Forum » Strojna oprema » RAID, particije, varnost...
RAID, particije, varnost...
matonson ::
Pozdravljeni,
zanima me, kakšna je najboljša kombinacija, da imam na varnem OS ter podatke.
Razmišljal sem, da bi vzel dva Samsung F3 diska ter jih dal v RAID 1, naredil 2 particiji(eno za OS ter eno za podatke).
Ali je tukaj kakšen haklc, je to sploh pametno? Če eden od diskov crkne, se bo to dobro postavilo nazaj?
Je kakšna boljša alternativa? Ne morem kupit neskončno diskov, saj naj bi vse skupaj teklo v mini tower(http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko... ) ohišju, kjer je bolj malo prostora.
Plošča bi bila ta: http://www.gigabyte.com/products/produc...
Hvala, lp
zanima me, kakšna je najboljša kombinacija, da imam na varnem OS ter podatke.
Razmišljal sem, da bi vzel dva Samsung F3 diska ter jih dal v RAID 1, naredil 2 particiji(eno za OS ter eno za podatke).
Ali je tukaj kakšen haklc, je to sploh pametno? Če eden od diskov crkne, se bo to dobro postavilo nazaj?
Je kakšna boljša alternativa? Ne morem kupit neskončno diskov, saj naj bi vse skupaj teklo v mini tower(http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko... ) ohišju, kjer je bolj malo prostora.
Plošča bi bila ta: http://www.gigabyte.com/products/produc...
Hvala, lp
MadMax ::
Na ta način se šlepam v "taglavni" mašini že ene 12 let, na SW kontroler v plati. Sicer 3 particije, pa nima veze. Začel najprej z nekim PCI IDE kontrolerčkom, s katerim nisem bil zadovoljen, nato pa uporabno na Asus P4P800E-Deluxe, P4C800Deluxe, zdaj Asus P5P43TDpro.
Razlike v hitrosti napram samostojnemu disku ni opazne, kak HDTach pokaže še malenkost boljše rezultate pri RAID1.
Občasno pa kak disk "pade ven", predvsem ob nepravilnih zaustavitvah/izklopih, a to je recimo 3-4x na leto. Se automatsko rebuilda. Le rebuild je malce počasen in do dokončanja ni ravno priporočljivo ugašat konzerve, čeprav tudi prepovedano ni. V tem času je upočasnitev komaj opazna, diski pač meljejo svoje v ozadju.
Če dejansko in v trenutku crkne en disk tega med delom praktično ne opaziš, le monitorski program v OS (oz. RAID BIOS ob vklopu) te opozori na težavo. Ako pa disk počasi umira, boš pa opazil občutno upočasnitev sistema.
Skratka, dokler je vsaj en disk brezhiben imaš vse.
Ko mrliča zamenjaš z novim greš pač čez proceduro rebuildanja in voila.
Skratka, neprimerno zanesljivejše od single diska, seveda pa se ne more kosat s pravim hardverskim kontrolerjem, kjer pa že kontroler stane za cel računalnik.
Alternativa kar se samih podatkov tiče pa je recimo kak NAS z RAID1 podporo.
Razlike v hitrosti napram samostojnemu disku ni opazne, kak HDTach pokaže še malenkost boljše rezultate pri RAID1.
Občasno pa kak disk "pade ven", predvsem ob nepravilnih zaustavitvah/izklopih, a to je recimo 3-4x na leto. Se automatsko rebuilda. Le rebuild je malce počasen in do dokončanja ni ravno priporočljivo ugašat konzerve, čeprav tudi prepovedano ni. V tem času je upočasnitev komaj opazna, diski pač meljejo svoje v ozadju.
Če dejansko in v trenutku crkne en disk tega med delom praktično ne opaziš, le monitorski program v OS (oz. RAID BIOS ob vklopu) te opozori na težavo. Ako pa disk počasi umira, boš pa opazil občutno upočasnitev sistema.
Skratka, dokler je vsaj en disk brezhiben imaš vse.
Ko mrliča zamenjaš z novim greš pač čez proceduro rebuildanja in voila.
Skratka, neprimerno zanesljivejše od single diska, seveda pa se ne more kosat s pravim hardverskim kontrolerjem, kjer pa že kontroler stane za cel računalnik.
Alternativa kar se samih podatkov tiče pa je recimo kak NAS z RAID1 podporo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Mipe ::
Vse pomembnejše dokumente imam v šifrirani mapi, ki je syncana prek Dropbox-a. Če mi crkne disk, ga pač zamenjam in znova syncam z Dropboxa.
matonson ::
Hvala.
Za podatke ni problem. Daš dva diska skupaj in je to to. Skrbelo me je, kako bi zadeva tekla, če bi imel OS na eni izmed particij.
Za podatke ni problem. Daš dva diska skupaj in je to to. Skrbelo me je, kako bi zadeva tekla, če bi imel OS na eni izmed particij.
Mr.B ::
S temi onbord E-chipo rad krmilniki je tudi križ. Primer sem imel en RAID1, ki je lepo delel, tudi ko je crknil disko, so bili podatki ok, toda ko sem hotel zadevo rebildati, se nikakor ni hotela... Na koncu sem obupal, naredil backup uničil RADI1, ter sedaj redno izvajam backup sistema na drugi disk, ter preko skripte kopiram potrebne "uporabniške" datoteke...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | RAID na osebnem računalnikuOddelek: Kaj kupiti | 4454 (2017) | pegasus |
» | RAID1, bistvena vprasanjaOddelek: Strojna oprema | 3634 (2393) | element |
» | RAID5 / RAID1 ali kaj drugega?Oddelek: Strojna oprema | 1929 (1731) | urosbe |
» | SerialATA diski - katerega kupiti? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 5722 (4709) | asPeteR |