» »

Rojevanje

Rojevanje

Temo vidijo: vsi
1
2
3 4 5

jype ::

Za otroka in žensko je najbolj koristno, da rodita s čim manjšim stresom, kar je vsekakor v domačem okolju z babico, ki to dobro razume.

Rias Gremory ::

To odtehta rizik?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Ne vedno.

V veliki večini primerov je otrok v temenski vstavi in z normalnim CTG, kjer je rizik izrazito majhen, odkar pred porodom redno preiskujemo plod z ultrazvočno preiskavo pa so presenečenja zelo redka. Jasno je, da je s stališča medicinske statistike najbolj varno (najmanj mrtvih) rojevanje v porodnišnici, kjer je na voljo osebje, operacijska soba in vsa ostala šara za nujne primere - z vidika razvoja otroka pa je stresen porod ena bolj škodljivih reči, ki kvarno vpliva tudi na kvaliteto življenja matere (še posebej v prvih letih) in otroka, ker hormonski odzivi matere močno vplivajo na razvoj otroka.

Velik del evropskih držav zato v resnici spodbuja porod doma, kadar ni kontraindiciran (npr. napačna vstava ali problematični izvidi), s tem pa je razbremenjeno tudi zdravstveno osebje. Smrtnost pri porodu se s to prakso seveda poveča (npr. v Sloveniji je bila v letu 2010 umrljivost dojenčkov 2,5 na tisoč živorojenih, na Nizozemskem, kjer pogosto rojevajo doma, pa 3.8: http://www.ined.fr/en/pop_figures/devel... ), pozitiven učinek ki ga mame najbolj cenijo je pa manj naporen in stresen porod in mirnejši spanec otroka in matere po porodu (razdraženost in težave pri začetku dojenja so edini bistven simptom, ki se s porodom v porodnišnici poslabša - vzrok pa kot rečeno pripisujejo hormonskim spremembam, kadar mamo porod boli, skrbi, ali na kakršenkoli način čustveno obremenjuje bolj, kot bi bilo nujno potrebno).

fosil ::

Torej po tvoje se splača tvegat smrt otroka zato da bo mami pri porodu malo bolj udobno?
Tako je!

lambda ::

To je nekako tako, kot če bi tebe vprašal, če se ti zdi da je smiselno tvegat smrt in iti z avtom iz Lj v Mb. Mar bi bil doma in tega tveganja ne prevzel.

Pač je tako, da če hočeš izboljšat en dejavnik, hkrati nekoliko poslabšaš drugega. Če se splača? Ne vem, to morajo presodit vsaki starši pri sebi ...

fosil> Torej po tvoje se splača tvegat smrt otroka zato da bo mami pri porodu malo bolj udobno?

Ne vedno. Tvega se tudi smrt matere.

Vsekakor je pri normalnih porodih tveganje dovolj majhno, da je večje udobje mame pri porodu zelo koristno za otroka in njegov razvoj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Da, otroci se običajno zelo spomnijo poroda in če so spomini slabi imajo potem kasneje v življenju nočne more.
Ker ko pokukajo na svet takoj opazijo razliko, ali so doma ali v bolnici.
Tako je!

guest #44 ::

Kolikor je meni znano pridejo v z zaprtimi očmi, tk da.

Vem pa da naj bi se ob rojstvu nekaterim otrokom rama rahlo izpahnila za lažji izhod. That could be a bit painful.

fosil> Da, otroci se običajno zelo spomnijo poroda in če so spomini slabi imajo potem kasneje v življenju nočne more.
fosil> Ker ko pokukajo na svet takoj opazijo razliko, ali so doma ali v bolnici.

Zelo duhovito, hkrati pa odraža neznanje s področja pre- in postnatalnega cerebralnega razvoja, ki je močno odvisen od hormonske slike, ta pa predvsem od matere, malo pa ob rojstvu tudi že od ploda.

Otrok, ki je med porodom bil izpostavljen večji količini adrenalina in oksitocina ima bistveno več težav s spanjem in po rojstvu izgubi precej večjo količino telesne teže, možganski razvoj pa se močno upočasni za nekaj tednov.

jverne> Vem pa da naj bi se ob rojstvu nekaterim otrokom rama rahlo izpahnila za lažji izhod. That could be a bit painful.

