» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
182 / 188
»»

hubber ::

GrimReaper3 je izjavil:

Sem danes spravil to mojo repliko iz 49s na 0s na dan. Nisem pa prišel do vijaka za fino nastavljanje, tako da sem moral imeti kar veliko srečo. Ročki za nastavljanje sta sicer malo skriti, ampak se jih da brez problema nastaviti brez da bi kaj razdiral.
30 poziskusov sem rabil. Sem pa bil že na dobrih -3 do -4s po 15 poizkusih, ampak takrat še nisem vedel, da čez ene pol ure zaplava v plus do enih 10s. Ampak zdaj nazadnje je šla iz -1 na 6, 3, 4 in potem čez 2 uri končno okoli nule, tako da bi bilo -3 do -4s sigurno premalo, da bi šla v plus.

Pa po 15 poizkusih mi je šel tudi beat error iz 0.1ms na 0.5-1.0ms, tako da sem moral uporabiti še drugo ročko za beat error. Na srečo je ratalo v prvem poizkusu v smeri urinega kazalca, da je šla nazaj na 0.0-0.1ms.

Ker drugače ne bi noben verjel, še dva dokaza po 1,5 in 2 urah, pa še kako je bilo na začetku.
 pred nastavljanjem

pred nastavljanjem


 po 1,5h

po 1,5h


 po 2h

po 2h



To je v mirovanju dial up, bom še videl kako se bo obnašala na zapestju po enem tednu nošenja.
Sicer pa mislim da gre za moj uspeh največja zasluga temu Watch Accuracy Meter appu, drugače bi rabil 1 mesec da bi jo tako dobro nastavil. Tako sem pa rabil 3 ure.

Ne vem sploh od kdaj imajo mobiteli tako dober mikrofon, da ne rabiš niti timegrapherja, danes sem našel to temo iz 2014 in še niso slišali za to:
https://forum.tz-uk.com/showthread.php?...

Jaz sem si doma naredil enostaven in poceni piezzo mikrofon in zadeva deluje tudi OK na telefonu in PC-ju (in ni treba imet popolne tišine med merjenjem):
https://www.watchuseek.com/threads/simp...

GrimReaper3 je izjavil:

Zahvaljujoč Youtube recommendations sem našel Islander ure

Škoda ker nimajo EU skladišča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hubber ()

GrimReaper3 ::

Ales je izjavil:

Sem videl ja! Zdaj me malo mika, da bi si (po kar dolgem času) omislil novo uro s PT5000. Ampak takole na prvo žogo mi nobena od ogledanih ni dovolj všeč.

Na srečo, verjetno, ker kjer je ena, sta tudi dve in tri in...

Ne priporočam, moja se je že začela zelo težko ročno navijati, pa jo imam komaj 1 mesec in sem jo skupaj navil samo okoli 300x. S tem da se je že na začetku težje navijala kot Sellita SW200-1, pa že ta se ne navija prav lepo, pa tudi to ne priporočajo da se preveč ročno navija.

NH35A je pa prav užitek navijati. Ampak ta ima druge slabosti, 6 Hz, slabši isohronizem (slaba točnost pri majhnem power reservu) ter večje odstopanje med različnimi položaji. Ampak v praksi vse to ni noben problem, če preveč prehiteva v mirovanju jo pač daješ v tisti položaj kjer zaostaja oz. kjer najmanj prehiteva. Za 6 Hz moraš pa tudi precej buljiti v uro oz. se koncentrirati ravno na to, da postane moteče.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Čisto možno, da ima PT5000 še več težav z ročnim navijanjem kot originalna ETA 2824 ali Sellita SW200. Bom vzel v zakup, hvala za opozorilo!

NH35A se lepo navija, aha. Seiki se na sploh zelo lepo ročno navijajo. Mene včasih jezi le kaka, iz estetskih razlogov, malo premajhna ali napol skrita krona, kar se pogosto najde pri vintage Seikih. Ampak to je bolj moteče, kot pa dejanska težava. Pa niti nimam ne vem kakih klobas namesto prstov... >:D

Seikovi mehanizmi so kar se navijanje tiče zelo dobri, trpežni in hvaležni za vzdrževanje. V praksi se je njihov avtomatski sistem odlično izkazal, pa tudi z ročnim navijanjem praviloma ni težav.

Ti herci... kaj pa vem, meni je zvok "počasnejših" ur včasih še prijetnejši, kot pa teh, ki tečejo pri višjih frekvencah. Grand Seiko na 36.000 bpm zveni kot besen Italjan po črtici belega, kaka Molnija na 18.000 bpm pa kot kontemplativno dremajoči Buda. Zvezno premikanje kazalca je pa tudi stvar okusa... ne bi kar od prve rekel, katera je prijetnejša ali lepša zaradi tega, vsaka po svoje... Edino premikanje teh z indirektno gnanim sekundnim kazalcem me zmoti, ampak OK.

