» »

LM7805

LM7805

Zzzzzzz ::

V svojem vezju uporabljam LM7805, ki pa zgleda, da je prešvoh za potrebe vezja - da premalo toka ven. A obstaja kakšna elegantna (in poceni :D) rešitev, da bi dobil vsaj nekaj več kot en amper toka za svoje vezje?

Videl sem že varianto z 2N2955 tranzistorjem, vendar, ne, hvala.

slawc ::

kaj je pa narobe z dodatnim tranzistorjem(tranzistorji?)

Pa vzami mocnejse verzije ali pa druga integrirana vezja.
LP, Slawc

Zzzzzzz ::

Omenjeni tranzistor stane celih 2k sit, tolk pa ne dam. :\

Stvar je tudi v tem, da ne vem, kateri bi bili močnejši (iz serije 78xx ni močnejših), za ostale IC-je pa ne vem kaj preveč, kaj kateri so...

Bom še kej po netu iskal, ampak do zdaj nisem dobil kakih dobrih stvarc...

Drgač sm pa dobil tudi eno idejo: A se da dva LM7805 vezat vzporedno, da bi oba skupaj dala več toka oz. da bi se tok (breme), ki bi ga moral dat en, razdelil na dva in se potem ne bi pregrevala, tako kot se mi zdaj en sam?

dëych ::

Dva vzporedno pomoje ne bo šlo. LM78xx zdržijo okol 1A, sam jih je treba hladit pri taki tokovni obremenitvi. Najbolj simpl bo, če boš na izhod LM78xx zaporedno vezal en močnejši tranzistor npr BD239.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dëych ()

Stratus ::

Poskusi z LM340 je v TO-3 ohišju če imaš dovolj prostora ga daš na hladilnik pa je stvar urejena.
Ali pa daj dodatni tranzistor, npr 2N3055 zdrži do 5A toka in je poceni. Drugače pa daj malo več informacij za kakšno vezje gre ti bomo lažje pomagali!

slawc ::

potrebuje pnp tranzistor (kar pa 3055 ni), koliko toka pa sploh potrebujes?

poskusi z BD250 (25A :D) ali pa kaksnega malce slabsega (BD244)
Hm... zaporedno vezan tranzostor? kako pa to zgleda?
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

Zzzzzzz ::

Bom pogledal datasheet od LM340, da vidm, za kaj se gre.

Zanimiva je tudi rešitev z BD239 oz. 2N3055 - a lahko da kdo kak primer, kako ju vežem gor na LM78xx?

Glede vezja pa naslednje: To je ena seminarska za fax, in sicer je gor Xilinxov CPLD XC95108, 18 ledic in 6 7-segmentnih led displejev, pa LM741, ULN2804, oscilator 16Mhz, par kondenzatorjev, cel kup uporov in nekaj diod. Čeprav je le malo tega prižganega, se 7805 greje tako močno, da ga komaj lahko primem s prsti. Zato sem si rekel, da raje dam gor kaj močnejšega, ker kdo ve, kaj bo, ko bo vse delalo.

Tko, btw, za majhno orientacijo: 1N4148 pregori, ko vklopim vezje... :D Nisem šel za tem, pa so mi v HTE-ju dali te namesto 1N4001; pa si rečem, dejmo probat. Nak, ni šlo. ;o)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zzzzzzz ()

Zzzzzzz ::

Še eno vprašanje: Saj "Peek Output Current" pomeni, kolk toka zdrži naprava?

Highlag ::

Če rabiš samo malo več toka (1,5A) lahko uporabiš LM317, samo mu rabiš z 2-ma uporoma oz. kombinacijo zener diode in upora nastavit izhodno napetost. Pa ne pozabi na hlajenje!!!!

slawc ::

kako zvezati tranzistor poleg regulatorja imas na 13 oz. 14 strani od LM340 (http://www.national.com/ds/LM/LM340.pdf)

Ne bo slo z NPN tranzistorji no, dal sem ti dva primera PNPjev, imajo jih v HTE.

Hja, na 7805 pa namontiraj manjsi hladilnik. Maximalne vrednosti so vedno podane z montiranim hladilnikom ob minimalni vhodni napetosti. Kaksno vhodno napetost pa imas?
LP, Slawc

Zzzzzzz ::

Po eni majhni kratki računici sem na hitro skalkuliral, koliko A toka, bi to moje vezje porablo in sem prišel do številke 3/4 ampera. Vendar, ker vezje trenutno ne deluje v celoti in se na to vezje priklopi tudi programator za CPLD, ki se napaja s tega vezja in za katerega nemam pojma, kolko porabi, bi izbral eno od variant, ki dovoli več kot en amper toka. Bom pogledal še načine z LM317 in LM340.

