Forum » Loža » Rojevanje
Rojevanje
Temo vidijo: vsi
jype ::
jest10> Ko je rojevala moja mama, je bila rezana samo 1x. Pri dveh porodih niso rezali
V Ljubljani, pred tridesetimi leti, so mojo prerezali trikrat, vnaprej, torej pred nastopom kakršnihkoli komplikacij (in moji mami se je to zdelo normalno, ker ji je medicinsko osebje trikrat povedalo, da je).
To sem izvedel šele po drugem rojstvu moje partnerke, ko sem dokumentiral razlike med prvim in drugim porodom.
V Ljubljani, pred tridesetimi leti, so mojo prerezali trikrat, vnaprej, torej pred nastopom kakršnihkoli komplikacij (in moji mami se je to zdelo normalno, ker ji je medicinsko osebje trikrat povedalo, da je).
To sem izvedel šele po drugem rojstvu moje partnerke, ko sem dokumentiral razlike med prvim in drugim porodom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
WarpedGone ::
V resnici ni samo en, ampak je pri rojevanju doma v državi, ki ima zelo napredno zdravstveno oskrbo več kot en na vsakih tisoč, kar je precej.
Jasno, na tisoč.
Še vedno povsem legitimno če je odločitev res povsem prostovoljna in brez "mehkih pritiskov", propagande in prikritega pljuvanja, čez tiste ki so se "narobe" odločl zase.
Zbogom in hvala za vse ribe
imagodei ::
Po rojstvu prvega otroka sem šel skozi posnetek poroda in preštudiral vsako reč, ki se je med porodom dogajala.
Malo za šalo, malo zares Menda ja nimaš posnetega celotnega trajanja poroda, od prihoda v porodno dvorano dalje?
Druga stvar, ki me je zelo presenetila, je bila na več mestih zelo jasno izražena kontraindikacija uporabe IV oksitocina med porodom, ki poteka brez posebnosti.
[ ...snip... ]
Po drugem rojstvu se je izkazalo, da se medicinska literatura ne moti - otrok je imel manj težav s spalnim ritmom, izgubil je manj telesne teže po porodu, dojenje pa je steklo takoj. Del tega je seveda nujno treba pripisati temu, da gre za drugega otroka, kjer so reči lažje že zaradi pretekle izkušnje, velik del spremembe pa je moral biti posledica (fiziološko gledano) bistveno drugačnega poteka poroda.
Bi se dalo dobiti kak naslov? Spletni, ali pa naslov dejanske knjige? Glede na to, da oktobra pričakujeva prvega otročka, bi me tole precej zanimalo. Generalno gledano, razlaga, da navali hormonov in sorodnih bio molekul med nosečnostjo ter peri-porodno vplivajo na otrokov razvoj, se mi zdi smiselna.
Bistvena razlika v primerjavi s cepljenjem je seveda v tem, da starši z odločitvami pri porodu ne ogrožajo nikogar razen mame in njenega otroka - pri opustitvi cepljenja pa je grožnja obča in trajna.
To je sicer res, ampak kar se tiče poroda - vseeno je vzorec dveh otrok enostavno premajhen, da bi vlekel takšne zaključke. Ako bi iz svojega primera sklepal na splošno, potem je to non sequitur in menda mi tega tebi ni treba posebej izpostavljat? Če pa so to res znane zadeve, analizirane na večjem številu otrok, in se je tebi to zgolj potrdilo v praksi, pa seveda nimam nobenih ugovorov.
- Hoc est qui sumus -
Super Sonic ::
To rezanje so v šoli za starše obrazložil na čist preprost način. Prerežejo v dobro mam, da jih potem lepše in lažje zašijejo. Po njihovih informacijah so naši dojenčki eni iz med največjih v EU in v svetu sploh, zato so ženske pogosto razstrgane ob porodu. Je pa dejstvo, da tega ne počno več tako enostavno kot so to počeli včasih, kar pomeni, da tudi oni napredujejo v teh spoznanjih. Ali pa samo ustrežejo tečnim posameznikom, ki hočejo vse posvoje, kakor uzameš.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
jest10 ::
WarpedOne> Še vedno povsem legitimno če je odločitev res povsem prostovoljna in brez "mehkih pritiskov", propagande in prikritega pljuvanja, čez tiste ki so se "narobe" odločl zase.
Brez teh mehkih pritiskov pogosto ne gre, ker večina ljudi na porod gleda izjemno čustveno in so njihove predstave o tem izrazito romantične.
Recimo epiziotomija presredka je stvar odločitve babice na podlagi medicinske potrebe in čeprav si večina porodnic ne želi posega, je ta občasno nujen, razliko med "playing it safe" in "doing the right thing" je pa zelo zelo težko opredeliti in obsojati medicinsko osebje, če se je za poseg odločilo, čeprav bi morda šlo tudi brez, je narobe. Določen nivo avtonomije mora biti zagotovljen, ker na njih pristane tudi odgovornost.
Ves smisel razširjene ponudbe porodnišnic z metodami, ki omogočajo nežnejši in do mamic prijaznejši porod je v iskanju kompromisa med skrajno utilitaristično držo, ki ne sprejema oziroma ignorira dobro dokumentirane vplive poroda na postnatalni razvoj in skrajno romantično, a precej nevarno prakso rojevanja v prekuhanih rjuhah na postelji v domači hiši.
Ljubljanska porodnišnica je ena največjih v evropi in v njej se v popvprečju rodi več kot deset, včasih pa tudi prek dvajset otrok na dan - če bi bila zasebna, bi se v denarju utapljala, tako pa mora v skladu z doktrino "zmanjševanja sredstev za javnosektoraške parazite" poskrbeti predvsem za t.i. bottom line, ki se meri v mrtvih.
imagodei> Malo za šalo, malo zares :) Menda ja nimaš posnetega celotnega trajanja poroda, od prihoda v porodno dvorano dalje?
