» »

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Heise - Ameriška cehovska organizacija avtorjev (Authors Guild), ki se na sodišču toži z Googlom zaradi nezakonitega skeniranja slik v projektu Google Books, od Googla terja plačilo dveh milijard dolarjev v poravnavi za retroaktivno legalizacijo početja. V pismu so zapisali, da za vsako skenirano knjigo zahtevajo vsaj 750 dolarjev odškodnine (v nekaterih primerih pa vse do 30.000 dolarjev), knjig pa je 2,7 milijona, kar znese 2.025 milijonov dolarjev. Google za zdaj predlogu nasprotuje.

Spomnimo, da se pravne težave vlečejo vse od leta 2004, ko je Google začel storitvi Google Print in Google Book Search, ki sta se kasneje združili v Google Books. V okviru tega projekta so skenirali več milijonov knjig iz knjižic in jih priobčili na spletu. To so sicer storili pazljivo, saj na internetu niso dosegljive celotne knjige, a so si vseeno nakopali tožbo. Google je trdil, da objavljanje le delov knjig na internetu spada v kategorijo poštene rabe (fair use), čemur sta tako Authors Guild kot združenje založnikov nasprotovala. Problem so bile tudi osirotele knjige, nad katerimi bi Google pridobil praktično vse pravice. Google se je leta 2008 poravnal in v zameno za 125 milijonov dolarjev legaliziral svoje početje in dobil dovoljenje za prodajo e-knjig (dve tretjini prihodkov bi dobili avtorji, tretjino pa Google) in prikazovanje celotnih knjig, če so vsi izvodi pošli, novih izdaj pa ni na vidiku. Lani je sodišče poravnavo razveljavilo, ker se z njo ni strinjalo veliko število avtorjev in založnikov. Problematična je bila tudi njegova ekskluzivnost, saj bi pokrival le Google, medtem ko bi bili ostali ponudniki podobnih storitev primorani sami skleniti podobne dogovore, ki bi bili zaradi njihove majhnosti bržkone manj ugodni.

Google se je znašel spet na začetku in se lotil napornega pravnega tanga. Postopek poteka, ceh pa je sodišču v petek poslal pismo, v katerem zahteva dve milijardi dolarjev za poravnavo. Google se brani, rekoč, da knjige obstojijo z namenom, da jih ljudje berejo. Z digitalizacijo vseh knjig in možnost iskanja po njih (searchability) so ustvarili novo dodano vrednost in dodatno metaznanje, zato svojega početja ne vidijo kot kršenje pravic. Dodajajo, da knjig na spletu ni mogoče prebirati v celoti, ker Google prikazuje le odlomke, zato njihova storitev ne zmanjšuje povpraševanja po knjigah. Zaslišanje obeh strani pred sodiščem bo septembra.

Zanimivo je primerjati tudi višino zahtevane odškodnine. Skoraj zagotovo lahko trdimo, da Google ne bo plačal dveh milijard. V primeru zoper Limewire so glasbeni založniki zahtevali milijardo dolarjev in se morali naposled zadovoljiti s 105 milijoni. Podobno je bilo tudi v primeru Napster, ko so od zahtevanih več milijard dobili pol milijarde. Mimogrede, Google v enem kvartalu ustvari približno tri milijarde dolarjev dobička, trenutno pa so digitalizirali že več kot 20 milijonov knjig in ustvarili največjo zbirko človeških pisnih stvaritev.

10 komentarjev

Lion29 ::

mah...

sicer ima google s tem pocetjem veliko interesov, a dela vsem VELIKO uslugo...

in valda gre nevoscljivemu folku v nos, da google zna izrazbit nek material in s tem sluzi, in jih je valda treba obrat...


v cem je point, da napises knjigo in je 30 (in vec) let nihce ne bere... in pol nekdo vzame tvojo knjigo in jo digitalizira, naredi bolj dostopno... in mu ti gres tezit, da bi rad imel vsaj 750 usd za to?


bog ne daj, da bi kdo pozitivno uporabil stvar, ki je noben vec ne povoha, ne da bi jaz dobil nekaj za to... buh ne daj
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Samurai ::

Na enem koncu je pohlep avtorjev, na drugi pa enostranska storitev, ki se bo v prihodnjosti verjetno plačevala.
Google bo takrat ekskluzivni ponudnik z omejeno konkurenco in avtorji bodo morali njemu celo plačevat del dobička da bodo njihova dela bolj vidna-oglaševana!

