Forum » Zvok in slika » Ocenjevanje fotografij ter nasveti
Ocenjevanje fotografij ter nasveti
Temo vidijo: vsi
KlemenL ::
Janac ::
RedDrake ::
To je naredil en napol pokvarjen entry level DSLR z 25 let starim objektivom za 50 EUR.
Ampak noben telefon, tud tist za 800 EUR tega ne bo naredil.
Ampak noben telefon, tud tist za 800 EUR tega ne bo naredil.
Fizike ne mores spremeniti.
Najmanjsi FF objektivi so se vedno tako veliki da tega niti pod tocko razno ne spravis v zep.
Trenutno ena najbolj kompaktnih FF zadev je SONY RX1. A bi ti tako stvar nosil v zepu?
Tole je najmanjsi FF fotoaparat primerjan z enim najtanjsih kompaktov (ki je vseeno vec kot 2 krat debeljsi od povprecnega dobrega smartphone-a).
Torej?
Najmanjsi FF objektivi so se vedno tako veliki da tega niti pod tocko razno ne spravis v zep.
Trenutno ena najbolj kompaktnih FF zadev je SONY RX1. A bi ti tako stvar nosil v zepu?
Tole je najmanjsi FF fotoaparat primerjan z enim najtanjsih kompaktov (ki je vseeno vec kot 2 krat debeljsi od povprecnega dobrega smartphone-a).
Torej?
Invictus ::
Mi daš primer kjer nemoreš narediti takšne slike z temi najnovejšimi telefoni( iPhone 5s,..) kot z vrhunskim fotoaparatom ?:)
Povsod.
Pač optika naredi svoje ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
no comment ::
Lonsarg ::
Men gre kar na smeh, ko nekdo kot prednost velikega senzorja prikaže zmožnost analogne zameglitve slike. V digitalnih časih se komot zamegljuje digitalno.
Pa da ne bo pomote, velik senzor ima veliko prednosti, ampak to da zna zamegliti sliko brez uporabe softwera ne spada med njih, oziroma recimo temu, da je to en bonbonček.
Pa da ne bo pomote, velik senzor ima veliko prednosti, ampak to da zna zamegliti sliko brez uporabe softwera ne spada med njih, oziroma recimo temu, da je to en bonbonček.
Men gre kar na smeh, ko nekdo kot prednost velikega senzorja prikaže zmožnost analogne zameglitve slike. V digitalnih časih se komot zamegljuje digitalno.
Tako komot vse skupaj spet ni. S softverom nekaterih scen sigurno ne boš naredil sprejemljivih.
Na koncu se vse sešteje. Seveda je ena izmed prednosti večjega senzorja tudi manjši DoF. Če to rabiš/hočeš, seveda. Tudi noise se da softversko zmanjšat pa je še vseeno na koncu boljši senzor, ki ima manjši šum.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: no comment ()
Hehe, digitalno zamegljevanje, ja.
Jasno da se da.
Saj se da naredit celo fotko iz nic z dobrim umetnikom in renderjem. Zakaj bi potem sploh fotografiral?
Drugace pa "analogno" zamegljevanje vzame 0 dodatnega casa.
Digitalno pa bo:
a) crap ce bo avtomatsko (razen ce ze imas super duper algoritem ki tocno ve kje se zacno prehodi, kako veliki CoC-ji morajo biti na kakem delu slike, ipd. Ce ga imas si verjetno ze miljonar (unlikely)).
b) vzelo dodaten cas za postprodukcijo.
Jasno, prednosti so tudi druge, ampak tudi ce prilimam eno fotko ki je 1/5s pri f/1.4 in ISO 6400 se bo najdu pametnjakovic in reku da njegov iphone 5s pa naredi isto.
Pac, point je da se fizike ne da premagati (in kar se tice sposobnosti fotografije pri malo svetlobe je vecje VEDNO bolje).
Da ne omenjamo dinamicnega razpona, barvne globine, ergonomije, moznosti pravilne osvetlitve (z uporabo bliskavice ali vec), ipd ...
Na koncu ti se vedno ostane 8Mpix slika od iphone-a, meni pa 24Mpix slika. In ce mojo pomanjsam na 6Mpix, lahko dobesedno uporabim fotke iz jame z minimalno osvetlitvijo. Ce poskusim isto z iphoneom, lahko kazem samo moderno umetnost v obliki random noise-a.
Jasno da se da.
Saj se da naredit celo fotko iz nic z dobrim umetnikom in renderjem. Zakaj bi potem sploh fotografiral?
Drugace pa "analogno" zamegljevanje vzame 0 dodatnega casa.
Digitalno pa bo:
a) crap ce bo avtomatsko (razen ce ze imas super duper algoritem ki tocno ve kje se zacno prehodi, kako veliki CoC-ji morajo biti na kakem delu slike, ipd. Ce ga imas si verjetno ze miljonar (unlikely)).
b) vzelo dodaten cas za postprodukcijo.