Imam zvočni zapis. Snemanja ne dovolijo.
jest10> In to s kolesa>:D
Ja, bom dal na youtube :)
Brez teh mehkih pritiskov pogosto ne gre, ker večina ljudi na porod gleda izjemno čustveno in so njihove predstave o tem izrazito romantične.
Recimo epiziotomija presredka je stvar odločitve babice na podlagi medicinske potrebe in čeprav si večina porodnic ne želi posega, je ta občasno nujen, razliko med "playing it safe" in "doing the right thing" je pa zelo zelo težko opredeliti in obsojati medicinsko osebje, če se je za poseg odločilo, čeprav bi morda šlo tudi brez, je narobe. Določen nivo avtonomije mora biti zagotovljen, ker na njih pristane tudi odgovornost.
Ves smisel razširjene ponudbe porodnišnic z metodami, ki omogočajo nežnejši in do mamic prijaznejši porod je v iskanju kompromisa med skrajno utilitaristično držo, ki ne sprejema oziroma ignorira dobro dokumentirane vplive poroda na postnatalni razvoj in skrajno romantično, a precej nevarno prakso rojevanja v prekuhanih rjuhah na postelji v domači hiši.
Ljubljanska porodnišnica je ena največjih v evropi in v njej se v popvprečju rodi več kot deset, včasih pa tudi prek dvajset otrok na dan - če bi bila zasebna, bi se v denarju utapljala, tako pa mora v skladu z doktrino "zmanjševanja sredstev za javnosektoraške parazite" poskrbeti predvsem za t.i. bottom line, ki se meri v mrtvih.
imagodei> Malo za šalo, malo zares :) Menda ja nimaš posnetega celotnega trajanja poroda, od prihoda v porodno dvorano dalje?
jest10> In to s kolesa>:D
Ja, bom dal na youtube :)
Zgodovina sprememb…
imagodei> Bi se dalo dobiti kak naslov? Spletni, ali pa naslov dejanske knjige?
Imam par knjig, bom sestavil seznam referenc in ga prilepil v to temo. Največji problem brskanja po internetu za temi rečmi je cel kup šodra, kjer ljudje nestrokovno obravnavajo vrsto pojavov, ki nimajo nobene zveze z dejanji medicinskega osebja, pa jih kljub temu pripišejo "zaroti dohtarjev".
imagodei> Glede na to, da oktobra pričakujeva prvega otročka, bi me tole precej zanimalo. Generalno gledano, razlaga, da navali hormonov in sorodnih bio molekul med nosečnostjo ter peri-porodno vplivajo na otrokov razvoj, se mi zdi smiselna.
Čestitam in pojdita v Postojno, Kranj ali kamorkoli drugam, kjer je porodnišnica manjša in imajo avtocesto do Ljubljane, če si to lahko privoščita.
Minus bicikla je vsekakor ta, da nosečnica med popadki z njim le težko pride do porodne sobe :)
Imam par knjig, bom sestavil seznam referenc in ga prilepil v to temo. Največji problem brskanja po internetu za temi rečmi je cel kup šodra, kjer ljudje nestrokovno obravnavajo vrsto pojavov, ki nimajo nobene zveze z dejanji medicinskega osebja, pa jih kljub temu pripišejo "zaroti dohtarjev".
imagodei> Glede na to, da oktobra pričakujeva prvega otročka, bi me tole precej zanimalo. Generalno gledano, razlaga, da navali hormonov in sorodnih bio molekul med nosečnostjo ter peri-porodno vplivajo na otrokov razvoj, se mi zdi smiselna.
Čestitam in pojdita v Postojno, Kranj ali kamorkoli drugam, kjer je porodnišnica manjša in imajo avtocesto do Ljubljane, če si to lahko privoščita.
Minus bicikla je vsekakor ta, da nosečnica med popadki z njim le težko pride do porodne sobe :)
V Kranju je kolega lahko posnel vse, tudi rezanje popkovnice. Ko je žena prišla k sebi, je dobil eno okol kepe.
Preko 20 porodov na dan, mislim da 11 sob (in 13 pojstel če se prav spomnim), kar dost napet, da bi puščal ljudem, da izvajajo svoje magije v sobah. Problem, ki ga babica ima, je zagotovo ta, da ne ve, ali gre za nekega wannabe šarlatana ali nekoga, ki res nekaj ve in bo postopek popeljal naprej. Skoraj v vsakem primeru pa na koncu odgovornost prevzamejo oni.
Glede na to, da oktobra pričakujeva prvega otročka,
Čestitke tudi tebi ;)
Super Sonic> kar dost napet, da bi puščal ljudem, da izvajajo svoje magije v sobah.
Ja, saj to je smiselno. Jaz ne zamerim "industrijskega odnosa", ki je sistemska posledica, temveč nekonsistenco med "marketingom", ki so ga starši deležni med izobraževanjem pred porodom, dejanskim stanjem v porodnišnici in njihovim vztrajanjem, da je najboljši način za porod točno tisti, ki njim najbolj olajša delo (ker je iz literature popolnoma jasno, da ni). Če bi se vnaprej izjasnili glede tega bi seveda več ljudi odšlo v "konkurenčne" porodnišnice, česar pa očitno ne želijo.
