» »

css frameworki

css frameworki

urosz ::

zanima me, kakšne imate kaj izkušnje z css (in jquery) frameworki, kot so naprimer:
- jquery ui
- twitter bootstrap
- html kickstart
- itd..

katere ste kaj že uporabljali, kateri so kul, kateri nekoliko manj, ..?

urosz ::

a dajte no web developerji, ne mi rečt da tega ne uporabljate :D

hidetr ::

Čist je odvisno od osebe do osebe.

Jaz osebno od css uporabljam samo reset iz css boilerplaita (reseta margine, display and stuff like that cca. 7 vrstic css-ja... ker mi je komot samo kopirat ta del) drugo nadalje vse pišem na roko. Jquery UI je fajn stvar, vendar vedno ko sem se je poslužil sem običajno potreboval samo "draggable" part, ker je tako izy za implementirat in uporabljat, drugače je celoten Jquery UI kar nagravžno velika (tudi skompresirana verzija) zadeva. Glede jquery sam uporabljam samo base, če kaj rabim si že sam spišem, poskušam se izogibati pluginom, ker je v njih običajno 70% odvečne šare, ki je ne bom nikoli rabil in si pač spišem svojo scripto, ki naredi isto stvar z manj "balasta".

Večina ljudi, ki se ukvarjajo z spletnimi stranmi gleda samo na čas kako hitro bom naredil to ali ono, najlažje je 3krat kliknit naprej in namestit neki x CMS, ne glede na to, da oseba, ki ga bo uporabljala, ne bo potrebovala 70% funkcij, če pa kaj manjka pa itak: plugini... bog ne daj da bi sam napisal tistih 30 vrstic...

RockyS ::

Dokler nisem te teme videl sploh nisem vedel da obstajajo CSS ogrodja, tudi ko sem bral namembnost tega, mi še zdaj ni jasno zakaj bi hotel to uporabljat.

CSS reset je itak nekaj nujnega in je res 10vrstic, ostalo pa itak moraš na roke spisat.

urosz ::

Res je, da tričetrt stvari v teh frameworkih ponavadi ostane neuporabljenega, ampak vseeno vidim prednost predvsem v tem, da so stvari "konsistentne" z ostalimi zadevami na spletu. Ljudje so vajeni, da so gumbi lepi, če zgledajo tak pa tak, da stvari morajo zgledat tak pa tak itd..
Vse kar je drugače od standardnega, je ponavadi (nažalost):
- amazing (1%)
- zanič (99%)

Druga prednost, ki mi pride na misel je primer, ko spletišče postavlja nek "über coder", ki backend zakodira kot je treba, grafična podoba pa škripa, ker mu mati narava pač ni dala žilice in njegovi gumbi, njegovi error message-i, njegovi (vstavi poljubno besedo) bodo vedno zgledali slabše od konkurence. Pa tudi, ko je treba na hitro nekaj naredit in pokazat, je kaj takega lahko hitra rešitev.

No nevem, glih zato sem odprl to temo, ker me zanima kakšno je vaše mnenje in ali se te stvari dejansko kaj uporabljajo (ker tega je polno).

edit: tak čist btw, krajši članek o tem: http://www.vcarrer.com/2008/08/when-to-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosz ()

Gandalfar ::

- jquery ui

Naceloma se mi zdi prevec heavy. Za datepicker/fileupload raje locena plugin.

- twitter bootstrap

Najboljsa stvar pod soncem in osnova za vse nove strani in tudi poskusno wordpress teme. Torej, da imas sensible default, cez das pa svoj lasten design, toliko da za vsak random element ne izumljas tople vode.

- html kickstart

Naceloma to ze dobis z boostrapom.

user4683 ::

+1 k temu kar je napisal Gandalfar glede twitter bootstrap. Precej poenostavi, pohitri in poenoti izdelavo kakšnih prototipov, običajnim očem manj opaznih delov strani ali pa pač služi zgolj kot dobra osnova za kasnejše prilagajanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Front-end development in Twitter Bootstrap

Oddelek: Izdelava spletišč
192643 (2035) btzajla
»

Prihodnost html-ja, js, ...

Oddelek: Programiranje
102253 (1604) Jerry000
»

PHP, JSON (autocomplete)

Oddelek: Programiranje
81325 (1062) galu
»

Vnos jQuery plugina

Oddelek: Izdelava spletišč
111217 (1122) inbox

Več podobnih tem