Forum » Zvok in slika » Ocenjevanje fotografij ter nasveti
Ocenjevanje fotografij ter nasveti
Temo vidijo: vsi
Super Sonic ::
Danes študenjtje ne menjajo vlad, pač pa blagovne znamke, prosto po Gerelan Woo-ju.
Še kako drži. Tudi razvoj fotografije je šel naprej in če ne bi bilo neke vsebinske zanimivosti, ki jo imaš lahko včasih le po zaslugi časa v katerem živiš, ne vem no. Se bom vzdržal komentarja.
So mi pa tvoj dost bolj "kul" kuglvinkl. Mogoče zaradi samega časa v katerem živimo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
kuglvinkl ::
Ja, al pa drug svet. Tut zato tako rinem v Azijo npr..
Čeprav je bil moj post predvsem namenjen, da bi kdo začel resneje uporabljat te silne megapixle, ne pa na zlo važnih gosencah. Human condition, 300 kosmatih.
Čeprav je bil moj post predvsem namenjen, da bi kdo začel resneje uporabljat te silne megapixle, ne pa na zlo važnih gosencah. Human condition, 300 kosmatih.
Your focus determines your reallity
Okapi ::
m0LN4r ::
Alo, tista gosenca bo čez 50let zlata vredna :)
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
menjalnik ::
Jaz imam pa eno vprašanje za fotografe in sicer kako se znebiti treme pri fotografiranju tujih ljudi na ulici naprimer?
Z veliko vaje :). Če te kaj tolaži, smo se oni dan pogovarjali ob piru s poklicnimi fotografi, fotoreporterji, se pravi, to so subjekti, ki zlezejo na avto, hišo, skozi okno, da bi dobili šot. In so ti taisti rekli, da pač eni so za street, eni pa ne. So pa seveda vsi probali.
Sigurno moraš bit pa vztrajen. Tut sam nisem prijel aparata v roke in užgal folk na blizu. Je pa menda kar spooky hodit z menoj, ko fotkam, sam čaka se, kdaj bo kdo skočil vame. Res pa je, da ne pazim kej dosti. Pa tut mene so že napizdli, vpili, klicali v pričo mene policijo, ni blo zabavno.
Veliko lažje je fotkat, če se v mestu kaj dogaja. Če se nič ne dogaja, ni najbolj zabavno. Dogaja se npr. Ana destnica, ko jih veliko skače okrog z aparati. Dogaja se, ko je Dedek Mraz, ko je Miklavž ipd. Takrat je najlažje. Čist na suho se clo men ne da. Pa tut mau je dolgčas.
Maš pa več sort streeta. Je tut tak, ko ljudi porabiš samo kot siguro, grafično... Skratka, aparat v roke, pa v mesto ;).
Sigurno moraš bit pa vztrajen. Tut sam nisem prijel aparata v roke in užgal folk na blizu. Je pa menda kar spooky hodit z menoj, ko fotkam, sam čaka se, kdaj bo kdo skočil vame. Res pa je, da ne pazim kej dosti. Pa tut mene so že napizdli, vpili, klicali v pričo mene policijo, ni blo zabavno.
Veliko lažje je fotkat, če se v mestu kaj dogaja. Če se nič ne dogaja, ni najbolj zabavno. Dogaja se npr. Ana destnica, ko jih veliko skače okrog z aparati. Dogaja se, ko je Dedek Mraz, ko je Miklavž ipd. Takrat je najlažje. Čist na suho se clo men ne da. Pa tut mau je dolgčas.
Maš pa več sort streeta. Je tut tak, ko ljudi porabiš samo kot siguro, grafično... Skratka, aparat v roke, pa v mesto ;).
Nekaj malega si lahko pomagaš tudi z fake PRESS IDjem in velikim fotkičom, da deluješ bolj pro.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Jaz imam pa eno vprašanje za fotografe in sicer kako se znebiti treme pri fotografiranju tujih ljudi na ulici naprimer?
