» »

Rojevanje

Rojevanje

Temo vidijo: vsi
1 2 3
4
5

borinho ::

No ja v teh momentih morš met mal filinga... pa dobro poznat svojo žensko in mal pozabit na svoje želje itd itd...
if you miss your ex reload and try again

NeMeTko ::

Glede na to, da je porod nekaj najbolj naravnega na svetu, mi ni jasno, kako eni lahko to reč zakomplicirajo do onemoglosti.

Če si prvič soočen s porodom, je zadeva zagotovo divja mešanica emocij, strahov, adrenalina, pa tja do panike. Vsak stvar malo drugače doživlja, ampak ne poznam ga, ki se ga stvar nebi dotaknila.

Eni moški niti za hip ne pomislijo, ali bi bili poleg ali ne, drugi pa nekaj mečkajo in se potem na koncu nekako pustijo prepričati naj bodo poleg, češ da se tako spodobi, da bodo v oporo, itd. Jaz temu nasprotujem. Če sam od sebe ne želiš biti poleg, potem naj gre raje njena mama zraven. Izsiljene reči nikoli niso dobre, še najmanj kar rabi porodnica, pa je en sitnež, ki ves čas ponavlja 'kaj mi je bilo to treba' ali pa tam nazadnje še skupaj zleze.

Ko greš drugič zraven, že nekako veš, kako bo stvar potekala in kaj lahko pričakuješ, ponavadi pa gredo stvari bolj gladko, tudi sproščenost je večja.

V tretje.... si pa že veteran, ni več nobene panike, in se smehljaš tisti, ki se v to podajajo prvič.

Ne bom pa razumel kaj vraga eni počno, da zlezejo skupaj. Kdo te pa tera, da rineš nos ke, kjer bi lahko videl kaj takega, kar bi te 'podrlo'? Vsedeš se k porodnici, da jo gledaš v oči in obrneš hrbet ostalemu dogajanju. Tam si za oporo, ne pa da boš nadomeščal babico, pasel lastni firbec, na koncu pa še kakšno paniko zganjal.

Tista fora s porodnimi načrti je pa sploh genialna. Ne vem, kako si eni mislijo, da bojo kar nekaj planirali, kar se planirati ne da. Me prav nič ne čudi, da gredo babicam lasje pokonci, ko se tam prikaže kakšen velebrihtnež s porodnim načrtom v roki. Porod je stvar, ki se razvija in poteka po svoji poti, ki jo ne moremo v naprej predvideti. Če to skušamo podrediti nekemu planu, bomo v vso zadevo vnašali samo še dodaten nepotreben stres.

Se pa tudi vidi pri osebju v porodnišnici, da lažje dela s porodnicami, ki so že kdaj rodile, kot s tistimi, ki so prišle prvič roditi. Pri tretjem porodu se mi je zdelo, kot da smo vsi skupaj bili nekakšna ekipa, pa dosti bolj po domače je šlo vse skupaj.
Prvič si pa ti ves zmešan pa paničen, bi najraj imel babico ves čas zraven, da ja ne bo kaj narobe šlo, osebje pa po drugi strani tudi bolj pod stresom, ker jim greš na jetra, ko delaš paniko za prazen nič.

Da bi pa s kamero skakal tam okoli pa nekaj snemal, se mi zdi pa (sorry jype) rahlo bolano. Če se ne snemam med sexom (da bi potem analiziral a je trzala z mezincem ali ne?), potem tega tudi ne bom počel med porodom. Meni se to zdi, kot da potem nisi razumel, čemu si sploh tam zraven.

Okapi ::

Če se ti ne snemaš med seksom, ne pomeni, da je s tem kaj narobe.

Če me spomin ne vara, je Tomo Križnar po porodu enega od svojih otrok spekel in pojedel placento.;)

En moj žal že pokojni znanec je pa babici v porodnišnici rekel, če lahko dobi placento. In ko ga je začudeno vprašala, kaj bo z njo, je rekel, da bo za psa;) Ni je dobil.

O.

gzibret ::

Šimpanz je izjavil:

Kolega je hotel slikati, ko otrok pogleda na svet pa je to opazila njegova (v agoniji), pa je zagrabla fotkota pa mu ga vrgla v zid. Prav mu je kaj ji je pa hodil preblizu.

Midva sva zmenila, kaj se sme slikati in kaj ne že davno pred porodom, tako, da ni bilo zapletov. Je pol kar sama poskrbela, da je bila baterija polna ;)

> Me prav nič ne čudi, da gredo babicam lasje pokonci, ko se tam prikaže kakšen velebrihtnež s porodnim načrtom v roki.