Otrokovi možgani med porodom delujejo bistveno drugače kot možgani rojenih otrok in se v veliki meri odzivajo predvsem na hormone, ki jih prek popkovine prejmejo od matere. Razvoj čutil je v veliki meri sicer že zaključen, razvoj centrov v možganih, ki bi čutenje omogočali, pa šele precej na začetku, zato takrat ni mogoče govoriti o stresnem odzivu na takšne vrste bolečin (pomanjkanje kisika, na primer, je precej bolj zoprno - tako fiziološko kot razvojno gledano).

jest10 ::

fosil je izjavil:

Da, otroci se običajno zelo spomnijo poroda in če so spomini slabi imajo potem kasneje v življenju nočne more.

Sej ne, da otrok par dni po rojstvu vidi le meglo:|

noraguta ::

Ma ni stvar odločitve če moraš pomagat pomagaš, če te ni pač ne. Gledat hodit je pa brez veze. Razen ce tega še nisi videl.

fosil je izjavil:

Ja naj se spomnijo točno za katewre probleme gre kasneje? Močenje postelje? Jemanje heroina?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

tpleko ::

jype je izjavil:

Jaz sem doma naredu CTG (da smo vedeli, da je vse OK, čeprav smo že precej čez rok) ko so tolk težili, da mora jit dekle sprožit drugi porod, čeprav se nikomur ni niti sanjalo, kdaj se je cikel sploh začel.

Pa nismo šli sprožit in je dekle rodilo s precej manj bolečin in tudi otroka je precej manj izčrpalo (oksitocin povzroča močne krče, ki precej bolj bolijo tako mamo kot otroka) in se je porodil bolje in z manjšimi nihanji srčnega utripa kot prvi.

to je bilo pametno. tudi pri kravah je porod lažji in manj boleč za kravo, če se počaka, da se dovolj odpre, kot če ji greš prehitro vleči teleta ven. :)

Bananovec ::

jype je izjavil:

Za otroka in žensko je najbolj koristno, da rodita s čim manjšim stresom, kar je vsekakor v domačem okolju z babico, ki to dobro razume.

S prvim delom se še dokaj strinjamo, drugi pa je navadno preseravanje.
Prosil bi TE tudi, da kot laik govoriš tudi laično. Če pa že v debato vmešavaš razne strokovne izraze, jih prosim tudi razloži tako kot se spodobi.

Smo pa zašli malo:
Zanima me,tisti,ki imate že otroka če ste šli z ženo v porodnišnico in gledali kako rojeva ali pa če nimate še otroka če bi šli ali ne.
Pomoje mora bit grozno gledat kako rine ven glava in mora najbrž zgledat kot v filmu Alien pa ko se ženska dere in vse šprica tista odpadna porodna voda.
Kašne iskušnje imate s tem?
Jaz bom raje počakal v gostilni sicer imam še cajta okol 5 mesecev čeprav me prosi,da grem zdraven pa ne grem a vi bi šli?

IMO takega človeka ni za obsojat. Vsakemu svoje...
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Zgodovina sprememb…

figula ::

Samo zato, ker o stvareh še niste slišali ali niste o njih razmišljali, še ne pomeni, da ne obstajajo in so celo zelo pomembne. In se iz njih ni treba norčevati!

O človeških možganih, hormonih, razvoju zarodka, .... ima človek izredno malo znanja.

Nekaj raziskav in dognanj je. Recimo o učinkih vojne lakote (hunger winter) med 2. svetovno vojno na Nizozemskem. Posledice akutnega pomanjkanja hrane so v razponu od shizofrenije do sprememb v genetiki, ki jih še danes ugotavljajo.

Pa mi boste rekli, da danes ni več takšne lakote. Res. So pa ostali stresni in drugačni dejavniki, ki se prenašajo iz mame, kot je jype strokovno opisal. Posledice pa od močenja postelje do .... (preberi literaturo na to temo in vstavi najdene primere). Nekatere imajo vzrok v samem rojevanju, druge pa v tem, kako ravnate z mamo svojega otroka.