Zaradi omejenih kapacitet tudi redno sprožajo porode, da se jim ne dogajajo preveliki "bursti", čeprav je to precej zoprno za mamo in otroka (pa niti približno toliko zoprno, kot bi bila popolnoma zabasana porodnišnica, ko se porod začne, jasno).
Ja, saj to je smiselno. Jaz ne zamerim "industrijskega odnosa", ki je sistemska posledica, temveč nekonsistenco med "marketingom", ki so ga starši deležni med izobraževanjem pred porodom, dejanskim stanjem v porodnišnici in njihovim vztrajanjem, da je najboljši način za porod točno tisti, ki njim najbolj olajša delo (ker je iz literature popolnoma jasno, da ni). Če bi se vnaprej izjasnili glede tega bi seveda več ljudi odšlo v "konkurenčne" porodnišnice, česar pa očitno ne želijo.
Zaradi omejenih kapacitet tudi redno sprožajo porode, da se jim ne dogajajo preveliki "bursti", čeprav je to precej zoprno za mamo in otroka (pa niti približno toliko zoprno, kot bi bila popolnoma zabasana porodnišnica, ko se porod začne, jasno).
guest #44 ::
To prisilno sprožanje poroda se mi zdi izredno slabo za mater in otroka. Glede na povedano mi deluješ še najbolj prepričljivo jure.
Je slabo - ampak ne toliko kot bi bilo slabo, če bi morali porod zadrževati zaradi premalo osebja in/ali prostora.
Invictus ::
Prerezanje presredka je bila včasih kar redna praksa. Nekatere so prerezali že po porodu. Ko jih ne bi bilo treba več. Samo da je bilo zadoščeno postopku.
Danes je to bolj odvisno od izkušenj babice. Mojo so zelo minimalno prerezali, ker so jo morali, poleg tega jo je pa zdravnik lepo zašil. Se ne morem pritoževat. Je pa rodila v Kranju.
Danes je to bolj odvisno od izkušenj babice. Mojo so zelo minimalno prerezali, ker so jo morali, poleg tega jo je pa zdravnik lepo zašil. Se ne morem pritoževat. Je pa rodila v Kranju.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
krneki0001 ::
Super Sonic je izjavil:
Lahko se naročiš na epiduralno, vendar če je anestezist frej. Če je slučajno kaka operacija v UKC, potem ga ne moreš dobiti.
Ob predpostavki, da ti osebna zdravnica dovoli, da greš takrat rodit in zadnji pregled dobiš zeleno luč, potem pa pride to na vrsto če je anastezist tam, ponoči ga definitvno ni, ...
Nekateri so zadovoljni drugi ne. Pri nama je bilo v kranju res dobro (kolikor se že lahko reče dobro), vendar je bilo osebje res tako da se reče. Porod je bil zelo težak. Trajal je od 23h do 20h naslednji dan (srečala sva se z vsemi tremi 3 izmenami), kompliciralo se je iz ure v uro bolj, na koncu je bila pa tudi obvita z popkovino in so jo potegnil ven na vakum. Dobila je pa moja 11 šivov - zunanjih, kar je ogromno. Pa ker je njena zdravnica v ljubljani, ni imela pregleda za streptokoka, ker pa je v kranju to normalen pregled, na katerega vsako bodočo mamico pošljejo, v ljubljani pa je samoplačniški (če ti kdo sploh pove), sva takoj dobila še sum na streptokoka in je otrok že takoj po rojstvu dobil cevko v žilo.
Sem pa vesel, da imava zelo zdravo deklico, rojena je bila full zdrava in sedaj nima nobenih problemov, raste in je stalno nasmejana. Rodila se je pa aprila letos in to na petek trinajstega.
Kolegica, ki je pa nekaj tednov prej rodila, je pa totalno skritizirala ljubljano, zato sva se potem tudi odločila za kranj. Imela pa je kolegica id grdo zašitih šivov, da jo še sedaj motijo, do slabega odnosa babic.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
Nebivedu - vakumski porodi so kar riziko, tako da super, da se je izšlo vse po načrtih. Glede nato, da je rojevala 21 ur, se mi zdi to prej graja kot karkoli drugega, je pa to samo moje mnenje.
Sicer je pa deklica rojena 1 dan za menoj ;) Pa čestitke tudi tebi!
Sicer je pa deklica rojena 1 dan za menoj ;) Pa čestitke tudi tebi!
MIHAc27 ::
Jest sem sedel zraven ... pa sedel ... pa sedel ... pa sedel ... pa se ni nič zgodilo. Pol so me pa dohtarji vrgli ven, pa naredili carski rez.
Isto pri meni 2x (žal). Smo upal da bo vsaj v drugo naravno pa ni šlo.
Pri carskem ne smeš bit zraven, bi pa bil če bi bilo možno.
Drugače pa kot dec, če imaš svojo rad moreš bit zraven, da si ji v podporo. Sej ni treba, da gledaš kako mali ven rine, lahko si pri njeni glavi in samo čakaš in si ji v podporo.
Ji je po moje fajn, ko je vsaj en tam, ki ga pozna, medtem ko neznanci buljijo v njeno p**** in šarajo po njej.
> "Drugače pa kot dec, če imaš svojo rad moreš bit zraven, da si ji v podporo."
Jah, to je kulturno pogojeno. Kultura se počasi spreminja in je različna med enim delom sveta in drugim. Pred 30. leti je bilo nezaslišano, da bi bil oče pri porodu, pa najsi je imel še tako rad svojo ženo/punco. Prav tako tole razmišljanje ni univerzalno razširjeno po celem svetu, čeprav smo v 21. stol.
