» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
75 / 189
»»

Ales ::

Ko smo ravno pri prevečih urah... ;) ...ob tem ponovnem vpogledu na Kickstarter sem ponovno opazil, da sem ta vidik zapostavil kar se ur tiče (ni prvič) in... hm, opazil uro, ki bi me morda zanimala.

Retro diver z Miyota 9015 mehanizmom za cca. 325 EUR s poštnino, na voljo v dveh različicah:

... It draws on styling cues from the vintage super compressors, including the dual crowns and the rotating internal bezel. The sunburst dial catches the light just right, bringing out the applied, luminescent markers and the original stick hands. ...

Kickstarter in domača stran.

Okapi ::

Ko že ravno o retro potapljaških, Bulova je dala ven eno zanimivo, pa še odštekano ime ima, Lobster;-)

Sicer je še malo draga, 500-600 evrov, ampak meni je kremenčev mehanizem Precisionist z gladko tekočim sekundnim kazalcem čedalje bolj všeč, tako da čakam na razprodaje;)

leiito ::

Meni je tudi ta Bulova padla v oko. Eno je sweeping motion, revolucija za kvarc mehaniko, drugo pa frekvenca 262KHz. Osebno mi je sicer najlepša jeklena s črnim dialom. Blogtowatch je navajal ceno $200-$300.

NATO strap se zamenja z usnjenim in je to že soliden časomer.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: leiito ()

leiito ::

Furbo je izjavil:

Rolex nima omejenih izdaj ur.

Pa dvomim, da bi bil katerikoli rabljen model (relativno nov) vreden več, kot pred leti. Po ceniku ja, ker stalno dražijo, v praksi pa težko.

Jp, na fotki je "navadna" Daytona Cosmograph Rainbox iz 2012. Letos so predstavili še Datejust Pearlmaster s temi bling bling dizajni.

Glede cen, kolikor vidim na Chrono24, ker iščem dober deal zase, Rolex in Patek bolj ali manj ohranjata cene, sploh kao bolj redki oz. težje dobavljivi modeli, npr. Milgauss z modro številčnico. Zenith Pilot Doublematic npr., ki je nov cca. 14k, zgubi 40%, čeprav je mint in kupljen letos. Cenejše ure, IWC npr., tudi Omega, zgubijo vrednost, ampak ne 50%, kot je nekdo navajal.

Enivej, da najmanj izgubiš, ali celo ohraniš vrednost (in likvidnost), se zdi smiselno ugodno kupiti pre-owned mint condition Rolexa, enega od popularnih modelov, modro-črne kombinacije ipd., morda tudi kak Panerai, IWC Aquatimer ali Omega Speedmaster, ampak čim kupiš uro, da jo boš nosil, in najbrž jo kupiš zato, se pač sprijazniš z depreciacijo.

Je pa seveda možno, da vse te ure na Chrono24 dejansko niso "never worn", ker se zdi rahlo nenavadno, da toliko ljudi kupi uro za €5-10.000 in je potem nikoli ne nosi.

Furbo ::

Tisti 'mint' si vsak prodajalec predstavlja po svoje, pa na chrono ni nobene varnosti, tisti 'trusted seller' ne pomeni nič, berem precej jamranja o nategunih.
Jaz raje kupim nespolirano rabljenu uro, kot pa da je nek amater drgnil po njej bogisavedi s čim, da potem naklada o 'mint'.

Drugače pa ja, če Rolex kupiš rabljen, na njemu skoraj ne boš več izgubljal, vsaj pri professional seriji.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Cervantes ::

leiito je izjavil:

Meni je tudi ta Bulova padla v oko. Eno je sweeping motion, revolucija za kvarc mehaniko, drugo pa frekvenca 262KHz. Osebno mi je sicer najlepša jeklena s črnim dialom. Blogtowatch je navajal ceno $200-$300.

NATO strap se zamenja z usnjenim in je to že soliden časomer.

Krasen design.
Nobene navlake, ura == ura.
Še malo, pa bom ozdravljen od Explorerja I.

