» »

Pretok vode na kuhinjski pipi

Pretok vode na kuhinjski pipi

Malcolm_Y ::

Obstaja morda kak standard, koliko mora znašati pretok vode v gospodinjstvu?

Pri nas se vedno, ko obilno dežuje, pretok zelo upočasni, in znaša cca. 2 l/min, kar se mi zdi zelo malo.

Hvala in lp.

einstein :P ::

Pri nas je pribl. 15l/min. Cev ima notranji premer okoli 1.6cm. Standardni tlak naj bi bil 5barov iz česar lahko izračunaš, da je pri tem premeru cevi (1.6cm) hitrost pretoka 238,8m/min.
Nisem še imel kakšnih težav, da bi bilo premalo pretoka ampak se mi zdi, da je okoli 15l/min normalen pretok. Če bi po teh formulah računal imaš tlak samo 0.25bara. Sicer ne vem, koliko je to res, ker sem formule in izračune delal popolnoma sam, ker na internetu nisem našel česa pametnega. Ampak če je pretok res tako majhen je čisto možno, da je tlak tako majhen. Mogoče si lahko tudi s tem kako pomagaš: http://www.pressure-drop.com/Online-Cal...

Precej verjetno, da sem se kje zmotil ampak se ne spoznam ravno na to.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Zgodovina sprememb…

Malcolm_Y ::

Kul, hvala. Jah, sem v 5. štuku 40 let starega bloka, zato napeljava že ni bog-ve-kaj in ob nalivih je čisto možno, da še tisti pritisk, ki je sicer, popusti.

SkIDiver ::

Koliko je star blok ima posledico samo s kakšnim tlakom vstopa voda v cevovod bloka (beri: če morebiti regulirajo tlak, da ne bi pokale cevi). Če tega ni potem starost bloka in cevi v njem ne igra vloge, ker bi v nasprotnem primeru padec tlaka pomenil spuščanje cevi kar bi pa verjetno tudi zvedel od kakega soseda.

Če imaš majhen pretok samo na kuhinjski pipi je smiselno očistiti mrežico sita, ki lovi drobce v vodi pred vstopom v pipo (če jo pipa ima) ali pa mrežico sita v sami pipi preden voda priteče iz pipe.
Se dogaja, da se naberejo drobni kamenčki pa kak drobec kovinske cevi v sito pa imaš oviran pretok vode skozi pipo.

Če ne pomaga se pozanimaj pri upravniku/predstavniku bloka kako je z oskrbo vode v vašem bloku ter tlakom le te. Če ne bo pametnega odgovora vprašaj dalje na podjetje, ki vas oskrbuje z vodo.

Če imaš pomivalni stroj bodi pazljiv! Preveliko nihanje tlaka vode in premajhen tlak lahko povzroči okvaro pomivalnega stroja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

Malcolm_Y ::

Super, zelo izčrpen odgovor, hvala.

Ja, dostikrat se sito zamaši z drobci in ga redno čistimo. Ampak mislim, da tukaj ne igra vloge, namreč, mrežica zgolj razpršuje curek (mu dodaja zrak) zato je curek hitrejši in močnejši. Kljub temu pa je sam pretok še vedno relativno slab (vsaj mislim).

In preden začnem težiti upravniku me zanima, če obstajajo kaki standardi, pravilniki,... o zahtevanem pretoku.

Okapi ::

Pri nas je okoli 8-10 l/min, kot sem na hitro izmeril, in se mi zdi, da je pritisk nekako povprečen. Nisem opazil, da bi bil kje bistveno večji.

O.

figula ::

Daj poglej napeljavo, če imaš med pipo in dovodno cevjo kakšen povezovalni element.

Nama je vodovodar vstavil reducirko, ki je imela premajhen premer in je bil temu posledično tudi curek vode slabši. Ko smo čez nekaj let menjavali pipo, je drugi vodovodar to opazil. Na tleh smo sedeli in se režali.

einstein :P ::

Probaj cev zamašiti s prstom in odpreti vodo. Če bo težko zadrževati, vsekakor pomeni, da je velik tlak in, da nekaj ovira hitrost pretoka, če pa boš z lahkoto zadržal vodo pa imaš premajhen tlak...
STAY OUT OF MY TERRITORY!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debelina "glavne" vodovodne cevi v hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7920994 (8590) floyd1
»

Pranje avtomobila doma (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7524038 (13570) radmannsdorf
»

Pomivalec uničil bojler?

Oddelek: Loža
345539 (3797) ZloTech
»

Pretok vode skozi vrtno cev (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5217159 (15727) alese
»

Pumpa za vodno od centralne

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
123429 (3179) DJroky

Več podobnih tem