» »

Delo v tujini - Avtorska pogodba vs sp

Delo v tujini - Avtorska pogodba vs sp

KrEn1234 ::

Pozdravljeni.

Ali ima kdo kaj izkušenj na to temo? Podjetje(eno samo) za katerega bi delal je v EU. Gre za strokovno IT delo. Delal bi nekje med Novembrom in Majem na lokaciji naročnika. Tam bi nekje tudi bival. Plačan bi bil 1x mesečno - gre za klasičen Contract Job.

Nimam se tudi pretirano namena ukvarjati z računovodstvom, zato predvidevam, da bi vsaj v primeru sp angažiral računovodski servis.

Katera opcija bi se mi bolj splačala? Kako je z uveljavljanjem stroškov in pa obdavčevanjem? Kakor sem uspel razbrati je mogoče tudi v primeru avtorske pogodbe uveljaviti stroške prevoza in namestitve. Ali to pomeni tudi za najem stanovanja za 6 mesecev? Predvidevam, da ja?

Zahvaljujem se za vsako pomoč.

ps
Se opravičujem, če je podobna tema že obstaja.

Invictus ::

Za tujce je najbolje imeti firmo. Potem on plača račun na tvojo firmo. Kakšno pogodbo boš podpisal, ni odvisno od slovenske zakonodaje, ampak od države kamor boš šel delat.

Če rabiš kaj več, lahko na ZS.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

opeter ::

Čakaj, ti boš zdaj tam (v X EU državi) in delal preko tamkajšnje avtorske?
Kaj pa, če bi te za ta (določen) čas zaposlili?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

KrEn1234 ::

opeter

Zakaj ne redna zaposlitev?
Situacija je malo bolj kompleksna, da redna zaposlitev nikakor ni mogoča. Drugi razlog so pa davki. Delo bi bilo začasne narave, poleg tega pa žal tudi ne-bi izpolnjeval drugih razlogov za odjavo stalnega prebivališča. Z uveljavljanjem nekaterih olajšav bi mogoče vsaj za malenkost znišal % davka na zaslužek.

Invictus
Tudi jaz mislim, da bo to še najbolj en ostavna rešitev. Očitno sem rač. stroškom ne bom uspel izmakniti:(
Hvala, ti bom res postavil še par vprašanj na ZS.

KrEn1234 ::

Kaj pa offshore umbrella company? Ali ima kdo kaj izkušenj iz tega področja?

Sicer se verjetno ravno ne-bi odločil za kaj takega(raje mirno spim) vseeno pa ne škodi razširiti obzorja:)

metalc ::

Pri firmi je birokracije z odpiranjem in tudi z zapiranjem, stroške imaš, tudi če ne posluje, da bi jo lahko za nekaj časa "zamrznil", mi tudi ni znano. Če boš redno opravljal takšna dela (seveda ne nujno pri istem naročniku), potem je varianta, sicer ne vem...

V glavnem, jaz sem imel eno podobno izkušnjo. Neka nizozemska firma je sklenila ekskluzivno pogodbo z eno angleško kadrovsko agencijo, ki me je našla, pointervjuala, še en pogovor je bil z naročnikom, nakar sem se za določen čas zaposlil pri NL podružnici te agencije, ki mi je zrihtala vse od začasne selitve, papirologije, izplačil, davčnih napovedi ipd.

Zdaj od doma delam za neko tujo firmo. Da se ne za**bavam z administracijo, smo se zmenili, da se formalno zaposlim (pogodbe za določen čas glede na trajanje projektov) pri neki firmici od znanca od znanca. Ta naša firma itak pavšalno plačuje računovodstvo (se pravi ista cena za par zaposlenih manj ali več) in naročniku izstavlja račune za moje delo, nakar mi te prihodke porazdelijo v bruto plačo, malico (prevoza seveda ni), regrese, dopust itd. Mogoče razmisliš kaj v tej smeri.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Iz redne zaposlitve na s.p. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14423969 (20211) Mavrik
»

Redna zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5515502 (12970) Double_J
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013851 (9339) Vikking
»

pogodba za določen čas

Oddelek: Loža
499789 (5930) cortez

Več podobnih tem