» »

Gonilnik za upravljanje z energijo - ASUS P5QL PRO

Gonilnik za upravljanje z energijo - ASUS P5QL PRO

echoman ::

Pozdravljeni,

V zadnjem času ste na S-T lahko prebrali kar nekaj mojih tem glede težav z matično ploščo ASUS P5QL PRO. Ugank, ki se mi po dobrem letu dni odkar sem zadnjič na računalniku imel OS Windows in ga pred mesecem dni spet naložil (vmes sem uporabljal Linux). Po nekaj restartih računalnika, kar mi enkrat celo ni uspelo (potrebno ga je bilo ugasnit na napajalcu), mi je Windows končno izdal kaj ga je ves čas težilo in mi predlagal, da prenesem AMD Cool'n'Quiet. Glede na to, da nisem na tekočem s tem in da uporabljam Intelov C2D E8400, mi je predvsem čudno, zakaj mi to Windows ponuja in želi, da namestim, saj namreč uporabljam Intelov procesor. Glavni namen tega, kar mi sicer Windows sporoča je "Download and install the driver for your power management system", kar pa naj bi bil programček ali orodje EPU-4 za mojo matično ploščo, ki se dobi poleg gonilnikov na uradni strani.

Naj omenim še, da teh težav nisem imel nikoli pred dobrim letom in je računalnik lepo prehajal v spanje in se zbujal, tokrat pa imam težave ravno s tem, pa čeprav sem naložil povsem enake gonilnike (čipset, audio, lan) za matično kot pa takrat.

Zanima me, kaj naj sedaj naredim - prenesem orodje EPU-4, ki je na uradni strani poleg gonilnikov ali AMD Cool'n'Quiet (za katerega predvidevam, da je namenjen AMDjevim procesorjem, ki podpirajo to tehnologijo)?

Hvala za predloge in pomoč!

EDIT: Pozabil sem napisati še, da uporabljam Windows 7 Professional x64.
  • spremenil: echoman ()

dronyx ::

Jaz imam isti procesor in matično 5PQ, le da ni pro verzija in XP 32 bit. Ta matična uporablja nek sistem za varčevanje z energijo, programčku, ki ga za podporo tega namestiš pa se reče SixEngine. Škodit sicer ne more, če ga namestiš, samo ne verjamem, da ti zaradi tega javlja da potrebuješ driver za power managment.

Poglej v Hardware - Device manager če imaš kakšne klicaje ali vprašanje.

echoman ::

Glede SixEngine, je EPU-4, ki sem ga omenil popolnoma enak - razlika je, da je SixEngine EPU-6, P5QL PRO pa ima EPU-4. Poleg tega EPU-4 sem našel še Al Nap, ki naj bi skrbel za odrptje aplikacij med spanjem računalnika in s tem tudi upravljal.

Glede klicajev in vprašajev, pa nikjer nič ne kaže (seveda v Device managerju).

AngelOfDeath ::

Mogoče res znižajo porabo. Predvsem pa povečajo nestabilnost sistema. :)

Vsaj tako je bilo pred časom, kako je danes pa kar izvoli testirat. Meni se za prihranjenih 5W ne da ukvarjat z sesuvanjem, zmrzovanjem, itd.. sistema :)
edit: Slovnica

echoman ::

Ubistvu ni namen, da bi sedaj nižal porabo ali karkoli v zvezi s tem. Gre se mi samo zato, da ne bom več dobival BSODov če bo računalnik prešel v spanje.

Sicer pa se stvar od konca leta 2009 mislim, da ni spremenila, ker različica orodja ostaja ista, vsaj glede na datum, ki piše poleg orodja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD X4 955 3,2Gh

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
11726 (559) CompMaster
»

amd katere funkcije vklopim v BIOS-u?

Oddelek: Strojna oprema
6726 (699) jest10
»

Vista in CPU throtling...

Oddelek: Pomoč in nasveti
252297 (1657) *TV*
»

vklop Cool'n'Quiet tehnologije

Oddelek: Strojna oprema
392855 (2016) Azrael
»

Cool `n` Quiet Control in AMD 64

Oddelek: Pomoč in nasveti
322880 (1631) Racunalnik

Več podobnih tem