Forum » Kaj kupiti » Kateri stativ za snemanje z DSLR fotoaparatom?
Kateri stativ za snemanje z DSLR fotoaparatom?
Dromar ::
LP!
Včeraj sem naročil pri foka.nl Canona 600d z 18-55mm, doma pa imam že 50mm 1.4, ki bo moj glavni objektiv za snemanje, večinoma pa se mislim ukvarjat prav s tem.
Za začetek bi potreboval nek stativ, rad bi najboljše razmerje kakovost/cena, dal pa bi po možnosti manj kot 100€ in ne želim rabljenega.
Prav tako me zanima, kateri zunanji mikrofon se mi še splača kupit in če rabim za začetek še kaj poleg tega (rig pride kasneje, ko bo več denarja).
Pa če slučajno kdo ve, kako dolgo ta hudič hodi z Nizozemske.
Včeraj sem naročil pri foka.nl Canona 600d z 18-55mm, doma pa imam že 50mm 1.4, ki bo moj glavni objektiv za snemanje, večinoma pa se mislim ukvarjat prav s tem.
Za začetek bi potreboval nek stativ, rad bi najboljše razmerje kakovost/cena, dal pa bi po možnosti manj kot 100€ in ne želim rabljenega.
Prav tako me zanima, kateri zunanji mikrofon se mi še splača kupit in če rabim za začetek še kaj poleg tega (rig pride kasneje, ko bo več denarja).
Pa če slučajno kdo ve, kako dolgo ta hudič hodi z Nizozemske.
floyd1 ::
Odgovorim ti lahko le na prvi del vprašanja. Pa še to bolj tako, da pač razmisliš, kaj ti je pomembneje, oz. kako priti do nekega kompromisa.
Osebno sem prepričan v 2 stvari:
- dober stativ je stabilen (zato žal tudi sorazmerno težek), ima krogljično glavo (lažje nastavljanje aparata), čim daljše noge, ki so dobro (hitro, stabilno) raztegljive in niso na koncu tanke kot zobotrebci. Sredinski drog je sorazmerno kratek (kratke noge in dolg sredinski drog so slabi za stabilnost).
- še tako kvaliteten, stabilen stativ ti ne koristi, če ga imaš zaradi teže (ali velikosti) večinoma doma ali v prtljažniku, medtem ko skačeš okrog in fotkaš
Jaz že dolgo kupujem en res prenosen stativ (kratek, ko je zložen, in lahek), a taki so navadno zelo "majavi". Za tvoje objektive bi še šlo, a ko enkrat nabaviš vsaj kak 70-200 F2,8, je pa to že precej težje, ker ti stativi nimajo take nosilnosti. Da boš vedel kaj sploh gledam, iskal sem nekaj v stilu Velbon Ultra Luxi F ali Ultra Maxi L. Pač zato, ker se mi je velikokrat zgodilo, da bi ga rabil, pa ga nisem imel s sabo - doma imam nek prastari, malo večji stativ, ki je hudo neroden za zahaklat na nahrbtnik.
Pa nosilnost stativa vedno glej malo z rezervo, pa če imaš kako težjo glavo gor, potem moraš tisto odšteti in za fotoaparat in objektiv ostane še manjša nosilnost.
Osebno sem prepričan v 2 stvari:
- dober stativ je stabilen (zato žal tudi sorazmerno težek), ima krogljično glavo (lažje nastavljanje aparata), čim daljše noge, ki so dobro (hitro, stabilno) raztegljive in niso na koncu tanke kot zobotrebci. Sredinski drog je sorazmerno kratek (kratke noge in dolg sredinski drog so slabi za stabilnost).
- še tako kvaliteten, stabilen stativ ti ne koristi, če ga imaš zaradi teže (ali velikosti) večinoma doma ali v prtljažniku, medtem ko skačeš okrog in fotkaš
Jaz že dolgo kupujem en res prenosen stativ (kratek, ko je zložen, in lahek), a taki so navadno zelo "majavi". Za tvoje objektive bi še šlo, a ko enkrat nabaviš vsaj kak 70-200 F2,8, je pa to že precej težje, ker ti stativi nimajo take nosilnosti. Da boš vedel kaj sploh gledam, iskal sem nekaj v stilu Velbon Ultra Luxi F ali Ultra Maxi L. Pač zato, ker se mi je velikokrat zgodilo, da bi ga rabil, pa ga nisem imel s sabo - doma imam nek prastari, malo večji stativ, ki je hudo neroden za zahaklat na nahrbtnik.
Pa nosilnost stativa vedno glej malo z rezervo, pa če imaš kako težjo glavo gor, potem moraš tisto odšteti in za fotoaparat in objektiv ostane še manjša nosilnost.
Najlepša hvala za odgovor, tvoj odgovor bom definitivno vzel v poštev, mislim pa, da bom na koncu vzel kak stativ iz serije Velbon Sherpa, ki so namenjeni prenašanju in so precej stabilni, vsaj kolikor sem včeraj probaval v Big Bangu, pa tudi drag ni bil pretirani (90€)
Okapi ::
Predsem moraš upoštevati, da so stativi za snemanje drugačni od stativov za fotografiranje. Oziroma njihove glave so drugačne, ker fotoaparat mora biti vedno kar se da pri miru, kamero pa moraš imeti možnost tudi gladko premikati.
O.
O.
Okej, morda obstajajo kakšni stativi, ki so specifično za snemanje namenjeni?
Pa, če kdo ve, je ta kartica dovolj dobra? http://www.mimovrste.com/artikel/258000...
Pa, če kdo ve, je ta kartica dovolj dobra? http://www.mimovrste.com/artikel/258000...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dromar ()
jype ::
Dromar> Okej, morda obstajajo kakšni stativi, ki so specifično za snemanje namenjeni?
Ja, ampak kot je že rekel Okapi so bistveno drugačni, predvsem pa praviloma nekajkrat težji in večji od fotografskih, ker so takšne tudi profesionalne video kamere.
Ja, ampak kot je že rekel Okapi so bistveno drugačni, predvsem pa praviloma nekajkrat težji in večji od fotografskih, ker so takšne tudi profesionalne video kamere.
schurda ::
Za foto zelo prav pride "quick release" glava brez ročke,
http://www.mimovrste.com/artikel/201000...
pa rajši malo krajše noge, če precej lajdraš okrog, ker ga je lažje prenašati.
http://www.mimovrste.com/artikel/201003...
Je pa res, da pod 100€ ne kupuj stojala - škoda denarja. Pa še nekaj si zapomni: stojalo boš imel 10 let ali več.
http://www.mimovrste.com/artikel/201000...
pa rajši malo krajše noge, če precej lajdraš okrog, ker ga je lažje prenašati.
http://www.mimovrste.com/artikel/201003...
Je pa res, da pod 100€ ne kupuj stojala - škoda denarja. Pa še nekaj si zapomni: stojalo boš imel 10 let ali več.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Foto stativOddelek: Zvok in slika | 3968 (1859) | no comment |
» | nižjecenovni objektiv za začetnikeOddelek: Strojna oprema | 3983 (2328) | schurda |
» | Manfroto stativiOddelek: Loža | 992 (834) | harmony |
» | Stojalo za fotoaparatOddelek: Loža | 5156 (4758) | Domnini |
» | Katero kamero do 70k in stojaloOddelek: Kaj kupiti | 1520 (1423) | Looney |