» »

Obstaja kaka bolj blaga verzija medu?

Obstaja kaka bolj blaga verzija medu?

guest #44 ::

Med mi je sicer zelo dobro sladilo, problem je ker tistih malo kupljenih medov, ki sem proval so mi vsi malce presladki.

Kako naj opišem okus...zbadajoče sladki. Hotu bi nekaj bolj blagega (manj sladkega). Se kdo spozna na med?
  • spremenilo: guest #44 ()

NazgulRR ::

Mogoče javorov sirup?

Tody ::

Najdi.si pravi http://www.apislo.info/vse-o-medu/vrste... tko da odvisno katero vrsto si probal :)

guest #44 ::

Gozdni med je v primerjavi s cvetličnim medom temnejše barve in manj sladkega okusa vendar ima bolj intenzivno aromo in vonj po smoli, lesu listavcev oziroma iglavcev in zeliščih.


Just might work, vprašanje je kje naj ga dobim. Nekako dvomim o izbiri v merkatorju/šparu/tušu...
Pa to me zanima, a v tisti "nedomači" med dodajajo kake druge snovi (konzervanse, sladkor, arome,...), katerih v domačemu ni?

guest #44 ::

Lol ke bebec, ki sem. Pogledam v omaro pa vidim kozarec s kostanjevim medom, ahaha

Ja res je, kostanjev je bolj temno zlat od cvetličnega in je res manj sladek ima pa bolj metin priokus. I'm sticking to gozdni med.

Zdej morem samo zvedet kako se ponovno kristalizira med, ker bom naredu homemade energy bars.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

kixs ::

Sam kupujem Boznarjev gozdni med - drag, a dober ;)

Kristalizira pa sam od sebe, ko je temperatura dovolj nizka.

Kristalizacija medu

Kristalizacija medu je naraven pojav, ki se v medu zgodi prej ali slej, ne povzroča pa nobenih kemičnih sprememb medu. Zaradi strjevanja je med tudi dobil ime strd. Hitrost kristalizacije je odvisna od sladkorne sestave medu (razmerja glukoza/fruktoza), količine vode v medu in temperature hranjenja. Kozarec s kristaliziranim medom postavite v toplo vodo in kristali se bodo utekočinili. Medu ne segrevajte preko 45 °C, ker bo izgubil svoje zdravilne lastnosti.

šernk ::

naravni med naj bi se ponovno utekočinil nekje pri okoli 40°C, zna pa bit res da ga ne smeš na 45°C segrevati (tega ne vem).

kristalizira se pa vsak med po določenem času pri sobni temperaturi, eden prej drugi kasneje.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

arozma ::

guest #44 je izjavil:

vprašanje je kje naj ga dobim.

Poišči kakšnega čebelarja. Tam boš dobil še najbolj naravnega.

solatko ::

Medexovega ne boš pripravil do kristalizacije. Na glavnem trgu imaš ob sobotah kar nekaj izbire medu, samo ne kupuj v trgovinah, kjer poceni uvoženi med prodajajo kot domač izdelek.

Go-ahead ::

guest #44 je izjavil:

Lol ke bebec, ki sem. Pogledam v omaro pa vidim kozarec s kostanjevim medom, ahaha

Ja res je, kostanjev je bolj temno zlat od cvetličnega in je res manj sladek ima pa bolj metin priokus. I'm sticking to gozdni med.

Zdej morem samo zvedet kako se ponovno kristalizira med, ker bom naredu homemade energy bars.


Žal med po kristalizaciji in ponovnem utekočinjanju s segrevanjem na cca 40 C ne kristalizira nikoli več. Tako da boš moral za bars uporabiti kaj drugega za osnovo.

Kostanjeva med je grenek in večini ne najbolj ustreza. Še najboljše so kake mešanice gozdnega (smrekovega ali hojinega) s kakšnim bolj aromatičnim (lipa, akacija, enkraten je tudi javorjev).

guest #44 ::

Go-ahead je izjavil:

guest #44 je izjavil:

Lol ke bebec, ki sem. Pogledam v omaro pa vidim kozarec s kostanjevim medom, ahaha

Ja res je, kostanjev je bolj temno zlat od cvetličnega in je res manj sladek ima pa bolj metin priokus. I'm sticking to gozdni med.

Zdej morem samo zvedet kako se ponovno kristalizira med, ker bom naredu homemade energy bars.


Žal med po kristalizaciji in ponovnem utekočinjanju s segrevanjem na cca 40 C ne kristalizira nikoli več. Tako da boš moral za bars uporabiti kaj drugega za osnovo.

Kostanjeva med je grenek in večini ne najbolj ustreza. Še najboljše so kake mešanice gozdnega (smrekovega ali hojinega) s kakšnim bolj aromatičnim (lipa, akacija, enkraten je tudi javorjev).



V rokah lih držim kozarec medu in piše "vrsta medu: kostanjev (odkljukano)". Imam tudi sicer cvetličnega in je odtenek v barvi očitno viden. Osebno pa mi je kr okusen ta kostanjev (gozdnat).

A se vam sanja iz česa je to lepilo pri energy bars?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Avenger ::

rajš uporabi maltodextrin, je bolj primeren za take stvari. Med brez vlaknin ti gre hitro v špeh, čeprav je res da so mnenja o tem deljena.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Vikking ::

Med, kateremu ni bilo odvzeto ničesar, bo kristaliziral.

Ponavadi medu odvzamejo vse pomembne sestavine, ki jih uporabijo za zdravila iz medu, propolis... ter na koncu kupcu še prodajo "prazen" med. Se pravi , ko poješ vseh tistih 5 različnih tablet iz medu in še žlico medu, si naredil vnos neki sestavin (seveda 10x kemičn obdelano), kot pa žlico medu od domačega čebelarja.
Kostanjev med ima grenak okus in je temne barve.

Večja podjetja kot npr. medex, uvažajo med iz kitajske, dodajo 5% evropskega medu, kar pomeni da ga lahko potem prodajajo kot med pridelan v EU. Da sploh ne govorimo kakšen je med iz kitajske.

Večina čebelarjev pri nas zelo dobro skrbi za čebele, panje, redno menjuje satnice... Če vam je pomemben "bio med", vas naj predvsem zanima to s kakšnimi sredstvi tretira varojo.
V glavnem slovenski čebelarji, imajo kvaliteto medu, ter način pridelovanje takšen kot Švicarski, le zaradi slabih promocij itd, ne dosegajo takšnih cen.

IvoJan ::

moja mater je nekaj casa sama delal nek med mislim da iz smrekinih vršičkov :D ni bil prevec sladek, ni pa bil tudi cisto brez okusa.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaše mnenje o slavnem manuka medu

Oddelek: Loža
235565 (4617) louser
»

Med (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5410627 (9265) jype
»

Kateri med je dober in najbolj zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9827220 (17522) Tilen
»

Točen cvetlični med (Medex)

Oddelek: Loža
366072 (4326) jype
»

Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5412488 (10183) boss-tech

Več podobnih tem