Crossfire ::

Okapi je izjavil:

Ko že ravno o retro potapljaških, Bulova je dala ven eno zanimivo, pa še odštekano ime ima, Lobster;-)

Sicer je še malo draga, 500-600 evrov, ampak meni je kremenčev mehanizem Precisionist z gladko tekočim sekundnim kazalcem čedalje bolj všeč, tako da čakam na razprodaje;)

Liči precej na doxe...skoraj preveč :)

Francoski Amazon ima eno Bulovo Accutron II (s ta dobrim kremenčevim mehanizmom) po kar ugodni ceni - 268 evrov (drugje po EU je v glavnem okoli 400 evrov).

carlito149 ::

Malo gledam pilotske ure. Zakaj so taka nihanja v cenah za recimo cisto podobne ure?
Katere veljajo za original, ker baje jih je kar nekaj proizvajalcev delalo? Za sedaj mi je jasno da obstaja stevilcnica A in B. Nekaj je nemskih proizvajalcev, dosti so pa delali tudi zunaj. Ce se kdo spozna na pilote, naj se malo razpise.

Rabim tudi nasvet za nakup nato pascka, kje jih kupujete? Najbolj mi j vsec bond vzorec (sivo-crn).

Zgodovina sprememb…

Različne cene so pač zaradi znamk. Saj je pri vseh vrstah ur enako. Kupiš lahko Rolexovega "podmorničarja", ali pa čisto enakega in ravno tako Swiss made 10x ceneje.

Pri teh Beobachtung urah (ki v resnici niso pilotske, ampak navigatorske), je o originalih v resnici nesmiselno govoriti (če niso res originalne, se pravi 70+ let stare). Sicer je pa 5 firm, ki so jih delale, in te (oziroma njihovi nasledniki) se sedaj hvalijo, da delajo "izvirne". Nemške so A. Lange & Söhne, Wempe, Lacher & Company/Durowe (Laco) in Walter Storz (Stowa), švicarska pa IWC.

Več pa tule:
http://monochrome-watches.com/the-histo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi hvala, zdaj mi je vse jasno. Dizajn mi je zelo všeč, samo cena mi ni :(

Moraš pač malo razširit nabor znamk, ki pridejo v poštev. Recimo zelo zanimive B-ure ima korejski Tisell. Za 119 dolarjev + naše dajatve imaš na izbiro tri različne, vse z dobrimi Seagullovimi mehanizmi.
http://tisellkr.com/

Tudi Ticino jih ima nekaj cenovno ugodnih, recimo za 200 dolarjev z Miyoto 9015.
http://pilotwatchesplus.com/shop/2014-t...

Tu je potem vsaj še Parnis, s cenami od 80 dolarjev naprej.

Če lahko daš malo več, jih ima pa recimo Steinhart od 400 evrov naprej.

Zgodovina sprememb…

Hvala za predloge, vendar ko gledam slike in jih primerjam s Steinhartom se mi zdijo cheap. Stainhart vem da bi dobro in kvalitetno izgledal, ker ze imam eno njihovo uro in je res kompaktna in dobro narejena.

Spy ::

leiito je izjavil:

Enivej, da najmanj izgubiš, ali celo ohraniš vrednost (in likvidnost), se zdi smiselno ugodno kupiti pre-owned mint condition Rolexa, enega od popularnih modelov, modro-črne kombinacije ipd., morda tudi kak Panerai, IWC Aquatimer ali Omega Speedmaster, ampak čim kupiš uro, da jo boš nosil, in najbrž jo kupiš zato, se pač sprijazniš z depreciacijo

Najprej ti priporočam, da se registriraš na kakšen kvaliteten, odlično moderiran forum, ki nudi na prodaj široko izbiro ur. Malo poglej čez zahodno mejo. Kaj več lahko po ZS.

Zelo malo je Rolexovih modelov, ki jih lahko bliskovito prodaš, če se ne giblješ v pravih krogih. Namreč za Daytono se boš prej pogodil za delno kupnino avtomobila kot za cash. Če bi me vprašal za nasvet bi ti priporočal nakup le nekaj določenih "popularnih modelov", na primer: Datejust, ExplorerII, GMT MasterII, Sea Dweller. Sem pa že s presenečenjem opazil kako hitro in dobro se uspejo prodati Yacht Masterji. Podobna je zgodba s Panerai. Nekaj osnovnih modelov se dobro in hitro prodaja za kaj več pa se moraš zelo dobro pozanimat. Na splošno se nekoliko težje prodajajo kot Rolexi. Pri IWC bi gledal le Portugieser Chronograph ref. 3714.

