» »

Izšla Opera 12

Izšla Opera 12

ZDNet - Izšla je nova verzija norveškega brskalnika Opera, ki v dvanajsti inkarnaciji nosi precej novosti. Nekatere so vidne na prvi pogled, večina pa jih tiči v drobovju. Kljub temu brez opaznih izboljšav ni šlo, saj je Opera dobila dodatne teme, ki omogočajo prilagoditev videza željam uporabnikov, in nekoliko izpiljen in vitkejši uporabniški vmesnik.

Sicer pa se je Opera posvetila rečem, zaradi katerih je v svetu poznana - to sta predvsem hitrost in strogo držanje standardov. Ob zagonu Opere z več odprtimi zavihki je zagonski čas občutno krajši, saj je nalaganje inteligentnejše. Tudi med brskanjem se skripte, stili in slike nalagajo bolj premišljeno, tako da brskalnik deluje hitreje in poskočneje. Izboljšali so tudi nalaganje strani po varni povezavi HTTPS, ki je hitrejše in nič manj varno.

Podprtih je cel kup novih standardov, večinoma sestavnih delov HTML5, kot so povleci in spusti, dostop do spletne kamere, CSS-animacije in podobno. Eksperimentalno so podprli tudi strojno pospeševanje in WebGL. Odslej zmore tudi Opera pisati od desne proti levi, saj je dodana podpora za arabščino, perzijščino, hebrejščino in urdu. Novo tehnologijo Do Not Track sedaj Opera končno razume.

Na koncu povejmo še, da je to prva verzija Opere, ki je za vse platforme na voljo v 64-bitni izvedbi. Glavna veja za Windows je še vedno 32-bitna, a je na voljo tudi 64-bitna. Zadnja, a nič manj pomembna funkcija je opera:cpu, ki omogoča prikaz porabe sredstev. Nova Opera 12 je brezplačno že na voljo na domači stran.

126 komentarjev

«
1
2 3

roba87 ::

Ni švoh. Za moje pojme boljši brskalnik kot FF in IE.

max00slo ::

Juhej! :) Still my favorite browser! :)

jlpktnst ::

Za moje pojme je to top browser na nivoju chroma, vse ostalo je pa šrot.

Kaj je pa z govoricami o nakupu opere s strani facebooka?

dr.Akula ::

@jlpktnst Prvič slišim za to in hkrati upam, da se to nikoli ne zgodi.

En popravek glede novice: za pregled cpu porabe je ravno obratno; opera:cpu.
ni podatka

slitkx ::

No, zdaj mi je pa Opera končno všeč.
Razlog je pa za mnoge absurden - dodali so teme.
To me je odganjalo, ker se nisem mogel navaditi na ta "surov" videz.

Icematxyz ::

Impresivno.

Architect ::

perfekten brskalnik!

nodrim ::

Architect je izjavil:

perfekten brskalnik!


kr perfekten, ga ni treba sploh več kakorkoli razvijat, a? :|

Architect ::

Če smo realni, opere kakih 5 let ne bi bilo treba razvijati, da bi jo ostali brskalniki lahko dohiteli. Firefox jo kar lepo kopira, korak za korakom.

no. nočem izzvati vojne med zagovorniki brskalnikov :D vsakemu je všeč nekaj, važno je da imamo raznolik trg, da lahko vsak izbere kar mu najbolj ustreza. Žalostno bi bilo, če bi lahko izbirali le med firefoxom in chromom. Na srečo je tu še Opera :)

Zgodovina sprememb…

nodrim ::

dobro si se izognil izzivanju in konstruktivno prispeval k debati ... sej gumba "Odgovori" ni treba nujno kliknite, če še ne veste ;((

SuperVeloce ::

Vedno me pozitivno presenetijo. Je že kar nekaj časa Opera Next tekla na računalniku...
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

matej_jack ::

Že obstaja kak uporaben adblock (tisti vgrajeni se mi ni zdel kaj prida, razen če je bil deležen kakšnih posodobitev?) ali celo script blocker?

RejZoR ::

Architect je izjavil:

Če smo realni, opere kakih 5 let ne bi bilo treba razvijati, da bi jo ostali brskalniki lahko dohiteli. Firefox jo kar lepo kopira, korak za korakom.

no. nočem izzvati vojne med zagovorniki brskalnikov :D vsakemu je všeč nekaj, važno je da imamo raznolik trg, da lahko vsak izbere kar mu najbolj ustreza. Žalostno bi bilo, če bi lahko izbirali le med firefoxom in chromom. Na srečo je tu še Opera :)