Vhodna napetost LM7805 je približno 9 voltov (+/- 1V).

Dal sem en čisto majhen hladilniček na 7805 in pri porabi toka 200mA je bil hladilnik vroč tam okoli 40 stopinj, če ne še kako stopinjo več (prsti pač niso termometer :\).

stromar ::

Mora ti bit jasno, da tudi če daš stabilizator, ki zdrži npr 5A se bo grel enako kot ta, ki ga imaš zdaj (z istim hladilnikom). Kar rabiš je dosti večji hladilnik + termalno pasto. Do ene 70 stopinj ni panike če se segreje, sicer pa deluje do 125 stopinj, potem se vklopi zaščita, ki ga izklopi, dokler temp. ne pade. 7805 je zaščiten proti kratkemu stiku in preveisoki temperaturi, tako da se nimaš kaj bat. Če hočeš zmanjšat gretje, moraš imeti napetost na katero je priklopljen 7 - 7.5V in ne 9V!

Nevem kaj se čudiš če ti je skurilo 1N4148, saj je max dovoljen tok skozi njo 150mA. 1N4001 lahko zamenjaš z diodami 1N4002, 1N4003, 1N4004, 1N4005, 1N4006, 1N4007. Zadnja številka je za max. napetost, npr 1N4001 ima max napetost 50V, 1N4007 ima max 1000V. Max tok je pri vseh 1A. Toliko za orientacijo

Zanimiva je tudi rešitev z BD239 oz. 2N3055 - a lahko da kdo kak primer, kako ju vežem gor na LM78xx?

Si siguren da si sam naredil ta projekt če ne veš kako vezat 7805+močnejši tranzistor in glede na to, da si na faxu:D


Lp, Stromar

rfmw ::

vezje 78xx ima več družin, odvisno od max izhodnega toka. 7805 ima res mejo okoli 1A, mogoče bi ti rabil 78T05, ki da ven 2 ali 3 A, ne vem na pamet, pa še v to220 ohišju je lahko, kot ga imaš sedaj.

jaz bi pustil vhodno napetost vsaj 3V nad izhodno, torej 8V. če imaš na razpolago 9V, veži zaporedno eno navadno diodo, ki zdrži vsaj 3A, ali mogoče še bolje dve zaporedni schottky diodi, tudi max tok 3A. tako boš lahko imel še vedno sedaj (najbrž) ubogo hlajenje, pa še zaščito proti obrnjeni vhodi napetosti v tvoje vezje...

hope this helps,
rfmw


@stromar: večina elektro univerzitetnih inženirjev po diplomi ne zna prebrati niti vrednosti upora, kaj šele, da bi načrtoval neko vezje, ki bi celo delalo.......
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rfmw ()

Red_Mamba ::

če napajaš samo elektroniko potem najprej poglej da nimaš kje kaj narobe zvezano, da ne boš potem ko boš več toka noter spustil kakih dimnih signalov dobil :D elektronika ima ponavadi zlo majhno porabo, pod 0.5A, pod elektroniko mislim CMOS čipe, mikrokontrolerje in podobno.

Zzzzzzz ::

@stromar:
1. To da je skurlo 1N4148 se prow nč ne čudm, ampak, ker diod ne poznam tako, da bi vedu ktera je takoj ko jo vidm, sm mislu, da sm plačal 1N4001 - pol sm ugotavljal, zakaj mi kuri diode, dokler nisem ugotovil, da mi v trgovini niso dali pravih.
2. Jaz sem siguren, da je projekt moje delo, vendar si ti siguren, da sem jaz na elektro faksu?

@rfmw:
Nekaj podobnega tvoji rešitvi sem tudi sam že imel, vendar sem imel takoj za vhodno napetostjo "le" eno 1N4001. Bom sedaj dal dve zaporedno vezani shottky, da znižam vhodno napetost (in pripomorem k manjšemu segrevanju).
Bom pogledal še za kak datasheet od 78T05, da vidm, kaj za eno čudo to je.