Evo pa sem naletel na manijaka, ki mi je prišel težit. Prejle grem ven, ker je bila noč in postavim malo ven iz križišča stojalo in gor fotoaparat in začnem z fotografiranjem zmazanih avtomobilskih luči. Potem pride do mene en tipček odloži vrečko direktno ob moje stojalo in se postavi na mojo desno stran. Jaz sem si mislil, da me je prišel vprašat za kak nasvet ampak ni. Vprašal je kaj fotografiram in kam bom to dal. Jaz sem mu lepo razložil, da so fotografije za osebno rabo ter da slikam avtomobilske luči. Nato nekaj tišine in spet začne težit naj mu pokažem prejšnje slike in ker vem kake budale se sprehajajo po tem svetu in da je možnost, da mi uniči 600€ zelo velika me je čakala pustolovščina iti skozi vsako sliko ter jo približat, da je videl da njega ni nikje ... za konec si je še ogledal model fotoaparata nekaj zamomljal in odšel...
dottor ::
Prilagam 2 sliki iz Fumetti per gioco 2014. Sejem je potekal prejšnji vikend v trstu:
(D7100 + 18-105mm @ 52mm / F5 / 1/125s / ISO2000)
(D7100 + 18-105mm @ 105mm / F5.6 / 1/640s / ISO3200)
(D7100 + 18-105mm @ 52mm / F5 / 1/125s / ISO2000)
(D7100 + 18-105mm @ 105mm / F5.6 / 1/640s / ISO3200)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
Janac ::
dottor, druga mi je zelo všeč. Mogoče subjekt malce bolj na levo, poleg tega pa, misliš da ne bi šlo z malce nižjim ISO-tom?, glede na čas bi šlo...malce ostrine manjka.
Overall, takoj bi jo mel za ozadje namizja :)
Overall, takoj bi jo mel za ozadje namizja :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Janac ()
Dejansko z ISOtom je blo tako da je bila zadeva v dvorani in čim je bilo precej ljudi na kupu je bila svetloba slabša, kljub temu da je prihajala od zgoraj. Zato sem vzel nek kompromis in imel na 3200, ki je deloval tako na samem kot v gneči pa na odru. Se pa strinjam da bi v večina slikah šlo nižje (2000 ali 1600).
Nam pa niso pustili pridet bližje odru zaradi žirije (ki je ocenjevala cosplayerje) in je 105mm bilo prekratek, zato so vsi okoli, ki so imeli dovolj opreme prešli na 18-200 ali 70-200. Jaz pa imam malo manj podrobnih slik in so vse od daleč.
Nam pa niso pustili pridet bližje odru zaradi žirije (ki je ocenjevala cosplayerje) in je 105mm bilo prekratek, zato so vsi okoli, ki so imeli dovolj opreme prešli na 18-200 ali 70-200. Jaz pa imam malo manj podrobnih slik in so vse od daleč.
gddr85 ::
Duhec ::
Če se ne vidi, sem dobro naredu.
Na prvi fotki bi prvi P moral biti poln, brez črtice (preloma table). :P
http://blackbird.si/
S kakšnimi nastavitvami ponavadi slikate v temnih prostorih?
Za primer, včeraj sem fotografiral na prireditvi in niti ena od fotk mi ni všeč, ker so temne ali zmazane ali pa zrnaste. Moj iso se je gibal od 800 do 6400, zaslonka pa je bila konstantno polno odprta, časi pa so se gibali 1/50..1/40..1/30..1/25..1/20. Za piko na i je bila prepovedana še uporaba flasha, da slučajno ne bi zmotil nastopajočega.
Za primer, včeraj sem fotografiral na prireditvi in niti ena od fotk mi ni všeč, ker so temne ali zmazane ali pa zrnaste. Moj iso se je gibal od 800 do 6400, zaslonka pa je bila konstantno polno odprta, časi pa so se gibali 1/50..1/40..1/30..1/25..1/20. Za piko na i je bila prepovedana še uporaba flasha, da slučajno ne bi zmotil nastopajočega.
Okapi ::
Z nobeno nastavitvijo ne moraš delati čudežev oziroma pričarati svetlobe tam, kjer je ni.
O.
O.
