» »

Ocenjevanje fotografij ter nasveti

Ocenjevanje fotografij ter nasveti

Temo vidijo: vsi
««
22 / 62
»»

no comment ::

Super Sonic je izjavil:

A je kdo še kakšen žled fotkat?

Ni žled. Sem pa ravno eno jutro, ko nisem mogel spat, ujel edini letošnji lep zimski dan in sem malo pretegnil noge enemu aparatu...

Super Sonic ::

Za ta dnar dobiš ca. 20 FF aparatov (če si zmerno izbirčen) ali 5 MF ali 3 LF kamere...

Se strinjam in upam, da čim prej prileti denar, ki je namenjen za to.

Sicer pa fenomenalno, no_comment. Kateri aparat/leče si uporabil če ni skrivnost?
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Canon F-1, Hasselblad Planar 2,8/80 + Mirex TS adapter.

"Old skul" zadeva, se vidi na prvi uč. Super, res.

BigWhale ::

Men pa TS sploh ni vsec. :/

Sploh? Kako pa sploh veš kdaj je uporabljen tilt/swing ali shift, da veš, da ti ni všeč TS? Razen kadar gre za očitno afnanje (ali pa test kot je zgoraj)). Sicer jaz priznam, da mi je tudi afnanje všeč. Še posebej se mi zdi, da je druga (razen, da sem malenkost falil fokus) izpadla točno tako kot sem hotel. Drugače pa je zelo zelo težko videt kdaj je kdo uporabil premike.

Tole tudi ni po vsakogaršnjem okusu, panoramska kamera z rotirajočo lečo (ala widelux/horizon/noblex...)...

Meni je pa ta diagonala čist "zlobna".

Super Sonic je izjavil:

Meni je pa ta diagonala čist "zlobna".

To je bilo za test (je pa res, da je bila svetloba izjemna in mi je žal, da nisem naredil več "resnih" slik). Mehanično vinjetiranje objektiva vpliva na oof renderiranje. Ko enkrat nagneš TS objektiv, da ravnina projecirane slike ni več vzporedno z ravnino senzorja/filma, to pomeni, da bokeh ne bo enak na obeh straneh. Na tej sliki se po oof renderiranju jasno vidi, da je bil tu uporabljen swing v desno (plus nekaj rotacije, seveda). Enako diagonalno ravnino fokusa lahko dosegel tudi z levim swingom, bi bil pa bokeh na desni strani "grši".

Npr. en ekstremni primer (lepo renderirani "points of light" na levi in mačja očesa na desni strani):

Pri manjših pomikih in "nezahtevnih" ozadjih to niti ni opazno in v praktični uporabi itak scena zahteva premike v samo eno smer, tako da nimaš izbire. Je pa vseeno dobro vedet vnaprej kako se kateri objektiv obnaša.

Zgodovina sprememb…

To je bilo za test (je pa res, da je bila svetloba izjemna

Tehnično si to lovil bluelight zjutraj, se pravi, ko gre noč v dan in pred sončnim vzhodom, čeprav je recimo na tej dotični fotki sonce že šel počasi v kader. Je res?

Hvala za razlago, s TSjem še nisem delelal, mi je pa strašno zanimiv ratal tale TS adapter.

Software ne pride blizu ali imamo kakšen software, ki je recimo lahko parira fizičnim premikom TSja?

Malo sem pobrskal po fotografijah in recimo našel eno brezvezno in jo vrgel v Nikonov NikSoftware, efekt se deklarira kot blur efekt vinjete.

ps
super fotka!

Zgodovina sprememb…

Super Sonic je izjavil:

Software ne pride blizu ali imamo kakšen software, ki je recimo lahko parira fizičnim premikom TSja?

Ja in ne.

Za nekatere scenarije lahko da softver še boljše rezultate kot "optični" TS. Npr. focus stacking za statične scene, popravljanje perspektive na fajlu, ki ima veliko MP...

Za kake bolj "kreativne" posnetke, ko subjekta ne moreš zamrzniti, ne uporabljaš stojala ipd. pa boš s softverom zelo zelo težko naredil sliko, ki ne bo zgledala vsaj malo fejk ali "mimo" (čeprav je o "mimo" pri TS malo težko debatirat, ker je že po definiciji TS, erm, mimo).