Jasno, prednosti so tudi druge, ampak tudi ce prilimam eno fotko ki je 1/5s pri f/1.4 in ISO 6400 se bo najdu pametnjakovic in reku da njegov iphone 5s pa naredi isto.
Pac, point je da se fizike ne da premagati (in kar se tice sposobnosti fotografije pri malo svetlobe je vecje VEDNO bolje).
Da ne omenjamo dinamicnega razpona, barvne globine, ergonomije, moznosti pravilne osvetlitve (z uporabo bliskavice ali vec), ipd ...
Na koncu ti se vedno ostane 8Mpix slika od iphone-a, meni pa 24Mpix slika. In ce mojo pomanjsam na 6Mpix, lahko dobesedno uporabim fotke iz jame z minimalno osvetlitvijo. Ce poskusim isto z iphoneom, lahko kazem samo moderno umetnost v obliki random noise-a.
Okapi ::
Men gre kar na smeh, ko nekdo kot prednost velikega senzorja prikaže zmožnost analogne zameglitve slike.
Ravno sem hotel napisati - 10 minut igranja z miško v Photoshopu in imaš ostro ključavnico in zajlo ter neostro ozadje. Če imaš dovolj umetniške žilice, bo Photoshopova neostrina celo precej boljša/lepša od Canonove/Nikonove.
Primeri fotografij, kjer s telefonom (ali preprostim fotoaparatom) nimaš kaj iskati, so recimo:
O.
Tudi noise se da softversko zmanjšat pa je še vseeno na koncu boljši senzor, ki ima manjši šum.Ne da se ga dobro zmanjšati, da se ga pa zelo dobro povečati. Za (globinsko) neostrino velja enako - ne moreš je softversko povečati (vsaj ne na preprost način), lahko pa jo brez težav zmanjšaš. Ker gre pač za informacije - tisto, ki je na fotki, lahko softversko zelo dobro spreminjaš, tiste, ki je na fotki ni, pa ne moreš pričarati.
Tisti primer zgoraj s ključavnico je recimo skrajno preprost, ker je vsa neostrina enaka. Če bi imel na sliki vse ostro, bi lahko softversko določil, kako neostra naj bo ozadje. Imaš kup odličnih digitalnih filtrov za take reči. Tako si pa obsojen na takšno neostrino, kot je, ker je recimo malo zmanjšati ne moreš več. Nekoliko težje je narediti globinsko ostrino tam, kjer mora biti različna, ampak tudi to se da, samo malo več dela je.
In ja, večji senzor je dober zaradi manjšega šuma, ampak to pride v poštev tam, kjer imaš s šumom težave. Recimo še en primer fotke, kjer s telefonom nimaš kaj početi.
Tudi noise se da softversko zmanjšat pa je še vseeno na koncu boljši senzor, ki ima manjši šum.Ne da se ga dobro zmanjšati, da se ga pa zelo dobro povečati.
Zelo dobro se ga da zmanjšati. Se pa vedno moraš čemu odpovedati, seveda. Npr. z oversamplingom (oz. downsamplingom) zmanjšaš noise na račun resolucije. Chroma noise z današnjimi algoritmi - plačaš zelo malo ceno.
Ker pa je vedno boljši original z manjšim šumom in nimamo tehnologij (ali pa vsaj ni dovolj poceni), da bi imeli ekvivalentne sisteme v vseh velikostih, je zaenkrat glede šuma boljši večji senzor. Do neke mere velikosti, potem postane stvar spet (trenutno) predraga.
Jasno da je večje tipalo boljše zaradi manjšega šuma, ampak to opazi samo tisti, ki ima zaradi prevelikega šuma na manjšem tipalu težave (in to take, ki jih ni mogoče softversko odpravit ali tolerirati). Oni dve fotki od dottorja sta recimo lep primer fotk, kjer težav s šumom nimaš niti pri najmanjših tipalih.
O.
O.
dottor ::
Okapi hvala za kritiko. To je moj prvi DSLR pa imam še ogromno za se naučit. Je pa to prvi dan, ko ga peljem na sprehod. Za prvič nisem pričakoval nekih nevem kakšnih slik, predvsem s KIT objektivom. Ko bom imel malo kilometrine za sabo, in kak boljši objektiv se nadejam boljših rezultatov. Ima pa fotoaparat tolko stvari, na katere sem morme naučit uporabljat. Super-zoom deluje sedaj smešno preprost za uporabo.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dottor ()
Če ne boš znal narediti dobre fotke s tem objektivom, ti tudi noben boljši ne bo prav nič pomagal.
O.
O.
