» »

Iz katerega materiala je žlica

Iz katerega materiala je žlica

«
1
2

boss-tech ::

Zanima me iz točno katerega materiala je navadna kuhinjska žlica. Ker nam dosti govorijo da te niso primerne za med. Med pa se drugače shranjuje v inox sodih.

Unknown_001 ::

rostfrei ali inox gre za nerjavno jeklo:))

Unknown_001 je izjavil:

rostfrei ali inox gre za nerjavno jeklo:))

gre za avstenitna nerjavna jekla sestavljena iz naslednjih zlitinskih elementov Cr od 17- 26 %, Ni 7-26 %, C pod 0,12 %

Zgodovina sprememb…

NeMeTko ::

Jaz še nisem slišal, da bi med 'požrl' žlico.
Definitivno pa med ni tako agresiven, da bi v tistih nekaj sekundah, ko je žlica v stiku z njim, tvoril tako količino potencialno zdravju škodljivih snovi, da bi bilo za biti v skrbeh - ne glede na to, iz česa je žlica.

Obstajajo pa specialne žlice za med. Pa niso specialne zaradi materiala iz katerega so izdelane, temveč zato, ker naj bi preprečevale 'packanje', ali pa se dajo odložiti na rob kozarca, tako da ne popackamo mizo.

boss-tech ::

Prebiram nekaj v tem stilu:


Med vedno zajemajte z leseno paličico in ne s kovinsko žlico, saj pri neposrednem stiku med medom in kovino pride do reakcije in nastanka snovi, ki kvarijo vitamine v medu.


Zato pa me zanima kakšna je dejanska razlika med žlicami ter ter sodi za med

Unknown_001 ::

NeMeTko je izjavil:

Jaz še nisem slišal, da bi med 'požrl' žlico.
Definitivno pa med ni tako agresiven, da bi v tistih nekaj sekundah, ko je žlica v stiku z njim, tvoril tako količino potencialno zdravju škodljivih snovi, da bi bilo za biti v skrbeh - ne glede na to, iz česa je žlica.

Obstajajo pa specialne žlice za med. Pa niso specialne zaradi materiala iz katerega so izdelane, temveč zato, ker naj bi preprečevale 'packanje', ali pa se dajo odložiti na rob kozarca, tako da ne popackamo mizo.

kot je že boss tech zgoraj povedal da se med hrani v inox sodih sem potem tudi sam navedel da je inox rostfrej po domače iz katerega je narejen jedilni pribor, tako da ni potrebe po kompliciranju s kemijo:D

Zgodovina sprememb…

Lion29 ::

26+26 je 52... kaj je ostalih 48%?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Unknown_001 ::

Lion29 je izjavil:

26+26 je 52... kaj je ostalih 48%?

pri jeklu gre za železovo zlitino.
jaz sem spodaj naštel materiale katere legiramo železu da dobi želene lastnosti in nastane nerjavno jeklo

Legiranje-dodajanje kovin zlitini za pridobitev želenih lastnosti krom je recimo proti rji

Janac ::

Iz zeleza

Lion29 ::

Unknown_001 je izjavil:

Lion29 je izjavil:

26+26 je 52... kaj je ostalih 48%?

pri jeklu gre za železovo zlitino.
jaz sem spodaj naštel materiale katere legiramo železu da dobi želene lastnosti in nastane nerjavno jeklo

Legiranje-dodajanje kovin zlitini za pridobitev želenih lastnosti krom je recimo proti rji


štekam, torej krom nikelj in železo
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

NeMeTko ::

boss-tech je izjavil:

Prebiram nekaj v tem stilu:


Med vedno zajemajte z leseno paličico in ne s kovinsko žlico, saj pri neposrednem stiku med medom in kovino pride do reakcije in nastanka snovi, ki kvarijo vitamine v medu.



Podobne bedarije kvasijo tudi za ribežne in ribanje sadja in zelenjave. Potem ti pa prodajo steklenega, na katerem se namučiš ko budala, da kaj nastrgaš.

Če malo bolj resno pogledaš na 'problem' (predpostavimo, da kovina dejansko uničuje vitamine), potem bi moral pogledati, kolikšen delež vsebine žlice sploh pride v stik s kovino. Hitro boš ugotovil, da je to zanemarljiv delež. Kot naslednje se malo zamisli nad pojmi kot so 'reakcijska hitrost' - mar res misliš, da v tistih 10 sekundah lahko poteče taka intenzivna reakcija pod vplivom kovine kot katalizatorja, da bo uničilo vitamine v medu?

Sicer pa si že ugotovil, da med hranijo v 'rostfrej' - torej kovinskih sodih. Mar misliš, da bi ga, če bi kovina povzročala kvarjenje?