Tule sem imel 2 sekundi časa, manjši kreativni preblisk in dosti sreče. Če swingnem objektiv ravno prav, bo zgledalo kot da otrok z udarcem svoje "čarovniške" palice spremeni papirnate vetrnice, napikane v hrib, v balone, ki odletijo v zrak...

Corny? Gimmicky? Seveda. Ampak nekateri imamo pač (trenutno) bolj dolgočasna življenja in ne moremo vsako leto na Islandijo ali v Saharo.

skyline ::

Ni softvera, ki bi dovolj dobro zgoljufal premike objektiva. Zjebejo te predvsem izvori svetlobe.
(zdej govorim o uporabi, kot jo ma verjetno v mislih SS - tilt do konca in delat miniaturice)

Se pa relativno ugodno dobi TS leče z m42 mountom, pa jih furaš z adapterjem.

skyline je izjavil:

Ni softvera, ki bi dovolj dobro zgoljufal premike objektiva. Zjebejo te predvsem izvori svetlobe.

Se da. Za statične subjekte. Enako kot focus stacking. Posnameš goro slik z različnim focusom in jih potem zblendaš. Če vsaj malo znaš "fotošop" in imaš dosti časa bodo tudi izvori svetlobe čisto "pravi".

skyline je izjavil:

Se pa relativno ugodno dobi TS leče z m42 mountom, pa jih furaš z adapterjem.

Za native m42 objektive še nisem slišal. Vse kar sem videl so MF objektivi "našraufani" na TS mehanizem in na tega privit adapter za različne navoje/bajonete. To delajo Arax, Hartblei...

Druga opcija je, da kupiš samo TS adapter (Mirex, Kipon) z bajonetom za enega od bolj razširjenih MF sistemov.

Težava obeh rešitev je, da ne obstaja ravno veliko opcij, če hočeš razmeroma hiter (f2.8) in razmeroma širok objektiv (35-50mm). Širše od 35mm na MF sploh ne obstaja, dober 35-40mm zelo redek in ne ravno zastonj. Je pa za daljše goriščnice izbire ogromno in cene smešno nizke v primerjavi z native TS objektivi za mali (Leica 35mm) format.

no comment je izjavil:

Sploh? Kako pa sploh veš kdaj je uporabljen tilt/swing ali shift, da veš, da ti ni všeč TS? Razen kadar gre za očitno afnanje (ali pa test kot je zgoraj)). Sicer jaz priznam, da mi je tudi afnanje všeč. Še posebej se mi zdi, da je druga (razen, da sem malenkost falil fokus) izpadla točno tako kot sem hotel. Drugače pa je zelo zelo težko videt kdaj je kdo uporabil premike.

No, ce je TS 'pravilno' uporabljen, potem se itak ne vidi, da je bil uporabljen. Se strinjam. Gre predvsem za 'afnanje', ki mi v vecini ni vsec.

Takisto s crno belo tehniko. Se dogaja, da je ful over-used and abused. Sploh, ker gre velikokrat v smer: 'naredil sem mal crappy fotko, zdej bom cez uzgal grain, pa mal posvetlil in dal v crno belo'.

V bistvu me moti 'pretirana umetniska interpretacija in svoboda'. Saj vem, da to zveni cudno in da je na fotografu, da se odloci kako naj fotka zgleda. Ampak meni je vsec to, da je fotka cim bolj podobna temu kar vidi oko. Je pa res, da so tle meje zlo, blurry, hehe. :)

BigWhale je izjavil:

Ampak meni je vsec to, da je fotka cim bolj podobna temu kar vidi oko. Je pa res, da so tle meje zlo, blurry, hehe. :)

ZELO blurry.

Enkrat smo se šli, da vsak sprocesira isti RAW tako kot je dejansko zgledala scena. Brez umetniške svobode. No, takrat sem vidu, da je koncept "realistično - tako kot je dejansko bilo" en velik joke. Kot da bi se slepci pogovarjali o Mona Lisi. Ja, tut ČB je nastala (kao, ja ni čist 100% posnetek tistega kar sem vidu, ampak vaši barvni so pa še bolj faljeni kot moj ČB...).