GrimReaper3 ::

Včeraj celo popoldne nastavljam Miyoto 9011, mehanizem je pretih, da bi jo Watch Accuracy Meter zaznal, tako da sem jo moral na pamet. Ampak po 10min se že kar vidi v katero smer in za koliko odstopa. Povečini sem se spravljal na novo nastavljanje že po 20min.
Po ene 10 poizkusih se pa ura ni več zaganjala, samo če sem spravil nazaj v plus. Sem že med nastavljanjem opazil, da sem zadel v spiralno vzmet nemirke. Na koncu sem imel 20 poizkusov. V najboljšem sem prišel na -8s in na +11s. 2 dni nazaj sem po treh poizkusih že imel v +11s, ampak sem se potem odločil da reskiram kakšno popoldne ali 2, da jo nastavim bolj točno.
Potem ko se ura nikakor ni več hotela zagnati, čeprav sem z iglo probal popraviti vodoravnost vzmeti kot že parkrat prej, ko je to še pomagalo, sem imel pa dosti in sem samo z iglo potegnil celo vzmet ven. Potem sem na hitro pogledal še če se da obrniti dial, ker je bil že od novega malo v levo, pa sem ugotovil da ga drži samo pin od krone, potem ko sem na silo izvlekel ven dial, se je ta pin odlomil (ne vem če bi sploh gledal kako se to pravilno dobi ven, ker ne vem če bom kdaj sam hotel priti do diala). No potem ko sem obračal dial, sem pa videl zakaj je v levo, ker se drugače ne bi ujel s črticami na chapter ringu. Tako da je kar jeba pri uri vse pravilno obrniti med izdelavo, sploh če je ura diver kjer je vmes še diver's bezel.

Sem pa delal z iglo fi0,9 obrnjeno pravokotno na nemirko, ampak prej nisem vedel da je vzmet takoj pod regulatorjem. Moraš delati čim bolj pod kotom 0°, če spodrsne, pa gledaš tako da nad ročico regulatorja, se pravi moraš imeti sredino igle vedno nad ročico.
Kakorkoli, Miyote in Seika se ne spravim več regulirati. Ta je prehitevala že za 1min 45s na 5 dni, tako da sem jo že skoraj moral.

ETA 2824-2 (in njeni kloni) pa niso tak problem, sem nastavil že dve v +1 do +5s na dan. Pa sem moral obe tudi grobo regulirati. Verjetno bi moral tudi uporabiti drugačen način reguliranja kot moje opisano, ampak mislim da pri ETA vzmet ni tako blizu pod regulatorjem, vsaj med nastavljanjem sploh nisem pomislil da bi to lahko bil problem. Pa pri teh zelo pomaga, da se jih da nastavljati s pomočjo Watch Accuracy Meter.

Zgodovina sprememb…

Dri3r ::

Glede na prebrano ti priporočam, da si nabaviš tapravi "timegrapher". AE cca 150€. Na dolgi rok se ti bo investicija definitivno izplačala, ker lahko že ob nakupu preveriš stanje mehanizma in uro (v kolikor ni znotraj tolerance) vrneš. Poleg osnovne deviacije (spd) ti omogoča še vpogled v stanje amplitude nemirke, beat error(koliko milisekund sta tik in tak zamaknjena), grafični prikaz zvoka nemirke in nenazadnje nosilec omogoča vse različne pozicije ure med meritvami.
dri3r

Okapi ::

Timegrapher je koristen tudi za to, da ne nosiš ur preventivno na servis, ampak šele, ko vidiš, da se stanje slabša. En prihranjen servis ti povrne strošek.

GrimReaper3 ::

Danes sem uničil še mehanizem v 10 let stari repliki Omege, gor piše ETA 2836-2, pač day date verzija 2824-2. To ne vem če sem popolnoma uničil, ampak meni je ne uspe več spraviti k tiktakanju.
Sem pa najprej nastavljal desni regulator (če je krona nazvgor), tukaj označen z modro:
https://www.watchuseek.com/threads/who-...
Ta bi skoraj moral biti Beat Error. Ker moj cilj je bil samo zmanjšati beat error 2.5ms. No pa tudi ni bila preveč točna, kak dan 5s v minus, naslednji že 5s v plus. Čeprav sem bral da beat error ne bi smel vplivati na točnost.
Ampak se je spreminjala samo točnost.

Potem dam dol še rotor in avtomatski mehanizem (samo 2 črna vijaka 1,2 mm, to sem zdaj v kratkem podrl že pri drugi 2824-2 uri). In grem nastavljati še levi regulator, ki je po obliki enak kot na zgornji sliki označen z zeleno puščico.
S tem sem enako kot z desnim lahko nastavil samo točnost, kar je pravilno, samo za desnega je čudno da ni delal pravilno.
Edina razlika je, da pri desnem je plus v obratni smeri urinega kazalca, pri levem pa v smeri urinega kazalca. Za levega je pravilno, ker sem ravnokar nastavljal eno drugo uro. Pa tudi tukaj vidim da je na sliki enako označen plus in minus:
https://watch-movements.eu/blog/en/2022...

Potem še zaprem uro in preverim točnost, je bila +9, +13, +2 in +6s. Že to mi je dalo vedeti da ura ni v najboljšem stanju, ampak to sem opazil že pred regulacijo. Potem po eni uri od tega je pa nehala delati.


Drugi problem sem imel s kitajskim klonom tega ETA mehanizma, PT5000. In sicer se mi je med navijanjem močno zavrtel rotor. To naj bi bil problem dry ratchet wheels:
https://www.reddit.com/r/RepTime/commen...
Drugače so zobje še celi. Pa tudi odkar sem dal dol in nazaj gor avtomatski mehanizem, ni več tega problema.