RejZoR ::

Ma dej, folk tud straši, da se vitamini kar uničijo če jih samo neseš mimo kovine, nihče pa ni dokazal, da je temu res tako. Ko potegneš črto je rostfrej še vedno daleč najbolj higijenska kovina, ki se jo z razlogom na veliko uporablja v celotni živilski industriji.

Kot tud ne vem zakaj bi žlica vplivala na med, če slednjega že v štartu hranijo v rostfrej sodih lol...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

moj_nick ::

RejZoR je izjavil:

Ko potegneš črto je rostfrej še vedno daleč najbolj higijenska kovina, ki se jo z razlogom na veliko uporablja v celotni živilski industriji.


Pa še vsa kirurška orodja, zobni aparati etc.
110111001001010001010000

A. Smith ::

Med vedno zajemajte z leseno paličico in ne s kovinsko žlico, saj pri neposrednem stiku med medom in kovino pride do reakcije in nastanka snovi, ki kvarijo vitamine v medu.

Mislim, da si ravnokar razkrinkal kup marketinškega bullshita. Kar tako naprej.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

RejZoR ::

Tud rad bi vedel katere so te snovi, ki se razvijejo ob stiku z rostfrejom in uničujejo vitamine...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Unknown_001 ::

Lion29 je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Lion29 je izjavil:

26+26 je 52... kaj je ostalih 48%?

pri jeklu gre za železovo zlitino.
jaz sem spodaj naštel materiale katere legiramo železu da dobi želene lastnosti in nastane nerjavno jeklo

Legiranje-dodajanje kovin zlitini za pridobitev želenih lastnosti krom je recimo proti rji


štekam, torej krom nikelj in železo

Pozabil si ogljik, ki je ključna sestava jekla, čeprav ga dodajajo v manjših količinah- z ogljikom se pridobi na trdnosti, tako, da se ob večjih naporih robovi ne zdrobijo. Lep primer znajo biti zobniki v menjalniku, kjer je to še posebej pomembno.

BlaY0 ::

Hmm, če se prav spomnim se zobnike nitrira...

Vikking ::

Med lahko komot zajemate z navadno žlico.

IMO ta zgodbica izhaja da so včasih bile žlice iz takega materiala, če si jo pustil dlje časa v medu je kar zarjavela/potemnela. Vse skupaj pa so v zdajšnih časih napihnili v zgodbice da sploh ne smeš jesti meda z kovinsko žlico.
Se pravi ne pušča žlice v medu, ko kozarec pospravite z mize in ga shranite.

Drugače pa obstaja prav fleten lesen pribor za zajemnje meda iz kozarca.

Okapi ::

Poleg tega so žlice lahko tudi srebrne, medeninaste, kositrne, aluminijaste in še kakšne in nekaterim med s svojim pH 4 verjetno res ne dene najbolje (če pustiš žlico v kozarcu z medom dlje časa).

O.

Lion29 ::

a ni aluminij premehak za žlice?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

MadMax ::

Ni.
Seveda pa aluminijasta žlica ni tako tanka kot si jih vajen iz inoxa.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

NeMeTko ::

Baje da stik s kovino pospešuje oksidacijo vitaminov.
Nisem pa nikjer zasledil v kolikšni meri naj bi pospeševal.

Da pa bi lahko kovina pospešila oksidacijo, mora na stični površini biti prisoten vitamin + kisik. Če ni kisika, ni oksidacije.

Sedaj pa pomoči žlico v med in mi povej, koliko je kisika ostalo na žlici.

Ampak zato vseeno ni treba žlice puščati v medu!
Sploh ne tiste, ki si jo pred tem polizal!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

RejZoR ::

Kaj ima pol veze kovina če pa je oksidator itaq kisik in ne inox? Lol...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Yohan del Sud ::

Ej, mene to tudi zanima. Naj nekdo piše mythbusterjem.

"Today! We will let 6 different types of spoons in 7 different kinds of honey for seventeen months!"
www.strancar.com

BlaY0 ::

Men je enkrat sekira v med padla, sem bil ful vesel...

Unknown_001 ::

Yohan del Sud je izjavil:

Ej, mene to tudi zanima. Naj nekdo piše mythbusterjem.

"Today! We will let 6 different types of spoons in 7 different kinds of honey for seventeen months!"

Yaaaaaaayyyyyy!!!!:)):)):))

Komi čakam, zdj pa ne bom TV ja sploh ugasnu. Aja, pa bog ne daj da bi kdo dalinca tikal ko bom Discovery gledu :)):D

korenje3 ::

boss-tech je izjavil:

Zanima me iz točno katerega materiala je navadna kuhinjska žlica. Ker nam dosti govorijo da te niso primerne za med. Med pa se drugače shranjuje v inox sodih.