Skratka, danes je kar trend, da so očetje bolj vključeni v vzgojo in skrb za otroka že od prvega dne življenja, tako da je kar pričakovano, da je oče tudi pri porodu. Vseeno jih poznam kar nekaj, ki se niso odločili - pač, so ocenili, da ti prizori niso zanje in da bo imelo zdravstveno osebje več dela z njimi, kot pa s porodnico in novorojenčkom.
Pod črto - je to odločitev para.
Jah, to je kulturno pogojeno. Kultura se počasi spreminja in je različna med enim delom sveta in drugim. Pred 30. leti je bilo nezaslišano, da bi bil oče pri porodu, pa najsi je imel še tako rad svojo ženo/punco. Prav tako tole razmišljanje ni univerzalno razširjeno po celem svetu, čeprav smo v 21. stol.
Skratka, danes je kar trend, da so očetje bolj vključeni v vzgojo in skrb za otroka že od prvega dne življenja, tako da je kar pričakovano, da je oče tudi pri porodu. Vseeno jih poznam kar nekaj, ki se niso odločili - pač, so ocenili, da ti prizori niso zanje in da bo imelo zdravstveno osebje več dela z njimi, kot pa s porodnico in novorojenčkom.
Pod črto - je to odločitev para.
- Hoc est qui sumus -
Skratka, danes je kar trend, da so očetje bolj vključeni v vzgojo in skrb za otroka že od prvega dne življenja, tako da je kar pričakovano, da je oče tudi pri porodu.
Bolj off topic pa vendar, meni manjka še, da se pred odločitvijo za otroka in v fazi nosečnosti, pare pripravlja nato, da se jim bo življenje korenito spremenilo ob in po porodu. Predvsem bi moralo biti kristalno jasno, da bo spanca precej manj, več je tudi stresnih situacij, še več pa bo osebnega odrekanja. Ok, jaz sem dobil dvojčka in je stvar toliko bolj potencirana, ampak prave težave se začnejo po porodu. Ne bi sedaj rad sprožal različnih provokacij, ampak mlajša generacija žensk je precej slabo pripravljena na nosečnost, porod in kasnejše življenje. Moški pa samo na kasnejše življenje. Jype tle razlaga o, sicer zelo pomembni, mirnosti in sproščenosti mame ob porodu, toda velik del parov ima bolj osnovne težave že s tem, da po rojstvu otroka sploh ostane skupaj. Govorim iz lastnih izkušenj in kot generalni opis stanja, iz tistega kar vidim in slišim, zato se mi zdi, da bi bilo smotrno v tisti fazi pred porodom kje še kakšno rečt o tem kako živeti po porodu, ne samo o porodu kot samem aktu. Tako pride v vrtec pri 2 letih že kar nekaj otrok, ki imajo hude težave z razvojem, so depresivni in v njih je veliko jeze. Povem vam, mene zjutraj marsikdaj boli srce; tako svojedva tja not poslat, kot za tiste otroke, pri katerih se to vidi.
Drugače pa kot dec, če imaš svojo rad moreš bit zraven, da si ji v podporo.
Če je opora slaba oz. je bolj napota, potem boljše da je ni. Morajo tudi ženske kdaj pretehtati, da mogoče to pa ne gre "čez" in da je boljše, če ga pusti doma, z označbo, da je tak človek s katerim živi in ta tudi to ni nič slabega. Čeprav dogodek in občutki so enkratni, pa kakršnikoli že so.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Super Sonic ()
Super Sonic> prave težave se začnejo po porodu.
Statistika pravi, da okoli 80% parov prekine zvezo (vsaj eden poišče vsaj enega drugega spolnega partnerja) v treh letih po porodu nenačrtovanega otroka. Za načrtovanega je odstotek "samo" okoli 50%.
Kot že omenjaš je to praviloma zaradi velikega bremena, ki ga otrok predstavlja za starše - še posebej to velja za takšne, ki niso razumeli v kaj se spuščajo. Glede na to kako velik del države predstavljajo ljudje z osebnimi avtomobili na lizing, ki ga neredno odplačujejo, je nemogoče pričakovati bistvene spremembe v bližnji prihodnosti. Vsekakor je potreben bistven premik vrednot, ki pa ga lahko zagotovijo predvsem starši (in glede na to kako zjebani so povprečni starši... Zadnjič sem videl mamo, ki je po obrazu udarila otroka v vozičku, ki še ni znal govoriti, ker je na tla vrgel kos piškota).
Statistika pravi, da okoli 80% parov prekine zvezo (vsaj eden poišče vsaj enega drugega spolnega partnerja) v treh letih po porodu nenačrtovanega otroka. Za načrtovanega je odstotek "samo" okoli 50%.
Kot že omenjaš je to praviloma zaradi velikega bremena, ki ga otrok predstavlja za starše - še posebej to velja za takšne, ki niso razumeli v kaj se spuščajo. Glede na to kako velik del države predstavljajo ljudje z osebnimi avtomobili na lizing, ki ga neredno odplačujejo, je nemogoče pričakovati bistvene spremembe v bližnji prihodnosti. Vsekakor je potreben bistven premik vrednot, ki pa ga lahko zagotovijo predvsem starši (in glede na to kako zjebani so povprečni starši... Zadnjič sem videl mamo, ki je po obrazu udarila otroka v vozičku, ki še ni znal govoriti, ker je na tla vrgel kos piškota).
> "Zadnjič sem videl mamo, ki je po obrazu udarila otroka v vozičku, ki še ni znal govoriti, ker je na tla vrgel kos piškota"
Pravilno, naj se navadi, mulec. Kaj pa se to pravi, hrano metat po tleh!
//sarkazem off
//sarkazem off
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Hitch-Hiker ::
Prebil sem se cez celo temo in opazil da ste malo zasli.