No, midva sva se glede tega tudi prej zmenila oz. mi je draga povedala, kakšne so njene želje. Le-te smo babici na začetku povedali. In dodali, da so to želje in da se zavedamo, da je realnost potem tudi drugačna. Njene želje je upoštevala po najboljših močeh. Vsaj občutek sem imel tak.
Vse je za neki dobr!

gzibret je izjavil:

> Me prav nič ne čudi, da gredo babicam lasje pokonci, ko se tam prikaže kakšen velebrihtnež s porodnim načrtom v roki.

No, midva sva se glede tega tudi prej zmenila oz. mi je draga povedala, kakšne so njene želje. Le-te smo babici na začetku povedali. In dodali, da so to želje in da se zavedamo, da je realnost potem tudi drugačna. Njene želje je upoštevala po najboljših močeh. Vsaj občutek sem imel tak.

Želje so nekaj drugega. Te ima vsakdo in je stvar komunikacije, da se dogovoriš kaj od tega se da realizirati in kaj ne.
Povsem drugo pa je, če prideš z listom papirja, pa gor napisano kot vozni red, kdaj se bo delalo kaj, po možnosti še do minute natančno definirano, kdaj se ima otrok za roditi (da ne zamudiš pomembne fuzbal tekme doma na tv?).
Naj se sliš še tako neverjetno - tudi takšni se jim tam narišejo!

jype ::

NeMeTko> skakal tam okoli pa nekaj snemal, se mi zdi pa (sorry jype) rahlo bolano.

Jaz sem za potrebe analize snemal že marsikaj. Če boste pridni, bom tudi kaj objavil.

Noben posnetek tega sveta ni vreden, da bi zaradi njega zamujal najbolj bistvene trenutke v življenju.

Tudi to, da si lahko stvar potem ogleduješ v nedogled ni nobena tolažba za to, da takrat nisi bil prisoten s POLNO zavestjo in DOŽIVLJAL vso veličino izjemnega TRENUTKA.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NeMeTko ()

Dr_M ::

Tole

Glede na to, da je porod nekaj najbolj naravnega na svetu,

in tole

vso veličino izjemnega TRENUTKA.

ne gre skupaj.

NeMeTko> Noben posnetek tega sveta ni vreden, da bi zaradi njega zamujal najbolj bistvene trenutke v življenju.

Morda si le narobe razumel besedo "posnetek".

NeMeTko> Tudi to, da si lahko stvar potem ogleduješ v nedogled ni nobena tolažba za to, da takrat nisi bil prisoten s POLNO zavestjo in DOŽIVLJAL vso veličino izjemnega TRENUTKA.

Meni se ni zdelo nič posebnega, razen tega da je dekle zelo bolelo. Morda je bil pa problem v tem, da nisi pričakoval vsega, kar si ob porodu doživel, ker prej nisi dovolj temeljito preštudiral.

@jype -tvojo zadnjo izjavo razumem, kot da jemlješ porod kot nek 'postopek', ki ga naštudiraš in 'opraviš'.

Sorry - kje je pa tu kakšna emocionalna komponenta? Se tebe ni dotaknilo v duši, v srcu al kjerkoli drugje, kot na prožilcu kamere, da si postal oče drobnemu bitjecu?

Ne gre se za tehnično iztiskanje nekega ploda čez porodni kanal - gre se za novo življenje, ki je plod tebe. Gre se za ....ne znam opisati s pravimi besedami. Ampak res mi je žal zate, če teh občutkov nisi doživel.

NeMeTko> @jype -tvojo zadnjo izjavo razumem, kot da jemlješ porod kot nek 'postopek', ki ga naštudiraš in 'opraviš'.

Tako to je.

NeMeTko> Sorry - kje je pa tu kakšna emocionalna komponenta?

Za emocionalno komponento je čas takrat, ko se z otroci igraš, ne pa ko se ukvarjaš z dekletom, ki trpi v izjemnih bolečinah.

NeMeTko> Se tebe ni dotaknilo v duši, v srcu al kjerkoli drugje, kot na prožilcu kamere, da si postal oče drobnemu bitjecu?

Nisem bil na nobenem prožilcu kamere in ne, ni se me dotaknilo v duši. Vedel sem, da je porod nekaj popolnoma rutinskega in običajnega, da je pred menoj že na milijarde ljudi šlo skozi podobno izkušnjo in da bi bilo lepo, če se ne bi izgubil v vsej romantiki izkušnje, ki jo radi slikajo tisti ljudje, ki se trudijo potlačiti nadvse kruto realnost poroda, ki je praviloma stvar šoka, bolečin in trpljenja.

NeMeTko> Ne gre se za tehnično iztiskanje nekega ploda čez porodni kanal - gre se za novo življenje, ki je plod tebe. Gre se za ....ne znam opisati s pravimi besedami.

