» »

Parno hlajenje?

Parno hlajenje?

sketch ::

Okej, koncept je pobran iz hlajenja, katerega je IBM pred kratkim začel uporabljati v prenosnikih, ampak mislim, da bi lahko bil uporaben tudi za domače računalnike.

:: Teorija ::
Za uspešno odvajanje toplote potrebujemo medij, ki je sposoben odvzeti veliko toplote.
Toplota se lahko odvaja na dva načina: z medijem, ki je sposoben prevzeti veliko toplote, a se premika počasi (= voda itd), ali pa z medijem, ki prevzame malo toplote a hitro cirkulira (=zrak).
Kaj pa, če bi imeli medij, ki lahko prevzame veliko toplote a se povrh tudi zelo hitro giblje?
Primer:
Vzamemo hladilni blok. V blok damo vodo, a ne do vrha; iz bloka nato izčrpamo zrak do neke določene mere in blok neprodušno zapremo. Iz bloka vodita dve cevi, ena proti zunanjemu hladilniku in druga nazaj v blok.
ko se čip segreje recimo na 40C, začne voda v bloku zaradi podtlaka izparevati; para se nato zelo hitro premakne do zunanjega hladilnika, kjer se ohladi in nato odteče ohlajena nazaj v hladilnik na procesorju.
To je na prenosnikih urejeno z preprosto kovinsko votlo paličico, ki je zataknjena na eni strani v heatsink od proca, na drugi pa v heatsink od ventilatorja. Works like a charm. :D

:: Praksa ::
Torej, kako bi stvar uprabili na osebnem kompu?
Lahko bi se stvar uporabljala za hlajenje z in brez peltierja.
Kakorkoli že, treba jo je tempirati na želeno temperaturo, ob kateri bo voda izparevala.
Obenam je treba paziti na prenos; stvar se lahko uredi enostavno z navpično cevjo, ki poteka do vrha ohišja (pasivni prenos pare in vode), ali pa z nekim aktivnim prenosom (pumpe, ventilatorji?).
Z pravilnim oblikovanjem in izračunom konvekcije bi se mogoče celo dalo urediti popolnoma pasivni prenos brez ventilatorjev (je kdo omenil "tihi računalnik"?).

:: Problemi ::
- Izračuni. Treba je izračunati in doseči natančen podtlak, prav tako je treba dati noter ravno toliko vode, da ne bo mogla vsa izpareti (ko zrak doseže polno nasičenost, mora v sistemu še vedno ostati nekaj vode).
- Prestavljanje problema. Stvar je podobna kot peltier; na eni strani bo toplota izginjala kot za stavo, na drugi pa jo bo treba vražje dobro hladiti, sicer po cela p**darija ker ne bo zadosti kondenzirane vode za povratek v blok. Mogoče je treba mislit na dodaten rezervoar - "buffer".

Torej, če je tu kakšen FMF študent s fetišem na termodinamiko, modelar, meteorolog in vsi ostali - komentirajte in predlagajte!!

lp
s.
Adapt and overcome.

Matek ::

Smart Idea. Kaj če bi za začetek probal kar s tistim iz laptopa, saj me isti socket pa to, če pa nekateri prodajalci mečejo navadne proce not. Pol bi najbrž pasalo, da bi vzel iz enga laptopa pa probaval. Ker je lažje modificirat, kar že maš, kot pa čist na novo delat. Sicer pa, upam da bo Boeing hitro tu.:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

sketch ::

Jah, ne vem... te stvari so samo na nekaterih prenosnikih, pa še to na novejših... tako da bi kanibaliziranje enega veliko stalo :(
Sicer pa ni toliko stvar v izvedbi (okej, edini težki stvari sta doziranje in podtlačenje), zaenkrat je bolj problem v izračunih... mislim, lahko bi šel sam računat, ampak realna termodinamika je dokaj zafrknjena... kakšen FMFjevec kje? :D

lp
s.
Adapt and overcome.