žice so iz AISI 316 materiala, to je tudi eno najbolj kvalitetnih nerjavečih jekel.
to jeklo je primerno za vsa živila in je tudi kislinsko odporno.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Šimpanz ::

To je ista fora kot je mene babica enkrat kregala ker sem nož pustil v loncu z vročim krompirjem. Baje da bo izgubil ostrino.

;-) ::

boss-tech je izjavil:

Zanima me iz točno katerega materiala je navadna kuhinjska žlica. Ker nam dosti govorijo da te niso primerne za med. Med pa se drugače shranjuje v inox sodih.

naše so lesene pa nimamo problemov

energetik ::

Za med je najboljši tale sistem:



Ne zaradi kakšnih bolj obstojnih vitaminov, ampak samega sistema. Lesena zajemalka lepo plava na medu in je vedno pripravljena za uporabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

dragana ::

Kaj pa če je med malo trši? Pa še mravljice imajo pri tem sistemu lahko delo:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dragana ()

energetik ::

Če je med malo trši, ga v vodni kopeli pri okoli 40°C spet utekočinim. Mravelj nimamo.

celada ::

BlaY0 je izjavil:

Hmm, če se prav spomnim se zobnike nitrira...



Brez ogljika bo zadeva še vedno neuporabna.

BlaY0 ::

To tako ali tako...

boss-tech ::

Morda zato ker imamo čebelarji med po 7€, v trgovini pa je okoli 10-11€

amigo_no1 ::

Na kolesu so verižniki ne zobniki !

Tisti jajc, ki ga Medex prodaja kot med ni "m" od medu, ki ga prodaja čebelar.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

@boss-tech: Aja do čebelarja pa zastonj prideš in za to ne porabiš nič časa? V štacuno si tako ali tako prišel po kruh in zraven vzameš še med (če ga seveda imajo).

Jaz ga jemljem pri čebelarju, ker ga imam blizu. 99,99% ljudi pa nima te sreče.

amigo_no1 je izjavil:

Na kolesu so verižniki ne zobniki !

Ne ga srat 8-O

amigo_no1 je izjavil:

Tisti jajc, ki ga Medex prodaja kot med ni "m" od medu, ki ga prodaja čebelar.

Ja in?

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Dober je oni med iz Polhovega gradca, ki ga imajo pri najboljšem sosedu. Ga vzamem, če mi je zmanjkalo onega od čebelarja. Medex med splih ni med, ampak je neko cukrano sranje.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

boss-tech ::

No recimo da se nekam pelješ po med. Lahko mimogrede. Ga dobiš po recimo 3€ ceneje, ga kupiš ene 4 kozarce in že imaš 12€ prihranka.

Pa jaz še recimo za 5 kozarcev dam enega 450g zastonj...

Še dobro da smo offtopic :)

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

Ja, ampak vprašanje je s kašno žlico ga ješ in v kateri roki držiš to žlico :P

boss-tech je izjavil:


Pa jaz še recimo za 5 kozarcev dam enega 450g zastonj...

Še dobro da smo offtopic :)

A to daš lanskega al tut letošnjega, ki ga ni?

Velika večina folka dandanes ne kupuje več na zalogo tako kot pred 30 leti.

Hjah, saj pravim, jaz dobim na enem mestu med, mleko, jajca pa še gnoj. Mnogi nimajo te sreče...

Zgodovina sprememb…

Vikking ::

Če imate možnost vzamite med pri lokalnemu čebelarju. Mogoče takšnemu ki ima že tradicijo in ve kaj dela. Čebele je treba tudi zdraviti, da se na "ekološki način" ali pa napolno z kemikalijami. Kar pa je najbolj pomembno da redno menjava stare (črne) sate.

Kar se tiče medexa, ne bi o tem. Ko vidiš količino smrdljivih sodov iz kitajske, ki jih morajo odpirati v maskah ker smrdijo. Takšen med zmešajo z 5% evropskega medu (ki ga dobijo od slovenskih čebelarjev) ter takšen izdelek lahko povsem legalno in po EU zakonodaji, kot med z evropskim poreklom. Pa ne samo medex, cela evropa tako dela (kar se tiče industrijske pridelave)
Medex odkupi nekje po 3-4€/kg med od slo čebelarjev. Iz kitajske pa domnevam da pod 50centi na kg.

