» »

Kolesarjenje, ko je svinjsko vroče.

Kolesarjenje, ko je svinjsko vroče.

Temo vidijo: vsi
««
24 / 38
»»

jype ::

Ja, ampak je samo par 100 metrov. Finta je, da je takoj za ostrim odcepom z glavne ceste in se ne da praktično nobenega pametnega zaleta vzet.

MadMicka ::

Ne vem, če je že kdo objavu: http://klanci.muha.cc/

kitewing ::

Še vedno iščem klanec kjer bi se "varno" spustil s mtb kolesom s hitrostjo preko 100km/h. (do sedaj je max 93km/h)
Zahteve: malo prometna cesta, klanec 10%+, asfaltna ravna cesta, oziroma cesta z blagimi zavoji.

Kakšen predlog?

Aston_11 ::

Klanec v Čepovan iz smeri Banjšic- cca 2km, en blag ovinek. S specialko je šlo 106, ko sem bil še mlad.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Aston_11 ()

Aston_11 je izjavil:

Klanec v Čepovan iz smeri Banjšic- cca 2km, en blag ovinek. S specialko je šlo 106, ko sem bil še mlad.

Cool, sprobam 1. septembra po maratonu.

mr1two ::

Aston_11 je izjavil:

Klanec v Čepovan iz smeri Banjšic- cca 2km.

Noted :)

Zaenkrat top speed cca 84 dol z Rakitne. Al pa 150, če verjameš gpsju, ko se mu zbluzi.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

Kaj vam manjka adrenalina in niste oženjeni? 8-) Pod klancem, ki je lepo viden na google maps, je 180 stopinjski ovinek, kar nekako pomeni, da je treba zavirati par sto metrov prej (sem se opekel na obroču, ko je bicikl ustavil).

Če si klanec prej ogledaš, z vožnjo na vzgor, teoretično ne bi smelo biti presenečenj.

Praktično pa ravno takrat poči pletenica :)) Ne, sej ne. Upam.

Jutri se bom odpravu na Krim z gorcem iz LJ, pa me zanima katera pot je najbolj primerna za gor. Če bi šel s specjalko mi ni problem it čez Črno vas do Jezera pa tam gor, sam z gorcem imam filing, da bo mal dalj trajalo.

Za dol me zanima, če kdo ve kam približno vodijo tiste singlce, ki se jih vidi s ceste kakšen kiometer pred vrhom.

Na rakitno.

Na gor se gre lahko čez Tomišelj, Rakitno (no, gor se levo zavije že prej) ali Gornji Ig. Jaz grem praktično vedno čez Gornji Ig, ker mam tam blizu žlahto.

Bom šel čez Ig pogledat, da ne gledam vedno ene in iste ceste. Gre kdo zdravn? Predviden čas: enkrat popoldan

LuiIII ::

Najbolje je gotovo čez Zg. Ig ker se gre po stari vojaški cesti. To pomeni precej konstanten naklon.

STU-III ::

kitewing je izjavil:

Potem je to 20-30% klanec, da greš 5-7km/h?

Zanimivo, pa imamo pri nas na enem hribu 12% klanec, pa se že na zadnjo skoraj postavljaš, če greš 5-7km/h, potem bi 20-30% pomenilo že tak naklon, da sploh nebi mogel praktično gor zapeljat. Verjetno je pa samo tam narobe napisano, ker se mi zdi kar dosti več, kot le 12%

mr1two je izjavil:

Praktično pa ravno takrat poči pletenica :)) Ne, sej ne. Upam.

Jutri se bom odpravu na Krim z gorcem iz LJ, pa me zanima katera pot je najbolj primerna za gor. Če bi šel s specjalko mi ni problem it čez Črno vas do Jezera pa tam gor, sam z gorcem imam filing, da bo mal dalj trajalo.

Za dol me zanima, če kdo ve kam približno vodijo tiste singlce, ki se jih vidi s ceste kakšen kiometer pred vrhom.

Poči pletenica? Na koliko barov pa to pumpate? Sem slišal, da tudi do 8bar na specialki ampak a ni malo pretirano? jaz na 2.2 debeli gumi napumpam max. nekaj čez 3bar.
Line secured.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: STU-III ()

Specialka 8 bar. Treking 4 bar. Sicer je vse skupaj premehko in se guzi po asfaltni cesti.

Rias Gremory ::

Sem slišu, da majo nekateri za dolge dirke tudi do 10 barov.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Tudi 12.