Zato pa prvim da rabim še nekaj kilometrine. Osebki ki prvič primejo DLSR v roke in naredijo profi sliko so zelo zelo redki...
bluefish ::
Zato pa prvim da rabim še nekaj kilometrine.
Jaz sem komentiral odebeljen del tvoje izjave:
Za prvič nisem pričakoval nekih nevem kakšnih slik, predvsem s KIT objektivom. Ko bom imel malo kilometrine za sabo, in kak boljši objektiv se nadejam boljših rezultatov.
Če misliš, da boš z boljšo opremo delal boljše fotke, se zelo motiš. To je sicer napaka, ki jo delajo mnogi, in ki se je proizvajalci fotoopreme zelo veselijo.
O.
Osebki ki prvič primejo DLSR v roke in naredijo profi sliko so zelo zelo redki...Tisti, ki prvič v roke primejo fotoaparat, in naredijo dobro sliko, so redki. Takih, ki delajo dobre/profi slike tudi brez DSLR, je pa kar precej.
O.
Bo treba it še vsaj 1x čez navodila in malo tutoriale začet brat. Da dobim kej koristnih informacij, pol pa testirat.
Zdaj pa že rahlo kompliciraš. Osnove (P, A, S, M) so enake prakticno pri vseh aparatih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
Sem ravno hotel dodati - najprej se je treba naučiti narediti dobro fotko na P ali A, potem šele greš dalje. Če začneš komplicirati z nastavitvami, ne boš prišel daleč.
Ali, z drugimi besedami povedano, "znati uporabljati fotoaparat" ni enako "znati fotografirati" (se pravi delati dobre fotke).
O.
Ali, z drugimi besedami povedano, "znati uporabljati fotoaparat" ni enako "znati fotografirati" (se pravi delati dobre fotke).
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
harmony ::
@no_comment
Ti si se zmotil. Ocitno je, da ti ne ves kaj je kit objektiv? V kolikor pa mislis na prime lens FF Canon 1.8 50mm "nifti-fifti" varianto potem pa ja 90€+.
Kit objektiv, ki pride zraven pri Canon 5D mark III je pa krepko cez 800€, ce ga gres kupovati posamicno.
Ti si se zmotil. Ocitno je, da ti ne ves kaj je kit objektiv? V kolikor pa mislis na prime lens FF Canon 1.8 50mm "nifti-fifti" varianto potem pa ja 90€+.
Kit objektiv, ki pride zraven pri Canon 5D mark III je pa krepko cez 800€, ce ga gres kupovati posamicno.
Za občutek, tole je pri Canonu trenutno aktualen kit objektiv pri FF aparatih: EF 24-70mm f4 L IS USM - cca. 950€ v prosti prodaji.
klemenSLO ::
V čem je bistvo dobrega fotografa: DA od 1000 slik pokaže le tistih 5 ki so ratale :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
jype ::
Bellzmet ::
"V čem je bistvo dobrega fotografa: DA od 1000 slik pokaže le tistih 5 ki so ratale :)"
Hehe true true.
Hehe true true.
Dobri landscaperji imajo ta ratio hudo blizu 1:1.
Sicer se pa ponavadi zalomi že prej. Dobri fotografi prepoznajo tistih dobrih 5 med 1000, manj izkušeni pa ne.
Sicer se pa ponavadi zalomi že prej. Dobri fotografi prepoznajo tistih dobrih 5 med 1000, manj izkušeni pa ne.
Bellzmet ::
"Dobri landscaperji imajo ta ratio hudo blizu 1:1."
Hja lahko je bolj proti 1:1. Samo je pa treba vedeti, da porabijo veliko časa, da pridejo na lokacijo, da se naštimajo tako da je kader pravi, da še čakajo na pravilno svetlobo, oblake, da gre sonce malo gor/dol, vreme...skratka, če so bolj šparovni lahko res naredijo v enem dnevu samo 10 fotk in je ena res top.
Hja lahko je bolj proti 1:1. Samo je pa treba vedeti, da porabijo veliko časa, da pridejo na lokacijo, da se naštimajo tako da je kader pravi, da še čakajo na pravilno svetlobo, oblake, da gre sonce malo gor/dol, vreme...skratka, če so bolj šparovni lahko res naredijo v enem dnevu samo 10 fotk in je ena res top.
Dober fotograf bo:
1.) Najprej si dodobra ogledal lokacijo bodisi preko google mapsa, slik na internetu
2.) Poskusal preko teh slik ugotoviti najboljsi mozni kader
3.) Imel napolnjene baterije pred odhodom in eno rezervno SD kartico nekje v torbi
4.) Ko pride na lokacijo ze takoj vedel, kam se priblizno postaviti in potem od tam se minimalno se popravljati
5.) Najprej poslikal par testnih slik brez stativa in potem sele ko dobi pravi kader postavil stativ in na njega fotoaparat
Predvsem je tole za landscape slikanje.