Ampak nic ne de.
Jaz sem bil zraven. Dvakrat. Enkrat pred dobrim mesecem.
Obakrat v Novem mestu. In bilo bi mi zal, ce me nebi bilo zraven.
Partnerki (zeni, ljubici,...) si lahko blazno v oporo. Moras biti sicer pripravljen, da te lahko tudi poslje v ... Sploh ce nima epiduralne ali pa kake druge oblike blazenja bolecin in porod dolgo traja.
Ce je situacija taka, da dejansko lahko kaj pomagas in je babica za to (prvic smo bili sami (ponoci), drugic so imeli pa z drugimi precej vec dela) si lahko tudi njej v pomoc (kaj pridrzis, podas).
Se zmeraj je pa odlocitev posameznika oz. para.
Drugace pa je res, kot je nekdo napisal. Ko leze ven, zgleda ko kak Alien. Glavico cisto skupaj stisne in zguba, sem ze mislu bleknit, ce je to normalno (hvala bogu nisem). Mi je uspelo videt pri drugem porodu. Prvic je slo prehitro pa mojo sem drzal tak da so mi njene noge zakrivale pogled (vdrugo sem se bolje postavil, sicer sem drzal za noge ampak sem med njimi gledal).
Zelo zanimivo je tudi rezanje popkovine. Nikoli si nisem mislil, da je tako cvrsta.
Mislim, da drugace gledas na porod, otroka in zensko, ce si zraven. Ze zaradi tega je vredno.
S Super Sonic-om se tudi strinjam, da se bodoci starsi premalo pripravijo na zivljenje po porodu. Vsi se pripravljajo na porod. Vejo za vse kaj lahko gre narobe. Na koncu ugotovis da je porod za starse se najmanjsi problem. Nihce ti ne pove, da otrok lahko dobi krce in se bo drl ko zival neglede na to kaj naredis (najina tavelka je bila taka pol leta vsak dan vsaj od 6 zvecer do 2 zjutraj obcasno pa se cez dan oba sva bila ko zombija). Potem ti zamenja noc za dan.....
Bodoci starsi pripravite se tudi na to kaj bo po porodu ne pripravljajte se samo na porod. Takrat se vse sele zacne. Po porodu se nimas vec casa pripravljat.
Ampak nic ne de.
Jaz sem bil zraven. Dvakrat. Enkrat pred dobrim mesecem.
Obakrat v Novem mestu. In bilo bi mi zal, ce me nebi bilo zraven.
Partnerki (zeni, ljubici,...) si lahko blazno v oporo. Moras biti sicer pripravljen, da te lahko tudi poslje v ... Sploh ce nima epiduralne ali pa kake druge oblike blazenja bolecin in porod dolgo traja.
Ce je situacija taka, da dejansko lahko kaj pomagas in je babica za to (prvic smo bili sami (ponoci), drugic so imeli pa z drugimi precej vec dela) si lahko tudi njej v pomoc (kaj pridrzis, podas).
Se zmeraj je pa odlocitev posameznika oz. para.
Drugace pa je res, kot je nekdo napisal. Ko leze ven, zgleda ko kak Alien. Glavico cisto skupaj stisne in zguba, sem ze mislu bleknit, ce je to normalno (hvala bogu nisem). Mi je uspelo videt pri drugem porodu. Prvic je slo prehitro pa mojo sem drzal tak da so mi njene noge zakrivale pogled (vdrugo sem se bolje postavil, sicer sem drzal za noge ampak sem med njimi gledal).
Zelo zanimivo je tudi rezanje popkovine. Nikoli si nisem mislil, da je tako cvrsta.
Mislim, da drugace gledas na porod, otroka in zensko, ce si zraven. Ze zaradi tega je vredno.
S Super Sonic-om se tudi strinjam, da se bodoci starsi premalo pripravijo na zivljenje po porodu. Vsi se pripravljajo na porod. Vejo za vse kaj lahko gre narobe. Na koncu ugotovis da je porod za starse se najmanjsi problem. Nihce ti ne pove, da otrok lahko dobi krce in se bo drl ko zival neglede na to kaj naredis (najina tavelka je bila taka pol leta vsak dan vsaj od 6 zvecer do 2 zjutraj obcasno pa se cez dan oba sva bila ko zombija). Potem ti zamenja noc za dan.....
Bodoci starsi pripravite se tudi na to kaj bo po porodu ne pripravljajte se samo na porod. Takrat se vse sele zacne. Po porodu se nimas vec casa pripravljat.
Pomagajmo Microsoftu v boju proti piratstvu - namestimo Linux!!
I'm instructed to inform you that you have been convicted by special tribunal and that unless you are ready to offer your cooperation, you are to be executed.
Sicer pa za tem modrim nikom stoji modrec, tako, da srčno upam, da gre le za šalo.
Obakrat v Novem mestu.
Kako pa je kaj tam? Tam še nisem bil ;D.
Da razjasnimo (čeprav res upam, da ni potrebe): seveda je šlo za sarkazem.
- Hoc est qui sumus -
Gre predvsem zato, da če kdo pavšalno bere, ne dobi napačnega občutka, ponavadi vedno dodaš te S oznake, tokrat sem šel pa dvakrat čitat.
jan_g ::
Sem bil zraven pri obeh porodih. Osebje nič ne omejuje tvojega gibanja (vsaj meni ga niso), tako da sem si obakrat direktno ogledal iztis. Presredek so ji prerezali pri prvem porodu, pri drugem pa ne in ni prišlo do raztrganin. Obakrat sta bila otroka povprečno velika, tako da jaz mislim, da gre bolj za navado osebja kot kaj drugega, saj ni rodila obeh v isti porodnišnici. Prav tako sem opravil simbolno očetovo dejanje, to je rezanje popkovine. Jaz mislim, da sta to bili fajn izkušnji, pomembni predvsem v simbolnem smislu, saj konkretno itak nimaš kakšne vloge (razen delanje družbe svoji ženi).
