res dal nekam zgoraj pa bo. Tam bo tudi najmanj izpostavljen. Hvala za predloge.

SplitCookie ::

s kroženjem zraka in enakomernejšo porazdelitvijo temperature v hladilni omari ter s tem tudi pospeševanjem hlajenja bi dosegel tudi hitrejši izklop hladilne omare. s tem bi privarčeval na porabi el. energije.

Ye rajt

Prvo raje spucaj tisto svinjarijo ven.

Vse ostalo boš samo še bolj zafrknil stvar kakor je trenutno.

Rebra so zdimenzionirana na pasivno hlajenje/gretje. Karkoli se spreminja pomeni spremembo na celotni mašini.

Če boš povečal hlajenje boš povečal tudi gretje in preobremenjeval tako kompresor kot zunanja hladilna rebra.

Ventilator pa tudi ni zastonj in ti dodatno greje notranjost hladilnika.

Če hočeš prišparati:
Spucaj umazanijo
Preveri ali tesnilo tesni in ga po potrebi menjaj
Preveri izolacijo hladilnika

The end
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hladilnik temperatura

Oddelek: Loža
65936 (5808) Castiel
»

37" LCD širine ohišja izpod 90cm

Oddelek: Zvok in slika
325652 (3854) king67
»

Optimalna postavitev ventilatorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
264829 (2482) svetetko
»

brnenje ali vodno hlajenje-alternativa

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
111585 (1348) frenk
»

Ekstremno zračno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231752 (1239) Tomi

Več podobnih tem