» »

Prihajajo novi Kindli

1
2
»

zeleni ::

Kar se tice minusov in plusov knjige, eknjig in lcdjev malo visje.

Z vecino zapisanega se strinjam. Ne strinjam se sicer s tem da bi moral paziti kam dam eknjigo. Bol pazim na knjigo, ker ne maram da dobi usesa. Kindle pa recimo kar porinem v torbo.
PDF: ja odvisno od pdfja. Nekatere se da lepo brat, nekateri so pa samo za silo ja. Ampak knjig itak nimam v PDFjih. To je samo sluzbena dokumentacija, kjer pa obcasno rabim samo kako poglavje. Za to prebrat je pa tudi dovolj.

Okapi ::

+ baterija drži 2-3 tedne, neprimerljivo z nobeno elektronsko napravo razen z ročnimi urami :)
Ob tem sem se spomnil, da bi lahko naredili kakšnega s sončnimi celicami, recimo kar na zadnji strani. Verjetno bi ga sploh ne bilo treba nikoli priklopit na napajanje.
Ko pa beres knjigo, pa to pri mnogih traja vec ur in se prakticno odklopijo od sveta. Pri tem LCD gladko pogrne.
To je ne smešen predsodek. A film na tv pa lahko gledaš dve uri? Te kaj bolijo oči po tem? Pa tudi samo delo za računalnikom - če si v državni službi, je mogoče videti tako, kot opisuješ ("preberes kaksen clanek, preklopis okno sem, preklopis tja. Poklepetas s kolegom, pogledas skozi okno, pogledas za lepo kolegico, gres na kosilo, cik pauzo"), tisti, ki zares delamo, pa po več ur skupaj gledamo v zaslon in bodisi beremo, kaj na njem piše, ali pišemo (in beremo, kaj smo napisali) ali tudi rišemo ali kaj podobnega. Narediš vsake toliko časa pavzo, ampak bolj zaradi riti in hrbta kot zaradi oči.

Pogoj je seveda, da je zaslon primerno oddaljen, da so črke primerno velike, da je svetlost in kontrast primerna. Ampak to vse velja tudi za e-ink ali navaden ink na papirju. Če so črke premajhne, je s papirja bolj utrudljivo brati kot z lcd-ja, kjer lahko črke povečaš.

Mimogrede, e-ink, tudi ta novi pearl, ima nikakav kontrast, 10:1 (prejšnja različica pa 7:1). LCD ima 300:1. Komur je to preveč, pa lahko mirno zmanjša.;)

"Most of what our mothers told us about our eyes was wrong," said Dr. Travis Meredith, chair of the ophthalmology department at the University of North Carolina, Chapel Hill. "Sitting close to a television, or computer screen, isn't bad for our eyes. It's a variety of other factors that can cause physical fatigue."
...
Doctors and researchers note that in most instances, paper can offer more visual sophistication than a screen. But certain types of paper, including inexpensive newsprint and the paper in softcover books, can actually provide an inferior reading experience for our eyes than the electronic alternatives.
...
Michael Bove, director of the Consumer Electronics Laboratory at the M.I.T. Media Lab, says different screens make sense for different purposes.

"It depends on the viewing circumstances, including the software and typography on the screen," said Mr. Bove. "Right now E Ink is great in sunlight, but in certain situations, a piece of paper can be a better display than E Ink, and in dim light, an LCD display can be better than all of these technologies."

E Ink has a very low contrast ratio. Although it can offer an excellent reading experience in bright sunlight, the screens can become uncomfortable to use in dark settings because of the lack of contrast and backlighting on the screen.

http://bits.blogs.nytimes.com/2010/02/1...


O.

zeleni ::

Mislim, da te gladko posekam v tem koliko ur delam. Ce ne tebe, pa veliko vecino ostalih. Vcerajsnjega delavnika se nisem koncal, ceprav sem ga zacel nekaj po 9 uri. Spal bom kakih 5 ur in nato nadaljujem.

Si poskusil prebrati knjigo z nekaj sto stranmi z lcdja? Verjamem da je mozno in verjamem, da jo marskido prebere s CRTja. Ampak je to dalec za einkom. Vecina naivno misli, da ce cel dan bulijo v terminale, facebooke, slotech,.. da je to isto kot bi brali knjigo. Niti se ne zavedajo, da ko preklapljajo med okni, med clanki delajo veliko kratkih pauz.

Torej knjiga, ki ima nekaj sto strani na LCD ali CRT? Ce beres podnapise 2h to se ni branje knjige 2h.