IgorGrozni ::
Medicina je, vsaj v 21.stoletju, ali bolje, s pojavom množice lahko in hitro dosegljivih informacij izgubila nekaj ˝posvečenosti˝, ki je temeljila na mnemotehničnosti:
To je, IMO, ko (so) se na fakultetah piflali ogromne količine podatkov, ki so jih potem uporabljali kot ˝hitro knjižnico˝z simptomi, pojavnimi oblikami in s priporočenimi načini zdravljenja.
Tako so lahko koliko toliko uspešno delovali v ˝času brez spomina(RANM; ROM;..)˝. In zaradi takšne knjižnice ˝v glavi only˝so delali brez nasprotovanj in brez dvomov v njihove sposobnosti. Da so si olajšali učenje in delo so skovali razne doktrine, ki pa so nekatere že precej zastarele.
Po drugi pa so doktrine, če se dovolj hitro posodabljajo vsaj zagotovilo, da bo tvoja oskrba pri nas vsaj na povprečnem Evropskem nivoju. Kar tudi je. Saj se večina prakse drži priporočil mednarodnih združenj, kot se recimo inženirji držimo standardov.
To kar je strašljivo, da v Slovenski medicini še vedno prevladujejo mnemotehniki in hkrati le to in tako še vedno poučujejo na fakulteti.
So predstojniki, docenti, primariji,ipd.
Tista peščica, ki je uspela iz kvantitete skočiti v kvaliteto pa je posamično izgubljena po Sloveniji. Se pravi tisti, ki so informacije s racionalnim sklepanjem (sintezo)spremeniti v znanje.
Ker pa sedaj z vpisom v Google pridobiš v trenutku vse te informacije, ki se oni učijo leta in leta, zraven pa še kup statistik, ocen, ipd. nezmotljivost zdravnika ni več relevantna. Prav tako zaupanje, prepuščanje odločitev, ipd.
In zato je potrebno zahtevati in dobiti vse dosegljive lokalne informacije, poiskati mednarodne informacije in v posvetu z več strokovnjaki zagovarjati in zahtevati določen način izvedbe (ali vsaj prepovedati neumnosti) postopkov v zdravstvu.
Treba je odganjati zveri ! Zato je potrebno biti zraven.
To je, IMO, ko (so) se na fakultetah piflali ogromne količine podatkov, ki so jih potem uporabljali kot ˝hitro knjižnico˝z simptomi, pojavnimi oblikami in s priporočenimi načini zdravljenja.
Tako so lahko koliko toliko uspešno delovali v ˝času brez spomina(RANM; ROM;..)˝. In zaradi takšne knjižnice ˝v glavi only˝so delali brez nasprotovanj in brez dvomov v njihove sposobnosti. Da so si olajšali učenje in delo so skovali razne doktrine, ki pa so nekatere že precej zastarele.
Po drugi pa so doktrine, če se dovolj hitro posodabljajo vsaj zagotovilo, da bo tvoja oskrba pri nas vsaj na povprečnem Evropskem nivoju. Kar tudi je. Saj se večina prakse drži priporočil mednarodnih združenj, kot se recimo inženirji držimo standardov.
To kar je strašljivo, da v Slovenski medicini še vedno prevladujejo mnemotehniki in hkrati le to in tako še vedno poučujejo na fakulteti.
So predstojniki, docenti, primariji,ipd.
Tista peščica, ki je uspela iz kvantitete skočiti v kvaliteto pa je posamično izgubljena po Sloveniji. Se pravi tisti, ki so informacije s racionalnim sklepanjem (sintezo)spremeniti v znanje.
Ker pa sedaj z vpisom v Google pridobiš v trenutku vse te informacije, ki se oni učijo leta in leta, zraven pa še kup statistik, ocen, ipd. nezmotljivost zdravnika ni več relevantna. Prav tako zaupanje, prepuščanje odločitev, ipd.
In zato je potrebno zahtevati in dobiti vse dosegljive lokalne informacije, poiskati mednarodne informacije in v posvetu z več strokovnjaki zagovarjati in zahtevati določen način izvedbe (ali vsaj prepovedati neumnosti) postopkov v zdravstvu.
Treba je odganjati zveri ! Zato je potrebno biti zraven.
sumoborac ::
Jest sem sedel zraven ... pa sedel ... pa sedel ... pa sedel ... pa se ni nič zgodilo. Pol so me pa dohtarji vrgli ven, pa naredili carski rez.
Isto pri meni 2x (žal). Smo upal da bo vsaj v drugo naravno pa ni šlo.
Pri carskem ne smeš bit zraven, bi pa bil če bi bilo možno.
Jst sm pa pri moji bil, imela je namreč samo lokalno anastezijo in je bila pri zavesti. Bil je načrtovan carski rez (ta nizji otrok je bil narobe obrnjen - sedel) in drugače ni šlo saj sta nehala rasti priblizno 3 tedne pred koncem.
Izkusnja je zagotovo zanimiva, ni pa za vsakogar. Jst osebno sem videl 1/3 "rezanja in vlečenja" pa mi ni bilo hudega.
Rodila je v Postojni, osebje pri porodu 1A, po porodu pa so malce srackali saj niso pustili da se otroka hranita na josko ampak zahtevali doziranje mleka po flaski. Zal premalo izkusen in prevec prestrasen da bi zahteval svoje... bomo videli kako bo v drugo oktobra.