RAW je Zlo! Barvni negativ film enako. Kaj uspejo nekateri načarat iz RAW-ja. Jaz sem nekaj časa iskreno mislil, da je 90% folka barvno slepega. Sedaj verjamem, da imajo čisto ok vid in da samo pač nimajo nobenega okusa. Ob tem se zavedam, da si 90% ljudi enako misli za mene in ostale. Nimam nobenega problema s tem.

Enkrat smo se šli, da vsak sprocesira isti RAW tako kot je dejansko zgledala scena. Brez umetniške svobode. No, takrat sem vidu, da je koncept "realistično - tako kot je dejansko bilo" en velik joke. Kot da bi se slepci pogovarjali o Mona Lisi. Ja, tut ČB je nastala (kao, ja ni čist 100% posnetek tistega kar sem vidu, ampak vaši barvni so pa še bolj faljeni kot moj ČB...).

Fotografija more stat. Če stoji, potem je praktično vseno koliko predozirana z barvo je. To je moje mnenje.

ČB je ravno iz tega naslova težji, ker se konstrukcija fotke prej vidi. Recimo ko je dal kuglvinkl gor zadnjo fotko; konstrukcija je dobra, avto, ki pa piči mim, mu pa reš fotko.

Sej to je skoz isto: "zakaj ne fotkate v barvah?" Ja zato ker znam v čb (bi bil pravilen odgovor). Res pa je, da jih malo zares zna in se potem lahko navežeš na BWla, ki ga motjo čb zmazki, ki pa jih je čedalje več in včasih zares boli kar gledaš (tudi kot npr. zmagovalno fotko).

Tear_DR0P ::

BigWhale je izjavil:

meni je vsec to, da je fotka cim bolj podobna temu kar vidi oko

ne vem če sem kdaj v življenju videl, kaj vidi oko. Ravno zaradi tega sem kuglvinkla vprašal, kaj je razlog za nastanek in objavo posnetka - ker jaz na tisti sliki ne vidim nič posebnega, dokler ne postavi zraven njegovega odgovora.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kuglvinkl ::

OK, pokaži fotko, ki je tebi neki posebnega. Ne pravim zate, vendar 99,5% folka nima pojma o fotorgafiji. Kar je key succes od Instagrama.

Da se razumemo, ta moja fotka seveda ni nič posebnega, vendar poizkušam opogumit mladež nej zaboga neha fotkat kurčeve žabe, rože in pirovske flaše. Pa domače živali.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Odkrito povedano je vseeno, ali slikaš ljudi na ulici, živali v naravi, pokrajine,... Pač, različni interesi.

Je pa res, da je preveč fotk dolgočasnih predmetov iz domače shrambe. Hecno mi je, ko recimo na POTN pri samplih raznih pregrešno dragih objektivov folk lima posnetke domačih mačk, ostankov kosil,...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

eric_cartman ::

Da se razumemo, ta moja fotka seveda ni nič posebnega, vendar poizkušam opogumit mladež nej zaboga neha fotkat kurčeve žabe, rože in pirovske flaše. Pa domače živali.

Malo pretiravaš kuglvinkl. Jst obožujem eksotične živali. Zakaj jih torej ne slikat?? Ali pa domače živali? Nekdo ima pač ljubezen do rož, naj slika rože..

Reportažna fotografija je tut nekej posebnega, sploh tvoja fotka mi je všeč, čeprav ne vem ali imaš fokus na temu tipu in ženski ali si namenoma tudi njiju dva malo zablural. Ampak zame recimo reportažna fotografija ni. Razen če seveda nisi v nekem prekrasnem mestu z noro odbito arhitekturo. Potem zna postat zanimivo. :)

Sicer pa ija..Sj že mojmu fotru dopovedujem da fotografija ni sam škljocanje 500ih slik v par minutah. Njemu se pač to fino zdi, tako kot miljonom drugih otrok oz. odraslih.

Niso vsi ustvarjeni za fotografe. Eni pač na fotografijo gledamo kot umetnost, drugi pa gledajo na fotografijo kot pač, to je slika poglej kaj je gor in to je to. Tehnika in kaj s sliko pove marsikomu ni važno.

Zgodovina sprememb…

Ja, sem prevč strog. Maš prav.

eric_cartman je izjavil:

Malo pretiravaš kuglvinkl. Jst obožujem eksotične živali. Zakaj jih torej ne slikat?? Ali pa domače živali? Nekdo ima pač ljubezen do rož, naj slika rože..

