Forum » Loža » Hladilnik + vakumiranje
Hladilnik + vakumiranje
Golden eye ::
A obstaja hladilnik, ki še vakuumira hladilni prostor? Hrana bi bila še bolj obstojna.
To bi blo ful praktična zadeva. Ne pa da moreš hrano dajat v vakuumske posode, vakuumirat in šele napo v hladilnik. A bi vakuum kej oviral hlajenje?
Mal sem googlal pa sem najšel sam tole:
http://www.google.com/patents/US2006009...
To bi blo ful praktična zadeva. Ne pa da moreš hrano dajat v vakuumske posode, vakuumirat in šele napo v hladilnik. A bi vakuum kej oviral hlajenje?
Mal sem googlal pa sem najšel sam tole:
http://www.google.com/patents/US2006009...
Magic1 ::
Dost problemov bi taka izvedba prinesla:
-kako zagotoviti dosti dobro tesnenje na 2m+ dolžine
-cel žur uporabljat tak hladilnik. Preden ga odpreš, morš uspostavit normalni tlak. Po uporabi nazaj vakumirat.
-še največji problem, dosti artiklov bi ti zaradi podtlaka preprosto izmaličilo.
-kako zagotoviti dosti dobro tesnenje na 2m+ dolžine
-cel žur uporabljat tak hladilnik. Preden ga odpreš, morš uspostavit normalni tlak. Po uporabi nazaj vakumirat.
-še največji problem, dosti artiklov bi ti zaradi podtlaka preprosto izmaličilo.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
T0RN4D0 ::
Tesnenje bi bil najmanjši problem za podtlak. Ventil za izenačevanje tlaka tudi ni ravno velik tehnični problem, avtomatsko pumpanje po zaprtju tudi ne. Že brez elektronike bi lahko montiral ventil na ročko za odpiranje in kompresor na isto stikalo kot za lučko v hladilniku (s kontra delovanjem) :D
Dej jogurte in mleko v vakumiran hladilnik in se čudi :D
Dej jogurte in mleko v vakumiran hladilnik in se čudi :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Magic1 ::
Tesnenje na tej dolžini pri redni uporabi bi bil še kako velik problem. Še današnji hladilniki imajo po parih letih probleme s tesnenjem pa imamo opravka le s konvekcijo(med konvekcijo in tlakom je pa ogromna razlika).
Pri izenačitvi nisem mislil na problem izenačitve pritiska, temveč na čas in energijo, ki je potrebna za to.
Pri izenačitvi nisem mislil na problem izenačitve pritiska, temveč na čas in energijo, ki je potrebna za to.
Magic
dzinks63 ::
Problem bi bila teža takšnega hladinika, biti bi moral precej predimenzioniran glede na klasične, ker drugače bi ga stisnalo kot pločevinko za pivo.
RejZoR ::
Teoretično je vse lepo in prav, v praksi pa boš imel dva ogromna problema, ki ti bosta vzela vso voljo do dizajna take mašine...
1. Vakum (torej manjko zraka) je slab oz nikakršen prevodnik mraza, torej ubiješ smisel takega hladilnika že v štartu, ker ti ne bo hladil živil preko ohlajenega zraka kot to počnejo VSI hladilniki ampak bi moral hladit živila z uporabo kontakta s hladilnimi rebri. Kar ne nepraktično in bi rabil ogromno fiksnih polic skozi katere bi šla hladilna rebra in še tam bi imel zelos lab stik z živili, ki niso pravokotna. Npr že valjasta salama in kozarec kumaric bi imel grozne probleme zaradi nikakršne stične točke...
2. Vsakič ko bi črpalka izčrpala ohlajen zrak ven, bi naredil ogromno izgubo. Ki se pravzaprav dela že tako, vsakič ko odpreš hladilnik.
Trenutno se najbolj uporablja 0°C cona, ki napol zabriše mejo med zamrzovalnikom in hladilnikom brez da živilom spremeni strukturo zaradi formiranja kristalov ledu v živilih.
Drugo je No Frost sistem, ki skrbi, da je v hladilniku suh ampak hladen zrak (kar pomeni slabše pogoje za bakterije) ter svetloba specifičnega spektra, ki povzroči, da rastline v hladilniku še naprej v manjši meri furajo fotosintezo in s tem ohraniš določene sestavine.
Vakumiranje je imo smiselno samo na nivoju posameznih živil.