V realnosti je pa tko da tud če Firefox kaj skopira zadeva vsaj deluje. Sem imel resen namen migrirat na Opero 12 in sem dolgo čakal na final, pol pa mi je v zadnjem momentu dopizdilo tolk stvari, da sem ostal na Firefoxu.
Recimo to da si Opera kot edini browser noče zapomnit login podatkov na Steamu čeprav sem jim že miljavžentkrat reku, da naj zrihtajo, še v verziji 11. Sej 12-ka ni slaba ampak spet imam občutek, da so skandinavci izdali nek polizdelek.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mesko89 ::

Ja Opera 11.50 in dalje se je tudi meni zamerila, ker je dejansko resno zaostala za drugimi in development se je zdel počasen. Od vsakotedenskih buildov so prišli na nekje 2 builda ali 1ga na mesec. Sicer pri meni je bil več ali manj problem v stabilnosti, ker se je začela sesuvat, vendar moram potrkat, da 64-bitna Opera 12.00 dela veliko boljše od predhodnice, kar je zame dober plus (na žalost pa verjetno ne bo dobila nekaj ful uporabnikov ...).

Sam gledam teh tem ali se ni to dalo že prej narediti? Speed dial je lahko imel zamenjano ozadje že dolgo nazaj kar je pa dejansko trenutno edino kar vidim je da se zamenja background za vse ostale je pa skin browser.

@matej_jack: Meni se zdi tole še boljše kot adblock:
http://my.opera.com/Tamil/blog/ad-block
Blokira res dejansko vse mogoče reklame in pohitri nalaganje strani. Se pa zna zgoditi, da nekatere strani ne bodo delale. To so recimo oglasi za avtomobile kjer uporabljajo v urlju zanimivo ime ... ad.asp ali ad.php in jih ta zadevica blokira, vendar če ne boš pregledoval oglasov za stare avtomobile ne bi smelo biti problema. Drugače pa adblock addon:
https://addons.opera.com/en/extensions/...
Nisem testiral, vendar zgleda ql :)

Jst ::

webGl si vklopite pa tako, da kliknite na:

opera:config#Enable%20Hardware%20Acceleration

in nastavite na 1, ter,

opera:config#Enable%20WebGL

tudi tole nastavite na 1 in znova zaženite Opero.

Super zadeva. Meni se ni 11.50 nič sesuval niti nimam problemov s logini.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Utk ::

A dvanajstka končno res dela ali moram počakat naslednjo verzijo? Pred 5 leti bi res lahko nehali razvijat in začeli popravljat tisto kar je že razvito. Morda bi do danes končali.

RockyS ::

Ne vem no, jaz nimam nobenih težav z opero, razen v bank@net (nkbm) nekaj ni delalo, in v 11ki (al 10ki?) je facebook delal obupno. Vse ostalo, tako kot treba.

Uporabljam youtube extension, adblock, gmail in facebook(za speeddial ikonci)

win64 ::

Je napaka v novici:
Zadnja, a nič manj pomembna funkcija je cpu:opera,

Funkcija je opera:cpu

Drugače pa ne vidim pohitritve, meni osebno pa ni všeč rešitev z zgornjo naslovno vrstico
EDIT: je že nekdo napisal to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: win64 ()

RockyS ::

Kaj misliš z "zgornjo naslovno vrstico" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

RejZoR ::

V JavaScript testih je Opera 12 med najhitrejšimi in tud nalaganje strani ke precej hitrejše, sploh z AdBlock-om oz Content Blockerjem. Še vedno pa ima Opera neko svojo glupo foro kjer stran naloži instantno nakar na zadnjo sliko oz element čaka celo večnost in jo nalaga po več deset sekund, kar je tečno do konca. In to počne samo Opera in noben drug browser.

Pa to da si noče zapomnit logina na Steamu.

Pa shranjen login na DeviantArt je tud dost buggy in se včasih sploh noče aktivirat.

Syncanje bookmarkov je še vedno dost bugasto, včasih kr razmeče vse bookmarke oz doda ene 30 povsem praznih vnosov v root bookmarkov.

Pa še cel kup drugih drobnarij...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mikko ::

Še vedno ne dela drag&drop v gmail.

win64 ::

RockyS je izjavil:

Kaj misliš z "zgornjo naslovno vrstico" ?

Z naslovno vrstico sem mislil "adress bar": Ni seznama zadnjih strani, dokler ne nekaj vtipkaš. V FF lahko brez tipkanja pridem do tega.
Plus, da če nimaš aerota vklopljenga ne moreš skriti naslovne vrstice okna

RejZoR ::

Tisto pa je butasto, da brez Aerota ne moreš skrit naslovne. Firefox in Chrome delata v obeh primerih, sam Opera spet ne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

misek ::

win64 ::

misek je izjavil:

Drop-down history list in address bar missing

To sicer dela, samo to je quick fix, ki pa se ne more primerjat z implementacijo v ff.

Mimogrede, to je samo moje mnenje. Vem, da marsikoga to ne moti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: win64 ()

CooDy ::

Mah, nej zrihtajo Linux verzijo al jo nej pa opustijo. Je namreč neprimerno slabša kot izdaja za Windows.