Sicer pa ne vem zakaj bi bil porod na domu kaj manj stresen, tudi v bolnici se da zadevo naredit manj stresno, samo malo se je treba potrudit, nekatere porodnišnice pri nas so pri tem zelo uspešne in so zato precej priljubljene.
Torej je veliko bolje da si namesto, da tvegaš porod v svoji spalnici, raje izbereš porodnišnico, ki ti bolj ustreza.
Tako je!

figula ::

Jaz se strinjam.
Prisotnost očeta pa lahko še dodatno pripomore, da je osebje bolj prijazno in bolj efektivno (človek sliši vse sorte ;()

če bi jaz rojeval na domu bi bil bolj živčen, kot pa če bi v bolnici, kjer težave prepustiš dohtarjem in nisi več ti odgovoren za stvar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tpleko ()

fosil> tudi v bolnici se da zadevo naredit manj stresno, samo malo se je treba potrudit

Ja, to drži.

fosil> nekatere porodnišnice pri nas so pri tem zelo uspešne in so zato precej priljubljene.

No, Ljubljanska ni :)

tpleko> če bi jaz rojeval na domu bi bil bolj živčen, kot pa če bi v bolnici, kjer težave prepustiš dohtarjem in nisi več ti odgovoren za stvar.

Žal dohtarji niso plačani za to, da se počutiš dobro, temveč za to, da nihče ne umre. Prijaznost je seveda omejena z medicinsko nujo, a mnoge reči, ki jih izvajajo v porodnišnicah izključno zato, da sebi zmanjšajo tveganje na minimum, so kontraindicirane in otroku in mami močno škodujejo.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Kdo pa hoče roditi v Ljubljani? Tam je rojstvo cela industrija ...

Ravno tako splav. Jih imajo kar 5-10 naenkrat. In zdravnik lepo hodi od ene do druge in opravi zadevo. Ne bi vedel če ne bi bila kolegica tam na pregledu pred rojstvom. Pa so jih dali kar v isto sobo. Pač naši čuteči zdravniki. Še dobro da še njej niso naredili splava.

Moški mora biti pri porodu zraven da zastopa ženine/partnerkine pravice kot pacientke. Ona med rojstvom tega ni sposobna. Ima dosti drugega dela. Zdravniki pa naredijo marsikaj ko se bliža konec izmene ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BadWolf ::

Vedno se morašodločiti med tveganjem, ki si ga pripravljen prevzeti in udobnostjo, stresnostjo ipd. Najbolj varno, ie znajo najbolje pomagat ob vseh komplikacijah, je gotovo v lj.
Mi čez dogajanje v porodnem bloku nimamo nobenih pripomb. So pa razmere ool na oddelku bl kilave, zčenši s prijaznostjo nekaterih sester.
Če kžejo kzalci na večjo smrtnost mater in otrok pri porodih doma, potem se men zdi neodgovorno roditi doma. Sigurno je super, če gre vse v reu, ampak kaj pA če ne gre? Pol pa j..... ga al kaj?

Invictus> Kdo pa hoče roditi v Ljubljani?

Kdor se noče vozit.

BadWolf> Sigurno je super, če gre vse v reu, ampak kaj pA če ne gre? Pol pa j..... ga al kaj?

Če bi bila cifra mrtvih pri rojevanju v porodnišnicah enaka nič, bi bila dilema precej manj zoprna.

Zgodovina sprememb…

BadWolf ::

Neonatalna smrtnost ne bo nikoli nikjer nič.
Prvi rezultat na googlu pravi tole

http://www.ama-assn.org/amednews/2012/0...

Smrtnost otrok pri rojstvih doma, naj bi bila 2x večja. Se mi pa ne da tega raziskovati.
To se tebi lahko potem zdi malo ali veliko, midva sva se pač odločila, da tega tveganja ne sprejmeva.

jype je izjavil:

Žal dohtarji niso plačani za to, da se počutiš dobro, temveč za to, da nihče ne umre. Prijaznost je seveda omejena z medicinsko nujo, a mnoge reči, ki jih izvajajo v porodnišnicah izključno zato, da sebi zmanjšajo tveganje na minimum, so kontraindicirane in otroku in mami močno škodujejo.

razlika je ta, da oni merijo uspeh v smrtnostni, ti pa v ravnovesju hormonov.