Z dobro premišljenim nakupom boš lahko zelo užival s svojo uro in ob pazljivi uporabi te to ne bo prav nič stalo. Prej obratno - boš lahko delno financiral novi, po navadi pomembnejši nakup :)

Ure, ki si jih lastim in sem si jih lastil sploh niso podlegle depreciaciji, kljub temu, da niso prav vse bile Rolexi. Eberhard Traversetolo Vitre' je ura, ki ohranja s časom njeno 2nd hand vrednost, Omega SeaMaster GMT 50th Anniversay je v povprečju pridobila skoraj 1K vrednosti od mojega nakupa. Material izdelave je izjemen in definitivno boljši od vstopnih Rolexov. Je pa res, da je tudi teža na roki drugačna :) Na prodajni ceni je zelo pridobila tudi zelo lepa Omega Speedmaster Moonphase broad arrow.

Nekoč sem si zaželel regulateur in ko sem zagledal mamljivo ponudbo sem takoj zagrabil Chronoswissovega. Vsakič ko sem se v Trstu gibal v bližini Piazze d'Unita' d'Italia me je zaneslo v trgovino, kjer so imeli številne modele Chronoswissov, Breguetov ter celotno Eberhard kolekcijo. Ampak tistih 3, 4, 5K za Chronoswissa se mi je zdelo občutno preveč sploh, ko sem jih primerjal s tržno vrednostjo Rolexov. Toda nekega dne se je pojavil prodajalec, ki je želel monetizirati odličnega Regulaterja. Spraševal je 1.4K in pogodila sva se za 1.2K. Ob prevzemu ure je kot pravi gospod priložil poleg izjave o prodaji tudi originalni račun ure, ki jo je kupil pred osmimi meseci za 3.4K! Katastrofa!!! Uro imam še vedno in čeprav jo nosim redko (njen avtomatski mehanizem ni namenjen osebi s športnim življenjskim slogom), zaradi osupljive lepote krone in značilnega svetlikanja ohišja, nikakor se ne morem ločiti od nje.

Skratka išči dobro priložnost. Splača se vzeti si čas za iskanje.

Zanimivo, jaz sem pa zlahka prodal daytono, zelo popularna.
Malce počasneje submarinerja, ampak tudi veliko povpraševanja.
Za Yacht Masterja pa malo ljudi sploh ve in ni veliko zanimanja, oziroma vsi sanjajo (pre)nizke cene. Čeprav je za moje pojme boljši od vsake daytone in suba.
Pri DayDate so pa vsi špekulativno čakali na nižjo ceno, ko sem jo prodal in zbrisal oglas, so me zelo hitro klicali še ene trije mutiči, kam je šla, da bi takoj kupili.

Po mojem osebnem mnenju se najprej vsi zapodijo v submarinerje in daytone, vse ostalo je daleč zadaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Spy ::

Po mojem si jo prodal nekaj casa nazaj. Zadnje leto je manj gotovine v mojih zahodnih krogih.

Na splosno pa ostajam pri mnenju, da je ta pravi Datejust enakovreden ceku. Daytona pa zaradi cene ni za vse obozevalce Rolexovih ur. Nekako kot S klasa vs. E ali pri nas celo C ;)

LP

p.s.: Odlicne izbire!

xgeorgex ::

Berem in berem tole temo pa me zanima v čem je trik mehanike? Bom drugače vprašal: komu je namenjena mehanika in komu quartz?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: xgeorgex ()

V čem je trik belega in črnega kruha? Komu je namenjen bel kruh in komu črn? In komu polbel?

O.

bnarbo ::

Cudno da ni nobenega invicta fan-a v tej temi haha.. :)

xgeorgex je izjavil:

Berem in berem tole temo pa me zanima v čem je trik mehanike? Bom drugače vprašal: komu je namenjena mehanika in komu quartz?