Seveda gre za precej kompleksnejši proces kot zgolj iztiskanje ploda. Jaz sem zelo temeljito poskrbel, da je tudi dekle razumelo kaj se dogaja in tako z manjšim stresom in strahom pričakalo ključne dele poroda, ko se je bilo treba umiriti in fokusirati.

NeMeTko> Ampak res mi je žal zate, če teh občutkov nisi doživel.

Meni pa ni žal, brez skrbi. Čas za refleksijo vsekakor ni takrat, ko te dekle potrebuje, temveč pozneje, ko se vsi umirijo (in takrat je čas tudi za obdelavo zajetih podatkov, ki so odločilno pripomogli tudi k bistveno lažjim, prijetnejšim in manj bolečim porodom, ki so prvemu sledili).

Jaz se sicer nimam za romantika, pa tudi ne za nekoga, ki bi ga čustva metala iz ene skrajnosti v drugo.

Toda rojstvo in smrt lastnih otrok ne bom nikoli videl kot 'tehnični dogodek'.

Ne vem, če je nekdo zdravnik, potem morda še razumem, da lahko na tak dogodek gleda zgolj s tehnične plati - vendar si tega zdravnika nikoli nebi želel za osebnega zdravnika.

NeMeTko> Toda rojstvo in smrt lastnih otrok ne bom nikoli videl kot 'tehnični dogodek'.

Jah, ljudje smo pač različni. Jaz vsaj vem, da niti otrok niti partnerica nič bolj ne potrebujeta staršev oziroma partnerja, ki se prepušča čustvenim izlivom, kot takšnega, ki je čustveno otopel. Veselje in žalost vedno lahko počakata, da se dogodek zaključi.

NeMeTko> Ne vem, če je nekdo zdravnik, potem morda še razumem, da lahko na tak dogodek gleda zgolj s tehnične plati - vendar si tega zdravnika nikoli nebi želel za osebnega zdravnika.

Jaz si pa nikoli ne bi želel za osebnega zdravnika nekoga, ki zaradi čustev ne zmore več trezno razmišljati o nadvse tehničnih rečeh in njegova presoja na temelji na usmiljenju ali kakšni podobno nezanesljivi čustveni kategoriji, ali pa kirurga, ki nima mirne roke, ker me z napačnim gibom lahko ubije.

Če še ne veš, empatija ne izključuje treznega ravnanja.
Ravno tako brezčutnost ne zagotavlja strokovnosti.

Zdravnik, ki so mu pacienti zgolj številke, pa je že zdavnaj zamudil vlak, da prepusti delo s pacient nekomu drugemu, sam se pa poda na področje raziskovanja ali patologije.

NeMeTko> Če še ne veš, empatija ne izključuje treznega ravnanja.

Empatija tudi ne pomeni, da govoriš o nepopisnem veselju in neopisljivih občutkih. Če si že moraš privoščiti prepuščanje čustvom, potem je fino, da dobro razumeš, za kaj dejansko gre (in da ne gre za nič ekstremno posebnega).

NeMeTko> Ravno tako brezčutnost ne zagotavlja strokovnosti.

Jasno. Čustveno pogojeno ravnanje pa praktično vedno zagotavlja napake.

NeMeTko> Zdravnik, ki so mu pacienti zgolj številke, pa je že zdavnaj zamudil vlak, da prepusti delo s pacient nekomu drugemu, sam se pa poda na področje raziskovanja ali patologije.

Za nobene številke ne gre, vsekakor pa gre za v nekaterih primerih zelo mehanično delo (večina ljudi danes itak potrebuje le pogovor in nasvet, sicer pa so zdravi).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Ne vem, kaj boš svojemu otroku odgovoril, ko te bo vprašal "Oči, kaj si čutil, ko sem se rodil?".

Upam, da se mu boš zlagal, in mu ne boš tvezil, kako vse skupaj ni bilo nič posebnega, ker si se prej dobro o vsem podučil.

Lagati otroku je narobe.

"Različne reči. Malo me je skrbelo, malo sem se veselil, predvsem pa sem se trudil, da bi mamo čim manj bolelo."

Delat romantičen šov iz otrokovega rojstva je danes morda moderno, nikakor pa ni niti smiselno, niti koristno.

Mislim, da je bila tema o tem, ali naj bo moški prisoten ob rojstvu ali naj gre raje v gostilno počakat.

Seveda imaš pravico, da stvar jemlješ, kot da si se z dekletom odpravil v mesnico po dve kili govejega mesa, vendar mislim da ni prav, da skušaš bodočim očetom prikazovati porod v tej luči. Nazadnje bo še kdo pomislil, da mora imeti slabo vest, ker je občutil neizmeren ponos in srečo, ko se mu je rodil otrok.