Super Sonic ::

Načeloma vsi, ker so nabolje strokovno usposobljeni pri nas, neglede nato, kar piše Jype. Karkoli se zgodi (resnega), bo otrok pristal v Ljubljanski porodnišnici. Ali pa mama, da ne bo diskriminacije.

Sicer pa ne vem zakaj bi bil porod na domu kaj manj stresen, tudi v bolnici se da zadevo naredit manj stresno, samo malo se je treba potrudit, nekatere porodnišnice pri nas so pri tem zelo uspešne in so zato precej priljubljene.

Ne vem, pri nama so bili vsi maksimalno prijazni in nobenih dram, edino kar bi jim očital je bilo "stokanje čez odvzem matičnih celic". Je pa res, da je pri dvojčkih stvar malo drugačna. Kar se pa tiče doma in poroda doma, je pa vse na zelo tankem ledu. Lahko 99% stvari gre ok, potem pa tisti 1% ne in treba je it v bolnico, vožnja, adrenalin, ipd. Skratka fašeš trojno dozo nazaj. Koliko je porod pomemben za otroka? Je, ampak to je samo par % vse slike, ki se sestavlja med odraščanjem. Lahko jaz povem, ko imam dva, da ob enakem porodou, vzgoji in okolju, praktično nimata nič skupnega. NIČ.

Ko človek tole bere vse skupaj se vpraša, če nam kaj manjka ;)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Super Sonic je izjavil:

Lahko jaz povem, ko imam dva, da ob enakem porodou, vzgoji in okolju, praktično nimata nič skupnega. NIČ.

še ena potrditev, da geni v veliki meri določijo človekov značaj.

Jaz pa lahko potrdim, da je imel drugi otrok po rojstvu bistveno manj težav, ker je bil soočen z manjšim stresom mame (ker je pri drugem porodu mama že razumela, da jo mora osebje v resnici ubogat pri vsem - in so tudi jo, čeprav so vztrajno zavijali z očmi in namigovali na njeno domišljavost).

tpleko> še ena potrditev, da geni v veliki meri določijo človekov značaj.

A si se mal zmotu? :)

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Jaz pa lahko potrdim, da je imel drugi otrok po rojstvu bistveno manj težav, ker je bil soočen z manjšim stresom mame

Kako pa veš, da je to pravi vzrok za manj težav? Otroci so precej različni.

IceIceBaby> Kako pa veš, da je to pravi vzrok za manj težav? Otroci so precej različni.

Ker je bila to bistvena razlika in ker dobro poznam mamo.

Jaz pa lahko potrdim, da je imel drugi otrok po rojstvu bistveno manj težav, ker je bil soočen z manjšim stresom mame

Dober si, da lahko na tako majhnem vzorcu delaš take zaključke, bi pa rekel, da ti kimam, ko govoriš o tem, da je čim manjši stres za otroka zelo pomemben. Ampak da so zato krivi ljudje v UKCju... ponavadi ravno oni rešujejo razne zaplete, ko se ljudje zmotijo pri svojih presojah, kje so zmožni rojevat. Pa kolikor vem, lahko babico menjaš, itak se pa na 6 ur menjajo, jaz sem s tremi govoru in prav vse so delale v pozitivnem duhu.

krneki0001 ::

Super Sonic je izjavil:

Načeloma vsi, ker so nabolje strokovno usposobljeni pri nas, neglede nato, kar piše Jype. Karkoli se zgodi (resnega), bo otrok pristal v Ljubljanski porodnišnici. Ali pa mama, da ne bo diskriminacije.

Strokovno so najboljši v kliničnem centru, ne pa v porodnišnici.

1. ljubljanska porodnišnica ne zahteva pregleda pred streptokokom in je plačljiv (samoplačniški pregled), vse ostale porodnišnice ga imajo zastonj.

2. anastezist je na voljo, vendar eden za recimo 7 do 9 žensk, ki rojevajo, ter če ni nobene operacije v kliničnem centru - torej je zelo zelo malo možnosti, da dobiš epiduralno v ljubljani

3. odnos zdravnikov in sester je porazen. Oni so delovni stroj, ki vleče otroke iz pi*d in nič drugega, do nosečnic in mladih mamic pa so zelo zelo nesramni.