Načeloma Seikov in Citizenov ne odpiram več. Kitajske ure in homagi so itak dobro regulirani, original Seiko in Citizen pa iz tovarne zelo slabo, +20-25s na dan je povsem normalno, tako da jih ne kupujem več, še AliExpress ure so v +/- 5s.
ETA mehanizem bom pa reguliral samo še z vijakom za fino regulacijo, razen pač če bi odstopala za minuto ali več ter če bi bil beat error več kot 1ms, potem že moraš z ročkami. Čeprav kar sem opazoval med nastavljanjem, pri ETA ni tak problem da bi zadel v spiralno vzmet, ker ni pod regulatorjem, ampak bolj noter. Pa tudi nisem imel problemov s spodrsavanjem igle. Pa tudi kot sem opisal že v prejšnjem postu, zdaj ne dregam več pravokotno navzdol.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Kar pogumno naprej. Vsi se učimo na napakah, to je normalno...

GrimReaper3 je izjavil:

Sem pa delal z iglo fi0,9 obrnjeno pravokotno na nemirko, ampak prej nisem vedel da je vzmet takoj pod regulatorjem. Moraš delati čim bolj pod kotom 0°, če spodrsne, pa gledaš tako da nad ročico regulatorja, se pravi moraš imeti sredino igle vedno nad ročico.

Teoretično bi sredina igle nad ročico in kar se da vodoraven gib zagotavljala sorazmerno varnost, ampak če orodje držimo prostoročno, je to težko nadzorovati.

Jezički včasih potrebujejo ravno toliko sile, da kot in položaj orodja nista več čisto nadzorovana... in potem kot nalašč igla zdrsne, človek pa ni več siguren, kam bo šla. Been there, done that...

Zdaj ko delam te stvari prostoročno, uporabljam orodje, ki ima vrh z ...hm, kako čem opisat to... v obliki velike grške črke gama, Γ.

En del vrha je plosko na jezičku, drug majhen del navpično na jeziček. Gib poteka v smeri dela, ki je plosko na jezičku, torej kar se da vodoravno. Hod skušam omejiti, tako da tudi ob zdrsu ne more biti več kot kak mm. Pomaga...

...ampak ročno je to vseeno zajebancija. Zato imam doma napol fiksno orodje, katerega premik uravnava vijak. To mi je najbolj ziher in še hod je lahko minimalen in čisto nadzorovan. S tem je veselje delati tako osnovno regulacijo, v bistvu pride kot nek ekvivalent mikroregulatorju z vijakom.

Še dve stvari bi izpostavil: če se da, pri delu uporabljaj povečavo, ne delaj s prostim očesom. In drugo, delovna površina naj bo dovolj visoka.

"Bližnjica" kar se delovne površine tiče je, da se ob navadni delovni mizi usedeš nizko, na neko pručko recimo.

Splača se pogledati, kako se drugi amaterski urarji spopadajo z urejanjem delovnega okolja, z ergonomijo pri delu in z izbiro osnovnih orodij... veliko dobrih idej je tam zunaj, lahko si omisliš samo nekatere od teh rešitev, kakor ti pač ustreza...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

Okapi ::

Za dregati regulator je najbolje uporabljati orodje, ki je sicer namenjeno menjavi paska. Ti praktično ne more zdrsnit.

fikus_ ::

Z zanimanjem prebiram to temo. Bi bilo možno, da bi še kdo prilepil kakšno sliko ure, ki jo popravljate/nastavljate.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

p4 ::

Živijo, mene pa zanima, ali v Sloveniji obstaja kaksen urar, ki je pripravljen stestirati vodotesnost na repliki Rolex Submarinerja?

Dobil sem VSF Submariner date, z njim pa bi rad sel na morje. VSF sicer zagotavlja 50m vodotesnosti, a reddit pravi, da ga je vseeno treba odnesti k urarju na test. Me pa skrbi, da mi urar nebi zavrnil "servisa" ali celo zaplenil uro?

Ales ::

Ja, zaplenil ti jo bo takoj na vratih in potem boš po hitrem postopku izročen ZDA. :D

Resno, nima te kaj skrbet tu.

Le vprašaj najbližjega urarja, če ponuja storitev pregleda vodoodpornosti. Nisi napisal iz katerega konca si, da bi ti kdo dal kako priporočilo...

Kakorkoli, v najslabšem primeru se urarju ne bo dalo ukvarjati ali pa sploh nima opreme za to. Se tudi taki najdejo. Boš pač vprašal naslednjega.

V srednje dobrem primeru ti bo lepo opravil test, izvedel pa boš, da ura ni za v vodo. Kaj češ, boš vsaj vedel kako in kaj. No, če je problem kako tesnilo, se bo to dalo urediti.

V najboljšem primeru boš pa kmalu plaval z njo.

Nima te kaj skrbet, no. Urar je to, tvoj sosed, mojster, ne zlobna pošast iz globine vesolja...

p4 ::

Super, lepa hvala za odgovor :) Sem pa iz Ljubljane, ce ima kdo priporocilo...

GrimReaper3 ::

p4 je izjavil:

Živijo, mene pa zanima, ali v Sloveniji obstaja kaksen urar, ki je pripravljen stestirati vodotesnost na repliki Rolex Submarinerja?