Ne, jype, ni se šlo za noben šov - šov je, ko prideš v porodno in se obnašaš, kot da bolje veš od babice, kaj se ima za dogajat, ne pa to, da te rojstvo lastnega otroka navda s čustvi. Koristno? Je res na mestu govoriti o koristnosti čustev sreče in ponosa v tem trenutku?

tony1 ::

Pejte nekateri svoj christy shit zganjat na en drug forum? :)

NeMeTko> Je res na mestu govoriti o koristnosti čustev sreče in ponosa v tem trenutku?

Ja, je.

NeMeTko> in se obnašaš, kot da bolje veš od babice

Čeprav več in bolje vem od babice, se kljub temu nisem tako obnašal.

NeMeTko> ni se šlo za noben šov

Kaj pa je to drugega, če moraš širnemu svetu razlagati o neizmerni sreči in ponosu in celo soditi ljudi, ki se ne strinjajo s takim odnosom?

NeMeTko> Seveda imaš pravico, da stvar jemlješ, kot da si se z dekletom odpravil v mesnico po dve kili govejega mesa, vendar mislim da ni prav, da skušaš bodočim očetom prikazovati porod v tej luči. Nazadnje bo še kdo pomislil, da mora imeti slabo vest, ker je občutil neizmeren ponos in srečo, ko se mu je rodil otrok.

Vsakič, ko nekdo izpostavi očitne nesmisle kulture in tradicije, se potem nanj vsujejo očitki. Eni rečejo, da nima empatije, drugi pravijo, da se obnaša kot da je šel po dve kili govejega mesa, spet tretji pa trdijo, da hoče bodočim očetom prikazati porod za tisto, kar v resnici je, kar naj bi bilo narobe.

Če bo imel kdo slabo vest, ker je ponosen na rojstvo otroka, je to ravno toliko nesmiselno, kot če je nekdo ponosen na rojstvo otroka. Tisto, na kar je moški lahko ponosen, je odgovoren odnos do partnerke, otroka in skrbi za njuno okolje pred, med in po porodu, pa seveda na vzgojo, ki terja precej več dela in požrtvovalnosti kot zgolj oploditev in čakanje na porod.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Jaz sem bil pri drugem porodu rahlo zalosten. Pri prvem nisem imel moznosti prerezati popkovine, ker je prislo do komplikacij, pri drugem sem to naredil in sta me elasticnost popkovine in ostrina skarij tko presenetila, da sem ostal brez besed ...

... pa sem hotel rect: "Disconnecting from the collective." :/

Torej po tvoje je tudi ok, ko boš nekoč v bolnici na smrtno postelji, če bodo tvoji otroci rekli 'ja pa kaj, sej ni ne prvi ne zadnji, ki se bo stegnil - dejte me poklicat, ko ga bo treba zagrebsti'.

Tako hladno se namreč sliši tvoja interpretacija 'doživljanj' ob porodu.
Upam, da to nisi tako mislil, in si zgolj ustvaril tak vtis zaradi nespretne izbire besed.

Pa ne mislim več komentirati tvojega klinično hladnega brezčutnega odnosa do življenja.
Ti si povedal svoje, jaz moje videnje.
Škoda le, da se ni še kdo drug pridružil in povedal, kako je on doživel rojstvo svojega potomca, da bi videl, da si v krepki manjšini.
Pa ne razumeti, da sem te napadel - le teško razumem, da nekdo rojstvo lastnega potomca ne smatra za pomemben dogodek v življenju. Če otrok ni bil zaželjen, bi to še nekako razumel. Če pa čakaš devet mesecev, tipaš kako tiste nogice brcajo ob steno trebuha, potem je TISTI dan nekaj posebnega in nikakor ne predstavlja zgolj 'tehnični dogodek' ali 'običajen medicinski poseg'.

Res bi rad verjel, da si se razveselil rojstva svojega otroka, ampak žal se na vso silo trudiš ustvarjati vtis, da je bilo to veselje zelo omejeno in da te je bolj skrbelo, da je vse medicinsko korektno izpeljano po 'postopkih, ki si jih naštudiral'.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NeMeTko ()

NeMeTko> Torej po tvoje je tudi ok, ko boš nekoč v bolnici na smrtno postelji, če bodo tvoji otroci rekli 'ja pa kaj, sej ni ne prvi ne zadnji, ki se bo stegnil - dejte me poklicat, ko ga bo treba zagrebsti'.

V resnici se jaz ne bi pretirano sekiral, če bi bilo tako, ampak ne bo. Tudi jaz sem se od svojega starega očeta poslovil s stiskom roke in vedenjem, da je umiranje nekaj najbolj običajnega.

