» »

Intel Haswell

Intel Haswell

Janac ::

Odpiram temo za nove Intel CPU-je(sem iskal pa se ni take teme).

whatever, novosti:

A 22 nm manufacturing process.
3D tri-gate transistors (Ivy Bridge processors and onwards).
A 14-stage pipeline (since the Core microarchitecture).[6]
Mainstream up to quad-core.[7]
Native support for dual channel DDR3.[8]

Advanced Vector Extensions 2 (AVX2) instruction set, also called Haswell New Instructions (includes gather, bit manipulation, and FMA3 support).[9]
New sockets — LGA 1150 for desktops and rPGA947 & BGA1364 for the mobile market.[10]
Intel Transactional Synchronization Extensions (TSX).[11]
Graphics support in hardware for Direct3D 11.1 and OpenGL 3.2.[12]
DDR4 for the enterprise/server variant (Haswell-EX).[13]

22 nm PCH.[14]
A new cache design.
64KB data + 64KB instruction L1 cache per core.[citation needed]
1MB L2 data cache per core and up to 32MB L3 cache shared by all cores.[citation needed]
Support for Thunderbolt technology.[15]
There will be three versions of the integrated GPU: GT1, GT2, and GT3. According to vr-zone, the fastest version (GT3) will have 20 execution units (EU).[16] Another source, SemiAccurate, however says that the GT3 will have 40 EUs[17] with an accompanying 64MB cache on an interposer.[18] An additional source, AnandTech, agrees that GT3 will have 40EUs, but makes no mention of an interposer.[19] Haswell's predecessor, Ivy Bridge, has a maximum of 16 EUs.
New advanced power-saving system.
Base clock (BClk) increase to 133 MHz.[citation needed]
128 bytes cache line.[citation needed]
Execution trace cache will be included L2 caching design.[citation needed]
Fully integrated voltage regulator, thereby moving another component from the motherboard onto the CPU.[20]
37, 47, 57W TDP mobile processors.[7]
35, 45, 55, 65, 77 and ~100W+ (high-end) TDP desktop processors.[7]
15W TDP processors for the Ultrabook platform (multi-chip package like Westmere).[7]

kopirano iz wikipedie: Haswell (microarchitecture) @ Wikipedia

Izdani naj bi bili v prvi polovici leta 2013.

L.P

Isotropic ::

Haswell
neka revolucija lih ne bodo, zaradi ib-e in hw-e platforme. bo pa slednja zanimiva, ce bodo dali heaps of edram na ta interposer ja.
pa pri avx2 bi znal biti spet problem, da bo prevec fragmented - hw bo podpiral 2, broadwell 3 (512bit + nove instrukcije)... potem se pa odloci, za kaj bos kodiral (za vse naenkrat se ne, za lowest common dominator ponavadi).

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

drugace pa ne pricakujem, da bo haswell kaj veliko hitrejsi od ivy (kot npr. nehalem - sandy), ker bo bolj optimiziran na perf/watt.

terryww ::

a bo kaj kruha iz te moke? so že kaki speci in benchi?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

RejZoR ::

Men je pa CPU svet dost nezanimiv zadnja leta. Dolgo nazaj so bili veliki preskoki in zanimive tehnologije (npr občutno višji per clock performance Athlonov XP, HyperTransport, HyperThreading itd), zdej pa tega kar ni več.. Kar pa zdej delajo je samo večanje števila jeder in dodajanje inštrukcij, ki jih uporabljajo redki čeprav so oh in sploh fajn. Boooring. Tud testov CPU-jev sploh ne spremljam več. Mislim, pri grafičnih se kar naprej dodajajo neke posebne logike v jedrih, novi efekti, novi algoritmi filtriranja slike itd. Res da je pri CPU-jih manj tako očitnih stvari ampak vseeno. Mam feeling kot da vse skupaj stagnira na istem nivoju že par let. Kar do neke mere potrjuje dejstvo, da imam v kišti še vedno Core i7 920, ki je modelsko že čist zastarel, ampak v navitem stanju prav nič ne kaže starosti. Grafičnih kartic pa sem vmes zamenjal že kar nekaj. Nekaj zarad performansa in funkcij, nekaj pa zaradi firbca in želje po nečem novem.

Če bi Intel predstavil HyperThreading 2, ki bi bil še bolj učinkovit al pa imel ne vem, še več threadov per core bi bil čist hyped up. Al pa da bi se AMD spomnil nečesa res kul kot je npr ZeroCore pri HD7000 grafičnih. Čist simpl fora ko tko pogledaš, ampak dejansko ful fajn ideja in izvedba.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

boogie_xlr ::

Saj je na novo GPU na cpu (intel in amd) in pa na platah je izginil northbridge oziroma sta se združila s SB, memory controller je na CPU... Dosti novih stvari.

Loocas ::

Haswell, NE Hashwell ...