Če te ure kot take ne zanimajo, potem je quartz ok, vsakih nekaj let zamenjaš baterijo, po par menjavah vržeš uro stran in to je to.

Nekateri pa se v ure poglobimo, fascinira nas zgodovina urarstva, potem pa s svojimi nakupi predragih ur vzdržujemo to industrijo. Kot nekdo drug glasbeno, filmsko itd.. ker nas to pač veseli. :)

Hvala Furbo za tak odgovor, ni bilo pa nobenega namena da bi kogarkoli užalil... Mogoče sem malo čudno postavil vprašanje... Sem pred nakupom ure in bolj kot berem, bolj sem zmeden...

Če sem prav razumel avtomatic dela brez baterije, tako kot solar in kinetic sam na drugačen način.?. Quartz je ali ni točnejši od poceni avtomatica.?. Zelo so mi všeč Citizenove eco-drive, npr:

Citizen

perci ::

Poglej. Iz vidika točnosti je najcenejši kvarc pred najdražjo mehansko uro. Automatic nima proti kremenčevi uri nobene šanse.

Je pa pri mehanski uri fascinatno prevsem to, kakšno znanost od mehanizma je človek naredil in pri tem zagotovil še relativno točnost.

Če hočeš točno uro, ki ji ne bo treba kupovat baterij, si kupi eco drive. Tudi sam ga uporabljam in dela bp. Ampak ni pa tako zanimiv kot avtomatik.

Najcenejše kremenčeve ure so približno 10x točnejše od najdražjih mehanskih. Pri kremenčevi lahko pričakuješ +- 5-7 sekund na mesec. Pri vrhunskih mehanskih lahko v povprečju računaš na recimo +- 2-3 sekunde na dan, se pravi 60-90 sekund na mesec.

Mehanske (ročne in avtomatske) imajo energijo za delovanje shranjeno v vzmeti. Sončne in kinetic imajo energijo v polnilni bateriji.

Citizenove ure so vse zelo dobre - praktično ne moreš faliti. Casio dela podobne nekaj ceneje, ni pa kakšne drastične razlike, ne v ceni, ne v kakovosti.

Iz odgovorov vidim da sedaj izbiram med kremenčevimi urami... Ena dilema manj... Jih je pa še cel kup... Titan ali Stainless steel, Sapphire hardlex ali mineral, velikost, dizajn... Problem je, k je prevelika izbira... Vem samo da bo analogna... Bo pa na roki dan in noč...
Dizajn pa nekako takole:

Seiko

Citizen vs Seiko... Nekako so mi ti dve znamke še najbolj...
Priporočate še kakšno znamko v rangu od 200 do 500 €?

Hvala za odgovore...

Obe sta dobri, jaz bi šel v živo dati na roko v kako urarstvo.

Mogoče veš kk je na Seiko z sivo barvo na jeklu.... gre s časom barva stran, se hitro spraska?

Titan ali Stainless steel,
Titan je občutno lažji. Enim je to všeč, drugim pa ne. Malo je razlike tudi v barvi, stvar okusa.

Sapphire hardlex ali mineral,
V resnici je vseeno. Brez posebne opreme tako ali tako ne moreš zanesljivo ločiti safirne od navadne steklene šipce. Jaz sem imel 20 let 24/7 na roki Seikota z navadno šipco (ali mogoče hardlexom, ne vem), in je na koncu na njej imel par povsem nemotečih prask, pa ga nisem čisto nič "šparal". V skrajnem primeru, če po 10 ali 20 letih preveč spraskaš šipco, daš urarju 20-30 evrov in jo zamenja. Skratka, samo zato, ker nima "prave" šipce, jaz nobene ure ne bi izločil.

O.

A je možno da je takšna razlika v ceni?

299? : 188$

Seiko

Zgodovina sprememb…

• spremenil: xgeorgex ()

Je. Seikoti, kremenčevi in serija 5, imajo včasih 50 ali še več % popust. Jih pa tudi veliko ponarejajo in včasih je težko prepoznati ponaredek.

cebelar123 ::

Namesto dokaj neuporabnih Protrekov sem danes videl uro pri sodelavcu katera je zelo lepa in celo uporabna.