Še tole: Glede na to, da nisem na elektro faksu, načrtujem vezje, ki celo dela. Neki me res mal heca, ampak ni to moje vezje, ampak programator za xilinxa, ki nikakor noče delat, čeprow sem ga že dvakrat delal in neštetokrat preverjal vse povezave... D....

Brane2 ::

Tako kot je že nekdo prej omenil, pri tebi ozko grlo ni stabilizator ampak hladilnik. Pri danem toku vse, kar je nad pet voltov do vhodne napetosti stabilizatorja pač samo greje stabilizator.

KLjub vsemu vhodne napetosti ne smeš preveč zmanjšat, ker LM7805 potrebuje neko napetostno razliko, da deluje pravilno (kakovost stabilizacije). Če ravno ni sila, se ne spuščaj pod 9V.

VZemi 7805ko v takem ohišju, kot ga imaš sedaj, vendar najmočnejši model (IIRC je to 7805 CT, ki gre do 2A). Nato uporabi večji hladilnik. To je to.


Lahko bi denimo šel tudi po drugi poti in uporabil denimo switcher a to je verjetno zate tu prekomplicirano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Red_Mamba ::

do sedaj eš nisem videl programatorja k bi 2A rabil za delovanje, saj xilinxi tud ne skurijo tolko toka, se da kako shemo tega tvojga vezja videt. Da vidimo kako čudo si to nardil.

Zzzzzzz ::

Switcher - ne hvala. :D

Ko sem omenu programator nisem ciljal na to, da __programator__ porabi tolk toka. Hotel sem samo povedat, da ne morem pogruntat zakaj to pre***** čudo tehnike noče delat. Vse kable sem pregledal, vse povezave (shemo in pcb), dvakrat naredil ploščico, a še vedno nič! Zdej sm dobil še enga homemade na netu, ampak glej ga zlomka, zmanjkalo mi je tudi foto ploščic in do ponedeljka, ko bom spet v LJ, lahko skoraj v zrak gledam.

PS: Tudi shemo se da dobit. Tukaj. Upam, da ni notr preveč nerodnosti, da mi potem ne bo nerodno, ker sem dal shemo v javnost...

stromar ::

Da si na faxu sem sklepal po temu:
Glede vezja pa naslednje: To je ena seminarska za fax, in sicer je gor Xilinxov CPLD XC95108.....


Glede na to, da je programator, zakaj ne potegneš tistih 5V, kar iz računalnika??? Lahko pa daš switcher iz kakšnega starega printerja, faxa ali podobne naprave

Kaj potem ta stvar dela al ne??? Lahko je kriv tudi sam 7805, poglej napetost za njim. Če se pregreva 7805 in nič drugega je lahko 5v v stiku z maso, če pa se greje še kakšen drug čip, ali kakšen drug element pa išči problem tam. 3/4 A ali kolikor praviš se mora nekje pretvorit v toploto na še kakšnem drugem elementu, ne samo na 7805

Zzzzzzz ::

Nisem zanikal, da sem na faksu. Vendar, nisem na ELEKTRO faksu - sem namreč na računalništvu.

Stvar dela, vendar programator noče delat in zato čipa ne morem sprogramirat. Napetosti na programatorju so pravilne, tudi napaja se iz mojega vezja (ker je ISP), kar je pravilno, vendar, program na računalniku bi moral zaznat čip, vendar ga ne zazna. Saj, lahko da je čip fuč, vendar nimam dveh, da bi lahko preveril to domnevo...

Do 3/4 A pa sem prišel z naslednjo računico: CPLD: 110 mA + 17 x 20 mA (ledice) + 6 x 30 mA (7-segmentni led displeji) + 90 mA (SFH 5110 + poraba ostalih komponent, ko je vezje v stanju mirovanja).

rfmw ::

torej ti proggy zazna programator, čipa xc95108 pa ne?

če praviš, da si vse povezave preveril in da so napetosti prave, pol je res najbrž kriv cpld...

kateri programator imaš (jaz sem si naredil en enostavni Xilinxov JTAG programator za parallel port) in kateri proggy uporabljaš za pečenje (jaz sem uporabljal xilinxov zastonjski paket webpack)? meni je na srečo vse delovalo "iz prve".

