» »

bios se je zaklenil

bios se je zaklenil

cobrica ::

Lep pozdrav imam problem in sicer BIOS se mi je po nevem kateri logiki kar zaklenil. Pač ko se laptop prižge se pokaže neka CMOS napaka da ni nastavljenega datuma in ure, če pritisnem F1 mi gre v bios ampak je potrebno vpisati geslo ki ga nevem če pritisnem ESC napiše neki Nvscram check potem se pa tu ustavi ali pa se kar naprej resertira. Torej ne pridem več naprej od post screena. Kaj priporočate da naredim? Gre se pa za prenosnik Asus X51L.

Duhec ::

Mogoče je slaba samo baterija, ki futra Cmos od Biosa.
Poglej v dokumentacijo za tvoj model kje se ga odpre, da prideš do mini baterije v črevesju prenosnika. Če sam nisi vešč potem nesi na servis, da ti jo zamenjajo ali naredijo diagnostiko, če je to to.
Glede passworda... Če najdeš Cmos baterijo je mogoče zraven tudi kak jumper za Clear Cmosa, ki izbriše navadno tudi password. Še prej moraš izpulit napajalni kabel in napajalno baterijo prenosnika.
Če ti ne rata po HW poti, potem ostane še SW.
Tale programček !Bios ( preskeniran preko http://www.virustotal.com/ ), dela v Command Promptu (dos-u) zato uporabljaš tipkovnico za ukaze in izbor (puščica gor, dol,levo desno, Enter ...).
S puščico dol izberi točko 2 (Crackers), nato s puščico desno izberi proizvajalca tvojega BIosa. Če imena ne veš začni kar s prvim AMI, stisni Enter in spodaj se pokaže password, seveda, če je. Nato nadaljuj z Awardom itd. in si jih zapiši, da boš kasneje ob zagonu poizkusil s temi imeni priti not. Ni pa to 100% garant.
Ne uporabljaj pa nič drugega razen točke Crackers, sploh pa ne Blasters, ker se lahko posloviš od Biosa in prenosnika. Zato pazljivo !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

cobrica ::

To z baterijo sem že poskusil vendar žal ni uspeha. Glede SW poti kako pa naj pridem v dos, če mi ostane računalnik samo na post screanu? Mislim niti dejansko nemorem izbrat katero napravo bi želel botat.

Duhec ::

Pardon, sem razumel, da samo v Cmos nastavitve Biosa ne moreš zaradi gesla in da ti sistem drugače normalno štarta.
Potem ni druge kot narediti Clear Cmosa. Si drugače izbrskal baterijo za Cmos ? Je kak jumper zraven ? Si pred Clear Cmosa odstranil glavno baterijo in izštekal napajalni kabel ?

cobrica ::

Jumperjev zraven ni se mi zdi da jih sploh na laptopovih ploščah ni? Baterijo sem drugače vzel iz prenosnika za kako minuto samo nisem čisto izklopil iz napajanja in vsega,lahko še enkrat poiskusim tako,samo dvomim da bo kaj pomagalo?

DeeCoy ::

Ja malo pogooglaj kako clearaš Bios na tvojem laptopu. Glede na to, da nimamo modela tvojega laptopa ti žal ne moremo izbrskati linka ;)

cobrica ::

Model je Asus X51L. Na servisu jim ni jasno kako se je zaklenil tako kot tudi meni ne... Vglavnem zgleda da ni rešitve?

Duhec ::

Zdaj ne vem ali si zastopil moj post ali ga nočeš.
Če imaš glavno baterijo še priklopljeno potem ona vzdržuje Cmos napajanje kjub temu, da si iztaknil tisto okroglo baterijo za Cmos.
Naredi takole:
Izklopi napajanje preko adapterja !
Iz prenosnika odstrani glavno baterijo !
Zdaj prenosnik nikakor ne more štartat, lahko pritisneš tudi gumb za vklop, da se prepričaš !
Če je tista okrogla baterijca za Cmos biosa na konektorčku potem izštekaj konektorček in kratko skleni s kako kovinsko sponko ali izvijačem za nekaj 10 sek. tista dva kontakta na konektorju na plošči kamor potem spet natakneš kabelček od baterijce.
nato postopaš po obratnem vrstnem redu, natakneš konektorček od baterije nazaj, zapreš vse pokrovčke, natakneš glavno baterijo, priklopiš napajanje in vklopiš komp ter takoj poizkušaš priti v Cmos nastavitve Biosa preko F2 tipke.
Poročaj.

gorenjc ::

V Bios naj bi prišel z F2. Tukaj ( izbrati je potrebno produkt, serijo in model) so pa tudi me drugim navodila.

cobrica ::

Duhec vse to sem že naredil še enkrat bom razložil zadevo da nebo nejasnosti!
In sicer gre se za računalnik star cca 2 leti, firme Asus model X51L. Baterijo matične kakor tudi baterijo računalnika sem vzel z prenosnika, da se spraznejo kondenzatorji, vendar ni nič pomagalo. Ko se prikaže tisti prvi zaslon, kjer so podatki o računalniku javi napako;
CMOS Date/Time not set
Press F2 to setup
Press F1 to load default settings and continue.