Ujoj.
Verjetno z njimi lahko voziš samo po urejeni cesti? Torej, da ni nobenih lukenj?

Pri specialki je že itak vožnja posebna v tem, da moraš vsako neravnanino absorbirati z nogami, tako da neke razlike med 8 in 12 ni, ko zapelješ v luknjo (ki jo prej ne opaziš, sicer se da lepo absorbirati z nogami).

Pletenica pa je drugače saila, ne pnevmatika ali plašč. Ko se enkrat utrga, pol ni več zavor, zato sm napisal, da se to zgodi ravno ko letiš 90+ v ovinek. Splat8-O

In razlike pri tlaku v pnevmatikah so ogromne. Upoštevati je treba tudi sam plašč, saj so eni, recimo 20mm dosti bolj direktni in neodpustljivi pri luknjah kot recimo 25mm. 20 tudi običajno furajo višje tlake, do 10 je običajno, na 25 pa se ta številka giblje bolj okrog 8, 8 pa pol, na 28c je ta tlak še nižji.
Tubularji(predstavljajte si plašč, ki je hkrati zračnica) gredo na 12bar, vendar so bolj občutljivi, prej se obrabijo in so lahko precej neudobni(za dirke po dobri podlagi so še najprimernejši, kot tudi na kronometrih- vsak W šteje).
Razlike pri udobju so tudi odvisne od obročev, vilic in okvirja samega.
Muslauf, katerega furam je dosti manj udoben kot specijalka zaradi več razlogov- pnevmatike so 23c v primerjavi z 25c na specialki, vilice so bolj trde(alu vs carbon) in tudi zadnji trikotnik na okvirju je trši(debelejše cevi v primerjavi s tanjšimi).

Da se razumemo: to ne pomeni, da boš iz udarne jame z 25c gumami zapeljal cel v primerjavi z 20c AMPAK da so manjše poke po cesti dosti manj nadležne na 25c kot na 20c, saj je 25 dosti bolj balonasta in pobere nekaj tresljajev in sil, ki nastanejo ob vožnji po slabšem terenu. Čudežev pa ne gre pričakovat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mr1two ()

Double_J ::

Do morja se kej vozite s kolesom, koliko časa rabite iz Ljubljane?
Dve šivanki...

6 ur do Pirana, 8 ur do Baške.

GamerBoy ::

Jype kolk maš ti to kil/cm če ni skrivnost, ker lepo goniš glede na videote, zgleda da imaš dobro kondicijo, specialke pa še nisem vozil oz dlje od gorca s 1,5 semislick gumami nisem prišel, pa ne vem kakšna je točno razlika.
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve

Zdele mam okol 91/189.

Spovedničar:
Razlika je. Solidna specjalka te po ravnem pelje 3-8 kmh hitreje kot gorc s semi slick gumami. Če si zelo priden, še hitreje.
Sam čas na koncu pomeni recimo 15 minut razlike pri 80km (2:10 namesto 2:25), kar lahko nekomu pomeni dosti, nekomu drugemu pa nič. Po mojem so bolj važni občutki ob vsem skup. Specjalka je narjena za cesto in se pozna- užitek je furat.
Gorc z semi slick gumami NI narejen za na cesto in se tudi to pozna. Skor pr vsakmu odcepu bi raje zavil na stranske poti, kot da se po asvaltu fura.
Ampak to je samo moje mišljenje. Imam pa zaenkrat oba- oba rad vozim. Vsakega na svojem terenu:D

Kaj pa mislite, kolk bi bila rabljena specialka, pa da ni glih 20 - 50 let stara :D In pa ali obstajajo kakšne zanesljive gume za specialko po makadamu, ni važna stabilnost(gre za nek manjši klanc (4km), ki je izhodišče za ostale ture in je skoraj neizogiben) ampak da je ne razgoni. Gledam po bolhi, ampak če sodim po cenah računalniških komponent ... :D
Potem podpiši:

Jaz bi reku, da s solidno opremo od 150 do 400 eur(odvisno kako dober je deal in kako stara je stvar). Solidna oprema je recimo shimano 105 ali ekvivalent, pa nujno da imaš menjalne ročice na zavornih ročicah, sicer je malo več telovadbe pri menjavanju.