Dobil sem VSF Submariner date, z njim pa bi rad sel na morje. VSF sicer zagotavlja 50m vodotesnosti, a reddit pravi, da ga je vseeno treba odnesti k urarju na test. Me pa skrbi, da mi urar nebi zavrnil "servisa" ali celo zaplenil uro?

Jaz sem danes raje naročil V6F, ker je $200 cenejši od VSF.
Pa tudi glede na to primerjavo sem se odločil, sta mi bezel in Glidelock bolj pomembna od ostalega:
https://www.reddit.com/r/RepTime/commen...

Drugače je to sestrska tovarna od VSF, pač tako kot VW proti Audi:
https://www.reddit.com/r/RepTime/commen...

VSF imam pa naročenega Seamaster 300M blue rose gold, z zapestnico, ker je cena enaka kot z gumijastim paščkom, ampak posebej je pa zapestnica ene 100EUR proti 15EUR, pa čeprav je že gen zapestnica daleč najmanj udobna od vseh.

Glede urarjev sem jaz že gledal na Google maps in so v Kranju trije, ki delujejo tako neki srednji rang. Za enega pravijo da mu niso replike noben problem. Pač če bi nesel k Malalanu eno repliko, bi se ti verjetno samo smejal v obraz, en Christopher Ward ali karkoli drugega z ETA/Sellita pa tudi tam nebi smel biti noben problem.
K nekemu "urarju", ki je bolj samo menjalec paščkov in baterij pa bolje da ne nosiš, tisti ti samo opraskajo zadnji del ohišja in spravijo prah v uro.

Drugače so ohišja pri replikah enaka ali celo boljša kot pri AliExpress urah, pa imajo tiste 100-200m WR (pa čeprav jih verjetno vsaj 10% ne prestane testa, ker imajo pač slab QC), tako da 50m res ne bi smel biti noben problem. Zna biti veliko prej problem pri kroni. Najraje bi kupil en poceni (max 60EUR, če se sploh dobi) water test iz eBaya in bi za začetek probal to repliko, ki je že zanič.

Zgodovina sprememb…

FireSnake ::

Okapi je izjavil:

Se zna zgoditi, da boš dobil račun naknadno.

Iz ene druge teme:

Snail je izjavil:

Meni so iz Fedex kar 3+ mesce od prejetega paketa poslali "račun" ... račun brez kakršnih koli podatkov kako to plačat ...


No, takole:
za oceanusa
https://www.sakurawatches.com/casio-oce...
se je zgodilo to, kar si ti predvidel (jaz pa sem pričakoval že v štartu).

Za plačilo: 125,41
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Okapi ::

Okapi je izjavil:


Sem se pa, ko sem že ravno bil v trgovini, postavil v vrsto za naslednjega. Malo sem se sicer poigraval z mislijo, da bi se kar za Daytono, ampak pri tem modelu so cene tako noro napihnjene, da verjetno ni nobene možnosti, da bi v nekaj letih prišel na vrsto. Tudi če kakšno tu in tam pri Malalanu dobijo, so sigurno pred mano v vrsti še drugi (v vrsto se lahko postaviš samo za en model). Razlika med uradno in sivo ceno je namreč merilo, za koliko povpraševanje presega ponudbo.

Daytona (najcenejša, jeklena), stane pri uradnem prodajalcu 14 jurjev, na sivem trgu jih pa prodajajo po 50 jurjev!

V glavnem, odločil sem se za Deep Sea "James Cameron", pri katerem so cene podobno "zmerno" napihnjene kot pri yachtmasterju - na sivem trgu so okoli 5-6 jurjev dražji. Kar pomeni, da model ni tako zelo iskan kot Daytona ali recimo submariner, in je več šans, da ga dobim v nekem doglednem času.

Update po leto in štirih mesecih. Na vrsto za Deep Sea v tem času nisem prišel in pred kratkim sem se odločil, da grem k Malalanu zamenjat svojo željo - za novega Yacht-masterja RLX Titanium. Ali je kakšna možnost, da ga tudi dobim, je drugo vprašanje, niti ne vem, ali je sploh že dobavljiv - verjetno ni, ker na Chrono24 ni še nobenega.

https://www.rolex.com/watches/new-watch...



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

FireSnake ::

Wau, lepa igra!
Da ti ga le rata dobiti.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Okapi ::

Prav res. Je spodobno velika (42 mm) in udobno tanka (11,6 mm), kar mi je po dimenzijah precej bolj všeč kot Deep Sea (44 x 17,3). Titan kot material mi je tudi bolj všeč kot jeklo, ne samo zaradi manjše teže. Črno-modra številčnica pri Deep Sea je za moj ukus sicer precej lepša, ampak kot celota mi je pa tale novi Yacht-Master bolj všeč. Pa še 500 evrov cenejši je. Prav dosti upanja, da ga dobim, pa nima.;)

Mumbru ::

Kok je to evričev?

Moe_Lester ::

14.150€ po ceniku.

Mumbru ::

Tam nekje kot IWC big pilot potem... Sam power rezerve pa nimajo glih nekaj, proti big pilotu skor 2,5krat manj...

Moe_Lester ::

Dvomim, da kdo kupi uro za 15 jurjev ker ima par dni večji power reserve. Če rabiš natančnost in power reserve kupiš solar quartz.