1. Vakum (torej manjko zraka) je slab oz nikakršen prevodnik mraza, torej ubiješ smisel takega hladilnika že v štartu, ker ti ne bo hladil živil preko ohlajenega zraka kot to počnejo VSI hladilniki ampak bi moral hladit živila z uporabo kontakta s hladilnimi rebri. Kar ne nepraktično in bi rabil ogromno fiksnih polic skozi katere bi šla hladilna rebra in še tam bi imel zelos lab stik z živili, ki niso pravokotna. Npr že valjasta salama in kozarec kumaric bi imel grozne probleme zaradi nikakršne stične točke...
2. Vsakič ko bi črpalka izčrpala ohlajen zrak ven, bi naredil ogromno izgubo. Ki se pravzaprav dela že tako, vsakič ko odpreš hladilnik.
Trenutno se najbolj uporablja 0°C cona, ki napol zabriše mejo med zamrzovalnikom in hladilnikom brez da živilom spremeni strukturo zaradi formiranja kristalov ledu v živilih.
Drugo je No Frost sistem, ki skrbi, da je v hladilniku suh ampak hladen zrak (kar pomeni slabše pogoje za bakterije) ter svetloba specifičnega spektra, ki povzroči, da rastline v hladilniku še naprej v manjši meri furajo fotosintezo in s tem ohraniš določene sestavine.
Vakumiranje je imo smiselno samo na nivoju posameznih živil.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RejZoR ()
dzinks63 ::
In ko bi v tak hladilnik dal npr. še cele hrenovke, cele mini salame, tovarniško zaprt kozarec kumaric, tovarniško zaprte jugurte in še kaj, bi ti vse to explodiralo, v hladilniku bi imel totalen kaos, tisto kar bi pa dal vanj odprtega, na krožniku, ali ako drugače , bi se ti pa izsušilo do trdote opeke.
RejZoR ::
Vprašanje kakšen podtlak bi dejansko dobil v primeru, da izsesaš toliko zraka kot ga je v povprečnem hladilniku. Jogurti bi se skoraj sigurno napihnili, ker folija na vrhu je tanka, enako lonček, za ostale stvari pa skoraj dvomim... Tud vakumirat že pakirana živila nekako nima kaj dosti smisla, tle se gre bolj za odprte stvari oz brez embalaže...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Golden eye ::
OK, za celotni hladilnik sem tudi jaz nekako dvomil...
Bolšja izvedba bi bila potem taka, da bi imel hladilnik en manjši prostor posebej prilagojen za vakumiranje. Tako bi se lahko sam odločil kam bi shranjeval živila (vakkum/hladen zrak). S tem bi se izognil skoraj vsem zgoraj omenjenim težavam.
Bolšja izvedba bi bila potem taka, da bi imel hladilnik en manjši prostor posebej prilagojen za vakumiranje. Tako bi se lahko sam odločil kam bi shranjeval živila (vakkum/hladen zrak). S tem bi se izognil skoraj vsem zgoraj omenjenim težavam.
T0RN4D0 ::
Mislim da ne bi nobenega problema rešil s takšnim hladilnikom. Tudi vakum v takšnem hladilniku bi bil verjetno nekje ranga -0.8bar, morda 0.9... Se pravi ti noter še vedno ostane zrak.
Kakšna živila bi dajal notri?
Cena takšnega hladilnika ti zagotovo ne bi bila všeč :)
Kakšna živila bi dajal notri?
Cena takšnega hladilnika ti zagotovo ne bi bila všeč :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Golden eye ::
Mislim da ne bi nobenega problema rešil s takšnim hladilnikom. Tudi vakum v takšnem hladilniku bi bil verjetno nekje ranga -0.8bar, morda 0.9... Se pravi ti noter še vedno ostane zrak.
Kakšna živila bi dajal notri?
Cena takšnega hladilnika ti zagotovo ne bi bila všeč :)
Sej ga niti ne rabm, sam tko bl informativno me zanima zakaj ni v praksti to bolj zaživelo?.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Polnjenje klime pri avtuOddelek: Loža | 20018 (18627) | MadMax |
» | vlaga v stanovanju (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23339 (4898) | telexdell |
» | Vodno - par vprasanjOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2083 (1499) | tec |
» | Push ali pull vntilator na radiatorju?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1711 (1466) | Pyr0Beast |
» | Parno hlajenje?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1819 (1328) | fictionel |