» »

Začetni kapital...kje dobiti?

Začetni kapital...kje dobiti?

guest #44 ::

Ker nimam še službe, razmišljam o samozaposlitvi in da upajoče izpeljem nekaj mojih idej. Kake so vse možnosti, da dobim nek začetni kapital? Pri lokalnemu dilerju lih si ne bi izposojal. :)
Še eno vprašanje, imam možnost prepisa d.o.o. name, vendar kako je s tem, da kot novi lastnik ne bi bil odgovoren za napake preteklega (aka, da me ne bi prestrašil kak okostnjak v omari)?

tnx

RockyS ::

Odvisno koliko kapitala rabiš. Ponavadi se poveže par enako mislečih kolegov od katerih vsak prispeva delež in se od tam štarta.

IceIceBaby ::

Precej je odvisno od tega, koliko sploh rabiš. Za par jurjev imaš na voljo FFF - Friends, Family, Fools. Za kaj več pa banke, VC firme in angelske investicije.

Ampak, že takoj ti povem, da za samo idejo ne boš dobil nič. Tudi dodelan poslovni načrt je v teh časih in koncih sveta premalo. Sestavi najprej vsaj nek prototip, testiraj trg, testiraj poslovni model. Ko imaš enkrat potrjen koncept ne bo težko dobiti denarja.

Pa dobro pretuhtaj za kaj ta denar sploh rabiš. Ali ga res rabiš, ali ga boš znal pravilno uporabiti, ali lahko narediš stvari drugače, da denarja ne boš rabil... Realnost je malo drugačna kot filmi. Na lepe oči ne boš dobil čeka za pol milijona, ki ga boš potem porabil za najem hiše z bazenom, nakup Segwaya in kolekcije star trooper oklepov.

Kar se tiče prepisa d.o.o. ti pa odsvetujem. Kot novi lastnik boš odgovoren za morebitne napake. Če nimaš osnovnega kapitala odpri s.p.

Aja, pa zdaj so spet na voljo subvencije za samozaposlitev.

z00s ::

Strinjam s predhodnikoma.

1. Potrebujem relativno malo denarja: nekaj kolegov, vsak nekaj prispeva.
2. Potrebujem relativno veliko denarja: dober poslovni načrt, potem pa k "poslovnim angelom" - npr. Meta Group, sploh jih je pa cela kohorta (ne se omejit na Slovenijo, greš lahko tudi v "Evropo")- na spletnih straneh so dostopna vprašanja, na katera moraš znati odgovoriti, da sploh prideš do možnosti za denar.
3. Potrebujem veliko denarja za "single projekt" -> www.kickstarter.com

Po mojem je dosti odvisno od tega, v katero panogo se boš vrgel.

Prepis d.o.o. tudi jaz ne bi priporocal, razen če gre za uveljavljeno blagovno znamko, zaradi katere boš potem takoj prodal miljon izdelkov po super velikih cenah;)

Pozdrav,
Z00s

guest #44 ::

Aha tako. Gre pa za manjšo vsoto (par k€ za prototip).

Kake vse niti so vezane na to subvencijo?
Kaj pa kakšna evropska sredstva itd.?

Škoda, da ni kake opcije za restart že odprtega podjetja.

Okapi ::

Kake vse niti so vezane na to subvencijo?
Dve leti moraš biti s.p. in plačevati prispevke.

S projektom za par k€ se ne bo nobena banka ali druga ustanova ukvarjala. Če toliko denarja ne moreš sam zbrati ali zaslužiti, je bolje, da se ne greš podjetništva.

O.

IceIceBaby ::

Kake vse niti so vezane na to subvencijo?


Nisem čisto na tekočem, ampak mislim, da je bil lani pogoj 1 leto odprt s.p. To pomeni, da gre večji del denarja za prispevke, je pa kul, ker dobiš v enem kosu.

(par k€ za prototip).


Če nimaš povpraševanja ali celo naročil boš težko dobil denar za prototip. Investitorji zelo neradi dajejo denar random ljudem, ki se malo igrajo z njim. Najdi si neko delo in postopoma delaj prototip.

Lahko pa tukaj poveš v mislih, pa boš dobil vsaj nekaj feedbacka. Sharanje idej je najboljše, kar lahko narediš.

Okapi ::

Subvencija za samozaposlitev še naprej znaša 4.500 EUR, prejemniki subvencije pa bodo morali samozaposlitev ohraniti neprekinjeno najmanj dve leti.


Pogoj je še, da si najmanj tri mesece na zavodu za zaposlovanje, da se udeležiš podjetniškega tečaja in da svetovalec požegna tvoj poslovni načrt.

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitv...

Sharanje idej je najboljše, kar lahko narediš.
Ko enkrat človek preboli strah, da mu bodo ukradli genialno idejo za novi Facebook.:))

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

guest #44 ::

Ker bi za projektič rabil enega programerja/elektrotehnika, ali je je boljše najti partnerja ali zunanjega izvajalca?
Pros and cons?

tnx

IceIceBaby ::

Partnerja. Za izvajalca nimaš denarja. Delal ti bo točno toliko kot mu boš plačal. Co-founder bi načeloma moral imeti interes, da zadeva uspe in je pripravljen v to vložiti svoj čas, delo, denar...

Poleg tega ti bo co-founder neka protiutež, z njim boš lahko predebatiral ideje, videl bo stvari iz drugačnega zornega kota kot ti in podobno.

Okapi ::

Je pa potem treba z njim deliti dobiček in to marsikoga vnaprej zaboli. Moja genialna ideja, pa bom moral deliti dobiček z nekim izvajalcem.>:D

O.

IceIceBaby ::

Je pa potem treba z njim deliti dobiček in to marsikoga vnaprej zaboli.


Kar je neumnost. Najprej je treba narediti dobiček, da te lahko kaj zaboli. S partnerjem, ki je na podobni valovni in dopolnjuje tvoje sposobnosti to dosti lažje narediš.

50% od milijona je boljše kot 50% od 200 eur.

guest #44 ::

Glede deleža kako je to zakonsko urejeno? Je to 50% apriori ali pogodbeno? Govorimo o solastništvu podjetja sklepam?

St235 ::

Pogodbeno.

Okapi ::

S tem, da pri sklepanju takšnih partnerstev izvedba šteje vsaj toliko, ali še več, kot ideja. Tako da lahko kar vnaprej pozabiš, da bi šel kdo za manj kot 50% v posel, če ti prispevaš samo idejo, on pa izvedbo.>:D

O.

guest #44 ::

Ok, noted.

Smurf ::

Se strinjam z Okapijem, ponavadi je izvedba precej bolj vredna od ideje. Ce pa dejansko res vse sloni na ideji, pa verjetno ni dobra ideja (ker se jo je ze nekdo drugi spomnil, se jo da hitro skopirat itd.)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brez podjetja te ne jemljejo resno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13824062 (20243) spajdrmen
»

Zanimive poslovne s.p. ideje... not (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26432701 (23352) CaqKa
»

Samozaposlitev - presoja poslovne ideje

Oddelek: Loža
147356 (6614) WilhelmTell
»

Ali se mi splača ustanovit s.p.? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6112892 (10847) IceIceBaby
»

dno ali doo

Oddelek: Loža
356412 (5631) djordjevic

Več podobnih tem