Mumbru ::

Možno, sam rolex je men total bleh. Se mi zdi da Rolexe nosijo samo tipi ki se hočejo pokazat, o urah se jim pa ne sanja. Men so bolj zanimive IWC, Omega, Panerai, Breguet, Jaeger... nekje v tem rangu, dražje pa (samo za gledat, nisem v tem rangu ;)) pa Wacheron Constatin in pa predvsem Patek Phillipe. Tako da me kar mal preseneča da Okapija zanima Rolex...

Darko! ::

Mumbru je izjavil:

Tako da me kar mal preseneča da Okapija zanima Rolex...


Okapi je imel/ima že vse ostale.
Normalno, da želi Rolexa :)


Ampak Okapi, mojster; se ne razpisuješ več tako obširno o urah kot v najboljših letih.
Razumem, da nas čas gloda vse, pa da so druga zanimanja in skrbi v življenju.

Ampak še kakšna anekdotica, dve, bi bile pa prav dobrodošle za poletno branje.
Pa najbrž nisem edini.

;)

Okapi ::

Rolexa imam predvsem zato, ker drži ceno in je tako rekoč naložba, če se te pooblaščeni prodajalec usmili in ti ga proda. Kot ure so seveda čisto v redu, čeprav malce dolgočasni, ampak če kot rabljeni ne bi držali cene, bi jih uvrstil v razred precenjenih ur in denar namenil za kakšno drugo uro.

IWC dandanes živi na stari slavi in ni nič posebnega, oziroma ravno tako sodi v razred precenjenih ur. Ampak enega vseeno imam;), predvsem iz nostalgičnih razlogov, ker je hommage IWCjev iz njihove zlate dobe, ko so bili korak ali dva pred rolexi in omegami (model Portugueser, s starim napisom na številčnici - International Watch Company).

Panerai prav tako sodi v razred precenjenih ur, dvomim, da bom kdaj imel kakšnega. Breguet dandanes živi izključno na račun stare slave in tudi dvomim, da bom kdaj kakšnega imel.

JLC me pa zelo mika, spremljam ponudbo na Chrono24 in čakam na ugodno priložnost. Za tegale:



Drugače pa trenutno z eni očesom ves čas pogledujem po kakšnem kitajskem tourbillonu. Recimo tale Beijing me hudo matra.;)

LukiYo ::

Mumbru je izjavil:

Možno, sam rolex je men total bleh. Se mi zdi da Rolexe nosijo samo tipi ki se hočejo pokazat, o urah se jim pa ne sanja...


Obratno, entuziasti vedo zakaj rolex. Med prvimi diverji, zgodovina z explorerji, avtomatskimi datumi. Sami izdelujejo svoje kovinske zlitine in sestavne dele ure, niso del konglomeratov, kot je IWC in Panerai, celo zlato izdelujejo in-house. Precizna izdelava, zanesljivost, ikonični dizajn, večna ura.

Pa če si na drugem koncu sveta in ostaneš brez vsega, komot zamenjaš rolex za kaj uporabnega - vsi ga prepoznajo, tako kot dolar.

Okapi ::

Okapi je izjavil:


IWC dandanes živi na stari slavi in ni nič posebnega, oziroma ravno tako sodi v razred precenjenih ur. Ampak enega vseeno imam;), predvsem iz nostalgičnih razlogov, ker je hommage IWCjev iz njihove zlate dobe, ko so bili korak ali dva pred rolexi in omegami (model Portugueser, s starim napisom na številčnici - International Watch Company).

Še slika.



Tudi mehanizem je lep (in zanimiv, zelo tanek, od Piageta), škoda, da je treba uro odpreti, če ga hočeš videti.



LukiYo je izjavil:

Pa če si na drugem koncu sveta in ostaneš brez vsega, komot zamenjaš rolex za kaj uporabnega - vsi ga prepoznajo, tako kot dolar.

Samo tole je zelo dvorezen meč, ker z rolexom na roki hitro ostaneš brez vsega, vključno z rolexom;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Moe_Lester ::

Obratno, entuziasti vedo zakaj rolex. Med prvimi diverji, zgodovina z explorerji, avtomatskimi datumi. Sami izdelujejo svoje kovinske zlitine in sestavne dele ure, niso del konglomeratov, kot je IWC in Panerai, celo zlato izdelujejo in-house. Precizna izdelava, zanesljivost, ikonični dizajn, večna ura.


Zanimivo je brati zgodovino Rolexa, ko vidiš, da je za vsakim dosežkom predvsem veliko marketinga.

Njihovo "Oystersteel" jeklo je v resnici dokaj običajno nerjaveče jeklo 904L, ki ga najdeš tudi pri drugih proizvajalcih v urah okoli 1000€.

Potem zgodba o Explorerju, ki ga Rolex rad omenja v navezi z Everestom, čeprav je bil prvi Rolex na Everestu OP hkrati pa ni povsem jasno, da je Rolex sploh bil prvi na Everestu. Sir Edmund Hillary je nosil med drugim tudi Smithsa, ki naj bi šel z njim na vrh, Rolex pa naj bi ostal v basecampu.

Furbo ::

Mene osebno zgodovina sploh ne gane, briga me kdo je bil na luni, na gori, v jarku, kdo si je izmislil to ali oni finto..