V obeh primerih če pritisnem F2 ali F1 prikaze okno kjer je potrebno vpisat geslo. V primeru če pritisnem F1 in vpišem trikrat napaćno geslo pondi F2 to resume vendar potem se ustavi pri Checking NVRAM ali pa se prenosnik resertira.

Duhec ::

Ok, kaj so rekli na servisu ? Ti ne morejo pomagat ?

cobrica ::

Pravijo da nimajo ideje kako rešit...

gorenjc ::

Ta problem naj bi sicer nastal po nadgradnji biosa, tako da ;( Ali se obrni še enkrat na servis ali pa direktno na asusovo podporo. Lahko se pa proba še s katerim od "privzetih gesel" za bios.

cobrica ::

Biosa nisem nadgrajeval, sem pa računalnik pred tem razdiral ker sem ga čistil, samo dvomim da bi to bil krivec, ali pač?

gorenjc ::

Lahko se poizkusi še tole

cobrica ::

Dvomim da bo prišlo do kakšnega botanja z cdje gleda nato da se ustavi pri checking nvram..

Duhec ::

Poizkusiš pa lahko, če po kaki logiki boota iz cdja? Če že servis nima ideje, ker samo od sebe se ne bo rešilo ....

Glege nvram-a ... poizkusi tudi to, odstraniš glavno baterijo in napajanje, ostraniš sata disk in izštekaš vse usb priključke, in v prenosnik, ki je zdaj brez baterije in diska, vštekaš samo napajanje in vklopiš prenosnik. Je kaj drugače ?

p.s.
Še nekaj okoli Clear Cmosa. Ok, si naredil vse tako kot sem/si napisal, le nečesa ne, to je, da nisi kratko sklenil za nekaj 10 sek. tista dva kontakta na konektorčku na plati kamor pride priklopljena baterija. Vsaj napisal nisi, da si to naredil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

cobrica ::

Duhec tudi to sem naredil nekje več kot minuto sem držal. Zdaj je biu prb. 2 uri prenosnik brez baterije in napajanja in baterije na matični in po tolkem času bi moglo kondenzatorje spraznit, ampak žal nič ne pomaga. Z botanjem nič uspeha. Kar se tiče glede nvrama še vedno isto Checking nvram, update ok in potem resertira, Vrjetno zaradi napake v biosu računalnik neve kaj naj bere pa kar resertira?
Mam občutek da se lahko začnem poslavljat od prenosnika...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cobrica ()

Duhec ::

Škoda.
Je prenosnik še kaj v garanciji ? Če ni več se lahko vseeno igraš s čisto nezahtevnimi posegi.
Če ti ni težko in če nisi še obupal potem odpri še kak pokrovček pod prenosnikom in odstrani spomin in trdi disk. Spomin ima na obeh straneh take zatiče, ki jih porineš navadno navzven in palčka se odpne iz slota.
Še prej seveda odstrani tako glavno baterijo kot napajanje, da ne iztakneš kak element pod napetostjo.

Potem vklopi prenosnik (ki je zdaj brez diska in spomina(spominov)). Ignoriraj morebitno piskanje (ker slike ne bo) kar je znak, da bios štarta in javlja preko piskov napako s spomini. Če piska ni, potem se bios zacikla še pred tem. Zdaj spet izklopi vse iz napajanja, vstavi spomine (nazaj jih daš tako, da jih pod podobnim kotom kot si jih vzel ven porineš v slot in potisneš navzdol, da se na krajeh zatiča zatakneta), vstavi disk, baterijo in spet vklopi prenosnik. Je kaj drugače ?
Če ni, mi je počasi idej že zmanjkalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

cobrica ::

Piska ni, sem drugače to že vse preiskušal, je sedaj čisto rastavljen. Garancije pa več ni..

DeeCoy ::

Obrni si na asus support, sigurno vejo kaj nardit... Drgač ti naj pa oni na servisu probajo čip od biosa zamenjat.. Lahko celo, da je šlo kaj druga na mama plati, pa je biosu utrgal xD Duhec je napisal že skor vse ideje..

Če nič ne dela, ga vrži iz kakih dveh metrov na tla :DD(joke)

TOP ::

Kot sem razumel ti si tale prenosnik očistil in potle ni več delal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

enter supervisor password

Oddelek: Loža
313730 (3189) Yacked2
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
495413 (4874) CyberAD
»

Netbook po menjavi CMOS baterije ne deluje (sploh)

Oddelek: Pomoč in nasveti
101696 (1461) dunker
»

BIOS password in Asus g1s

Oddelek: Strojna oprema
61105 (983) LordTado
»

Osnovna plošča + Ram

Oddelek: Strojna oprema
101229 (1021) Duhec

Več podobnih tem