Garmin fenix 3

Garmin fenix 3

Zgodovina sprememb…

Protrek brez polnjenja zdrži 20+ let, Garmin pa en mesec, če ga nič ne uporabljaš (sicer pa 1-2 dni). Namenjena sta različnim namenom in vsak za svojega uporabna.

O.

Za kaj je uporeben protek? Razen za klasične funkcije in pa plima/oseka oz. vzhod/zahod sonca? Pa recimo kompas tukaj niso mogli mimo vsekat.

Za prikaz višine ziher ni "razen za par ur če ni padca tlaka", tudi prikaz temperature je komaj po 20min v senci snet iz roke točen. Prikaz padca pritiska in s tem posledično napoved padavin je šala.

Za kaj je uporeben protek?
Za kazat točen čas.

O.

Okapi je izjavil:

Za kaj je uporeben protek?
Za kazat točen čas.

O.

Ja zato pa se ljudje odločajo za protreka, ker so lahko prepričani da je ura točna.

Tilen ::

xgeorgex je izjavil:

Iz odgovorov vidim da sedaj izbiram med kremenčevimi urami... Ena dilema manj... Jih je pa še cel kup... Titan ali Stainless steel, Sapphire hardlex ali mineral, velikost, dizajn... Problem je, k je prevelika izbira... Vem samo da bo analogna... Bo pa na roki dan in noč...
Dizajn pa nekako takole:

Seiko

Citizen vs Seiko... Nekako so mi ti dve znamke še najbolj...
Priporočate še kakšno znamko v rangu od 200 do 500 EUR?

Hvala za odgovore...

Nakup moške zapestne ure do 500 EUR
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Tilen kako si zadovoljen z uro? Kje si jo kupil če ni skrivnost?

Tilen ::

Uro sem kupil kar preko Ebay, vendar sedaj vidim, da je cena malo bolj sitna, kot takrat. Verjetno zaradi tega, ker je EUR izgubil precej vrednosti (30%).

Sem zelo, zelo zadovoljen. Je točno to, kar sem iskal. Praktično neuničljiva in neprimerljivo natančna, lahka. Enostavno dela in ne povzroča nobenih skrbi.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Danes je bil poštar priden, prinesel dve novi uri;)
Začnimo s starejšo in cenejšo, ki je iz Indije potovala več kot en mesec. Imel sem sicer številko za sledenje, ampak en mesec od nakupa ni kazala nič, potem je pa nenadoma pokazala, da je ura zapustila Indijo in čez en teden je bila že tu. Cariniki so sicer pogledali v paketek, ampak so verjeli deklaraciji in niso nič komplicirali.

Preden nadaljujem z uro še kratek pregled "urarskega" dogajanja v Indiji. V kolonialnih časih so bile tam najbolj cenjene švicarske ure znamke West End Watch Co., ki sem jih v tej temi že omenjal (in eno tudi kupil). Po osamosvojitvi so kmalu močno omejili ali celo prepovedali uvoz ur, da bi podprli domačo industrijo. Največji indijski proizvajalec ur HMT (sicer del industrijskega konglomerata, ki je delal tudi traktorje in še marsikaj) je sicer izdeloval poceni ure, ampak ne preveč kakovostne.

Leta 1981 so se vodilni v Allwynu, podobnem industrijskem konglomeratu (tudi v državni lasti), ki je sicer delal avtobuse, hladilnike in še marsikaj, odločili, da bi delali tudi ure, in so se tega lotili v sodelovanju s Seikom. Prav zaradi sodelovanja s Seikom so Allwyni hitro zasloveli kot najboljše indijske ure. Ampak zabave je bilo hitro konec. Mehanske ure so takrat tudi v Indiji že postajale stvar preteklosti in Allwyn je že čez kakšnih 15 let bankrotiral. HMT-jev oddelek za proizvodnjo ur je vztrajal nekaj dlje, ampak je sedaj tudi tik pred stečajem, če ga že niso sploh zaprli. Tudi v Indiji državna podjetja ne slovijo ravno po dobrem vodenju;)

V Indiji sicer ure še vedno izdelujejo. Leta 1984 so se ur lotili pri še enem velikem industrijskem konglomeratu, Tati, in ustanovili podjetje Titan. Titan trenutno obvladuje 60% indijskega trga ur in je 5. največji proizvajalec ur na svetu. In sploh ne delajo slabih ur - v seriji Edge so recimo najtanjše (kremenčeve) ure na svetu (mehanizem ima 1,5 mm, cela ura pa 3,5 mm).