Lion29 ::

to ne drzi!

ko bo (ce bo) storitev oplacniska, potem so avtorji vsekakor upraviceni do delcka zasluzka... sej celo pravijo, da 2/3!
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

PaX_MaN ::

v cem je point, da napises knjigo in je 30 (in vec) let nihce ne bere... in pol nekdo vzame tvojo knjigo in jo digitalizira, naredi bolj dostopno... in mu ti gres tezit, da bi rad imel vsaj 750 usd za to?

Torej jo, v bistvu, hoče brat ampak ne bi pa plačal?
Kr nej ga ocurijo.

bog ne daj, da bi kdo pozitivno uporabil stvar, ki je noben vec ne povoha, ne da bi jaz dobil nekaj za to... buh ne daj

Jasno, če pa knjige ki so od ~1930 v javni lasti - in so torej proste za "vzet pa digitalizirat" - ne obstajajo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Phantomeye ::

Tole od googla je imenitno.

Namesto da greš za pol leta živet v knjižnico, da bi poiskal vse potrebne knjige, preprosto pogooglaš nekaj keywordov, najdeš primerno knjigo in jo kupiš/greš ponjo v knjižnico.

Gregor P ::

Kvečjemu še več takšnih brezplačnih storitev:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

para! ::

v cem je point, da napises knjigo in je 30 (in vec) let nihce ne bere...

Point je v tem, da lahko.
Death before dishonor!

Lion29 ::

ja sej, lahko napises, nihce ti ne brani.... bodi pa vesel, ce jo nekdo obudi od mrtvih in ponudi (brez stroskov zate) sirsi publiki
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

VaeVictis ::

IMHO, bi morali avtorji dovoliti, da njihove knjige skenirajo, ne pa da nekdo pride poskenira knjigo in ti reče, dej jo prodaji pri meni oz. jo da na voljo na prodajo.

Kar naj Google lepo plača 2 milijardi odškodnine in začne upoštevati pravila igre.

antonija ::

Cestitke guglu za njihovo pocetje na podrocju digitalizacije knjig. Ce bi cakali, da to naredijo lastniki avtorskuih pravic oz. zalozniki, se nebi to zgodilo nikoli!! In masa znanja zbrana na enem mestu (nimajo vsi dostopa do velikih knjiznjic, za nekatere to pomeni obisk drugega kontinenta) ima in bo imela cudovite posledice za razvoj in napredek, medtem ko pozresnost zaloznikov sluzi... pumpanju digitalckovega egota?

Predvsem pa ne ponujajo tuje avtorske vsebine (v celoti) na spletu, ampak so brezplacno na voljo samo odseki knjig (ubistvu se slabse kot listanje po knjigah v knjigarni). Tele zalozniki in njihove cipe si pa lahko 2 milijardi necesa nekam vtaknejo. Oziroma ce citiram Rona Burgundyja: "Go fuck yourself."
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče: skeniranje knjig za Google Books je legalno

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
196713 (4811) noraguta
»

Google Books ne krši avtorskih pravic

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
75898 (4285) nekikr
»

Google se je poravnal z založniki glede Google Books (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13526076 (23862) Okapi
»

Sodišče zavrnilo poravnavo za Google Books

Oddelek: Novice / Tožbe
146104 (5486) OmegaBlue
»

Razkosanje Googlove poravnave za knjige

Oddelek: Novice / Tožbe
63988 (3141) poweroff

Več podobnih tem