Pa še bi lahko našteval.

Uglavnem, v kranju je 100X boljša "postrežba" z odličnim odnosom, pa ni daleč (20 minut iz ljubljane). Tudi, če bi se kaj zakompliciralo, je rešilec v dvajsetih minutah v kliničnem centru.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Super Sonic> Ampak da so zato krivi ljudje v UKCju...

Seveda so krivi ljudje v porodnišnici, ampak resne izbire pri tem pravzaprav nimajo. Če bi imeli bistveno več osebja, prostora in opreme, bi si to lahko privoščili, tako pa si ne morejo. Tudi ni težko razumeti, da postanejo čisto panični, ko nekdo omeni porod doma, ker se ljubljanska porodnišnica sooča s prostorsko stisko - oni skrbijo predvsem za to, da nihče ne umre - kar se mi ne zdi narobe, prav pa tudi ne.

jype je izjavil:

IceIceBaby> Kako pa veš, da je to pravi vzrok za manj težav? Otroci so precej različni.

Ker je bila to bistvena razlika in ker dobro poznam mamo.

Od kdaj pa se na tako majhnem vzorcu dela sklepe?:|

krneki0001 je izjavil:

3. odnos zdravnikov in sester je porazen. Oni so delovni stroj, ki vleče otroke iz pi*d in nič drugega, do nosečnic in mladih mamic pa so zelo zelo nesramni.

To si ti zvedel iz katere gostilne?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

Sej je vseeno, ker iz UKC pridejo v porodnišnico v večini primerov. Tam so, kje je pa čist vseen. Moja sestra je drugače višja medicinska sestra in v UKCju delala prakso, pa ti bi povedala nekaj čisto drugega, kar si ti povedal.

2. anastezist je na voljo, vendar eden za recimo 7 do 9 žensk, ki rojevajo, ter če ni nobene operacije v kliničnem centru - torej je zelo zelo malo možnosti, da dobiš epiduralno v ljubljani

Epiduralno se skoraj več ne izvaja, imajo Ultivo sedaj, ki jo pa tudi ne dajo vsaki. Sicer si se napol zlagal, ker obstaja možnost, da se naročil na tovrstno stvar, ampak je tu gora drugih dejavnikov, tako da to spet ni čisto tako, da se lahko naročiš. Drugje po Sloveniji, razen v Postojni, imajo pa koliko anastezistov?

POzabil si dodat, da je to tvoje mnenje.

Uglavnem, v kranju je 100X boljša "postrežba" z odličnim odnosom, pa ni daleč (20 minut iz ljubljane). Tudi, če bi se kaj zakompliciralo, je rešilec v dvajsetih minutah v kliničnem centru.

Ja po mojih izkušnjah ni tako. Kolegica je tam rojevala 14 ur, ko so na koncu pogruntal, da ne bo šlo. Je pa visoka 155cmm, tamal je bil pa skor 4 kile težak. Tko da sta šla drugega rodit v Ljubljano. Tudi tega mnenja ne bi prodajal naprej kot relevantnega, bolj kot osebno mnenje.

jest10> Od kdaj pa se na tako majhnem vzorcu dela sklepe?:|

Se jih ne. Najprej je bil sklep na podlagi predelane literature, nato se je potrdil vzorec (lahko se ne bi, a možnosti za to so bile glede na literaturo precej majhne).

Mimogrede - jaz nisem dobil občutka, da so nesramni, zgolj medicinsko profesionalni (in jaz razumem, da si ne morejo privoščit razlagat popolnoma vsega popolnoma vsakomur, ki bi rad nekaj po svoje). Dekle meni, da so neprijazni, ker ji dvakrat niso dovolili rojevati na način, ki ga je dvakrat izbrala, pri čemer so obakrat kot razlog navedli, da se jim ne ljubi.

Zgodovina sprememb…

Seveda so krivi ljudje v porodnišnici, ampak resne izbire pri tem pravzaprav nimajo.

Ne, res nimajo. Mojedva sta rojena 07.01 in sta imela številki +130.