če si sam naredil PCB, poglej še enkrat, če si pravilno povezal JTAG signale iz programatorja na CPLD...



edit: torej ti vse skupaj že sedaj kuri 0.75A? ali res vse ledice in displayi svetijo???
moj xc9572xl (3.3V verzija, ne 5V) mi je prazen kuril okoli 100mA, poln-sprogramiran pa okoli 200mA, samo te številke sem že malo pozabil, ne me držat za jezik :)


lp,
rfmw
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rfmw ()

Zzzzzzz ::

Ne zazna mi prav nič - ne čipa, ne programatorja. Kot da kabla enostavno NI.
Programator je pa narejen prav tako kot si ga sam naredil - paralelni programator po načrtu na Xilinxovi strani - uporabljam pa prav tako Xilinxov software.

PCB sem naredil sam, ja. Bom še enkrat, dvakrat, ... n-krat preveril, če je vse prav. Moglo bi bit, ker preden sem šel delat ploščico, sem vse dvakrat preveril - morda to ni bilo dovolj?

Vse skupaj naj bi _teoretično_ kurilo 0.75A, vendar CPLD je prazen, za ledice sem pa zračunal tako, da sem eno izmeril (0.02A), pa pomnožil s 17, za led displejčke (0.03A) pa s 6. Sej je zgoraj računčk.
Če pa so tvoje številke prave, je treba k temu prištet še 100 mA, ko bo CPLD sprogramiran in bo deloval v polnem zagonu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zzzzzzz ()

rfmw ::

OK, pol ti pa predlagam, da se posvetiš najprej programatorju.

priključi ga na parallel port, daj mu napajanje 5V in izmeri, koliko žre sam programator. več kot 30mA po moje ne sme, saj sta na njemu dva 74hc125 in nekaj pasivcev :)

potem zalaufaj xilinxov program in nekje v meniju izberi programator -> parallel in mislim, da bi ga moral zaznati.

upam, se ne spomnim več, da zaznava programatorja ne rabi tudi priključenega CPLD-ja...

mislim, da je za zaznavo programatorja bistveno napajanje, ki mora biti obvezno priključeno, in kratko staknjeni skupaj pini 8, 11 in 12 na paralelcu


lp,
rfmw
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

dëych ::

a lahko načrt gor uploadaš?Ker skor ni možn da programotor pa tist čipki požrejo 4A8-O ...Si probal z ampermetrom zmert tok, pa najprej sam napajalni del prever če ti prov funkcionira, potem še drugo drobovje gor prključ8-)...


lp
dean

Zzzzzzz ::

@rfmw:
Bom programator preveril, tako kot si svetoval. Ampak jutri, ker dns grem mal v lajf... ;o)

@heatsink:
Sej nisem govoril nič o štirih amperih pokurjenga toka. 3/4 A (decimalno: 0,75A) je bil v kontekstu pogovora.
Drugače je pa link do sheme že postan tukej. Poglej par postov gor.

rfmw ::

če mogoče koga zanima načrt xilinxovega JTAG programatorja za paralelni port:

http://toolbox.xilinx.com/docsan/2_1i/d...
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Zzzzzzz ::

No, sej tak kabl sem naredil. Ta je tisti "nedelujoč". Čeprav sem jaz delal po načrtu za "paralel cable IV" (ta je III). Vendar kakih opaznih razlik med tema dvema različicama kablov niti ni...

dëych ::

@Zvonko:
Sej nisem govoril nič o štirih amperih pokurjenga toka. 3/4 A (decimalno: 0,75A) je bil v kontekstu pogovora.
Drugače je pa link do sheme že postan tukej. Poglej par postov gor.


Se opravičujem;), pač površno prebral...

lp

Wannabi ::

Pjebi pa ne tuk komplicirat:P . Simpl rešitev ter učuinkovita
78xx vezje za velike tokove
...:::uC ,only and the best:::...

Brane2 ::

MIslim, da so "pjebi" tu že davno odkomplicirali svoje. Odgovarjaš na dve leti star thread... ;)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Wannabi ::

Ja no vsak se kdaj zmoti :\
...:::uC ,only and the best:::...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

regulator napetosti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
234671 (4447) a13misko
»

Termoregulator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
104882 (4882) Azrael
»

lastnosti diod

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81279 (1134) Azrael
»

74HC**** logična vezja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
261522 (1353) Boky
»

Rabil bi načrt za DC/DC Pretvornik iz 12V na 3,3V/1A ali 5V/1A)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
122598 (2468) madviper

Več podobnih tem