Rolex mi je najlepši dizajn, dobro mi stoji na roki, ni ga problem prodati brez pretirane izgube, ko se ga naveličaš.

Pa toliko modelov imajo, da jih znam skoraj na pamet. Ni kar 1001 modelov in od tega 900 'posebnih omejenih' izdaj.

Ostale znamke so drage samo v trgovini, potem jim pa cena strmo pade (razen par hypanih izjem).
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

profii ::

Mene osebno tudi moti to, da večina znamk proizvaja 1000 modelov, dejansko se govori / gleda / kupuje samo 2 ali 3.
Omega npr.: Seamaster (pa še ta je razdeljen na x podmodelov) + moonwatch, vse ostalo balast. Seveda je pa potem molzenje kupcev na n načinov z omejenimi in special izdajami.

Ostale znamke dokaj podobno kopito.

Moe_Lester ::

Rolex mi je najlepši dizajn, dobro mi stoji na roki, ni ga problem prodati brez pretirane izgube, ko se ga naveličaš.


Nisem Rolex hater niti ne govorim nikomur kako naj zapravlja svoj denar. Če ti je všeč, go for it. Samo povem, da je je Rolex to kar je zaradi hypa/marketinga, ne nujno zaradi kvalitete ur.

Omega npr.: Seamaster (pa še ta je razdeljen na x podmodelov) + moonwatch, vse ostalo balast. Seveda je pa potem molzenje kupcev na n načinov z omejenimi in special izdajami.


Omega ima 16 modelov, kar ni bistveno več od Rolexovih 13. Imajo pač malo drugače razdeljene produkte, Seamaster ni model kot Submariner ampak serija, kot npr. Professional serija pri Rolexu.

Okapi ::

Omega je sicer znana po tem, da ima na kupe posebnih in omejenih izdaj, ampak to je problem predvsem za tiste, ki bi radi imeli vse. Drugače je pa meni takšna pestrost všeč, da lahko najdeš model, ki ti je res všeč. Meni recimo Seamaster America's Cup.



Od Glashutte Original mi je bila tudi všeč ena od posebnih izdaj. Model Sixties so vsako leto izdali v drugi barvi in prodajali samo eno leto.



Dodatna prednost tega je, da vsaj nekatere posebne oziroma omejene izdaje bolje od povprečja držijo ceno (na Chrono24) S piko je označeno, za koliko sem jo kupil.



Tudi tisti včeraj omenjeni IWC je omejena izdaja - 500 kosov so jih naredili.

Kar se Rolexa tiče, ima pa tudi precej več modelov, kot je videt na prvi pogled, ker jih vsako leto nekaj doda oziroma spremeni in nekaj ukine. Leto se je recimo poslovil Milgauss.

Ki mi je, mimogrede, kar všeč, ampak se mi zdi Ball Endurance po estetiki praktično enak, po kakovosti ne zaostaja dosti (notri je ETA s kronometrskim certifikatom in nadgrajena z nekim "amortizerjem" za boljšo vzržljivost), po funkcionalnosti je celo boljši, ker ima tritije urne oznake in kazalce, pa 5x cenejši je.


Mumbru ::

Pazljivo z naložbami v ure, so se začeli pojavljati članki (mislim da je bilo prejšnji teden na bloombergu) da so začele cene luks rabljenih ur padati. Sam ne spremljam tako da ne vem ali je to res?

drugače mi je pa od zgornjih dveh Rolex le precej lepši.

Okapi ::

Aja, pa pri Malalanu sem dobil novi Rolexov katalog. Na ebayu jih prodajajo po 30-40 evrov.;)

Scaramouche3 ::

Furbo je izjavil:

Mene osebno zgodovina sploh ne gane, briga me kdo je bil na luni, na gori, v jarku, kdo si je izmislil to ali oni finto..

Rolex mi je najlepši dizajn, dobro mi stoji na roki, ni ga problem prodati brez pretirane izgube, ko se ga naveličaš.

Pa toliko modelov imajo, da jih znam skoraj na pamet. Ni kar 1001 modelov in od tega 900 'posebnih omejenih' izdaj.

Ostale znamke so drage samo v trgovini, potem jim pa cena strmo pade (razen par hypanih izjem).



Meni pa je Rolex ciganska znamka, vsak cigo in rapper ga ima in je tako postal preveč zastopan kot brand za ljudi, ki prvič vstopijo v svet denarja,so del ne intelektualnega dela ljudi, ki Rolex vidi kot potrdilo, da je zdaj končno uspel.
Prvič ko imam denar bi kupil nekaj kar ni na vsaki roki povzpetnika.
Kot drugo, ponaredkov in firm ki delajo dobre homage Rolexa je kar nekaj.

Okapi ::

Mumbru je izjavil:

Pazljivo z naložbami v ure, so se začeli pojavljati članki (mislim da je bilo prejšnji teden na bloombergu) da so začele cene luks rabljenih ur padati. Sam ne spremljam tako da ne vem ali je to res?

drugače mi je pa od zgornjih dveh Rolex le precej lepši.

Ball se dobi v še nekaj barvah, recimo:

Moe_Lester ::

Btw, Ball uporablja enako 904L jeklo kot Rolex.

Meni zanimiva je Engineer III caring edition.