Tudi ni težko razumeti, da postanejo čisto panični, ko nekdo omeni porod doma, ker se ljubljanska porodnišnica sooča s prostorsko stisko - oni skrbijo predvsem za to, da nihče ne umre - kar se mi ne zdi narobe, prav pa tudi ne.

Ni ravno popolno, to se strinjam, ampak vseeno manj kaotično kot se govori.

Dekle meni, da so neprijazni, ker ji dvakrat niso dovolili rojevati na način, ki ga je dvakrat izbrala, pri čemer so obakrat kot razlog navedli, da se jim ne ljubi.

Naju so spraševali, ponudili dve vrsti miz, žoge in čuda ostalih stvari. Glasba, ipd. Ampak ob tistih krikih tam in adrenalinu, ti pač ni do ničesar (vsaj meni ni blo).

Želela je roditi čepe, pa so rekli, da se nočejo "valjat po tleh".

Želela je roditi čepe, pa so rekli, da se nočejo "valjat po tleh".

Recimo jaz nimam takšnih izkušenj, ker pri nama je bilo obratno. Je res, da je bila zadeva tam nekje v kotu in se je vprašanje "a je kdo kdaj to probu" postavljalo samo od sebe, ampak so pokazal in vse. Tko da ne vem, poudarjam pa še enkrat, da ko gre za porod dvojčkov, so bolj angažirani (več ljudi je zraven).

krneki0001 ::

Super Sonic je izjavil:

Sej je vseeno, ker iz UKC pridejo v porodnišnico v večini primerov. Tam so, kje je pa čist vseen. Moja sestra je drugače višja medicinska sestra in v UKCju delala prakso, pa ti bi povedala nekaj čisto drugega, kar si ti povedal.

Epiduralno se skoraj več ne izvaja, imajo Ultivo sedaj, ki jo pa tudi ne dajo vsaki. Sicer si se napol zlagal, ker obstaja možnost, da se naročil na tovrstno stvar, ampak je tu gora drugih dejavnikov, tako da to spet ni čisto tako, da se lahko naročiš. Drugje po Sloveniji, razen v Postojni, imajo pa koliko anastezistov?

POzabil si dodat, da je to tvoje mnenje.

Ja po mojih izkušnjah ni tako. Kolegica je tam rojevala 14 ur, ko so na koncu pogruntal, da ne bo šlo. Je pa visoka 155cmm, tamal je bil pa skor 4 kile težak. Tko da sta šla drugega rodit v Ljubljano. Tudi tega mnenja ne bi prodajal naprej kot relevantnega, bolj kot osebno mnenje.

Lahko se naročiš na epiduralno, vendar če je anestezist frej. Če je slučajno kaka operacija v UKC, potem ga ne moreš dobiti.

Če se že hvališ, tudi moja sestra je višja medicinska sestra v UKC in celo njen mož je kirurg v UKC. In ja iz prve roke - osebje v ljubljani je bilo zelo nesramno.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Lahko se naročiš na epiduralno, vendar če je anestezist frej. Če je slučajno kaka operacija v UKC, potem ga ne moreš dobiti.

Ob predpostavki, da ti osebna zdravnica dovoli, da greš takrat rodit in zadnji pregled dobiš zeleno luč, potem pa pride to na vrsto če je anastezist tam, ponoči ga definitvno ni, pa tudi podnevi imaš 0,000001% da ga dobiš, da bo tam sedel in to izvajal. Je pa res, da okoli tega krožijo različne informacije, nama je g.Cerar rekel, da je gor anasteziologinja in da bo tak porod mogoč, gor so se nama pa smejal, če da... LOL. Ampak so speljal drugače in odlično pravzaprav.

Pa še nekaj sem se spomnil. Tista kolegica v Kranju je potem rodila s carskim rezom in so jo tako grdo zašil, da je bilo še men nerodno. Res maksimalno grdo.

Če se že hvališ, tudi moja sestra je višja medicinska sestra v UKC in celo njen mož je kirurg v UKC. In ja iz prve roke - osebje v ljubljani je bilo zelo nesramno.