Je pa zagotovo t.i. "Šola staršev" vsaj v Lj porodnišnici precej sfaljena. Osebno sem se udeležil enodnevnega predavanja samo za "očete" in 5/6 vsebine je bilo strašenje kako lahko otroka pohabis/spustis/poskodujes... Vse vredno omembe je bilo samo mimogrede omenjeno. Zagotovo se ne poudari zadosti kaj pomeni imeti otroka. Moznosti pri slabi prebavi, refluksu in podiranju kupckov. Odrekanje spanju, prostemu času (posebi če so dvojčki) in ponavadi tudi pomankanju sex-apetita pri zenskah zaradi stalne utrujenosti. Statisika kaze svoje... 50-80% če sm prej jype-a prou prebral.
Moram pa priznat da opažam še en velik trend, kateremu pripisujem mariskatero komplikacijo pri vzgajanju otrok...starost mamic pri prvem porodu... Se mi zdi da mlajše mamice precej manj komplicirajo pri otroku... tut kdo od vas to opaža?
Sumoborac
Prid sm al pa tm ostan...
sumoborac> Se mi zdi da mlajše mamice precej manj komplicirajo pri otroku... tut kdo od vas to opaža?
Kaj pa vem, midva sva vse izjemno podrobno preštudirala in ugotovila, da se da z otrokom povsem strokovno delat, pa ga še vedno imeti rad in ga pustit da z glavo naprej skače v blatne luže, hkrati mu pa ne dovolit, da počne reči, ki se jih ne sme (recimo mačke ali psa vlečt za rep), ne da bi pri tem dobil histeričen napad (kar se med čustvenim dozorevanjem itak mora nekajkrat zgoditi, a če se pravilno odzoveš ne postane zoprn problem).
Mislim, da je bolj zoprn presek med flegmatičnimi mamicami in prestrašenimi mamicami - to je pa žal primarno odvisno od staršev in partnerja.
Kaj pa vem, midva sva vse izjemno podrobno preštudirala in ugotovila, da se da z otrokom povsem strokovno delat, pa ga še vedno imeti rad in ga pustit da z glavo naprej skače v blatne luže, hkrati mu pa ne dovolit, da počne reči, ki se jih ne sme (recimo mačke ali psa vlečt za rep), ne da bi pri tem dobil histeričen napad (kar se med čustvenim dozorevanjem itak mora nekajkrat zgoditi, a če se pravilno odzoveš ne postane zoprn problem).
Mislim, da je bolj zoprn presek med flegmatičnimi mamicami in prestrašenimi mamicami - to je pa žal primarno odvisno od staršev in partnerja.
Zgodovina sprememb…
Mislim, da je pri nas na šoli za starše najboljš babica razložila;
Vse se dela počasi in z mero razuma nekaj pa po občutku in vse rata.
Vse se dela počasi in z mero razuma nekaj pa po občutku in vse rata.
Okapi ::
Za otroka in žensko je najbolj koristno, da rodita s čim manjšim stresom, kar je vsekakor v domačem okolju z babico, ki to dobro razume.Pravi dedec kupi par učbenikov porodničarstva in tudi babice ne rabi. Natanko to je storil en med računalničarji precej znan model.
Potem je šel pa čez par dni na upravno enoto prijavit rojstvo otroka in so mislili, da jih zajebava.
O.
Okapi> Pravi dedec kupi par učbenikov porodničarstva in tudi babice ne rabi. Natanko to je storil en med računalničarji precej znan model.
To je super, če imaš na voljo dovolj časa in denarja, da si zrihtaš tudi spodobno porodno sobo (ki je dovolj blizu bolnišnice in v kateri lahko v krizi storiš še kaj drugega kot da kličeš rešilca). Poznam dva para, ki sta rodila doma, pa še enega, pri katerem je šlo za rojstvo z medenično vstavo (ni pa noben rodil brez babice).
To je super, če imaš na voljo dovolj časa in denarja, da si zrihtaš tudi spodobno porodno sobo (ki je dovolj blizu bolnišnice in v kateri lahko v krizi storiš še kaj drugega kot da kličeš rešilca). Poznam dva para, ki sta rodila doma, pa še enega, pri katerem je šlo za rojstvo z medenično vstavo (ni pa noben rodil brez babice).
Mesar ::
Jype, daj nekaj mi povej lepo prosim - se ti to kaj si napisal zdi vse približno realno za avtorja teme? Pa če človek razmišlja tako kot si se počasi začneš spraševat če ni to problem, da s histerijo narediš več težav kot jih rešiš... just a thought...
Your turn to burn!
gzibret ::
Super Sonic je izjavil:
Hmmm.. nisem še bil zraven, bom pa šel. Že čez slaba 2 meseca, če bo vse po sreči, morda pa še celo kak teden prej. Poročam, kako bo, če bo še tema aktivna...
Srečno! ;)
Evo, preživeli ;) Rodili smo v LJ. Babica, ki je vodila porod je bila zelo prijazna. Ostalo osebje je bilo bolj mrko... Rodili smo brez oksitocina, voda je sama odtekla... skratka, z nič kemikalijami, z izjemo plina. Sicer so rezali presredek, samo sem gledal luknjo, pa je res bilo precej na tesno, tako da je po mojem laičnem mnenju poseg bil potreben. Ni tako grozno, je pa kar nekaj krvi in za tiste s slabim želodcem ni ravno najbolj prijetna izkušnja.