Gume in specialka po makadamu: če poznaš pot na Krim(kakih 8km utrjenga gladkega makadama, proti vrhu tudi mal nanošenga, s kamenjem)- pršu sm brez problema gor in brez problema dol:
 Krim na specjalki

Krim na specjalki

Da se prit povsod, sam morš pazit kako in kje pelješ(mal se morš izogibat očitnim oviram, ki predstavljajo potencialen gumidefekt). Gume gor imam pa zadaj Conti GrandPrix 4000s 25c, spredaj GrandPrix 24c. To sta popolnoma cestni precej hitri gumi, brez neke bajne zaščite.

Tu je par predlogov, ki se mi zdijo solidni(cena ni nujno čisto "prava":)) :
1
2
3
4
5

Če pa najdeš kje kakšnega ciklo krosa, pol pa le po njem. Klance po makadamu spelješ s specjalko tko hitro da joj :)

Zgodovina sprememb…

Double_J ::

jype je izjavil:

6 ur do Pirana, 8 ur do Baške.

Pol je pa ta stric mogu kr divjat...

http://chef.blog.siol.net/2007/04/23/bi...
Dve šivanki...

O ja, sej da se precej hitreje, ampak morje je dopust, je treba uizi.

Pa če vzameš še kaj prtljage s sabo, pol gre itak mal bl počasi. Jure, kateri voz uporabljaš?

Tega.

Če grem sam mam v žepu mobitel, flike pa kreditno, pod zicom pa 600g spalko. Če gremo vsi, pol pa MTBji pa torbe pa prikolce - ampak to pol vlečeš ene 70 kil ekstra.

jype je izjavil:

Tega.

Če grem sam mam v žepu mobitel, flike pa kreditno, pod zicom pa 600g spalko. Če gremo vsi, pol pa MTBji pa torbe pa prikolce - ampak to pol vlečeš ene 70 kil ekstra.

70kil? Kaj pa imaš v prikolici? Hladilnik s hrano? :P
Line secured.

Otroke :)), sicer pa če greš na morje se 70 kil hitro nabere, razen če si moje sorte, ko je par friških gat in majic poleg 2 kratkih hlač in kopalk vse kar rabiš na morju. Zdaj če pa še futr pelješ itd ...

edit: Kakšne so pa kaj razlike recimo med 18 in 21 prestavah pri gorcu in še pri specialkah, ker vidim, da imajo ene samo 10. je to manj vmesnih stopenj ali jetudi 1. je bolj "trda" oz najvišja "mehka" ?
Potem podpiši:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GamerBoy ()

GamerBoy je izjavil:

Otroke :)), sicer pa če greš na morje se 70 kil hitro nabere, razen če si moje sorte, ko je par friških gat in majic poleg 2 kratkih hlač in kopalk vse kar rabiš na morju. Zdaj če pa še futr pelješ itd ...

edit: Kakšne so pa kaj razlike recimo med 18 in 21 prestavah pri gorcu in še pri specialkah, ker vidim, da imajo ene samo 10. je to manj vmesnih stopenj ali jetudi 1. je bolj "trda" oz najvišja "mehka" ?

Ja, imaš več vmesnih stopenj na desni strani, recimo 3 glavne stopnje na levi strani in 8 na desni, ki omogočajo neko fino nastavitev vmes med glavnimi stopnjami. Če imaš samo 6 ali 7 na desni, potem imaš toliko manj fine nastavitve ampak ponavadi niti ni katastrofe, če je kakšna prestava manj.
Line secured.

Zgodovina sprememb…

Ja, dva otroka, 10 kil prtljage in šotor, pa si s prikolico vred na 70. Punca pa psa in prtljago, pa je tudi nad 50.

Spovedničar> še pri specialkah, ker vidim, da imajo ene samo 10. je to manj vmesnih stopenj ali jetudi 1. je bolj "trda" oz najvišja "mehka" ?

Pri specialkah se odločiš za gonilko spredaj, ki je običajno "navadna" (veliki verižnik 52-53 zob, mali 39 zob), "kompaktna" (veliki 50, mali 34) ali "tripla", ki je 50/39/30 in kaseto zadaj, ki ima mali verižnik običajno 11-13, veliki pa 21-32, z ogromno različnimi kombinacijami. Tako lahko imaš drastično različna prestavna razmerja.

Punca pa psa in prtljago, pa je tudi nad 50.

Madonca, koliko pa tehta punca? Če gledaš za začetek 50kg, pa si misliš, da toliko tehta punca + prtljaga + pes??? Če je recimo punca samo 40kg (precej lahka - majhna punca?) in nek micen pes, recimo 8kg, pa samo še 2kg ostane za prtljago, malo čudno, ne?
Line secured.