To ni bilo hvaljenje, bilo je samo sporočilo, da sem nekaj insajderskih informacij slišal in da ni tako, kot ti govoriš, ker ti govoriš iz nekih osebnih izkušenj, ki so bile žal, slabe. Jaz dvomim, da se pri nas v LJ rodi toliko otrok in da gredo domov vsi takšne volje.

Zgodovina sprememb…

Super Sonic> Jaz dvomim, da se pri nas v LJ rodi toliko otrok in da gredo domov vsi takšne volje.

Seveda ne. Moji mami se je zdelo normalno, da so ji pri vsakem porodu prerezali presredek kar tako, za vsak slučaj. Je bla čist zadovoljna, ko so ji povedali, da je to rutina in da bo malce zabolelo ampak da brez tega ne gre.

imagodei ::

jype je izjavil:

Jaz pa lahko potrdim, da je imel drugi otrok po rojstvu bistveno manj težav, ker je bil soočen z manjšim stresom mame (ker je pri drugem porodu mama že razumela, da jo mora osebje v resnici ubogat pri vsem - in so tudi jo, čeprav so vztrajno zavijali z očmi in namigovali na njeno domišljavost).

:| Na isti način, kot lahko nekateri na tem forumu potrdijo, da imajo njihovi necepljeni otroci manj prehladov in se bolje razvijajo, kot njihovi cepljeni starejši bratje/sestre? 0_o

Not sure if ...
- Hoc est qui sumus -

imagodei> :| Na isti način, kot lahko nekateri na tem forumu potrdijo, da imajo njihovi necepljeni otroci manj prehladov in se bolje razvijajo, kot njihovi cepljeni starejši bratje/sestre? 0_o

Nope.

Po rojstvu prvega otroka sem šel skozi posnetek poroda in preštudiral vsako reč, ki se je med porodom dogajala. Za začetek se mi je zdelo sumljivo že to, da so nam v šoli za starše vztrajno priporočali vizualizacijo poroda in pripravo porodnega načrta, česar se je dekle seveda držalo, zelo razločno predstavilo ta načrt babici in bilo precej grobo zavrnjeno. Druga stvar, ki me je zelo presenetila, je bila na več mestih zelo jasno izražena kontraindikacija uporabe IV oksitocina med porodom, ki poteka brez posebnosti. Eventuelno je postalo očitno, da je porod potekal po rutini, namenjeni piljenju statistik porodnišnice, namesto da bi se prilagodili materi in izpolnili vsaj tiste od njenih želja, ki so medicinsko smiselne.

Pri drugem porodu sem oborožen s tem znanjem določene reči v imenu partnerke zahteval in nekatere od njih je tudi dobila, drugih pa ne, čeprav so bile smiselne. Po izjavi, da se osebju "ne ljubi lazit po tleh" in da zato dekle ne more poroditi čepe, je bilo seveda treba stisniti zobe, ker porodna soba ni kraj, porod pa ni čas za protestiranje. Pri tem je treba poudariti, da je takšen položaj za fizično dobro pripravljene mame najmanj boleč, najmanj zapleten in daleč najhitrejši in zato tudi medicinsko najustreznejši.

Skratka, nikakor ne gre za to, da bi sklepal na podlagi ene same osebne izkušnje, temveč obratno - zaradi neprijetnega občutka po prvem porodu se je iz literature pokazalo, kaj vse je šlo narobe, kakšne posledice je to prineslo in kako se da te reči izboljšati. Po drugem rojstvu se je izkazalo, da se medicinska literatura ne moti - otrok je imel manj težav s spalnim ritmom, izgubil je manj telesne teže po porodu, dojenje pa je steklo takoj. Del tega je seveda nujno treba pripisati temu, da gre za drugega otroka, kjer so reči lažje že zaradi pretekle izkušnje, velik del spremembe pa je moral biti posledica (fiziološko gledano) bistveno drugačnega poteka poroda.

Pri tem je treba poudariti, da gre za zoprno dilemo, pri kateri jaz ne morem oporekati medicinskemu osebju. Odločajo se na podlagi smernic, ki jim omogočajo kar se da udobno in zanesljivo delo, kot že rečeno pa je njihov glavni (in bržkone edini) cilj ohranitev kar največ človeških življenj, čeravno za ceno morebitnih poškodb otrok in mater (ki pa so praviloma prehodne in le precej redko nevarne).

