» »

Država krši zakon?

Država krši zakon?

draciel ::

Ok da razčistimo par stvari. Kar bom tukaj napisal je lahko čisto neumno, ker se na te stvari ne spoznam najbolje. Torej..

Minimalna plača v Sloveniji je cca 570€ neto? Teta dela za državno firmo in je prej dobila minimalno plačo. Se pravi 570€.. Nato je vlada posegla v plače / pokojnine v javnem sektorju. Teta je dobila približno 10% plače manj. To je cca na oko recimo 50€ ( čeprav je bilo mogoče več ). Se pravi smo na 520€. Se pravi država tukaj krši zakon ki ga je postavila? Sedaj berem članek Janša napovedal novo nižanje plač v javnem sektorju Torej se bodo plače ŠE zmanjšale, tako da bo teta dobila mogoče plačo še pod 500€. Jaz tega ne razumem... se pravi država krši zakon ki ga je sama postavila?
  • spremenil: draciel ()

Wox ::

Če prejema minimalno plačo, potem ji nebi smeli znižat. Da nima kakšen kredit ali kakšne druge permanentne izdatke vezane na plačo?
Commodore 64

draciel ::

Se mi zdi da ima kredit, vendar to nima vpliva. če ima npr 70€ kredita je dobivala 500€ plače. Sedaj s prvim nižanjem le še 450€.

Sicer tako mi je bilo rečeno ko smo se pogovarjali. Jaz sem rekel da to ni mogoče, če je minimalna plača določena po zakonu, ne morejo iti pod to mejo.. se motim?

oziroma pardon. Ja sedaj sem se spomnil da je rekla da so dobili nove pogodbe za podpisati..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: draciel ()

NeMeTko ::

Pogodba gor ali dol - nima veze.

Zajamčena plača je po zakonu najnižja plača, ki jo lahko dobiš. Če se zmanjša plače in padeš pod zajamčeno plačo, se ti avtomatsko izplača zajamčena plača.

Krediti in podobno, ti pa potem odštejejo od zajamčene plače, zato nekoliko nižje dejansko izplačilo.

Drugo bi bilo, če bi znižali tudi zajamčeno plačo.

St235 ::

Manjša plača je možna če je bila na primer na bolniški ali kaj takšnega. Nikakor pa če je normalno delala ni mogla dobit manj kot je minimalna plača. Sam pazi. Treba gledat plačilno listo ne tisto kar je dejansko nakazano.

fosil ::

Če imaš osnovno plačo manjšo od minimalne je na plačilnem listu ponavadi kategorija razlika do minimalne plače, ki ti pokrije razliko.
Pa da se ne bodo mešali pojmi, zajamčena plača ne obstaja več, zamenjala jo je minimalna plača.
Tako je!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neto plača in bolniška odsotnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5716881 (8232) MadMicka
»

Dvig urne postavke, Bruto in Neto plača (strani: 1 2 )

8120360 (17976) McHusch
»

Referendum za dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12121205 (17968) donfilipo
»

Višina zajamčene plače v Sloveniji

333460 (2678) fahrenGONE

Več podobnih tem