Okapi ::

Z LCD-ja sem prebral že veliko knjig s po več kot sto stranmi in nisem imel nobenih večjih težav kot s papirjem. V resnici se mi zdi branje celo lažje, ker lahko nastavim velikost in vrsto pisave po svojem okusu.

Bor H ::

Deja vu
To smo že odbdelovali na STju in če me spomin ne vara je zaključek bolj kot ne stvar osebnih preferenc.

thramos ::

antonija ::

Ne vem no... jaz tud berem knjige na e-inku, pa veliko vec casa porabim za buljenje v LCD ekran na dnevni bazi. In konstantno buljenje v text (branje clankov ipd.) niti ni taka redkost. Kar se utrujenosti oci tice bi prej rekel da imajo najslabsi vpliv majhni, slabo osvestljeni texti, kjer se je treba dejansko pomatrat da razberes vsebino. Ce os crke dovolj velike in dovolj osvetljene (pa mi se noben dohtar ni predpisal ocal), potem se oci manj zmatrajo neglede na medij. IMHO.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zeleni ::

Evo. Nov delovnik..
No ja. Jaz bi roman na LCDju bral mesece. Seveda ce sestejem vse clanke, ki sem jih bral na LCDju sem prebral tu ze ogromno knjig. Ampak branje clanka ali knjige je seveda popolnoma druga stvar.

Vem pa da nekateri berejo knjige tudi na telefonih in verjetno tudi na zapestnih urah. Da se sigurno. Prav tako kot se lahko druzina prevaza s fickom. Tega ne zanikam.

Matev ::

papirnata knjiga:
+ ne rabi baterije

baterija je v kindlu trivialna zadeva - traja mesec

+ lahko jo zvijaš, poliješ s kavo, opališ po komarju in še vedno deluje

s knjigo komarjev ne gre pobijati - zato imaš lopatko

+ na njo se lahko tudi usedeš in še vedno deluje

zakaj bi sedel na knjigi
za sedeti imaš stol

+ lahko jo vržeš po tleh in še vedno deluje

tudi kindl deluje če pade po tleh

+ v glavnem zelo malo te skrbi za njeno dobro počutje

kako se kidle počuti me niti ne zanima

Vem pa da nekateri berejo knjige tudi na telefonih in verjetno tudi na zapestnih urah.


tale pa zmaga
me je nasmejalo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

erkgheoruugh ::

Jaz pa pri sebi opažam zanimiv fenomen, da odkar imam Kindla kupim več papirnatih knjig kot kdajkoli prej.
Taglavna fora je namreč v ceni. Na živce mi gredo založniške finte, da so v veliki večini e-knjige dražje kot papirnata izdaja. Vedno preverim in v tem primeru kupim papirnato.
Opazil sem, da imam na Kindlu samo še zastonj knjige ali pa take s ceno krepko pod 7$. Za leposlovje govorim.
Tudi sicer je nekje do10$ cena, ki sem jo pripravljen plačati za leposlovno knjigo v kakršnikoli obliki.
Za strokovne in priročnike je ta postavka seveda višja.

Kako ste si pa vi izoblikovali, če sploh, svojo politiko nabavljanja e-knjig?

antonija ::

Kako ste si pa vi izoblikovali, če sploh, svojo politiko nabavljanja e-knjig?
Vecino klasicnega leposlovja se najde na netu (in zanje avtorske pravice ne veljajo vec), za novejse pa ponavadi izvem od kolegov in si jih kupim ce ravno takrat ni nic drugega kar berem (vecinoma je).

Ubistvu je napisanega ze toliko dobrega texta, da bi lahko mirno prezivel tudi samo s klasiko.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

driver_x ::

Okapi je izjavil:

No, tudi papir ima par prednosti - lahko si z njim zakuriš, če te zebe, ali obrišeš rit.;)


Glede brisanja riti se strinjam, z elektronskimi napravami pa si lahko prav tako kuriš. Če imajo litijevo baterijo še vžigalic ne potrebuješ, samo s kakšnim kamnom kresneš po njej.

Okapi je izjavil:

Ob tem sem se spomnil, da bi lahko naredili kakšnega s sončnimi celicami, recimo kar na zadnji strani. Verjetno bi ga sploh ne bilo treba nikoli priklopit na napajanje.


A ne obstajajo eni ovitki za bralnike, ki to že vsebujejo?