Jaz tudi ne razumem kaj je a priori narobe z žabami, flašami in flancami?!

dvo-živ(?)-ka

dvo-živ(?)-ka

glaževina

glaževina

klorofili

klorofili

Seveda lahko tut kej od...
 ...uzadi ustreliš

...uzadi ustreliš

Tu smo zbrani, imho, taki, ki ne bomo v NY in Londonu po galerijah morali razlagati "svoje vizije". Tako da, anything goes...

eric_cartman ::

Tu smo zbrani, imho, taki, ki ne bomo v NY in Londonu po galerijah morali razlagati "svoje vizije". Tako da, anything goes...

Pa saj tudi jaz nisem mislil, da mora biti neka ekstra umetniška fotka z nevem kakšnim navdihom. Pravim pa samo to, da tisti, ki se imajo za fotografe bi morali vedeti točno kakšen je bil namen slike, poznati osnove kompozicije in predvsem dela v manual mode-u. Potem pa so tu še druge pomembne zadeve, ki pač odlikujejo tehnično popolnost slike..

Kar se mojih slik tiče..Mogoče sem preveč pikolovski glede tega in z ničemer nisem zadovoljen. Nekateri so zadovoljni z vsako sliko. Primer..Pri meni je dobra ena ali pa dve na 3000 slik. Pri nekomu bo dobra vsaka druga na par tisoč fotk.

Lion29 ::

oprosti kuglvink... meni tvoji zadnji dve fotki zgledata katastrofalno...

tista na prehodu... kjer ima hidrant ocitno premocan fokus...

ta druga je pa popolnoma brez nekega subjekta... razen ce ne vzames ti dve nuni s hrbta... brez vsebine...
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Duhec ::

Ena ulična... z naslovom "malica".
Mnenja ?

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

dottor ::

Super slika, edino kar me modi je steklenica.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

ProGo ::

Mene pa moti malo preoster boke na vejah drevesa desno.

zlo v redu, ne picajzlajte s steklenicami, jezus kristus....

msjr ::

Se še jest pridružujem čestitkam in pozdravom, odlična fotografija Duhec!

kuglvinkl je izjavil:

zlo v redu, ne picajzlajte s steklenicami, jezus kristus....

Zakaj ne? Ce bi imel na izbiro dve fotografiji, ena s steklenico in druga brez, bi izbral tisto brez.

bluefish ::

Če.
Vendar se tista steklenica menda ne bi premaknila sama od sebe.

bluefish je izjavil:

Če.
Vendar se tista steklenica menda ne bi premaknila sama od sebe.

Seveda, saj ne pravim da bi se.

Samo, da pa clovek ne bi pripomnil kaj ga moti na fotografiji je pa trapast. Ce gre ze za ocenjevanje fotografij.

Hvala za vsa mnenja.
Fotka je desno malce odrezana, kjer je bil del nekega kontejnerja in nikakor ni pasal v to ulično fotko, kjer se je tip spravil malicat, medtem ko je prej futral golobe. Ker sem v daljavi slučajno opazil ljudi, ki so ravno tako malicali, se je hipoma porodila zgodba, zato sem počakal še nekaj sek., da so prišli malce bližje in pri tem upal, da me tip ne bi opazil ali celo nehal malicat. :D
Kakšne druge kompozicije v teh nekaj sekundah niti nisem utegnil iskat. Včasih je boljše narediti vsaj nekaj kot imeti nič. S steklenico ali brez.
Fotka je bila šklocnjena zjutraj v starem Beogradu, pretvorjena v Č/B, ki fotki pridoda socialni pridih in dušo.
Vsaj tak je moj občutek.

Še ena s tržnice z naslovom "24ur", kjer se dobesedno 24 ur borijo za drobtinice zaslužka.

Ha, ha, z ulice bi steklenice brisal, joj ste modeli eni. Duhec ok je, samo kot že rečeno, bliže moraš. V tem je "joke", ker bo vse boljše. Od atmosfere, detajlov, zgodbe; če hočeš. 35mm-50mm, kuglvinkl je celo govoril enkrat o 20mm...