Drugače pa leta in leta daleč najbolj inovativen browser, edino Chrome se lahko primerja.

Na Linuxu pa sploh lahko uporabljam samo Chrome. Firefox... kaj pa vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CooDy ()

misek ::

win64, kako pa dela v ff? Misliš to ko na gumbu naprej/nazaj vidiš obiskane strani?

win64 ::

Samo vizualno poglej:

 firefox

firefox


 opera

opera



Firefox pa prikazuje najbolj obiskane strani(sem se prej slabo izrazil)

Mordecai ::

Kaj to vam ne dela, da naprimer če neko stran gledate in greste nazaj (back button), na homepage in potem zaprete opero in potem ko jo zaženeš je spet tam tista stran, ki si jo gledal prej in ne homepage.?

RockyS ::

V nastavitvah izberi kaj se ti pokaže ob zagonu, ali nadaljuje tam kjer si končal, speeddial ali kaka druga stran.

misek ::

win64, se strinjam - na ff res zgleda lepše.

Mi pa lahko nekdo pomaga pri eni stvari: uporabljam standardno temo in bi rad spremenil barvo ozadja pri menuju (File, Edit, View, ...). Ima kdo idejo kako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: misek ()

jlpktnst ::

Sorry, samo firefox je na žalost tako počasen, da ga sploh niti ne vključujem med browserje, ki so interesantni za uporabo. Podobno kot IE. To je prav muka delat z njim.

Opera, chrome, safari in razni sorodniki/derivati so pak zelo hitri. PA zdaj že kako leto uporabljam opera mail in sem se kar lepo navadil. Imap s tisoč maili not pa ne bremza kaj preveč.

Ne vem kakšne probleme imate to, samo vidim da bo nekaterim koristilo če jih kupi facebook da bo končno delala stran :) Mene je pa ravno tega strah.

On the other note - kako meni dela ok s 50+ tabi odprtimi, hitro, brez crashanja. Eni pa jokajo kako ne dela in crasha itd. Mogoče lahko submitate strani ki vam delajo težave da jih fixajo? Ker mislim da spremljajo in popravljajo reči ki ne delajo ok. Seveda so pa problem tudi lazy programerji ki pač ne testirajo vseh browserjev. Izgovor da opero ne uporablja dovolj ljudi. Očitno jim je vseeno za tiste 3% strank, kar pa je lahko pri statistični napaki tudi 5%+

MrStein ::

"ne crasha"

Če se v pogovoru o nekem programu pojavi beseda crash več kot enkrat, potem ta izdelek ne zasluži oznake "final release" ampak beta ali mogoče alpha.
Upam, da tukaj malo pretiravate.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bakunin ::

ravnokar dobil tole na Opera 12 x64:

"Crash Log Submission

Thank you for reporting a crash in Opera." ...

ce je komu Firefox na Windows prepocasen >> www.palemoon.org

pa malce tweakanja user.js ne skodi....

RedDrake ::

PA zdaj že kako leto uporabljam opera mail in sem se kar lepo navadil. Imap s tisoč maili not pa ne bremza kaj preveč.

Uporabljam opera mail od 8.5x verzije.
IMAP s skupaj nekaj vec kot 17,000 sporocili (15,000 v received), skupna velikost 3,6G, pa dela kot urica, iskanje je instantno, crasha nikoli, itd.
V bistvu sem vcasih uporabljal opero tudi kot browser, sedaj samo se kot mail clienta. Sem pa opazil da je tokratno izboljsanje tudi na linuxu izjemno!

Ganon ::

Ti imaš vedno neke čudne težave. Pa vedno je kriv brskalnik.

RejZoR je izjavil:

Še vedno pa ima Opera neko svojo glupo foro kjer stran naloži instantno nakar na zadnjo sliko oz element čaka celo večnost in jo nalaga po več deset sekund, kar je tečno do konca. In to počne samo Opera in noben drug browser.


Vsak snapshot sem testiral. Nikoli nisem imel te težave, sploh pa ne z verzijo 12.00.

RejZoR je izjavil:

Pa shranjen login na DeviantArt je tud dost buggy in se včasih sploh noče aktivirat.


Neštetokrat prijavljen, vedno brezhibno.

RejZoR je izjavil:

Syncanje bookmarkov je še vedno dost bugasto, včasih kr razmeče vse bookmarke oz doda ene 30 povsem praznih vnosov v root bookmarkov.


Spet lahko rečem enako. Sinhronizacija je vedno potekala gladko, tako kot mora.

Sesuvanje? Kaj je to? Težave z zmrzovanjem sem imel samo z vklopljenim HWA, v začetnih snapshotih. HWA je v tej različici tako ali tako privzeto izklopljen, ker imajo namen zadevo še dodobra spolirati.