OK, vrnimo se k uri, ki jo je prinesel pošter. V precej zanikrnem a dobro podloženem paketku je bil kakšnih 20-30 let star Allwyn. Ura je zelo lepo ohranjena, notri pa je Allwynov mehanizem A6300, ki je po licenci narejen zelo soliden Seikov ročni mehanizem 63a (eden boljših cenovno dostopnih mehanizmov iz sedemdesetih let). Podrobnosti sicer nisem našel, ampak morda je celo bolj v Indiji sestavljen kot dejansko narejen.

OK, na timegrapherju se sicer ni najbolje izkazal, švohotna amplituda in kakšna minuta v plus na dan. Ampak itak sem uro kupil samo zato, da imam tudi eno indijsko v zbirki, točnost je čisto postranskega pomena. Glede na soliden mehanizem jo bom mogoče celo dal urarju pokazati, verjetno je treba mehanizem samo očistit in namazat.

V glavnem, za ceno treh pirov (7 evrov) s poštnino vred se ne pritožujem;)

In sedaj nekaj čisto drugega (za tiste, ki ste vztrajali do tu). Kot otrok sem skoraj sigurno kdaj (neuspešno) težil staršem, naj mi kupijo uro z Miki Miško. No, sedaj jo pa imam. In to ne katerokoli, ampak precej veren posnetek sploh prve take ure iz 1933. Nekoč najbolj znan ameriški proizvajalec (cenovno najbolj dostopnih) ur Ingersoll sicer že dolgo časa ni več to, kar je včasih bil (že dolgo tudi ni več ameriški - sedaj je angleška firma v kitajski lasti), ure pa še vedno dela (oziroma vsaj prodaja pod svojo blagovno znamko).

Med drugim imajo v svojem katalogu tudi posnetek prve ure z Miki Miško (ki jo je delal prav Ingersoll, ko je bil še ameriški). Ura je sicer malenkost večja, kot je bila izvirna (33 mm namesto 30 mm), verjetno zaradi mehanizme (notri je nekaj kitajskega, nisem je šel odpirati), sicer pa ima enako kovinsko zapestnico in je v enaki (ali vsaj zelo podobni) škatlici.

Dobro ohranjen izvirnik se dobi za okoli jurja, pa tudi sodobni posnetek sploh ni poceni, uradno hočejo zanjo 300 dolarjev. Ampak očitno prav dobro v promet ne gre, ker sem naletel na angleško razprodajo, kjer sem vzel zadnji primerek (ali mogoče edini?), za 125 evrov s poštnino vred.

Urca je prav zabavna, dovolj solidno narejena (čeprav glede na samo kakovost izdelave in vrednost mehanizma je cena, tudi 125 evrov, pretirana) in sodeč po hitrem testu na timegrapherju tudi čisto lepo dela (kakšnih 10-15 sek/dan prehiteva). A jo bom obdržal kot del zbirke, jo komu podaril ali morda celo poskušal kakšen evro zaslužit, se pa še nisem odločil.;)

Zgodovina sprememb…

Še malo bolj od blizu. Se mi zdi, da so kar dobro kopirali izvirnik;)

Gogo ::

Le poročam, da je ura doma. Sem navdušen.
Sicer je malce prevelika za mojo roko, a sem to vzel v zakup že ko sem jo naročal.
Danes paradiram v službi in nonšalantno mimogrede pokažem novo uro.8-)8-)
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Hočemo slikce!;)

Gogo ::

Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gogo ()

Prišle so nove Festine chrono edicija za vse ljubitelje kolesarjenja in ur.
Sem upal da bodo lepše kot lanske ampak me tak pas nekako ne pritegne. Lenik 2013 pa je premasiven za maj okus :( je pa vizualno najlepši. Bo treba zgleda počakat na letnik 2016 :)

Shkorc ::

Gogo, lep Seiko. Meni se ne zdi, da bi bila urca prevelika.