TESKAn ::

To, o čemer govorite, se imenuje heat pipe in niti ni tko nova zadeva...samo da so notr večinoma dajali kake pline, recimo freone. Mah, poglejte si na www.benchtest.com.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Boeing ::

to bi se dalo, ampak problem tesnenja... bi rabo vsaj kake pol bara podtlaka, do pa je že kar spoštovanja vredna obremenitev za doma izdelan sistem... razvijte idejo do konca, jst jo bom pa nardil :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

sketch ::

Jah, nihče ni rekel da smo prvi... lahko smo pa boljši ;)
Teskan, prebral sem tisti page - prišel je do točno istih problemov kot sem jih predvidel, torej umerjanje an temperaturo in izhlapevanej tekočine do nasičenosti.
Freon je verjetno res bolj ugoden, saj je nadtlak laže povzročiti kot pa podtlak. Pri vodi pa je prednost možnost natančnega doziranja (=testrianje odpade, bolj predvidljiva zadeva).
Boeing, eno vprašanje - mogoče poznaš material za cevi, upogljiv, ki lahko prenese visoke temperature, recimo nekje do 150C?

lp
s.
Adapt and overcome.

Boeing ::

aluminijaste cevi z 1.5 do 2mm steno.
baker odpade, težji in vzdržljivejši materiali pa tudi.
LP, B.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Red_Mamba ::

Jst kemijo študiram in mam parni diagram za razne spojine, med drugim tud za vodo. Če kdo nuca se mi lahka javi. Mam tud vakuumsko črpalko, ki je zmožna zvakuumirat 200l bojler na 98% vakuum (oče ma sušilno komoro). Tko da če bom mel kej cajta se lahka mal pošpilam pa celo probam to skup spravit.

sketch ::

Boeing nisem mislil tako - kot sem videl na linku, katerega je podal Teskan, je eden izmed glavnih problemov rigidnost takega sistema (i.e. ni primeren za premeščanje iz kište v kišto). Mislil sem na kaj podobnega, kot je cev za tuš - tako, katero lahko po mili volji zviješ; le da bi potem uporabnik moral paziti, da nima cevi pod kotom večjim od določenega (45-60 stopinj od horizontale?)

Prav tako sem razmišljal, da bi se mogoče dalo izdfelat en blok za na vrh računalnika, na katerega bi potem po želji priklapljal enote za hlajenje proca, grafične.... tako bi modul za na vrh računalnika recimo imel štiri module, od katerih bi se vsak lahko priklopil na različen vir, hladilo pa bi se vse v kompletu...

Red_Mamba, ali obstaja še kakšena tekočina/plin katero se da pripravit do izparevanja pri določeni temperaturi z nad- ali pod-tlačenjem?
Verjetno je bolj ugodno nadtlačenje, saj se slebo tesnenje laže opazi, pa še vakuumske komore ne potrbuješ za izdelavo...?

lp
s.
Adapt and overcome.

Boeing ::

sketch: cev za tuš bo pri pol bara podtlaka samo še kos gume, ne pa cev ! Za take hece rabiš kovinske cevi, usterzno toplotno oblikovane in že prej zvite tako kot morajo biti.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Red_Mamba ::

ja tetraklor metan bi bil po moje boljši od vode. Aceton pa eter bi bla tud OK, problem je samo da sta lahko vnetljiva. Izpust etra v sobi bi se končal tud s kakim spancem :) Nižji parni tlak ko imajo tekočine bolše je (čim nižje vrelišče). če bi dubu kloro metan k je pri sobni plin (vre pri prbližn -28°C) bi blo kr OK, s tem da bi moral bit pod takim tlakom da bi bil v tekočem stanju (bom probal dobit pardni diagram da pogledam tlak).

Komore pa itak ne nucaš. Ti sestaviš zadevo, naliješ not vodo. Priklučiš na vakuumsko črpalko in zvakuumiraš. Zapreš in to je to.

sketch ::

Boeing kaj pa če je stvar izdelana s snovjo, ki potrebuje nadtlak za izparevanje pri željeni temperaturi? Recimo freon ali tetraklotometan? Mislim, verjetno bi ojačana cev iz umetne mase prenesla stres nadtlaka in sprememb temperature, ali pač?

lp
s.
Adapt and overcome.

