Forum » Pomoč in nasveti » Je baterija fuč?
Je baterija fuč?
GummyBear ::
V torek so doma nekaj delal in vrglo ven varovalko za vse vtičnice v bajti. Štroma ni bilo cca 3 minute. Danes pa prižgem desktop računalnik in se mi ob zagonu izpiše "Invalid CMOS settings. Press F2 to continue...". Pritisnem omenjeno tipko in najprej opazim napačno uro/datum. Verjetno je kriva CMOS baterija kajne? Po drugi strani pa spet čudno, ker sem pred nekaj meseci računalnik odklopil za kako urco (menjava strojne opreme) in je bilo še vse v redu. Drugače pa računalnik ugašam vsak dan, vendar je vedno priklopljen na napajanje.
Če je kriva baterija, me zanima kje dobiti tako, da je kompatibilna z osnovno ploščo (ASRock K7VT4A+)? Na kaj moram paziti pri nakupu?
Če je kriva baterija, me zanima kje dobiti tako, da je kompatibilna z osnovno ploščo (ASRock K7VT4A+)? Na kaj moram paziti pri nakupu?
Do zdaj mi ni, zdaj sem računalnik vklopil in mi je tole napisalo. Čez teden me pa ni zraven računalnika, tako da šele čez vikend lahko eksperimentiram. Lahko ga čez noč odklopim in vidim kaj bo jutri, ali pa počakam in ga samo izklopim da vidim kaj bo.
Računalnik je sicer star 8 let, vendar je več ali manj pod napajanjem - razen če grem kam za dlje časa ali če ga servisiram. Aha, še to: 2 meseca nazaj je nazadnje zmanjkalo štroma za nekaj ur in takrat se je normalno vžgal, zato mi je čudno.
Računalnik je sicer star 8 let, vendar je več ali manj pod napajanjem - razen če grem kam za dlje časa ali če ga servisiram. Aha, še to: 2 meseca nazaj je nazadnje zmanjkalo štroma za nekaj ur in takrat se je normalno vžgal, zato mi je čudno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GummyBear ()
smetko ::
Večina osnovnih plošč uporablja litijevo bateriji oznake CR2032. (po hitrrem pogledi na sliko tvoje plate, mislim da tudi tvoja). Najbolje je, da baterijo vzameš iz plošče, in greš do najbližje trgovine z fotografskim materialom, urarju ali podobni trgovini. Takšno baterijo sem videl celo v interšparu.
No comment
blackbfm ::
Lahko pobrskaš v trgovini KIK če jo imaš v bližini, boš dal kakšen euro za cel komplet, sam ni pa nujno da se dobi. Pri raznih urarjih imajo precej nategunske cene baterij.
Ali pa vprašaj katerega frenda če ima kakšno fuč plato pa tam dol vzameš.
Ali pa vprašaj katerega frenda če ima kakšno fuč plato pa tam dol vzameš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
Sem malo pogooglal in očitno bo CR2032 prava. Tistih par eurov mi pa tudi ni problem dat, samo da je vse OK.
Včeraj zvečer sem računalnik lepo ugasnil in ga pustil na napajanju. Zdaj sem ga vklopil in ni nobenega opozorila, ura pa je prava. Bom videl kaj bo, če računalnik odklopim za nekaj dni.
In še en popravek: napisalo mi je "Wrong CMOS settings. Press F2...". Ob tem pa dva piska.
Včeraj zvečer sem računalnik lepo ugasnil in ga pustil na napajanju. Zdaj sem ga vklopil in ni nobenega opozorila, ura pa je prava. Bom videl kaj bo, če računalnik odklopim za nekaj dni.
In še en popravek: napisalo mi je "Wrong CMOS settings. Press F2...". Ob tem pa dva piska.
Pozdrav!
Spet nadaljujem temo. Čez teden sem računalnik pustil na napajanju (izklopljenega) in ko sem ga včeraj vklopil je bilo vse v redu. Čez noč sem ga izklopil iz napajanja, zdaj ga prižgem in se mi v POST-u prikaže tole obvestilo, ki sta ga spremljala dva piska:
Pritisnem F2 za vstop v BIOS in kar me preseneti, je točen čas. Pričakoval sem, da bo (če je seveda baterija kriva) čas vsaj zaostal. Skratka potem v BIOSu izberem "Exit saving changes" (nisem pa ničesar spreminjal) in vse je spet v redu.
A kdo ve, kje točno je problem? Je kriva baterija ali kaj drugega?
Spet nadaljujem temo. Čez teden sem računalnik pustil na napajanju (izklopljenega) in ko sem ga včeraj vklopil je bilo vse v redu. Čez noč sem ga izklopil iz napajanja, zdaj ga prižgem in se mi v POST-u prikaže tole obvestilo, ki sta ga spremljala dva piska:
Pritisnem F2 za vstop v BIOS in kar me preseneti, je točen čas. Pričakoval sem, da bo (če je seveda baterija kriva) čas vsaj zaostal. Skratka potem v BIOSu izberem "Exit saving changes" (nisem pa ničesar spreminjal) in vse je spet v redu.