Tako nekakako priblizno jaz delam.
Sedaj ali je to dober fotograf ali bolj organiziran pa ne vem.
Je pa res, da smo danes vsi casovno omejeni in vsaj meni se skoraj vedno zgodi, da po sluzbi se vreme poslabsa in potem odpadejo nacrti. Sicer lahko bi sel na tako lokacijo, ampak ze v naprej vem, da bo ratala neka povprecna slika.
1.) Najprej si dodobra ogledal lokacijo bodisi preko google mapsa, slik na internetu
2.) Poskusal preko teh slik ugotoviti najboljsi mozni kader
3.) Imel napolnjene baterije pred odhodom in eno rezervno SD kartico nekje v torbi
4.) Ko pride na lokacijo ze takoj vedel, kam se priblizno postaviti in potem od tam se minimalno se popravljati
5.) Najprej poslikal par testnih slik brez stativa in potem sele ko dobi pravi kader postavil stativ in na njega fotoaparat
Predvsem je tole za landscape slikanje.
Tako nekakako priblizno jaz delam.
Sedaj ali je to dober fotograf ali bolj organiziran pa ne vem.
Je pa res, da smo danes vsi casovno omejeni in vsaj meni se skoraj vedno zgodi, da po sluzbi se vreme poslabsa in potem odpadejo nacrti. Sicer lahko bi sel na tako lokacijo, ampak ze v naprej vem, da bo ratala neka povprecna slika.
Jep, tole tudi mene heca.
Par projektov, sluzba, druzinske stvari pa se vreme. V glavi imam vsaj 20 super landscape fotk, ki pa potrebujejo primerno vreme, vsaj na teden natancen datum v letu (polozaj sonca oz. lune) in pa seveda moznost da sem jaz takrat tam. Ze ene 3 leta mi ne uspe. Ahhh, c'est la vie!
Anney ::
msjr ::
Ima kdo kakšno dobro fotografijo za pokazat, ki jo je posnel z navadnim digitalcem?
Evo, tole je bilo s trotlom, prav gledal sem po svojih arhivih, fotoaparat je bil Sony DSC-W12, se pravi že takrat malo boljši trotlzihr. Zna bit, da ga zdaj že po optiki šiša kakšen telefon. Ni glih nevemkaj, samo kot primer, da se da narest tudi s trotlom kar uredu fotke, samo če se potrudiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: msjr ()
Na kak način fotkaš tovrstne kadre? Direktno s kamero v faco ali bolj subtilno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
kuglvinkl ::
Direkt. Z mojim aparatom ne moreš subtilno. Včasih me vidjo, včasih ne. Jeba je tut v tem, k sem velik, in pol se moram sklont, tko da je skor nemogoče, da me ne vidiš.
Your focus determines your reallity
Samozavesten fotograf torej.
Eni namreč nekaj čarajo s fotkanjem z boka, samo vprašanje, kakšen je procent uspelih fotk.
Eni namreč nekaj čarajo s fotkanjem z boka, samo vprašanje, kakšen je procent uspelih fotk.
kuglvinkl ::
Always shoot in the face, direkt.
Je še ena opcija, ki pa terja zelo velik treninga, to je slikat iz trebuha in z manual (pre) fokusom. Se da, nisem pa še nikol res probal. Kako se top dela je treba pogledat Raymon Depardon.
Kar se tiče samozavesti, ni tko enostavno kot zgleda mogoče :).
Je še ena opcija, ki pa terja zelo velik treninga, to je slikat iz trebuha in z manual (pre) fokusom. Se da, nisem pa še nikol res probal. Kako se top dela je treba pogledat Raymon Depardon.
Kar se tiče samozavesti, ni tko enostavno kot zgleda mogoče :).
Your focus determines your reallity
msjr ::
Japonc je noro sfokusiran, ampak mi je bolj všeč teta z vozičkom, še bolj zaradi barvne skladnosti in odseva v makalonci. Muy lepa.
Ima kdo kakšno dobro fotografijo za pokazat, ki jo je posnel z navadnim digitalcem?
Fotoaparat IMHO skorajda nima veze...
Podoben govor tistega, ki ima majhen penis in pravi da ni vse v velikosti temveč v tehniki ter govor tistega, katerega penis je nadpovprečne dolžine in pravi velikost je pomembna.
Tako da, ja fotoaparat je zelo pomemben, tako kot je pomembno da več nismo na windowsu 3.1
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zvečer ne zamudite Luninega mrka (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15835 (10418) | Duhec |
» | Predlogi za smartphone z najboljso kamero (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16256 (14253) | next3steps |
» | Foto - Aprilska norostOddelek: Zvok in slika | 4280 (1906) | Super Sonic |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 28329 (25171) | bluefish |