NeMeTko> Tako hladno se namreč sliši tvoja interpretacija 'doživljanj' ob porodu.
NeMeTko> Upam, da to nisi tako mislil, in si zgolj ustvaril tak vtis zaradi nespretne izbire besed.

Nič od tega. Hladen je razum. Tople so dlani.

NeMeTko> Pa ne mislim več komentirati tvojega klinično hladnega brezčutnega odnosa do življenja.

Predvsem je nesmiselno vztrajati, da je s tem karkoli narobe.

NeMeTko> Res bi rad verjel, da si se razveselil rojstva svojega otroka, ampak žal se na vso silo trudiš ustvarjati vtis, da je bilo to veselje zelo omejeno in da te je bolj skrbelo, da je vse medicinsko korektno izpeljano po 'postopkih, ki si jih naštudiral'.

Ker bi bilo bolje, če bi jaz solzan od sreče stal sredi porodne sobe, tako kot večina ostalih očetov, ki so jih vzgojili v duhu tega, da je življenje čudež in da je rojstvo otroka enkraten dogodek? Čemu že? Dopaminske šoke take jakosti si lahko vzbudim na tisoč različnih načinov, pa to ne bo pomenilo nič, če ne bom z razumom osmislil tega tudi v obliki lastnih dejanj.

Če se tebi tak odnos do sveta in življenja zdi hladen, je to seveda problem tvoje vzgoje, ki te je naučila, da reči ne vidiš takih kot so, temveč izkrivljene, v čigavem interesu je takšna vzgoja je pa vprašanje za ločeno temo.

Vins ::

Rojstvo otroka je caroben dogodek in za vsakega starsa nabit z emocijami. Brez zamere, ampak ce te ob tem momentu ne zadanejo custva oz. ce jih lahko hladno zatres, moras biti vsaj malo custvenega inv... mogoce napacen izraz za ta forum, recimo temu vsaj malo Spock-a. Vsakemu svoje, jaz za svoje otroke vem, da jih ne bom vzgajal po vulkanskih principih, ceprav vem da je na tak nacin lahko veliko lazje ziveti.
blaha

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vins ()

Vins> ceprav vem da je na tak nacin lahko veliko lazje ziveti.

Ravno obratno je.

Looooooka ::

Kako fino ste zasli z vprasanja...
Tale pogovor je vedno zabaven, ko so zraven zenske in moski...in jim na glas lepo poves, da ce bodo silile svoje moske bit zravn, da naj se ne cudijo ce bo slo njihovo spolno zivljenje v tri krasne. Ker kdo hudica bo pa pozabil kaj takega.
Amazingly je se cel clanek, kjer je omenjeno tocno to...in kup drugih razlogov zakaj bi morali moske pustiti v gostilni :)
http://www.dailymail.co.uk/femail/artic...
Sam ne vidim nobene potrebe, da vidis celo zadevo.Pomojem je dovolj "carobno" ce te minuto po dogodku poklicejo not, da primes otroka.
Da raznega omedlevanja moskih sploh ne omenjam. Se ena zgodba, ki jo bo potem treba poslusat do konca zivljenja.

guest #44 ::

Jz sem bolj juretu podoben iz tega vidika.

Prva stvar ko vidim kakega dojenčka ga tehnično ocenim. Torej, če vse štima in če ima potencial za zrast v funkcionalnega in uspešnega posameznika. Tisti cute filing in veselje, bolj poredko pride. Ko me vprašajo če je otrok lep, jih malo zamišljeno pogledam. "Lep v kakem smislu", si mislim.

Nasploh pa imam malo bolj negativno mnenje o otrocih. V povprečju so dokaj zlobna bitja, predvsem zaradi staršev, ki tega ne uredijo že od malih nog. Se pa najdejo svetle zvezde na nebu. Enkrat se slišal malega kako je šošolcu razlagal notranjost zemlje, poslušalec pa se mi je zdel kot, da sanja o sladoledu. Se opazi, se.
Drugič ena mala. Sovrstnice koketajo na okoli, ona pa z učiteljico nekaj, dokaj prefinjeno debatira. Pa da ne bo pomote, ni bla neka grda žaba ampak za punčko kr lušna z možnostjo koketanja kadarkoli bi želela.

