Forum » Omrežja in internet » LAN nekaj vprašanj
LAN nekaj vprašanj
Williams ::
Postavil bi vam nekaj vprašanj katera me nekoliko begajo. Vkolikor imamo LAN omrežje, kolikšna je v tem primeru maksimalna hitrost prenosa nekih podatkov med dvema računalnikoma v tem omrežju? Verjetno ni omejena s hitrostjo dostopa do spleta dodeljeno s strani ISP-ja?
Če imam doma router Linksys, kateri ima IP naslov 192.168.1.1, preko katerega lahko vedno pridem v meni z nastavitvami, kako je sedaj urejeno z IP naslovi ostalih računalnikov? Znotraj LAN omrežja imajo računalniki podobne IP naslove (kateri se "od zunaj" ne vidijo). Če je router vstopna točka do spleta in ima IP, kakršnega sem navedel, zakaj je IP poljubnega računalnika znotraj omrežja drugačen od naslova routerja?
Vkolikor želim oddaljeno dostopati do računalnika znotraj tega LAN omrežja bi moral zapisati IP routerja in port v obliki "IP:port". Kako pravzaprav se potem ve kateri router mislim, če imajo recimo vsi Linksys routerji enak IP 192.168.1.1? Kako lahko samo preko številke porta router ve kateremu računalniku je sporočilo namenjeno? Ali niso številke portov pri vseh računalnikih enake? Hvala.
Če imam doma router Linksys, kateri ima IP naslov 192.168.1.1, preko katerega lahko vedno pridem v meni z nastavitvami, kako je sedaj urejeno z IP naslovi ostalih računalnikov? Znotraj LAN omrežja imajo računalniki podobne IP naslove (kateri se "od zunaj" ne vidijo). Če je router vstopna točka do spleta in ima IP, kakršnega sem navedel, zakaj je IP poljubnega računalnika znotraj omrežja drugačen od naslova routerja?
Vkolikor želim oddaljeno dostopati do računalnika znotraj tega LAN omrežja bi moral zapisati IP routerja in port v obliki "IP:port". Kako pravzaprav se potem ve kateri router mislim, če imajo recimo vsi Linksys routerji enak IP 192.168.1.1? Kako lahko samo preko številke porta router ve kateremu računalniku je sporočilo namenjeno? Ali niso številke portov pri vseh računalnikih enake? Hvala.
- spremenil: Williams ()
Mavrik ::
Vkolikor imamo LAN omrežje, kolikšna je v tem primeru maksimalna hitrost prenosa nekih podatkov med dvema računalnikoma v tem omrežju? Verjetno ni omejena s hitrostjo dostopa do spleta dodeljeno s strani ISP-ja?
Ne ni - odvisna je od tega, kakšno hitrost ti podpira tvoja LAN oprema - v tvojem primeru je odvisno od podprte hitrosti na omrežnih karticah računalnikov in routerja. Tipično je to vsaj 100 Mbit, če pa si zmetal malo več denarja v to smer pa imaš morda 1Gbit opremo - zavedaj pa se da je vse skupaj tako hitro kot je hitra NAJPOČASNEJŠI kos opreme.
Če imam doma router Linksys, kateri ima IP naslov 192.168.1.1, preko katerega lahko vedno pridem v meni z nastavitvami, kako je sedaj urejeno z IP naslovi ostalih računalnikov? Znotraj LAN omrežja imajo računalniki podobne IP naslove (kateri se "od zunaj" ne vidijo).
Najverjetneje ta router dodeljuje ostalim računalnikom naslove z območja 192.168.1."številka", zato, da si delijo podomrežje (in lahko komunicirajo normalno preko LANa brez dodatnega čaranja).
Če je router vstopna točka do spleta in ima IP, kakršnega sem navedel, zakaj je IP poljubnega računalnika znotraj omrežja drugačen od naslova routerja?
Ker na istem omrežju (kar vključuje internet :) ) nikoli ne smeta biti dva računalnika z istim IP naslovom - nikakor namreč te ne bi mogel vedeti kateremu so paketi namenjeni. Tako da v notranjem omrežju morajo jasno imeti vsi računalniki (in router, ker šteje kot "računalnik", isto telefoni, ipadi etc.) svoje IPje.
Vkolikor želim oddaljeno dostopati do računalnika znotraj tega LAN omrežja bi moral zapisati IP routerja in port v obliki "IP:port". Kako lahko samo preko številke porta router ve kateremu računalniku je sporočilo namenjeno? Ali niso številke portov pri vseh računalnikih enake? Hvala.
No tule se pa stvari zakomplicirajo - navzven (na internet) ima tvoj router IP dodeljen od ponudnika interneta in je en sam (vidiš ga na whatismyip.com). Navznoter ima ta router drugačen drugačen IP - v tvojem primeru 192.168.1.1. Router sam tako tvori pregrado med internetom in internim omrežjem in sproti popravlja naslove na paketih, ki potujejo z interneta na tvoje računalnike - zamenjuje polja "OD", tako da zgleda kot da prihajajo s tvojega ZUNANJEGA IP-ja na paketih ki letijo ven, in popravlja polja "DO", tako da paketi končajo na pravem 192.168.1."številka" naslovu znotraj omrežja. (Temu se reče NAT).
Router si pri vzpostavitvi povezave (torej ko se povežeš na spletno stran ipd.) zapomni s katerega računalnika je prišla povezava in potem ustrezno usmerja pakete, da končajo na pravih računalnikih. Posledično zgleda s strani interneta tvoje celo omrežje kot en sam računalnik za eno IP številko.
Kar se pa tiče tvojega vprašanja - kot sem rekel, pri povezavah, ki jih naredijo računalniki navzven ni problema, saj si jih lahko router zapomni. Problem pa nastane pri povezavah, ki prihajajo navznoter, saj se routerju ne sanja za kateri računalnik je namenjena - zato rabiš t.i. "port forwarding" - ti routerju poveš "ej, če dobiš povezavo na port 3389, jo preusmeri na računalnik 192.168.1.25". Prosim da opaziš, da je tam napisan naslov CILJNEGA RAČUNALNIKA, ne routerja - torej, router rabi vedeti IP naslov cilja, kamor bo povezavo usmeril. Port je tam samo za to, da lahko različne povezave usmerjaš na različne računalnike. Komot namreč lahko preusmeriš _vse_ povezave na en računalnik in potem ne rabiš porta (temu se na routerjih reče DMZ).
Kako pravzaprav se potem ve kateri router mislim, če imajo recimo vsi Linksys routerji enak IP 192.168.1.1?
Kot sem razložil - router ima IP 192.168.1.1 samo za računalnike na notranji strani omrežja, tako da s tem ni problema, saj je ponavadi znotraj enega omrežja samo en router :) Navzven (za cel internet) pa imaš drug IP, ki ti ga je dodelil ponudnik interneta ob povezavi.
The truth is rarely pure and never simple.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ASUS RT-N66U 3x (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 14913 (13502) | styled |
» | Domače omrežje preko dveh routerjevOddelek: Omrežja in internet | 3048 (2615) | Invictus |
» | 2 Routerja in omejena povezavaOddelek: Omrežja in internet | 2613 (2154) | DeeCoy |
» | težava z dostopom do IP kamere prek dveh routerjevOddelek: Omrežja in internet | 6125 (4631) | nx6325 |
» | Kako nastaviti router?Oddelek: Omrežja in internet | 8484 (7510) | Miha_T |