Mislim, da si lahko dragi v veliko podporo in oporo pri rojevanju. Ji lahko vlažiš ustnice in čelo, držiš za roko, jo opozarjaš na malenkosti (recimo zaprte oči), ji govoriš, kaj se dogaja spodaj ipd ipd. Ne rečem glih, da si ful koristen in na brez tebe ne bi šlo, samo mislim, da ne bi bilo fer, da bi se sama matrala ko žvau (kot se je eden izrazil) in da je prav, da si toliko dec, da si ob njej, ko res boli.
In seveda, pestovanje novorojenčka v prvih minutah njegovega življenja... priceless.
Vse je za neki dobr!
Čestitam, gzibret!
Pri nas odštevamo. Še dva meseca, če bo vse po planu.
- Hoc est qui sumus -
Dr_M ::
Ja, letos je kar precej novorojenckov.
Pri nas v sluzbi jih je bilo samo v juniju 5 od tistih, ki se bolj poznamo.
Drugace pa cestitke vsem, ze v naprej
Pri nas v sluzbi jih je bilo samo v juniju 5 od tistih, ki se bolj poznamo.
Drugace pa cestitke vsem, ze v naprej
STASI ::
Čestitam, gzibret!
A bomo mel kak S-T geek baby shower? Naš PDP je sreda novembra.
My view. Pri moji mali direktorci je bila prisotnos pri porodu super izkušnja. Je pa res če ti take stvari ne grejo raje ostani doma. Rojevanje doma je cool ideja, dokler ne pride do zapletov. Če pride do zapletov v Ljubljani je drugače kot če pride do zapletov npr. v Stahovici. Glede na najino mikrolokacijo se nikoli ne bi odločil za domači porod, predvsem iz stališča potencialnih zapletov. Kot za vse stvari je tudi porod doma v tujini je bolj razširjeno kot pri nas in zato tudi bolj negativno obravanje le tega v naši javnosti.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
Jaz jih mam že dost in bi rad udobno kontracepcijo, pa ne obstaja :|
STASI> Kot za vse stvari je tudi porod doma v tujini je bolj razširjeno kot pri nas in zato tudi bolj negativno obravanje le tega v naši javnosti.
V tujini imajo slabšo statistiko preživetja porodov ravno zaradi tega, a v tujini tudi ne jemljejo tega kot edino merilo.
STASI> Kot za vse stvari je tudi porod doma v tujini je bolj razširjeno kot pri nas in zato tudi bolj negativno obravanje le tega v naši javnosti.
V tujini imajo slabšo statistiko preživetja porodov ravno zaradi tega, a v tujini tudi ne jemljejo tega kot edino merilo.
Zgodovina sprememb…
STASI ::
http://www.newmalecontraception.org/new...
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
guest #44 ::
Kaj pa je neudobnega pri "kastracji" Traja par minut kolikor je meni znano.
Sprva daruješ nekaj za v dušik...just in case. Pol pa snip snip.
Če si prepričan, da nočeš več potem teh par minut boš preživel. Sam pomisli, kaj je dala tvoja pupa skoz in ti bo tkoj lažje.
Matako ::
Večina človeštva se je rodila brez fotrov zraven. Torej ni neke posebne potrebe.
Edino mogoče je to način zmanjševanja prenaseljenost saj je v deželah, kjer možakarji zraven svetijo slučajno nataliteta nizka. Je za raziskati ta fenomen!
Edino mogoče je to način zmanjševanja prenaseljenost saj je v deželah, kjer možakarji zraven svetijo slučajno nataliteta nizka. Je za raziskati ta fenomen!
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
Letos je res baby boom. Pri nas v oddelku (28 ljudi) smo štirje dobili letos otroka.
jverne> Kaj pa je neudobnega pri "kastracji" ;) Traja par minut kolikor je meni znano.
Poleg pogostih komplikacij po posegu posega tudi ne opravijo do dopolnjenega 35. leta starosti. Se bom še načakal.
STASI> http://www.newmalecontraception.org/new...
Fino, ampak tega mi tudi ne bodo želeli naredit :)
Poleg pogostih komplikacij po posegu posega tudi ne opravijo do dopolnjenega 35. leta starosti. Se bom še načakal.
STASI> http://www.newmalecontraception.org/new...
Fino, ampak tega mi tudi ne bodo želeli naredit :)
Zgodovina sprememb…
Matako ::
krneki0001 je izjavil:
Letos je res baby boom. Pri nas v oddelku (28 ljudi) smo štirje dobili letos otroka.
To je zato, ker nas je Jajo tako osiromašil - v revnih državah je več otrok.
/\/\.K.
borinho ::
Glede kontracepcije, meni je super delovala in udobna je bila.... lažno ime
Glede poroda, rodili na Jesenica, blo super, osebje ena a..... bil zraven, spodbujal, miril, priganjal da je rodila preden se je začela hokejska tekma...... ob bolečinah tolažil, povedal da imamo moški še hujše izkušnje, saj ti pri brcah v jajca nihče ne da epiduralne, ali smejalnega plina.....
;)
if you miss your ex reload and try again
borinho> Glede kontracepcije, meni je super delovala in udobna je bila.... lažno ime
Jaz kontracepcije ne potrebujem za izpolnjevanje lastnih želja in potreb.
Jaz kontracepcije ne potrebujem za izpolnjevanje lastnih želja in potreb.
Šimpanz ::
Kolega je hotel slikati, ko otrok pogleda na svet pa je to opazila njegova (v agoniji), pa je zagrabla fotkota pa mu ga vrgla v zid. Prav mu je kaj ji je pa hodil preblizu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Carski rez kot primarna odločitev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10976 (9002) | Gambino |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12636 (10728) | donfilipo |