Nature or nurture...who knows, it works.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: guest #44 ()

LuiIII ::

Bil prisoten prei vseh porodih. Glede na to, da sem zvedave narave in me je vse okoli poroda precej zanimalo, ni bilo nekih hudih presenečenj. Seveda pa so bile emocije, močne in lepe. Biti zraven, ko priveka na svet novo življenje, ki si ga soustvaril in za katerega prevzemaš vso odgovornost, skrb in ljubezen je neprecenljivo. Sam bi se počutil nekako oropanega, če ne bi prisostoval porodu. No pa bil sem tudi v veliko pomoč: masiranje hrbta (moja ima bolečine v križu), komunikacija z osebjem (žena se bori s svojimi popadki) in predvsem to, da ni tam sama, da ima nekoga, ki mu lahko zaupa. Imam pa z Ljubljansko porodnišnico dobre izkušnje. nikoli ni bilo nekih težav (jih tudi iskala nisva), očitno sva imela vedno srečo z osebjem in nikoli ni bilo pretirane gneče. Sploh nazadnje, ko je bil z nama babičar Anže je bilo zanimivo. Vzdušje je bilo sproščeno, padla je kakšna šala, pa malo debatiranja o medicini, par popadkov in na svet pride nov človek. Zame je bilo kar malo prehitro, no za ženo pa ni nikoli ;-)

jverne> Prva stvar ko vidim kakega dojenčka ga tehnično ocenim. Torej, če vse štima in če ima potencial za zrast v funkcionalnega in uspešnega posameznika.

To je zelo daleč od tega, kar sem jaz povedal.

gzibret ::

Ja, zej sem šel skozi in lahko komentiram... Neka pretirana čustva pri samem porodu res niso v prav nobeno pomoč. Treba je dete spravit ven s čim manj poškodbami mame in otroka. To je čisto tehnično opravilo, kjer sodelujeta babica, asistentka in predvsem ženska, ki rojeva. Neki čustveni oče, ki tam izraža svoj mačizem, histerijo, ali pa celo kolapsira ob prvi krvi, ki priteče, je prej breme, kot kakšna opora.

Jaz se nisem glih v detajle naučil vseh možnih postopkov in doktrin. Nekaj sem si že prebral, glih toliko, da sem vedel, kaj se dogaja in da sem moji lahko potem povedal, kaj delajo/kaj nameravajo narediti. Sem nekako zaupal, da vejo, kaj počnejo, pa tudi babica je bila zelo samozavestna in je na sploh dajala vtis, da točno ve, kaj počne. Zato se sploh nisem vpletal, oni pa me tudi niso nekaj omejevali, sem lahko delal, kar sem želel. V bistvu sem iz "tehničnega" stališča tam delal bolj gužvo, kot pa kaj res koristnega. Edino, kar sem kao "moral" skrbeti je to, da je imela zaprte oči ob pritiskanju, pa občasno podprl ali podržal kakšno nogo, glavo ali hrbet, čeprav bi to šlo komot tudi brez mene.

Mislim pa, da je prisotnost v veliko oporo ženski, ki rojeva, seveda, če si to sama želi. Je bolj samozavestna, bolečine (mislim da) lažje prenaša, in ko je vsega konec ne ostane čisto sama z otrokom. Poleg tega ona ne vidi, kaj se dogaja spodaj, in kaj točno delajo, pa ji lahko sproti razlagaš dogajanje (če seveda imaš želodec za to).
Vse je za neki dobr!

gzibret je izjavil:

Ja, zej sem šel skozi in lahko komentiram... Neka pretirana čustva pri samem porodu res niso v prav nobeno pomoč. Treba je dete spravit ven s čim manj poškodbami mame in otroka. To je čisto tehnično opravilo, kjer sodelujeta babica, asistentka in predvsem ženska, ki rojeva. Neki čustveni oče, ki tam izraža svoj mačizem, histerijo, ali pa celo kolapsira ob prvi krvi, ki priteče, je prej breme, kot kakšna opora.

Če si razumel, da sem pri tem, ko sem govoril o tem, kako se te rojstvo otroka 'dotakne', mislil, na neke histerične izpade, skakanje od sreče, pretakanje nekih solz, vriskanje, objemanje osebja, ali padanje v nezavest, potem si me že v osnovi popolnoma narobe razumel.

Zagotovo vsakdo na določeno čustveno doživetje drugače reagira. Enemu ne opaziš, da karkoli čuti, pa je v resnici globoko ganjen, drugega pa se nek dogodek komajda dotakne, pa naredi cel cirkus.

Jaz nisem govoril o manifestaciji občutkov in čustev, ampak o prisotnosti teh.
Govoril sem, da ne razumem nekoga, ki ničesar ne občuti, ko se mu otrok rodi.

Za moje pojme je rojstvo nekakšen štartni strel, na začetku dolgega maratona gradnje in vzdrževanja globoke veze med otrokom in staršem. Čas nosečnosti je pri tem kot priprava na štart. Prideš v porodno sobo in si v štartni poziciji. Če ob rojstvu nisi začutil tiste posebne vezi, je to kot pri maratonu, če zamudiš štart. Enim še nekako uspe kasneje ujeti karavano, drugi jo nikoli ne ujamejo in nikoli ne uspejo zgraditi neke pristne vezi s svojim otrokom.