Kar se tiče prevzema s strani Facebooka, CEO Lars Boilesen je to že zanikal in povedal, da želijo ostati neodvisni. Pripravljeni so za sodelovanje z drugimi podjetji, ne pa za prevzem.

Jst ::

Syncanje bookmarkov je še vedno dost bugasto, včasih kr razmeče vse bookmarke oz doda ene 30 povsem praznih vnosov v root bookmarkov.


Bookmarke trolam že od 7? (ali 8 - ne vem, tako dolgo jo že uporabljam...) verzije in mi ni nikoli nič razmetalo. OKej, podvojilo je Mobile, ko sem linkal Desktop z Mobile verzijo, tako da imam 2 folderja, ampak sem enega zbrisal, se je sinhroniziral in je bila stvar rešena.

Login na steamu pa ni standardni username/pass okno, ker vsebuje skrite elemente, če vtipkaš napačno geslo ali username ali "zmazek od teksta". Sicer pa, kaj ni tako, da če imaš Steam app vklopljen in greš na njihovo stran, si avtomatsko prijavljen?


---

Še vedno pa ima Opera neko svojo glupo foro kjer stran naloži instantno nakar na zadnjo sliko oz element čaka celo večnost in jo nalaga po več deset sekund, kar je tečno do konca. In to počne samo Opera in noben drug browser.


To sem sicer opazil, ampak enkrat na 50 strani. Je pa stran naložena in zaradi mene naj kar nalaga... :?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Edino, kar sem opazil, je pa to, da mi 32bit verzija (to sem default inštaliral, ko mi je pisalo "Update Ready" in nisem vedel, da obstaja tudi 64bitna verzija) porabi malo več resursov, ko imam odprtih ogromno tabov. Sicer je hitrost izjemna, odpiranje (tabov) prav tako, je pa zapiranje počasnejše, ko mi žre 1.5GB rama.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

RockyS ::

Glede tiste variante, da se zadnja slika nalaga predolgo, ste prepričani, da ne nalaga kakega velikega JS fajla? Ker ponekod (tudi jaz) dajejo JS zadeve na konec strani, da se prvo stran naloži in funkcionira, ne pa da že ob odprtju nalaga predolgo.

Glede dropdowna in zadnjih obiskanih strani, to mi je najbolj glupa stvar. Največkrat sem na googlu in iščem svašta, zato mi res ne bi bilo prijetno videt vseh 100 strani, ki sem jih obiskal v zadnji seji.

dexterboy ::

Že tretje leto moj No.1 brskalnik. Če sem odkrit, kroma nikoli! do sedaj še nisem namestil 8-)
Pa felerjev, kar jih je bilo, pa sem rešil z IE/Firefox. Ampak to sta dve, mogoče tri strani.
Obvezno pa namestim 64 bitno verzijo; med rednim brskanjem mi je ob vseh zavihkih kurilo cca. giga Rama.
Kot je omenil @Jst, počasneje se zapira kot odpira :D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

slitkx ::

Ima še kdo težave z iskanjem po strani www.zaposlim.se? Meni ne prikaže zadetkov. Npr. v IE deluje.

SuperVeloce ::

Meni deluje. Instalacija je upgrade, ni sveža.

edit: deluje tudi v 64bit, kjer je seveda svež install.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

mikko ::

Za poslovnega uporabnika Opera 12 še vedno ne pride v poštev, ker Halcom še vedno ne dela. Verjetno je to edini browser, ki ima težave s certifikati.

RockyS ::

To pa lahko potrdim, abanet tudi ne deluje, niti nimam ideje kako bi usposobil.

Jst ::

Certifikati seveda delujejo. Nekje je tutorial, kako jih izvoziš z višjo/drugo enkripcijo, potem pa nazaj uvoziš. Dela BP.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

RockyS ::

od sigence (abanet) žal ne.

BlueRunner ::

Jst je izjavil:

Certifikati seveda delujejo. Nekje je tutorial, kako jih izvoziš z višjo/drugo enkripcijo, potem pa nazaj uvoziš. Dela BP.

Mas kje pri roki tutorial kako jih izvoziti iz pametne kartice?

Oziroma drugace povedano: ali so ze uredili, da lahko uporabljam HW kljucke ali se vedno visijo na lastnem cert store?

slitkx ::

Certifikati bi morali štimati brez tutorialov.

RockyS ::

Pa ne =)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najhitrejši brskalnik je ... Opera! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
9913126 (2742) BigWhale
»

Izšla Opera 12 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
12619177 (14265) Ganon
»

Opera najhitrejša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10420844 (17746) Dragi
»

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Oddelek: Novice / Brskalniki
356629 (4026) GoldRakun
»

Opera 10 prihaja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10312026 (8152) hamax

Več podobnih tem