Sam berem knjige tako na e-inku, kakor tudi na LCD-ju in papirju. Zaenkrat ne opažam kakšnih velikih razlik, kar se tiče oči. Mi je pa od vseh treh zadev najbolj praktičen iPad, Kindle (2. generacija) se mi zdi nekoliko majhen (bralna površina), barv pa ne pogrešam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

nodrim ::

Matev je izjavil:

papirnata knjiga:
+ ne rabi baterije

baterija je v kindlu trivialna zadeva - traja mesec

+ lahko jo zvijaš, poliješ s kavo, opališ po komarju in še vedno deluje

s knjigo komarjev ne gre pobijati - zato imaš lopatko

+ na njo se lahko tudi usedeš in še vedno deluje

zakaj bi sedel na knjigi
za sedeti imaš stol

+ lahko jo vržeš po tleh in še vedno deluje

tudi kindl deluje če pade po tleh

+ v glavnem zelo malo te skrbi za njeno dobro počutje

kako se kidle počuti me niti ne zanima



gre se za to, da si pri papirnati knjigi lahko veliko bolj sproščen ob rokovanju z njo, kar pri e-bralnikih nisi ...

sam se pač ne sekiram za ušesa na knjigah in podobno, dokler se jo da brat, je knjiga kul ... in jo lahko odložiš kamorkoli, lahko nanjo položiš praktično karkoli, lahko ti na plaži pade v pesek in samo potreseš (ali pa tudi ne) in bereš dalje itd. itd. ... Kindle in ostali e-bralniki so pa veliko bolj občutljivi, in ja, Kindle tudi crkne, če pade po tleh .. včasih crkne (kot moj prvi), tudi če ne pade po tleh, no, vsaj Amazon ti ga zamenja brez vprašanj in v manj kot 1 tednu ...

ko bodo pa naredili odpornega na udarce, vodo, pesek in močne pritiske, bo pa s tega vidika približan papirnatim knjigam (ja, vem da jih preveč vode uniči, ne obešajte se na detajle, prosim) ...

St235 ::

Kot smo že parkrat omenili. Kindle v v bistvu precej trdovratna zadeva in moj po dveh letih še ni umrl pa delam z njim slabše kot delam z papirnatimi knjigami. Vedro vodo je pa smrt tako za knjigo kot kindla.

Meni največ odtehta preprosto to, da ga imem vedno s sabo.

Matev ::

da si pri papirnati knjigi lahko veliko bolj sproščen ob rokovanju z njo


med vsemi fobijami je to ena zanimiva

kot tale recimo:
Anatidaephobia - The Fear That You are Being Watched by a Duck

nodrim ::

ma o kakšnih fobijah vi tle? a bo Kindle preživel, če se nanj usedeš, ko je na trdi podlagi? ali se nanj nasloniš? ti pade z mize, iz roke itd.? bo padel v pesek na plaži, po kamnih itd.?

dejstvo je, da so papirnate knjige veliko bolj odporne na mehanske poškodbe pri vsakodnevni uporabi ... vi pa tle o kr enih fobijah ...

kuglvinkl ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

yayo ::

nodrim je izjavil:

ma o kakšnih fobijah vi tle? a bo Kindle preživel, če se nanj usedeš, ko je na trdi podlagi? ali se nanj nasloniš? ti pade z mize, iz roke itd.? bo padel v pesek na plaži, po kamnih itd.?

dejstvo je, da so papirnate knjige veliko bolj odporne na mehanske poškodbe pri vsakodnevni uporabi ... vi pa tle o kr enih fobijah ...


Offtopic, kolegica je po štirih letih uspela uničiti svoj Kindle tako, da sje pri zajtrku orenk s komolcem naslonila na ekran. Poklicala je servis v Italiji kjer so ji rekli naj ga pošlje po pošti, čez mesec dni je dobila nazaj popravljeno napravo, čisto brezplačno. To je Amazon 8-)

nodrim ::

sej, ravno o takih stvareh govorim ... Amazonu pa same pohvale glede menjave in servisiranja

St235 ::

nodrim je izjavil:

ma o kakšnih fobijah vi tle? a bo Kindle preživel, če se nanj usedeš, ko je na trdi podlagi? ali se nanj nasloniš? ti pade z mize, iz roke itd.? bo padel v pesek na plaži, po kamnih itd.?

dejstvo je, da so papirnate knjige veliko bolj odporne na mehanske poškodbe pri vsakodnevni uporabi ... vi pa tle o kr enih fobijah ...


z izjemo naslanjanja dirktno na zaslon je vse našteto preživel z manj posledicami, kot bi jih knjiga (je pa v ovitku). Zraven dodaš k temu še Amazonov odnos do uporabnikov (jim je pač kristalno jasno, da denar je v knjigah in ne napravi) pa je to to.

