Forum » Pomoč in nasveti » RAID polje
RAID polje
r0b3rt ::
Pozdravljeni,
razmišljam o vzpostavitvi serverja, nekaj v tej smeri. Pa bi prosil za pomoč. Zanima me kako je z RAID polji.
1. V navedeni temi so diski vezani preko firewire verige. Je v tem primeru možna vzpostavitev RAID-a?
2. Če je vzpostavljen RAID na strojnem nivoju in pride do okvare storage-a, matične, krmilnika... kako je v tem primeru z reševanjem podatkov? Se RAID polje sesuje, ali se le zamenja okvarjeni del?
3. Podobno 2. točki, le da bi bil tu RAID vzpostavljen softwarsko. Če se opravi reinstal sistema, v tem primeru sklepam da se RAID podre? Ga je možno obnoviti? Ali se ostane brez podatkov in ga je potrebno na novo vzpostavit?
Sprašujem ker se odločam med nakup naprimer večih kosov ohišja in že sestavljenim storageom.
razmišljam o vzpostavitvi serverja, nekaj v tej smeri. Pa bi prosil za pomoč. Zanima me kako je z RAID polji.
1. V navedeni temi so diski vezani preko firewire verige. Je v tem primeru možna vzpostavitev RAID-a?
2. Če je vzpostavljen RAID na strojnem nivoju in pride do okvare storage-a, matične, krmilnika... kako je v tem primeru z reševanjem podatkov? Se RAID polje sesuje, ali se le zamenja okvarjeni del?
3. Podobno 2. točki, le da bi bil tu RAID vzpostavljen softwarsko. Če se opravi reinstal sistema, v tem primeru sklepam da se RAID podre? Ga je možno obnoviti? Ali se ostane brez podatkov in ga je potrebno na novo vzpostavit?
Sprašujem ker se odločam med nakup naprimer večih kosov ohišja in že sestavljenim storageom.
steev ::
Jest mam software raid1 na debianu, pa ko sem na novo nalagal sistem, mi je avtomatsko dojel da je raid. Samo nekaj inštalacije in par konfigov pa se je sam nazaj postavil.
:|
cen1 ::
RAID se ne sesuje, nima veze software ali hardware RAID, samo degradira se, kar preprosto pomeni da moraš zamenjat pokvarjeni disk (razen če imaš srečo da se ti naenkrat več diskov sesuje, potem je adijo). Potem pa traja nekaj časa da se zadeva pozdravi sama od sebe, odvisno od velikosti polja.
Hardware RAID lahko furaš direkt preko krmilnika na matični (Intel ali AMD krmilnik, karkoli že maš) ali preko namenske RAID kartice ki pa nekaj stanejo ampak so baje boljše.
Hardware RAID lahko furaš direkt preko krmilnika na matični (Intel ali AMD krmilnik, karkoli že maš) ali preko namenske RAID kartice ki pa nekaj stanejo ampak so baje boljše.
r0b3rt ::
Se pravi, če bi vzpostavil RAID 0 (software)... po ponovni namestitvi operacijskega sistema bi se s RAID vzpostavil nazaj in bi se ohranili podatki? Če pravilno zastopim da. Je možen RAID preko USB oz. FireWire?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r0b3rt ()
cen1 ::
Če greš na novo nalagat OS ti bo diske preprosto sformatiralo kot pri vsaki sveži inštalaciji. RAID 0 bo najbrž prepoznal zaradi metapodatkov na diskih to je pa tudi vse (spet odvisno od OSja). Podatke boš pa izgubil.
Če se motim pa naj me kdo popravi.
Če se motim pa naj me kdo popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cen1 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Software raid 1 (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11730 (10872) | uporabniik |
» | raid 0 setupOddelek: Strojna oprema | 2128 (1591) | GrimReaper |
» | RaidOddelek: Strojna oprema | 3867 (3605) | ender |
» | 2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 14306 (9910) | matrix2 |
» | Dodaten HDD-preklop na RAID kako ??Oddelek: Pomoč in nasveti | 1752 (1591) | SasoS |