Najprej bi blo dobro provat do katerega ISOta dobiš uporabne slike. Jaz slikam na A kjer sam nastavim zaslonko in fotoaparat sam prilagodi čas. Ponavadi jo dam na najmanj kar zmore objektiv in se pol sproti prilagaja zoomu. Slikam pa pri ISO 6400, čeprav sem bral, da pri 12800 (HI-1) pridejo še vedno uporabne slike vn (morem poročati en dan)...
mailer ::
Pri zamazanosti bi ti zagotovo pomagal stativ. Če imaš zaslonko dlje časa odprto je zelo velika možnost, da boš aparat stresel.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Zadnje uporabne slike so po mojem mnenju res pri iso 6400, ker pri 12800 je že kriza(gre pa do 25k)Saj že šparam za 50mm f/1.8
Janac ::
Kiri fotoaparat pa je sploh v uporabi?
Lonsarg ::
Zadnje uporabne slike so po mojem mnenju res pri iso 6400, ker pri 12800 je že kriza(gre pa do 25k)Saj že šparam za 50mm f/1.8
Marketing...Pa pomaga tut če maš na širšem delu goriščnic, ni tak velke razlike med f/1.8 pa f/3.5, ker 50mm je na tvojem že 75mm ekv...
V bistvu je med f/1.8 in f/3.6 kar faktor 4 razlike v svetlobi, torej 4-krat krajši ekspozicijski čas za isto svetlo sliko. Gre za KONKRETNO razliko.
Se pa strinjam da je izbira fokusne dolžine napačna. Ekvivalent 50mm bi bila prava izbira, torej okoli 35mm na APS-C senzorju.
jype ::
Jaz sem v podobnih pogojih precej prefotografiral s sigminim 30mm 1.4 za APS-C in se je obnesel odlično (popolnoma odprt).
Zdaj imam plastičnega canonovega 50mm 1.4 (na FF senzorju), pa je znatno optično šibkejši, še vedno pa odličen za takšne pogoje. Včasih zlorabim tudi star Helios 44 ki je čisto odprt 2.0 in se tudi presenetljivo dobro obnaša "v temi".
Zdaj imam plastičnega canonovega 50mm 1.4 (na FF senzorju), pa je znatno optično šibkejši, še vedno pa odličen za takšne pogoje. Včasih zlorabim tudi star Helios 44 ki je čisto odprt 2.0 in se tudi presenetljivo dobro obnaša "v temi".
S kakšnimi nastavitvami ponavadi slikate v temnih prostorih?
Nad ISO 1600 ne grem, ker je prehuda. Imam pa tri "prime" objektive in trenutno Nikona D7000:
- F2,8 20mm (f4 max)
- f2.0 35mm (f2,8 max)
- F1,8 50mm (f2,4 max)
Čas je pač odvisen. Arne je imel v soboto fino predavanje o Etiopiji, je držal nekje tudi po 2s odprto v tistih temnih cerkvicah in je še vedno dobil dobro fotografijo ljudi ki molijo, pri čemer ISO kar drži, tam do 1600 max 3200 (Nikon D800E).
Tole je bilo recimo delano vikend nazaj v popolni temi (ena gasilska vaja v Ivančni/Livar) - bolj temno v bistvu ne gre, gibanje je bilo + umeten dim; grozno za fotkat brez fleša:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Super Sonic ()
V objektivu imaš težave, aparat je relativno soliden. Menjaj objektiv za fotografiranje v slabih pogojih.
RedDrake ::
Z nobeno nastavitvijo ne moraš delati čudežev oziroma pričarati svetlobe tam, kjer je ni.
O.
Če svetlobe *RES* ni, potem imaš prav.
Če pa samo oči ne zaznajo svetlobe, potem pa tvoja trditev že nekaj časa ne drži več.
Sem imel tole žverco na testu in je stvar solidno impresivna. Brez problema uporaben ISO tam do 100k za kak A4 print.
Recimo, SuperSonic bi lahko namesto tistih na-pol akvarel/zašumljenih fotk naredil nekaj kar bi se dejansko dalo natisnit tudi na več kot 10x15 (Fotke so čist OK drugače!).