Če imate možnost ne kupujte industrijskega medu. Kupite od domačega čebelarja.

blayo: letošnji pridelek v drugi polovici sezone je bil strašno obilen, ki je skorajda nadomestil izgub iz prvega dela sezone. Kdor zna čebelarit je meda letos prav tako lahko ogromno pridelal.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Hjah, saj pravim, jaz dobim na enem mestu med, mleko, jajca pa še gnoj.
In kljub temu si ne moreš kaj, da ne bi pametoval na forumu.>:D

O.

Zgodovina sprememb…

boss-tech ::

Letošnjega niti nimam več kaj veliko... smo pa imeli gozdno pašo kar lepo. Cvetlično pa 0

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

Okapi je izjavil:

In kljub temu si ne moreš kaj, da ne bi pametoval na forumu.>:D

Zakaj pametoval? Napisal sem samo kako povprečen folk gleda na vse skupaj in pač kupuje vse v štacuni. Eni nimajo druge možnosti, drugim je kul po štacunah hodit, tretjim se pa ne da do čebelarja.

Če ima nekdo 100x več postov na forumu kot nekdo drug, potem vemo kdo od njiju bolj in več pametuje in komu je več cajta dolgcajt.

boss-tech je izjavil:

Letošnjega niti nimam več kaj veliko... smo pa imeli gozdno pašo kar lepo. Cvetlično pa 0

Kaj pa sama hoja? Baje je ni 0?

Zgodovina sprememb…

boss-tech ::

Hoje pri meni ni, kolikor sem poslušal pa je tudi po Sloveniji ni bilo veliko.

Okapi ::

Če ima nekdo 100x več postov na forumu kot nekdo drug, potem vemo kdo od njiju bolj in več pametuje in komu je več cajta dolgcajt.
Se pravi imaš samo trenutno krizo:D V dveh dneh si napisal 2x toliko postov kot jaz, večinoma samo nekonstruktiven rant.

O.

BlaY0 ::

Hmm, ne vem, mogoče pa res? Sicer pa kaj sploh sprašujem, forumaš s takšno kilometrino in tolk frej cajta ima verjetno prav :P

Hmm, master Joda, povej, kakšen je pa konstruktiven rant? ;((

opeter ::

Lion29 je izjavil:

a ni aluminij premehak za žlice?


Nekoč je bila žlica in ves pribor iz aluminija. Predvsem v vzhodnih državah.

Največji problem teh je bil, da se je:
- aluminij oksidiral (zadeva je postala črna oz. je puščala sledove)
- ker je aluminij dokaj mehak, kot materijal, so se v žlicah, vilicah ipd. "ohranili" zobni odtisi ... zdaj pa si predstavljajte situacijo, da imate kosilo v neki šoli ali restavraciji in zaradi teh "odtisov" ta pribor niso nikoli "normalno oprali (ostanki hranek na robovih).

Prednost pa je bil, da je bil sila preprost za izdelavo (ter tudi predelavo) in seveda poceni.

Še nekaj fotk:

 Žlice iz aluminija

Žlice iz aluminija


 Vilice iz alum.

Vilice iz alum.



Skratka, ravno pri aluminijastem priboru si lahko opazoval delovanje "zoba časa" in vsakodnevno uporabo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

tx-z ::

Zanimiva tema :) Pomojm prej vsa umetna predelava medov, če ni lih domač, unič pomembne stvari kokr pa ena sodobna žlica :D
tx-z

Lion29 ::

@opeter: sam verjetno niso samo iz aluminija... verjetno je vmesana zraven kaka druga kovina, ali pac?

nekje sem unikrat zasledil, da so generali jedli iz srebrnega pribora, kralji iz zlatega, kaki super pomembni gostje pa iz aluminija, ker je bil takrat aluiji izredno dragocen, saj ga je bilo veliko tezje pridobivat
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

RejZoR ::

Poleg tega je aluminij nevrotoksin, tko da si ga ne želiš imet v stiku z npr kisom na solati pa na visokih temperaturah med kuhanjem ter nasplošno ga tlačit v usta kjer je v neposrednem stiku z ustnicami, jezikom ter žlezami, ki jih imamo v goflji. Sicer se ne zastrupiš po parih obrokih ampak če bi 50 let jedel s takim priborom vsak dan (sam pribor, posoda za kuhanje in krožniki iz aluminija) sigurno ne bi koristilo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izločanje niklja v konzervi

Oddelek: Loža
132065 (1400) mancini
»

Kateri med je dober in najbolj zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9827627 (17929) Tilen
»

Kozarec meda se zlomil, kaj storiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210578 (8440) GTX970
»

Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5412630 (10325) boss-tech
»

Obstaja kaka bolj blaga verzija medu?

Oddelek: Loža
133176 (2853) IvoJan

Več podobnih tem