Ganon ::

Scaramouche3 je izjavil:

Meni pa je Rolex ciganska znamka, vsak cigo in rapper ga ima in je tako postal preveč zastopan kot brand za ljudi, ki prvič vstopijo v svet denarja,so del ne intelektualnega dela ljudi, ki Rolex vidi kot potrdilo, da je zdaj končno uspel.
Prvič ko imam denar bi kupil nekaj kar ni na vsaki roki povzpetnika.
Kot drugo, ponaredkov in firm ki delajo dobre homage Rolexa je kar nekaj.


Sem enakega mnenja, rolexi so mi skrajno odbijajoči. Večina jih kupuje zaradi slovesa "prestiža", za ostalo jim je malo mar. Zato ga ima na roki vsak bebec, ki se mu je posrečilo priti do denarja.

Če mi daš na izbiro rolexa in grand seika, ne razmišljam niti sekunde.

perci ::

Scaramouche3 je izjavil:

Furbo je izjavil:

Mene osebno zgodovina sploh ne gane, briga me kdo je bil na luni, na gori, v jarku, kdo si je izmislil to ali oni finto..

Rolex mi je najlepši dizajn, dobro mi stoji na roki, ni ga problem prodati brez pretirane izgube, ko se ga naveličaš.

Pa toliko modelov imajo, da jih znam skoraj na pamet. Ni kar 1001 modelov in od tega 900 'posebnih omejenih' izdaj.

Ostale znamke so drage samo v trgovini, potem jim pa cena strmo pade (razen par hypanih izjem).



Meni pa je Rolex ciganska znamka, vsak cigo in rapper ga ima in je tako postal preveč zastopan kot brand za ljudi, ki prvič vstopijo v svet denarja,so del ne intelektualnega dela ljudi, ki Rolex vidi kot potrdilo, da je zdaj končno uspel.
Prvič ko imam denar bi kupil nekaj kar ni na vsaki roki povzpetnika.
Kot drugo, ponaredkov in firm ki delajo dobre homage Rolexa je kar nekaj.

To je približno tako, kot da bi rekel, da je BMW ciganska znamka, ker ga vozijo tudi kreteni, agresivci in preostali neintelktualni del ljudi.

profii ::

perci je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

Furbo je izjavil:

Mene osebno zgodovina sploh ne gane, briga me kdo je bil na luni, na gori, v jarku, kdo si je izmislil to ali oni finto..

Rolex mi je najlepši dizajn, dobro mi stoji na roki, ni ga problem prodati brez pretirane izgube, ko se ga naveličaš.

Pa toliko modelov imajo, da jih znam skoraj na pamet. Ni kar 1001 modelov in od tega 900 'posebnih omejenih' izdaj.

Ostale znamke so drage samo v trgovini, potem jim pa cena strmo pade (razen par hypanih izjem).



Meni pa je Rolex ciganska znamka, vsak cigo in rapper ga ima in je tako postal preveč zastopan kot brand za ljudi, ki prvič vstopijo v svet denarja,so del ne intelektualnega dela ljudi, ki Rolex vidi kot potrdilo, da je zdaj končno uspel.
Prvič ko imam denar bi kupil nekaj kar ni na vsaki roki povzpetnika.
Kot drugo, ponaredkov in firm ki delajo dobre homage Rolexa je kar nekaj.

To je približno tako, kot da bi rekel, da je BMW ciganska znamka, ker ga vozijo tudi kreteni, agresivci in preostali neintelktualni del ljudi.


Če govoriš o črnih BMW (x5-x6 + 520d M optik) na fake felgah in kitjaskih gumah, potem je približno isto ja. Poleg tega je 95% rolexov, ki jih vidiš na rokah ljudi po LJ fake. (mogoče je procent bližje 99% v reali)

Okapi ::

Mumbru je izjavil:

Pazljivo z naložbami v ure, so se začeli pojavljati članki (mislim da je bilo prejšnji teden na bloombergu) da so začele cene luks rabljenih ur padati. Sam ne spremljam tako da ne vem ali je to res?

Balon napihnjenih cen sicer res počasi spušča, ampak dokler ne moreš priti v trgovini in ure kar kupiti, bodo ceno rolexi vseeno kar dobro držali.
Tole je recimo trend tega Yacht-masterja, ki ga imam. V trgovini trenutno stane 12.400 evrov (v enem letu so ga podražili za 650 evrov), na sivem trgu je bil že pri 17 jurjih, zdaj je pa 13-14 tisoč.

S tem, da so submarinerji, daytone in explorerji še precej bolj napihnjeni.

Če se te trgovec usmili, dabiš daytono za 15.200 evrov. Lani na vrhuncu so bile na sivem trgu že po 45 jurjev, sedaj so pa padle na 30 tisoč, 2x glede na pooblaščene prodajalce. Pravzaprav je čudno, da sploh kakšna po takšni ceni pride v roke kupcu, ki ji kupi, da bi jo nosil, ne takoj prodal na sivem trgu.



perci je izjavil:


To je približno tako, kot da bi rekel, da je BMW ciganska znamka, ker ga vozijo tudi kreteni, agresivci in preostali neintelktualni del ljudi.
Saj v bistvu je;) Problem pri avtih je, ker nimaš toliko izbire, da bi lahko dobil primerljivo kakovost in videz po bistveno nižji ceni, ali da bi dobil za "normalen" denar dober avto neke butične znamke, za katero vedo samo poznavalci.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

profii je izjavil:

Poleg tega je 95% rolexov, ki jih vidiš na rokah ljudi po LJ fake. (mogoče je procent bližje 99% v reali)

Mogoče je prav množica ponaredkov eden od vzrokov, da Rolex tako omejuje proizvodnjo. Ker če bi lahko kar prišel v trgovino in ga kupil, bi ne bilo tega pridiha ekskluzivnosti originala.