Boeing ::

sketch: to pa ja... recimo kakšne kevlarske cevi... sploh pa zakaj bi rabu, da je gibljivo ? a boš premeščal sem in tja iz kište v kišto al kaj !?
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

sketch ::

Boeing premicnost se mi zdi kumstna iz parih razlogov... prvi je, da se lahko pretvarjamo da je stvar masovno izvedljiva, drugi pa da ti, ce kupis nov racunalnik/zamenjas ohisje ne rabis izdelovati novega.

Seveda premicne cevi niso edina resitev - lahko so tudi fiksne a podaljsljive, ali pa kaj drugega (npr da je nastavljiva visina bloka nad ohisjem, tako da lahko, ce kupis vecje ohisje, skrajsas nogice bloka nad ohisjem in stvar spustis globje v ohisje) ... gre samo za igrackanje z idejo.

lp
s.
Adapt and overcome.

Brane2 ::

Mogoče sm kej faliu, a kaj je narobe s klasičnim hladilnikom ?

Tam maš pač freon ali kaj podobnega, čemur pomagaš s kompresorjem.

Saj tud pri navadnem vodnem hlajenju rabiš pumpo.

Kaj če bi naredil izparevalno komoro direktno na procesorju ?

Red_Mamba ::

pri uporabi cevi iz umetnih mas je problem tudi to, da se lahko topijo v snovi ko jo uporabljaz za hlajenje. Predno sploh kaj delaš se raje prepričaj da ne boš mel pol svinarije v kišti!!!

Boeing ::

brane: nč nisi falu, gre sam zato, da se pogrunta "kej novega"... drugače pa se načeloma strinjam s teboj... "navadno" vodno hlajenje iber alles :D
LP Boeing
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Brane2 ::

Ne, ne, pod "klasično hlajenje" sem mislu Gorenje in ostalo kompanijo...

V hladilniku v kuhinji maš natanko to. Kompresor, ki na eni strani cevovja poganja freon, tisti masivni hladilnik na zadnji strani je verjetno tik pred kompresorjem in na drugi streni izparevalna komora, kjer stvar ob nagli ekspanziji posrka toploto okolice.

Se tega ne bi dalo predelat za CPU ?

dexter ::

to Red_Mamba

a je kaka tekocina,ki bi se uparjala pri atmosferi pri kakih 40`c
pa da nebi bla problematicna za zdravlje al vzig...

mal si ogledujem aceton sam ma dokaj slab W/m`C (termalna konduktivnost) v tabeli mam podatek za vrelisce:
60`c/1.15bar,40`c/.6bar
-kaki so tvoji ce mas slucajno?
-koliko ma aceton gorisce?

Lahko napises za nove freone vrednosti za okoli 40`c,mislim da je 134a?Freon je skodljiv,toksicen?



Red_Mamba ::

ja problem je k je praktično vse "strupeno".
Še najbližje bi bli recimo:
metanol Tv=65°C
etanol Tv=78°C
trikloretilen 85C
tetraklormetan 74
aceton 55
bencin 35
eter 34
etilklorid 11

s tem da če niso strupeni pa lepo gorijo. konckoncev je tud od količine odvisna nevarnost

fictionel ::

eter bi bil cist ql :D

sam pol bi jih vecina 'zaspala' >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

odstranitev kompresorja iz hladilnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
168000 (6041) energetik
»

R407 direct die (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
32929843 (21476) AlesZ
»

Idej za resitev kondezacije in se vedno imeti pelt ter nizke temperature

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322280 (1907) Tic
»

Računalnik v kuhinskem hladilniku!

Oddelek: Strojna oprema
152027 (1661) morphling1
»

Freonsko hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
142558 (2344) luni

Več podobnih tem