Zagotovo pa je treba razumeti, da ni vsak otrok vedno enako vroče pričakovan od obeh staršev. Mnogo je moških, ki bi to raje preložili na 'malo kasneje' ali pa morda celo 's kakšno drugo'. Nekateri kljub temu sčasoma vzljubijo otroka in se navežejo nanj, drugi nikoli. Morda opravljajo 'svojo očetovsko dolžnost', vendar brez nekega žara, veselja, če bi lahko izbirali, bi raje sedeli v gostilni s kolegi.

Različni smo. Eni pretiravajo v eno smer, drugi v drugo smer. Kaj je pa tista ravno prava mera, pa takointako ne more nihče določiti. Pogosto vidiš starše, ki se praktično ne brigajo za svoje otroke, pa jih ti otroci vseeno neizmerno ljubijo. Potem pa vidiš starše, ki otroka razvajajo od A do Ž, pa bi jih otroci najraje posadili na vlak in poslali v Sibirijo, če bi imeli to možnost.

NeMeTko> Če ob rojstvu nisi začutil tiste posebne vezi, je to kot pri maratonu, če zamudiš štart.

Mhm, čakre ostanejo zaprte!

puffs ::

gzibret je izjavil:

Edino, kar sem kao "moral" skrbeti je to, da je imela zaprte oči ob pritiskanju

Zanimivo, zakaj pa?

STASI ::

Da ji pri naporu ne popokajo žilice v očeh.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

V nasih porodnisnicah mora biti partner ze zato zraven, da se lahko konkretno zdere na osebje, ce je potrebno. In verjemite mi, vcasih je potrebno. :)

Good Guy ::

BigWhale je izjavil:

V nasih porodnisnicah mora biti partner ze zato zraven, da se lahko konkretno zdere na osebje, ce je potrebno. In verjemite mi, vcasih je potrebno. :)

Seveda in ti kot avtomehanik boš vedu kaj je dobro za tvojo žensko med porodom. Sploh pa take partnerje sterajo iz sobe.

Good Guy je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Seveda in ti kot avtomehanik boš vedu kaj je dobro za tvojo žensko med porodom. Sploh pa take partnerje sterajo iz sobe.

K partnerka rece, da mora na stranisce, pa ji osebje rece: sej ni treba, sej se boste na mizi pokakal k boste prtiskal. Je cas, da jih nekdo posteno nadere. Ali pa, ko recejo, da ne rabis it lulat, da ti bodo itak kateter vstavili, ker mors it na carski rez. Ali pa, ko pridejo in recejo, da naj ze nehas jamrat, da ze vedo, da te boli in da daj mir. Pa, ko jih vprasas kaj so ti dali v infuzijo, ti recejo 'enga tacga mlekca'.

Ja, jaz, kot avtomehanik bom dovolj dobro vedel, kdaj se osebje obnasa neclovesko, do moje partnerke in kdaj jih je potrebno spomniti, da niso v tovarni in da se ukvarjajo z ljudmi.

Potem se pa cudijo zakaj bi marsikatera zenska rada rodila doma v bolj prijaznem okolju.

PS: Mene niso steral ven, pa sem bil kar glasen. So se mi pa kasneje opravicili.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Good Guy> Seveda in ti kot avtomehanik boš vedu kaj je dobro za tvojo žensko med porodom. Sploh pa take partnerje sterajo iz sobe.

Mene niso nč teral iz sobe, ko sem zahteval, da želje moje partnerke upoštevajo (in ko so videli, da vem kaj govorim, so tudi jih, vse).

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

@jype, a nisi enkrat rekel, da boš malo bolj podrobno napisal, na kaj je treba bit pozoren oz. objavil seznam priporočene literature? ;)
- Hoc est qui sumus -

imagodei> @jype, a nisi enkrat rekel, da boš malo bolj podrobno napisal, na kaj je treba bit pozoren oz. objavil seznam priporočene literature? ;)

Se bom poskusil spomnit ponoči, ko bom doma.

Ne rabiš literature. Greš v šolo za starše od kjer zveš 2% novih informacij in to je to. Pa kak video pogledaš.
http://www.youtube.com/results?search_q......0.0...1ac.geXO9pSPcQ4
http://www.youtube.com/results?search_q.....0l4.4587.4587.0.5838.1.1.0.0.0.0.150.150.0j1.1.0...0.0...1ac.ActZm1NIacI

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: STASI ()

STASI je izjavil:

Ne rabiš literature. Greš v šolo za starše od kjer zveš 2% novih informacij in to je to. Pa kak video pogledaš.