Mumbru ::

Kako pa to izgleda pri Malalanu? Le prideš in se prijaviš v čakalno vrsto? Je kaj avansa? Imaš kakšno prednost če si že kakšno dražjo uro kupil pri njih? Imaš prednost če si že kupil Rolexa? Ali pa se odločajo tako kot jim paše, recimo temo po VIP faktorju?

Okapi ::

Prideš, poveš, katera bi rad imel, daš svoj e-naslov ali telefonsko, da te obvestijo, in to je to. Nič predujma, tudi nobene obveznosti, da boš res kupil. Te pa načeloma dajo v vrsto samo za en model.

Kako določijo tistega, ki uro dobi, je pa "poslovna skrivnost".;) Stalne oziroma bogate stranke imajo sigurno kaj prednosti.

Mimogrede, tega Yacht-masterja Titanium, na katerega sedaj čakam, niso dobili še nobenega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Map ::

Prejšnji teden ob 75. obletnici Seamasterja in predstavitvi novih modelov sem prebiral komentarje.

Precej je bilo negativnih, in sicer zakaj modelu Diver 300M ne spremenijo zapestnice(izgleda stara in se ne zoža pri claspu), zakaj ne odstranijo helium escape valva(ga nihče ne uporablja in skazi videz) in zakaj ga ne izdelajo v 40 mm velikosti.

Kakšno je vaše mnenje, je zgoraj našteto res tako moteče? Zelen Seamaster mi je čudovit, ampak zapestnica mi pa pri Rolexu izgleda lepša in udobnejša.

Tudi sicer mi Rolex sploh ni napačen, ampak imam tudi jaz občutek, da ga velikokrat ljudje kupijo samo zato, ker je pač Rolex in predstavlja prestiž(oz. vse našteto v zgornjih komentarjih).

Okapi ::

Ročni ventil za helij je res čisto odveč in grd. Če bi ga že radi imeli, naj naredijo samodejnega, kot ga ima Rolex (in veliko drugih ur).

Kar se zapestnice tiče, sa pa meni za potapljaško uro zdi najbolj primeren gumijast oziroma plastičen (tudi čese ne potapljaš).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Moe_Lester ::

Meni se pa ravno helium escape zdi skoraj bistven del Omega diverjev. Vem, da ga noben ne uporablja, ampak roko na srce, leta 2023 se nihče ne potaplja z mehansko uro, iz tega vidika je cela ura useless.

LukiYo ::

True

Mumbru ::

Pa saj mehanske ure so v letu 2023 vse useless. So nakit in prestiž.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mumbru ()

GrimReaper3 ::

Map je izjavil:

Precej je bilo negativnih, in sicer zakaj modelu Diver 300M ne spremenijo zapestnice(izgleda stara in se ne zoža pri claspu), zakaj ne odstranijo helium escape valva(ga nihče ne uporablja in skazi videz) in zakaj ga ne izdelajo v 40 mm velikosti.

Kakšno je vaše mnenje, je zgoraj našteto res tako moteče? Zelen Seamaster mi je čudovit, ampak zapestnica mi pa pri Rolexu izgleda lepša in udobnejša.

Seamaster 300M zapestnica je izredno moteča če imaš samo 16,5 cm zapestje. Jaz sem to rešil tako da imam malo več lufta. Ker prvi dan pri malo ožji zapestnici sem imel povsem rdeče zapestje spodaj. Problem je tudi precej dolg clasp, ker ko povečaš zapestnico imaš spredaj in zadaj precej lufta, že za dva prsta, pod clasp ti gre pa samo mezinec.
Ampak na koncu mislim da bom pristal na gumijstem paščku. Ker ko sem jo en teden nosil na zapestnici, sem neprestano mislil samo nanjo ter vedno nekaj gledal koliko imam še lufta ter sem vsaj 5x na dan popravljal micro adjustment.

He valve zame ni noben problem, eni pravijo da celo doda k simetriji (krona na desni, He na levi).

Ohišje 42 mm ni problem tudi za majhno zapestje, lug to lug je precej majhen, pa od 2018 naprej imajo zapestnice ženske end linke (moški end linki namreč dejansko povečajo lug to lug).

Nimam pa originala, tudi ga pri taki zapestnici kot je sedaj, ne bi kupil, tudi če bi imel zdaj na voljo 6k.

Taper zapestnica iz 20 na 16 mm se pa zelo lepo nosi. Ne vem koliko ima Rolex, mislim da 16 mm, clasp ima pa malo več.

Planet Ocean 43,5 mm je pa druga stvar, to je pa konkretno velika ura na majhnem zapestju. 10 let nazaj vem da so bili precej popularni, tudi sam sem imel 2 repliki. Zdaj je pomoje Seamaster 300M daleč spredaj po popularnosti.

Zgodovina sprememb…

««
182 / 188
»»