RejZoR ::

Memory controller smo imel na CPU-ju že v času Athlonov 64. Združen SB in NB smo imel že naElitkah (K7S5A, SiS735 chipset). O letnicah teh zadev raje ne bi ker je vse to že skor za v muzej... Tko da edina "noviteta" ostane tlačenje GPU-ja v isti die kot CPU. Sam ga lahko dajo not 10x pa sta še vedno čist ločeni logiki. Čakam dan ko bo GPU del dejansko neposredno asistiral CPU delu pri navadnih programih brez vmešavanja driverjev in brez predelovanja kode... AMD rine v to smer ampak zaenkrat je oboje striktno ločeno...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Isotropic ::

drgac je quad-core sandy bridge dohitel 6-jedrnega 980x al kaj je ze (nehalem, isto kot i7 920), sicer ne povsod, ampak razlika ni lih velika (cena pa).
pa 920 ima tdp 130w, ivy bridge (oz. haswell) pa 77-95 (verjetno bo 95w z najmocnejso graficno, ker hex-core ne bo na desktopu)

mem controller je na intelu orenk boljsi kot na amd recimo. oni so malo zaspali od casov a64.
cpu + gpu bi znal imeti s skylake (2015 se mi zdi, naslednji tock po haswellu v bistvu na 14nm), ko bo le-ta dobil larrabee kot gpu baje.

pa integrated voltage regulator je tut kar dobra inovacija. na ivy bridge je recimo polvica pinov samo za voltage (~1V), na hasw bo pa slo prek socketa 12V (mogoce manj, odvisno kuk jim je uspel pac), ki se bo zmanjsala sele takrat, ko bo treba (pri porabnikih).

pri amd-jevem pristopu so zaenkrat problem latence, ko moras kaj dat na gpu preracunat. bosta pa scasoma oba proca bolj ali manj enaka, samo z razlicnih smeri gresta proti cilju.

Zgodovina sprememb…

Loocas ::

ta je huda: "up to 32MB L3 cache shared by all cores"

Isotropic ::

dvomim, da bo toliko.
bo sicer nekaj dodatnega cache za gpu, v katerega bo lahko pisal tut cpu ukaze zanj (fusion-like pac, celo bolj napredno), bo pa gpu-only.
za desktop itak nima uporabnosti tuk velik cacha. na server podrocju jih je pa ibm ze prehitel recimo (v cachu).

Dr_M ::

32MB bo za kaksne server variante. Ce ima SB 20MB (nehalem je imel celo 24MB), ne vidim ovire tudi za vec.

Za desktop bo verjetno se vedno okoli 8MB.

RejZoR ::

Upam da ste opazil spredaj "up to". Ker tud za NetBurst so govoril, da lahko gre "up to" 10GHz, pa so jo nakoncu pokopali pred 3,5 GHz...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Isotropic ::

pri najmocnejsi grafiki vec, ker bo kot framebuffer. preberi se enkrat moj prejsnji post.
32-64 bi znalo biti kar prav drgac baje, da se otreses dependency na pocasen sistemski pomnilnik. ne bo pa to za namene proca verjetno, ker pac nima smisla.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

In spet bo treba kupiti novo matično ploščo. Zakaj tako pogosto menjajo podnožja? Iz 1156 na 1155, sedaj na 1150 ... Kaj točno s tem pridobijo?

Dr_M ::

Denar.

klinker ::

Al pa tudi konkreten izkoristek arhitekture....za razliko od AMDja ki pa je lih kontra. Mogoce bi bil buldi kaj bolj optimiziran ce bi takoj nov chipset/socket posebej zanj razvili.

Dr_M ::

Bull...
Obstaja Asrock plata, na kateri delajo 1156 in 1155 procesorji.
Torej, denar.

Janac ::

Dr_M je izjavil:

Bull...
Obstaja Asrock plata, na kateri delajo 1156 in 1155 procesorji.
Torej, denar.

katera??

Dr_M ::

Asrock P67 Transformer.

Isotropic ::

popoln izkoristek platforme is the answer. pa z integrated VR tut ne mores lih uporabit stare arhitekture, ki nima tega predvidenega ane.
razen ce hoces bit amd in se zmerej furat 5 let stare chipsete (pa tut tam je razlika - cipovja 8xx, 9xx, 10xx recimo) brez pcie3, usb3, prastarim memory controllerjem...

Dr_M ::

Vse se da nardit, ce se hoce.
Najprej dodas podporo za 4 usb3 porte in 2x sata6g.
Potem traja pol generacije, da dodajo se 2x usb3 in cela generacija za 2x sata6g. Napredek in pol. Predvsem za molzenje krav oz bikov.

pegasus ::

Dajte raje kako o centertonih rečt, haswell je že lanski sneg, pa še tema zanj že obstaja.

kuglvinkl ::

Že mamo temo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel Broadwell (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
17537825 (28063) SuperVeloce
»

Ivy Bridge Extreme

Oddelek: Strojna oprema
425905 (4068) klinker

Več podobnih tem