Osem let nazaj je bila sola za starse v MB totalen podn. Vsakic so razlagali ene in iste zadeve, bistvenega niso povedali nic. O 'handlingu' otroka, ki je precej pomemben za psihofizicni razvoj otroka ni nihce nicesar povedal, totalna bedarija. Upam, da je sedaj kaj drugace.

Nivo podajanja snovi je bil pa na neki predsolski ravni. Po drugem predavanju sva midva pobegnila in sva potem samo na koncu prisla po podpis, zato, da sem lahko prisostvoval pri porodu. Za podpis me kasneje ni nihce nic vprasal. :))

Malo pa že moraš razumeti, da je tisti tečaj tako za 'preproste ljudi' (nekateri nimajo niti dokončane osnovne šole), kot tudi za 'intelektualce' z doktoratom. Jasno, da ritem razlage ne more ustrezati vsem. Ampak prvič stisneš zobe in greš skozi, v upanju da boš morda pa le kaj koristnega izvedel (vse zagotovo ni nekoristno).

Zares bedasto pa se ti zdi, ko te tudi na drugem porodu ponovno pošljejo na tisti tečaj. Ne vem, ali se to tudi danes še tako prakticira, ampak pred dvema desetletjema je bilo tako. Hvala bogu, da se je dalo potem lepo zmeniti, da res ni nobene potrebe, da tam delam nepotrebno gužvo.

Sicer pa je tisti tečaj kljub vsemu bolj koristen kot oni, ki ga cerkev prireja pred poroko.
Če vse skupaj vzameš z malo humorja in dobre volje, se oboje preživi brez kakšnih posebnih travm.

Huh, mene na drugi tecaj niso poslali, pa ce bi me, bi jim povedal, da se v 15 mesecih ni spremenilo toliko stvari, da ni jaz dejansko rabil nov tecaj. :>

Handlinga ne učijo. Vsaj pri nas v Kamniku ga niso kot tudi v Lj. To se moraš pa res sam naučit.

STASI je izjavil:

Handlinga ne učijo. Vsaj pri nas v Kamniku ga niso kot tudi v Lj. To se moraš pa res sam naučit.

Kar je naravnost bizarno. Tisto jebeno dihanje razlagajo k mutci gluhim, da bi pa kaj v resnici pametnega povedali pa dalec od tega.

Tri cetrt starsev so tam cist prestrasl in ubral popolnoma napacno taktiko. Vmes so se pa reklamirali kako so otrokom prijazna porodnisnica in nevem kaj se vse, k pa prides tja rodit je blo pa cist drgac. :>

imagodei ::

@STASI,

šola za starše je bolj tko... V vsaki malce bolj strokovni knjigi zveš več uporabnih informacij. :) Childbirth videos so tudi znana zadeva. Mene zanima še kaj drugega...

Jype je pred časom govoril, da recimo filanje mame z oksitocinom med porodom škodljivo vpliva na otrokov psihofizični razvoj v prvih tednih življenja. To so recimo informacije, ki bi me zanimale. Da ne bom potem debelo gledal, ko bodo moji v infuzijo dali "enega takega mlekca".
- Hoc est qui sumus -

Ja, ampak to sva dovolila samo pri prvem porodu, ko sploh vprašali niso.

Pozneje sva vnaprej povedala kako in kaj, so se pa vedno in brez izjeme delali norca, pa spraševali če smejo dat kalij, ker treehuggerji ponavadi tega ne dovolijo.

Industrija z utrujenimi delavci, kot vsaka druga.

IceIceBaby ::

Noben posnetek tega sveta ni vreden, da bi zaradi njega zamujal najbolj bistvene trenutke v življenju.

Porod je eden izmed trenutkov. Takrat je važno, da vsi pridejo skozi celi in zdravi. Imam občutek, da se čisto preveč ljudi osredotoča na nete "pomembne" trenutke, in čisto premalo na ostalih 99,999% življenja.

Ja, zanimivo. Nama so na sistematskem pri 3 mesecih na hitro pokazali, kako se pravilno drži otroka. Ja super ne. Kaj pa prve 3 mesece? So pa recimo na šoli za starše skoraj 1 uro razlagali, kako umivati zobe 2 leta staremu otroku.

Jaz sem imel to srečo, da so moji mlajši bratje odraščali, ko sem bil že toliko star, da sem se jih lahko naučil pravilno držat. Previjal jih sicer nisem, ampak se mi ni zdelo nič kunštnega.
1 2 3
4
5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Carski rez kot primarna odločitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7110977 (9003) Gambino
»

Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7012636 (10728) donfilipo

Več podobnih tem