Sicer pa dober začetek, dober poligon je ulica, mogoče nekoč nastane kakšna ideja za zgodbo, pa tko naprej.
Še ena moja, tudi že mal starej, z ulce:

Zgodovina sprememb…

bomba fotka!

Zgleda da bom ubodu 24mm, to bo divje :)

Evo, ena včeraj z Benetk, ob prilki še mal mask vržem sem:

D300/35mm

Zgodovina sprememb…

Zelo v redu!

Glede na to, da imate zlo radi ulice. Se dve moji iz mariborskih ulic. Sam sicer zlo redko po ulicah fotkam. :) Eno sem naredil se B&W za dodaten wow faktor. :>

7D, 24mm/f22 @ 1/15 - Slikano iz boka, nisem imel casa pocepnit. V post produkciji malenkost popravljen exposure in narejen denoise.

7D, 40mm/f2.8 @ 1/320 - Tle sem mel mal problem z lovljenjem kadra, ker bi moral imeti 2.8m visine ce bi hotel biti v visini table. V postu malenkost popravljen crop in dodan grain ter B&W. :) (edit: vignetting tudi, jasno)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

fino!

msjr ::

BigWhale je izjavil:

7D, 40mm/f2.8 @ 1/320 - Tle sem mel mal problem z lovljenjem kadra, ker bi moral imeti 2.8m visine ce bi hotel biti v visini table. V postu malenkost popravljen crop in dodan grain ter B&W. :) (edit: vignetting tudi, jasno)

Tale je odlična, graina in vinjete sploh ne bi bilo treba dodajati. Po moje bi bila še boljša brez.

BW - prva se mi zdi bistveno boljša kot druga. Če bi kdo bil na tistih balkonih bi bilo povsem drugače, tako pa je fotka (meni osebno) prazna, z glavnim motivom ene table.

Recimo kako ti mimoidoči kader ubije:

Mal Benetk. Da se zastopmo, v realnem je stvar izgledala takole:

No:

Pa ker so ble maske, še ene 3 maske:

Pa še en semi-avto na koncu:

fine fotke. Sam bi spustu blendo na 1.6, če jo lahko... Pol nimaš mimoidočih :).

Oprema kot vedno:
D300
35mm f1,8
50mm f1,8
70-300 3,5-5,6

Pa kolega je imel 85mm 1,4; fenomenalna leča.

@SS, zmagovita mi je č/b beračica na ulici!

Ena mladenka z beograjskih ulic...:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Duhec ()

Iz sprehoda po Mariboru sem izbrskal se eno random iz trznice. Gospoda sem cakal, da se nasmeji. Sem hotel ujeti njegov nasmeh na katerem je manjkalo kar precej zob... Samo se mi je mudilo naprej. :)

1/320s @ 42mm/f2.8 ISO 160

Je pa kar izziv tkole it s fotoaparatom na trznico in slikat. Dve branjevki sta mi pobegnili, ko sem ju prosil za sliko, eden gospod se je bil pripravljen slikati, samo je slika trapasto izpadla. :)

Je mal drugač ta svet fotografij nečesa kar lahko zbeži. ;)

Še ene tri iz Benetk.

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

Big thing?

Big thing?

*click*

*click*

Tole je z 135/2.8 in APS-C na AUTO (oz. bil je sunset program) - se malo navezuje na Vse o DSLR temo ...
Zgoraj z 24/2.8 na FF

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

m0LN4r ::

Moje skromno subjektivno mnenje, slika je tehnično dovršena, ampak za moj okus nezanimiva. Dobesedno zato, ker se nič ne vidi. Ne sunset, ne oseba. 50% slike so samo črni piksli. Osebno nimam rad takih slik.

Recimo moped se mi dopade. Mogoče bi se poigral v fotošopu z kontrastom pa saturacijo...
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Hvala za mnenje, vsakršno šteje.
Pa moped je že močno predelan kar se tiče nastavitev.

m0LN4r ::

Pa sem skor ziher, da sem ta moped vidu v pondeljk zvečer v MB. :D
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
««
22 / 62
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvečer ne zamudite Luninega mrka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7716098 (10681) Duhec
»

Predlogi za smartphone z najboljso kamero (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8216506 (14503) next3steps
»

Foto - Aprilska norost

Oddelek: Zvok in slika
294296 (1922) Super Sonic

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20428627 (25469) bluefish

Več podobnih tem