Bistvena razlika v primerjavi s cepljenjem je seveda v tem, da starši z odločitvami pri porodu ne ogrožajo nikogar razen mame in njenega otroka - pri opustitvi cepljenja pa je grožnja obča in trajna.

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

Super Sonic> Jaz dvomim, da se pri nas v LJ rodi toliko otrok in da gredo domov vsi takšne volje.

Seveda ne. Moji mami se je zdelo normalno, da so ji pri vsakem porodu prerezali presredek kar tako, za vsak slučaj. Je bla čist zadovoljna, ko so ji povedali, da je to rutina in da bo malce zabolelo ampak da brez tega ne gre.

No moji partnerki so prerezali šele, ko se je res videlo, da drugače ne bo šlo. Tako da ni treba trollat, da režejo kar tako, malo za hec.

Aston_11 ::

Pri dveh otrokih vleči neke zaključke - je premala kontrolna skupina.

Invictus ::

Aston_11 je izjavil:

Pri dveh otrokih vleči neke zaključke - je premala kontrolna skupina.

Seveda lahko pri tem vlečeš zaključke. In to bistveno boljše kot tisti, ki niso bili zraven pri porodu.

Poleg tega obstaja dovolj literature na to temo in izkušenj ostalih. Saj pogovarjaš se z drugimi?

Če pa zdravniki tega ne omenjajo v svoji literaturi, to še ne pomeni da ne obstaja ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

francek1 ::

Če si pravi ded, boš zraven. Pred 20 leti sem bil tako ženi v precejšnjo pomoč. Še danes se recimo spomni, kako sem ji močil ustnice, ko je bila žejna, saj je vnos tekočin tik pred porodom nezaželen. Če si sodeloval pri spočetju, boš pa še posledice prenesel, kajne?
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

jest10> Tako da ni treba trollat, da režejo kar tako, malo za hec.

Danes ne, ko je rojevala (večkrat zapored) moja mama, pa so. In so rekli, da je normalno.

Invictus> Če pa zdravniki tega ne omenjajo v svoji literaturi, to še ne pomeni da ne obstaja ...

Zdravniki vse to zelo natančno popišejo in se problematike dobro zavedajo. Saj sem že tukaj razložil, da je statistika umrljivosti pri porodu pri nas ena najboljših v evropi, ker drugje v evropi (vedno bolje) razumejo, da je porod v veliki večini primerov najuspešnejši doma in da smrt ni edini končni rezultat poroda, ki je nezaželen in zato dovolijo kompromise, ki v nekaterih primerih (enem na tisoč) pripeljejo do komplikacij in smrti.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Tako da ni treba trollat, da režejo kar tako, malo za hec.

Procent prerezanih je bil nad 90%.
Oprosti - to je "malo za hec" oz. rutina brez premisleka al je zadeva res nujna ali ne.
Rezanje tiste, ki je rodila že v taksiju na poti v bolnico je dost zgovorno.
Je pa lepo slišat, da se ta praksa mal ohlaja in razum pridobiva na moči.

da smrt ni edini končni rezultat poroda, ki je nezaželen

This. Kolk ljudi lahko mal poškoduješ, da s tem dosežeš preživetje enega otroka več?
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedOne> This. Kolk ljudi lahko mal poškoduješ, da s tem dosežeš preživetje enega otroka več?

V resnici ni samo en, ampak je pri rojevanju doma v državi, ki ima zelo napredno zdravstveno oskrbo več kot en na vsakih tisoč, kar je precej.

Skratka, ravnotežje je bolj zoprno, kot bi si želeli.

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

jest10> Tako da ni treba trollat, da režejo kar tako, malo za hec.

Danes ne, ko je rojevala (večkrat zapored) moja mama, pa so. In so rekli, da je normalno.

Ko je rojevala moja mama, je bila rezana samo 1x. Pri dveh porodih niso rezali
1
2
3 4 5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Carski rez kot primarna odločitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7111102 (9128) Gambino
»

Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7012749 (10841) donfilipo

Več podobnih tem