Pa je še ena prišla, tokrat iz Francije.

Adriatica sodi v skupino pri nas praktično neznanih švicarskih znamk, na Finskem, Poljskem in še kje pa je bila nekaj takega, kot na Balkanu Darwil. Zdi se, da so se precej zgledovali po bolj znani znamki ur Atlantic, tudi ko so izbirali ime. Še najbolj očitno je to ravno pri uri, ki sem jo kupil. Eden od bolj znanih Atlanticovih modelov v 50. in 60. letih je bil Worldmaster, pri Adriatici pa so naredili zelo podoben model Worldchampion (podoben je pravzaprav preblag izraz, ker je praktično kopija). Na hitro sem na enem poljskem forumu prebral, da so bili tudi ti Atlantici na Poljskem zelo priljubljeni, Adriatica pa je ponujala praktično enako uro, tudi z enakim mehanizmom notri, po precej nižji ceni.

Ura je bila za svoje čase kar velika, 37 mm. Ima lepo izbočeno šipco iz akrila, ki mu pri nas sicer pogosteje rečejo pleksi-steklo. Šipca je skoraj sigurno nova, ker dvomim, da bi bila originalna tako lepo ohranjena. Tudi številčnica je zelo lepo ohranjena, starost se ji pozna ravno toliko, da je lepo - barva na kazalcih, ki je bila nekoč svetleča, je recimo dobila lepo zelenkasto patino. Zelo mi je všeč dolg sekundni kazalec z rdečo puščico na koncu.

V uri je zelo zanimiv (in dober) ročni mehanizem AS 1604. AS pride od Adolph Schild, ki je leta 1896 ustanovil firmo za izdelavo urnih mehanizmov. Zgodba malo spominja na brata Dassler, ki sta ustanovila Adidas in Pumo. Namreč Adolphov brat Urs je pred tem ustanovil Eterno in njen oddelek za mehanizme, ETA. Mehanizmi AS so bili svoje čase zelo cenjeni in jih najdemo v urah številnih znamk. Ampak ker je firma malce zaspala na lovorikah, jo je na koncu kremenčeva revolucija pokopala, oziroma prisilila, da se leta 1978 združi z Eto. Mehanizmu AS 1604 pravijo tudi Wehrmachtswerk, ali vojaški mehanizem, ker naj bi nastal na osnovi mehanizma, ki so ga razvili za nemško vojsko. Na timegrapherju se je za svojo starost odlično izkazal - zaostaja za kakšnih 10 sekund na dan.

Ura sicer ni bila ravno poceni, na dražbi se nas je šest potegovalo zanjo in na koncu je s poštnino vred prišla 67 evrov. Ampak glede na odlično ohranjenost in lepo delujoč mehanizem je cena v resnici kar ugodna - na ebayu so trenutno recimo tri ne tako zelo lepo ohranjene Adriatice, in za vse hočejo po več kot 100 evrov. Mogoče je k ugodni ceni pripomoglo, da je bil opis ure samo v francoščini.

V glavnem, urca je videti takole:

Kot zanimivost pa je tu še Atlanticov Worldmaster. Podobnost je več kot očitna, še rdeča puščica na sekundniku je enaka. Skratka, dokaz, da tudi Švicarji sami niso ravno najbolj spoštovali avtorskih pravic, in to že v časih, ko Kitajcev še ni bilo na urarskem obzorju.

Mimogrede, tako Adriatica kot Atlantic še vedno obstajata (koliko imata, razen imena, skupnega s firmama izpred 40-50 let je pa seveda drugo vprašanje).

Takole je pa videti pod pokrovčkom (fotka je od prodajalca). Mehanizem je (bil) celo reguliran v dveh položajih, kar ni bilo ravno običajno za ure v tem cenovnem razredu.

perci ::

Ma ne vem, ne potegnejo mi ti ročni mehanizmi.

Zanimiv proizvod od Casia, sicer mi vizualno ni preveč všeč, je pa zanimivo kako si lahko zdaj nastavljaš uro.

EQB-510D-1AER

Ja saj to na urah je bilo tako nerodno, da je bilo potrebno izumiti nek lažji način.
««
75 / 189
»»