Pri takem fotoaparatu je zaslonka samo še umetniškega pomena. Še kako generacijo/dve pa bomo imeli 100k ISO tak kot danes 400/800, in potem bo F/4 (ali 3,5-5,6) zoom kar naenkrat povsem ok za pokrivanje eventov in podobno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
Mene šum in zrna na fotki ne motijo, celo vdahne kdaj čar fotografije v zgodbo - seveda na tipu fotografije, ki jo izvajam sam. Marsikdaj je oprema tista, ki na koncu odloči in zaradi tega se ne bom sekiral; raje fotografiram tako kot želim. Je bilo pa v tem primeru res temno, tehnično bi ISO moral biti precej nad 6400 če bi hotel nekaj res hudo narediti. Ampak spet, ubil bi ves filing, ki je vladal v temnih prostorih; bi pa dobil nekaj hudo dobrih fotografij namenjenih za prodajo (v tem primeru Livarju).
Tko da raje peljem zgodbe čez fotografijo in če je temno, naj se vidi temno, zrnastno in tako naprej, ker čudovito paše v kontekst vsega kar se je dogajajo tisti dan.
Kar se tiče printa; res je veliko odvisno komu daš tiskat in kakšna je predpriprava, ampak se da tudi iz slabših fotografij lepo natisniti večje formate. Nikoli ne bom pozabil enega dogodka, ko sem s Sigmo 24-70mm F2,8 (ki je verjetno najslabši objektiv kar sem ga kdaj imel) in Nikonom D200 naredil res dobro konstrukcijo fotke na ISO800. Kolikor sem bil na začetku res razočaran nad zrni, sem bil potem res navdušen nad tistim kar je ven prišlo na A3 format.
Oba sta dobra, sem se pa spomnil, da D3300 nima motorčka v bodiju a je tako? Če to drži, potem rabiš G.
Tko da raje peljem zgodbe čez fotografijo in če je temno, naj se vidi temno, zrnastno in tako naprej, ker čudovito paše v kontekst vsega kar se je dogajajo tisti dan.
Kar se tiče printa; res je veliko odvisno komu daš tiskat in kakšna je predpriprava, ampak se da tudi iz slabših fotografij lepo natisniti večje formate. Nikoli ne bom pozabil enega dogodka, ko sem s Sigmo 24-70mm F2,8 (ki je verjetno najslabši objektiv kar sem ga kdaj imel) in Nikonom D200 naredil res dobro konstrukcijo fotke na ISO800. Kolikor sem bil na začetku res razočaran nad zrni, sem bil potem res navdušen nad tistim kar je ven prišlo na A3 format.
50mm f/1.8D ali f/1.8G?
Oba sta dobra, sem se pa spomnil, da D3300 nima motorčka v bodiju a je tako? Če to drži, potem rabiš G.
korenje3 ::
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
A več nič ne slikate? Al vržem jst eno gosenco spet gor? Hehe.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
na moj čokolešnik ;)
zaradi porcelana tako izgleda... tisto je samo odboj svetlobe iz monitorja ob robu krožnika.
kje so gosenice v čokolešniku ;) :)
BigWhale ::
A več nič ne slikate? Al vržem jst eno gosenco spet gor? Hehe.
https://www.flickr.com/photos/130015480...
Moj fotoalbum iz letošnjega Makkona
O jebote. Zakaj maš naloženih več fotk enega in istega momenta? Kje je razlika med 3560 in 3561?
Lahko mi je kakšna zbežala med obdelavo
skyline ::
Dejansko je album pol linkan na stran dogodka in stran organizatorja, pa dosti si jo pol pobralo sliko dol in uporablo na svojem FBju. Se pa strinjam da ni potrebe po 300 slikah, ampak je z namenom da se čim več ljudi najde not.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zvečer ne zamudite Luninega mrka (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15835 (10418) | Duhec |
» | Predlogi za smartphone z najboljso kamero (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16256 (14253) | next3steps |
» | Foto - Aprilska norostOddelek: Zvok in slika | 4280 (1906) | Super Sonic |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 28328 (25170) | bluefish |