Matev ::

ma o kakšnih fobijah vi tle? a bo Kindle preživel, če se nanj usedeš, ko je na trdi podlagi? ali se nanj nasloniš? ti pade z mize, iz roke itd.? bo padel v pesek na plaži, po kamnih itd.?


mobitel mi je preživel že hujše zadeve

antonija ::

Ce hoces ereader unicit potem ti bo to definitivno uspelo z nekaj truda. Ce pa z njim ravnas "tako kot ponavadi", potem pa prezivi tudi padec iz visine rok, kaksno ponesreci polivanje (ceprav ga ni lahko polit ko ga drzis pred sabo za branje), itd.

Meni osebno je velik plus da je stvar majhna in lahka v primerjavi s papirjem, da nudi se nekaj extra bonbonsckov ki jih knjiga ne more (omejeno browsanje po netu, dodaten SW, sonyji se muziko predvajajo, ...). Sicer je treba enkrat na mesec stvar priklopit na strom, to je pa tud vse.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

andper ::

Zgleda, da pride nov e-ink Kindle z osvetljenim ekranom:

http://www.theverge.com/2012/8/30/32807...

Ne predstavljam si čist, a bo to še vedno boljše za oči kot LCD?

Ales ::

Kindlov orignalni ovitek (za 3-ko, z lučko) je presneto kvalitetna zadeva. Če je vreden svojega denarja prepuščam presoji vsakega posamznika, ampak debeline so približno take:
- usnje z mehko notranjo podlogo na zgornjem pokrovu je približno debeline kot pol debeline samega Kindla 3
- usnje s podlogo pod Kindlom je približno take debeline kot tri četrt Kindla samega (mogoče zaradi kontaktov za lučko).

Sam se sicer trudim, da ga ne bi nosil v nametanih torbah/nahrbtnikih, kjer se lahko (pre)močno zvije ali ga kaj trdega udari v rob, drugače pa z njim ravnam približno isto kot bi s papirnato knjigo. Če je med ravnimi površinami ali blizu česa relativno mehkega, mu tudi premetavanje v nahrbtniku ne bo prav nič škodilo, enako tudi brezskrbno odlaganje na kake kamne v naravi ali kak manjši padec.

Sam precej berem in sem tudi na LCD-ju prebral več tisoč strani leposlovja, verjetno čez 10k. Pri tem sem se trudil s pravilno izbiro podlage, kontrastov, itd.. Opažam, da se mi oči vseeno neprimerno manj utrudijo pri uporabi e-inka, isto ali bolje kot pri branju običajne knjige. Če prištejem še lahkost prenašanja in vse ostalo, kar je že bilo napisano v tej temi, je nakup zame enostavno bil eden najbolj "izplačljivih" od vseh naprav, kar jih imam.

Pogrešam mogoče kak cm več ekrana, ampak le, če bi velikost naprave ostala ista in bi šlo to na konto obstoječih robov. In tipkovnica mi je zakon.

Da ne bo pomote - prava knjiga mi je še vedno malo boljša. Ampak zdaj lahko s sabo vzamem kaj več kot 1-2, kot sem običajno počel do sedaj in še bolj priročno je. Branje prave knjige mi je še vedno večji užitek, ampak branje na e-inku je meni že tako blizu po občutku, da gre bolj za nijanse, bolj kot da bi primerjal dve knjigi med sabo. Razlika pa je pri občutku v rokah. Kindlov ovitek je sicer super, užitek ga je držati, knjiga pa tukaj nudi še malo več - obračanje strani, različen papir, itd. Kindle to odtehta z nastavljvostjo velikosti in vrste fonta.

Vse zgoraj napisano je seveda čisto subjektivno... Komot lahko verjamem, da je komu bolje ali enako dobro brati na LCD-ju, da kdo ne more drugega kot pravo knjigo... vsi smo pač malo drugače narejeni :)

St235 ::

andper je izjavil:

Zgleda, da pride nov e-ink Kindle z osvetljenim ekranom:

http://www.theverge.com/2012/8/30/32807...

Ne predstavljam si čist, a bo to še vedno boljše za oči kot LCD?

Tole z lučko bo treba videt in sprobat. Bo pa klučna prednost pred lcd še vedno v tem, da boš lučko prižgal po potrebi.

3furious ::

kuglvinkl je izjavil:

Amazon applies for dual-display device patent, where e-ink and LCD play nice together.



So že pokazali en prototip, en proizvajalev naj bi že pokazal zanimanje.

Prototip

In the age of information, ignorance is a choice.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel novi Kindle Paperwhite (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8222538 (15595) ales85
»

Amazon predstavil nove kindle

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4813226 (10455) Bor H
»

Kindle 2011

Oddelek: Novice / Android
3913450 (9805) WarLord11
»

Novi Kindli (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11137784 (32535) bojsi

Več podobnih tem