Dobra fotka :) Upam, da se tudi sam kdaj tako odpravim na morje (bo treba še boljšo polovico na kolo spravit).

Ja s prestavnimi razmerji je veliko različnih kombinacij. Na Franji sem celo videl neko čudo od zadnje piramide, ki je spominjalo na 19-34 z 10 stopnjami. Noro in neuporabno po ravninah.

Zadnje piramide pa so starejše 7 ali 8 redne, potem so prišle 9 redne, sedaj je nekako "standard" 10, za malo dražje grupe dobiš tudi 11. Ali pridejo dodatne prestave prav- ja, pridejo, vendar to ne pomeni vsakemu razlike med zmago in porazom:).

Jaz furam 11-34(gorska piramida) na cestaku, spredaj kompakt. Pridem povsod, tudi ravnine niso problem- vsega se navadiš, vsega se razvadiš.
EDIT: Z muslaufom 46-17 sem prišel tudi na grad z Gornjega trga, preko Ulice na Grad in Osojne poti. Nevem kolko % naklon je, vendar sem skoraj odtrgal podplate s čevljev ko sm to probal. Vglavnem, ne grem več, ker ni take sile, se pa da. In da se tudi vozit po ravnem dobrih 30kmh(33 recimo), za krajše šprinte pa turi 45 ujamem. S prestavami je vse to bistveno lažje :)

Zgodovina sprememb…

Zdaj se grem vsako jutro peljat vsaj 10km, od tega 1km v hrib in 1 km navzdol po hribu. Poleg tega sem si pritrdil nosilec za bidon iz starega kolesa. Samo še en bidon moram nabavit.

LP :)
Line secured.

Predlagam steklen ali nek aluminijast bidon. Se ne navzame vonja.

Rias Gremory je izjavil:

Predlagam steklen ali nek aluminijast bidon. Se ne navzame vonja.

Sem razmišljal o tem, ja. Pa dobro tudi, da ni črn, da se ne greje preveč.
Line secured.

Zanimivo, tole naj bi bil 30% klanec:

Nekaj takega je na poti na mengeško kočo, pa je označeno z 12% :))
Line secured.

matonson ::

Slike lažejo.

Pravzaprav ne, zgoraj je videti čisto drugače:

Čeprav to, da je gospa na sliki na vseh štirih še precej bolj poudari strmost klanca, drugače če pogledaš robnik pločnika in rastline zraven, se ti takoj zazdi, da ni tako strmo, kot zgleda.

Naj bi bil pa celo 35% klanec tole.
Line secured.

Zgodovina sprememb…

Aja, če še kdo ni opazil, gre pa za isti klanec na obeh slikah. In zgoraj je videti dosti bolj strm, kot spodaj.

Še nekaj slik:

Line secured.

Zgodovina sprememb…

STU-III je izjavil:

Zanimivo, tole naj bi bil 30% klanec:

Nekaj takega je na poti na mengeško kočo, pa je označeno z 12% :))

Z 20 ali 22% in ne 12. Do 10% klanci so mi pri srcu, kar je pa več mi pa ni kul, sploh pa nad 20%+, ker moraš paziti na pozicijo na kolesu, da se ne zvrneš.

Nekaj utrinkov iz XC Kamnik: Top tekma!

20% je, ja. ne vem, kje sem videl 12%, mogoče klanec, ki vodi do začetka poti.

Čeprav, ko goniš gor, se ti zdi, da je 100% klanec :))
Line secured.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Najboljši klanec sem videl pred leti v J. Koreji. Kolo gre samo navkreber.;)
Model na sliki zliva vodo po cesti, da se vidi, kako teče navzgor po klancu.

Invictus ::

Strme klance imaš tudi na Madeiri, sploh v glavnem mestu Funchal. Ampak so večinoma zdaj to peš poti. Pot z avtom je malo okoli ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

@Invictus

Kaj pa s kolesom? >:D
Line secured.

Mal za nasmejat :D (od 2:00 naprej)

še 1x (če še kdo ne ve), tako se ne dela !!!

Potem podpiši:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GamerBoy ()
««
24 / 38
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolesarska steza je za kolesa! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14222825 (15652) zmaugy
»

Prepoved vožnje kolesarjem po regionalnih cestah (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šport
22552698 (45987) BigWhale

Več podobnih tem