Forum » Elektrotehnika in elektronika » 1W ledica
1W ledica
smucarlikx ::
Sepravi, zadeva je taka:
Kako priklopiti 1W ledico (3,2-3,8V)? Nekje sem bral da rabiš impulzno napajanje(vezje),
nekje pa da je dosti da ledici zagotoviš pravo voltažo.Torej,kaj je najbolj optimalni in najlažji(ni problem narediti vezja če je treba)način za priklop ledice
BTW najbolje bi bilo, da bi bilo napajanj 12V
Kako priklopiti 1W ledico (3,2-3,8V)? Nekje sem bral da rabiš impulzno napajanje(vezje),
nekje pa da je dosti da ledici zagotoviš pravo voltažo.Torej,kaj je najbolj optimalni in najlažji(ni problem narediti vezja če je treba)način za priklop ledice
BTW najbolje bi bilo, da bi bilo napajanj 12V
@jest10-Ja, poznam te stvari, poznam DX...Ampak ne, ravno to me zanima kako to dela, kako bi to naredil DOMA. Ni mi problem neko stvar kupit, itak je drobiž, rajše bi ta driver za ledico naredil doma, da se še kej naučimPo slikah pa sklepam, da je vezje iz tvojega linka podobno kot skica iz mojega linka. Hvala za link vseeno.
Najbolj važno mi je vedet, če ledica potrebuje to impulzno napajanje, ali jo lahko priklopiš kot vsako najbolj navadno 5mm, 3V 20mA ledico.
Najbolj važno mi je vedet, če ledica potrebuje to impulzno napajanje, ali jo lahko priklopiš kot vsako najbolj navadno 5mm, 3V 20mA ledico.
teedy ::
Poleg voltaže, nesmeš pozabit na tok, ker so LED občutljive na spremembo obeh. Jaz bi sestavil preprosto vezje z LM317, ki je napetostni regulator, tako, da imaš na izhodu konstantno voltažo in tok, neodvisno od vhodne napetosti. Za vezje bi potreboval LM317, 2upora, in manjši hladilnik za regulator. Sheme najdeš na googlu, obstajajo tudi kalkulatorji za LM317, ki ti izračunajo vrednost upora za izhodno napetost in tok.
lp
lp
Highlag ::
Gledati je potrebno samo tok. Napetost nima veze. Z LM317 lahko narediš tokovni regulator. Tok, ki ga tokovni regulator spušča proti led mora biti takšen, kot ga proizvajalec priporoča za tvojo LED. Napetost na diodi bo takšna kot je treba. In diodo lahko s takšnim regulatorjem napajaš z 12V. Samo ne pozabi hladiti diode in regulatorja. Kako izdelati rokovni regulator z LM317 pa poglej v datasheet za ta regulator. So notri vse formule in električne sheme.
Never trust a computer you can't throw out a window
Hvala vama!Sepravi, naredim kot je narisano tule in dela kot je treba (dokler se ne pokvari )
Zgodovina sprememb…
- spremenil: smucarlikx ()
Highlag ::
Upor pa naj bo 3,9Ohm 0,5W (moč je lahko večja) za 300mA diodo
Never trust a computer you can't throw out a window
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prenosni USB polnilec (izdelava)Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3066 (2658) | einstein :P |
» | Napajalnik za LED svetilkeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12062 (11330) | IQ42 |
» | LM7805Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2863 (2307) | Wannabi |
» | Vezava potenciometra za ventOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3418 (2850) | DimmniBurek |
» | Homemade fan controler (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11570 (9634) | SodVina |