A kdo ve, kje točno je problem? Je kriva baterija ali kaj drugega?
Evo, včeraj zamenjal CMOS baterijo (CR2032), računalnik čez noč ugasnil in izklopil iz napajanja. Zjutraj ga prižgem in se mi spet napiše "Wrong CMOS settings". Pritisnem F2 za vstop v BIOS, opazim napačno uro. Potem izberem "Exit without saving changes" in gre normalno v Windowse.
Še vedno obstaja vprašanje kaj je krivo, če ne baterija? A res noben ne zna pomagat? Lahko ponudim tudi denarno nagrado tistemu, ki zna rešit moj problem. Osnovna plošča je ASRock K7VT4A+.
Še vedno obstaja vprašanje kaj je krivo, če ne baterija? A res noben ne zna pomagat? Lahko ponudim tudi denarno nagrado tistemu, ki zna rešit moj problem. Osnovna plošča je ASRock K7VT4A+.
RejZoR ::
Ker si ven vzel baterijo za dalj časa se mu je vse zbrkljalo in boš moral nanovo nastavit BIOS parametre...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Ker si ven vzel baterijo za dalj časa se mu je vse zbrkljalo in boš moral nanovo nastavit BIOS parametre...
To sem že uredil. Baterijo zamenjal (trajalo je kako minuto, dokler sem staro pobral, odprl novo in jo vstavil), potem prižgem računalnik in v biosu izberem Load Setup Defaults, nakar popravim še datum/čas in boot order. Nastavitve shranim in gre lepo v Windowse.
Potem sem hotel probati, če nova baterija dela, zato sem čez noč računalnik izklopil iz napajanja. Zjutraj prižgem in spet isto sporočilo, kot da ne bi ničesar zamenjal.
Sprašujem se, ali je baterija dobro vstavljena. Vendar ko sem jo vstavljal, je lepo zaskočila. Se da kje/kako v BIOSu preverit, ali BIOS sploh zazna baterijo... mogoče če kje piše status, napetost itd.? Drugače pa sem čisto brez ideje, kaj bi še lahko probal.
Chimera ::
Živjo, si že probal flashat(update-at) BIOS? Morda ti to lahko pomaga.
+ Poglej če imaš v BIOSU nastavitev podobno temu : "BIOS settings cacheable" (verjetno je pod Advanced zavihkom) in jo daj na disable.
+ Baterijo daj ven iz matične in preveri njeno voltažo z voltmetrom (če je vse vredu bi moralo pokazati okoli 3V
Nimam več idej xD
+ Poglej če imaš v BIOSU nastavitev podobno temu : "BIOS settings cacheable" (verjetno je pod Advanced zavihkom) in jo daj na disable.
+ Baterijo daj ven iz matične in preveri njeno voltažo z voltmetrom (če je vse vredu bi moralo pokazati okoli 3V
Nimam več idej xD
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Chimera ()
Hvala, karkoli bo boljše kot nič. Zdej, tako je... voltmetra nimam (prazna baterija - multimeter), zato sem si pomagal z diodo. Priklopil sem jo na novo baterijo (druga baterija, dve sta bili v kompletu) in dioda je zasvetila. Potem sem diodo priklopil še na staro baterijo, ki pa ni prižgala diode. Zaradi tega sklepam, da je stara baterija zagotovo prazna. Ko spet pridem domov, bom probal še z multimetrom izmerit.
Flashat BIOS nima smisla, saj imam naloženo najnovejšo verzijo. Skoraj neverjetno pa je, da bi se BIOS kako pokvaril, saj se potem računalnik ne bi niti prižgal. V skrajnem primeru pa lahko probam, ampak sem bolj mnenja, da je problem nekje drugje.
Mogoče je med kontakti in baterijo slab stik ali pa baterija ni dobro vstavljena (čeprav je meni videti OK), ampak kako naj se prepričam, da tok res pride iz baterije na osnovno ploščo?
Flashat BIOS nima smisla, saj imam naloženo najnovejšo verzijo. Skoraj neverjetno pa je, da bi se BIOS kako pokvaril, saj se potem računalnik ne bi niti prižgal. V skrajnem primeru pa lahko probam, ampak sem bolj mnenja, da je problem nekje drugje.
Mogoče je med kontakti in baterijo slab stik ali pa baterija ni dobro vstavljena (čeprav je meni videti OK), ampak kako naj se prepričam, da tok res pride iz baterije na osnovno ploščo?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zagon prenosnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 2679 (2288) | MIHAc27 |
» | bios se je zaklenilOddelek: Pomoč in nasveti | 1982 (1656) | TOP |
» | ASUS a7n8x-xOddelek: Strojna oprema | 735 (678) | Duhec |
» | Večji problemi z računalnikom (strojni,programski?)Oddelek: Pomoč in nasveti | 1520 (1179) | vbohinc |
» | PC se restarta ob vklopu - baterija?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1614 (1470) | Pyr0Beast |