»

Naslednja je Opera Next, in to s Chromiumom

Opera Web Browser - Po slovesu od simpatičnega pogona Presto, ki ga je Opera uporabljala dolga leta, smo dočakali novo verzijo Opere, ki je napisana povsem na novo in uporablja Chromium. Preskočili so dvoje verzij, tako da smo dobili kar Opero Next 15 (trenutno aktualna je dvanajstica). Oznaka Next pomeni, da gre nekakšno beta verzijo, ki še ni namenjena rabi kot glavni brskalnik za vsakdanje delo, temveč bolj za razvijalce. Toda kljub temu gre za eno najpomembnejših verzij Opere doslej, saj prvič kaže, kam je šel razvoj po opustitvi Presta.

Nova verzija je dostopna za Windows in Mac, prenesete pa jo lahko s spletne strani proizvajalca. Poleg zamenjanega pogona je tu še vrsta drugih sprememb. Speed Dial (začetna...

50 komentarjev

Izšla Opera 12

ZDNet - Izšla je nova verzija norveškega brskalnika Opera, ki v dvanajsti inkarnaciji nosi precej novosti. Nekatere so vidne na prvi pogled, večina pa jih tiči v drobovju. Kljub temu brez opaznih izboljšav ni šlo, saj je Opera dobila dodatne teme, ki omogočajo prilagoditev videza željam uporabnikov, in nekoliko izpiljen in vitkejši uporabniški vmesnik.

Sicer pa se je Opera posvetila rečem, zaradi katerih je v svetu poznana - to sta predvsem hitrost in strogo držanje standardov. Ob zagonu Opere z več odprtimi zavihki je zagonski čas občutno krajši, saj je nalaganje inteligentnejše. Tudi med brskanjem se skripte, stili in slike nalagajo bolj premišljeno, tako da brskalnik deluje hitreje in poskočneje. Izboljšali so tudi nalaganje strani po varni...

126 komentarjev

Izšla Opera 11.10

Ars Technica - Izšla je prva večja revizija brskalnika Opera 11, ki nosi oznako Opera 11.10 in prinaša marsikatero izboljšavo. Med glavnimi omenimo povečano hitrost brskanja v načinu Turbo (ki se uporablja na počasnih povezavah), nove možnosti Speed Diala (pregledno okno ob zagonu Opere) in razširjena podpora za HTML5.

Turbo deluje tako, da uporablja Operine posredniške strežnike (proxy). Strani se med brskanjem najprej posredujejo do njih, kjer se stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku. V novi verziji so z dodatnim, izboljšanim stiskanjem delovanje pospešili za do štirikrat. To je mogoče s podporo standarda WebP (doslej ga je podpiral le Chrome), ki slike pred prenosom še bolj stisne brez opazne izgube kakovosti.

Speed Dial je lažje...

25 komentarjev

Izšla Opera 11

Slo-Tech - Pravkar je izšla nova verzija norveškega brskalnika Opera. Z današnjim dnem je namreč tretji kandidat za izid, ki je bil predstavljen včeraj, uradno postal naslednja stabilna verzija Opera 11. Na prvi pogled ostaja videz Opere enak, a izboljšave se skrivajo pod pokrovom. Razvijalci polagajo velike upe v novo verzijo, zato si poglejmo, kaj so nam novega pripravili.

Omenimo zlaganje zavihkov (Tab Stacking), ki je namenjeno upravljanju veliko zavihkov, ki s klasičnim sistemom postane oteženo zaradi nepreglednosti. Odslej je moč zavihke razvrstiti v skupine enostavno tako, da enega z miško potegnemo na drugega. Tako lahko ustvarimo vrsto zavihkov, ki so v isti skupini, in se prikažejo, ko kliknemo puščico razširi poleg imena skupine ali ko...

103 komentarji

Izšla Opera 10.60

TechCrunch - Štiri mesece po izidu Opere 10.50 je izšla nova verzija, ki nosi oznako 10.60. Beta je izšla pred dvema tednoma, a so Norvežani pohiteli in končno inačico pripravili zelo urno. Kakor namiguje majhno povečanje številke verzije, sprememb ni mnogo, so pa uporabne. Omenimo podporo za geolokacijo, osvežen uporabniški vmesnik, podporo WebM za video v HTML5 in, vnovič, hitrostne izboljšave. Proizvajalec trdi, da je Opera 10.60 za polovico hitrejša od predhodnika. Prenos je že mogoč z domače strani proizvajalca.

72 komentarjev

Izšla Opera 7.5

Slo-Tech - Izšla je različica 7.5 spetnega brskalnika Opera, ki ima vgrajeno podporo tudi za elektronsko pošto in klepetanje. Zanimive so tudi možnosti kot je ukazovanje z miško in vgrajena podpora za brskalnik Google. Kakor vedno je tudi tokrat na voljo za celo množico operacijskih sistemov.

Če pri brskanju ne želite gledati še dodatne reklame pa vam je še vedno na voljo bolj prijazna različica za $39.

In naj se vojne brskalnikov ponovno začno...

21 komentarjev