» »

Zvočniki ne delujejo

Zvočniki ne delujejo

roli ::

Zadnje pet let doma uporabljam Geniusov 5.1 sistem zvočnikov (točneje SW-HF5.1 5000) s katerim nisem (vsaj do sedaj) imel nobenih problemov. Ampak sedaj pa nekaj ni OK - ne sproducirajo nobenega zvoka. Normlano se prižgejo ampak, ko želim karkoli predvajati pa od njih ni nobenega zvoka. Vse kar se sliši je tiho brnjenje tam v wooferju. Preizkusil sem več inputov, potegnil sem jih iz elektrike in nazaj vklopil ampak zvoka od sebe ne dajo. Opazil sem sicer eno stvar, ki mogoče ni pomembna ampak vsekakor ni normalna - LED diode spredaj so, ko so prižgani precej manj svetle kot bi morale bit. Dejansko dobim občutek, da dobijo premalo elektrike. Daljinec in vse ostale kontrole sicer delajo normalno. Prav tako sem opazil včasih, ko so še delali, da ko si zmanjšal glasnost in jo takoj povečal je zvok postal čudno popačen. To se mi je pojavilo nekajkrat med leti - težava je izginila, ko si jih potegnil iz elektrike in vklopil nazaj (samo vklop in izklop z daljincem ali gumbom spredaj nista pomagala). Sedaj pa ne vem kaj naj naredim glede tega.
http://www.r00li.com

francek1 ::

Najprej zmeri napajalnik. Znaki kažejo na okvaro le tega.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

roli ::

To sem tudi jaz pomislil sploh, ko sem na mimovrste bral mnenje o njihovih naslednjikih sem opazil nekoga, ki mu je pri tem modelu odpovedal transformator. Vprašanje, ki se tu pojavlja je koliko se mi splača v tem primeru sploh zapravljat časa/denarja za to. Konec koncev dobim nov model za 100EUR. Edino vprašanje tu bi bilo mogoče kako je z sateliti enega in drugega sistema? Bi lahko samo woofer (v katerem je vse) zamenjal al bi moral tudi satelite? S sateliti sicer ni problem, samo center je pa nalepljen na steno in bi bilo odstranjevanje sila neprijetno :).
http://www.r00li.com

Goran's Blog ::

Menjava transformatorja ni nobena znanost, zadnjo stran kjer je ojačevalec daš dol in že imaš transformator.
Cena le tega pa pomoje ni velika saj nima ne vem koliko W.

roli ::

Večji problem je ugotovit, če je to res problem. Bom sicer pol v sredo četrtek ko pridem domov iz LJ in bom imel čas malce pogledal kaj se not skriva. Kako bi sploh ugotovil ali je crknil transformator ali kaj petnajstega? Sploh, ker očitno ni crknil dokončno.
http://www.r00li.com

teedy ::

Vzameš voltmeter in zmeriš napetost na izhodu transformatorja. Poglej tudi kondenzatorje na napajalnem delu, če so zanič, ponavadi zvočniki "brnijo".

lp

roli ::

Ja tale z izhodom je ravno problem - koliko mora bit izhod iz transformatorja? Pri zunanjih napajalnikih piše na njih koliko mora bit izhod. Tukaj pa vsaj zunaj ni nobene nalepke ali napisa kjer bi bilo to podano.
http://www.r00li.com

teedy ::

Tukaj imaš service manual za te zvočnike in celotno shemo vezij. Poglej še, če so kje kakšni mrzli loti, napihnjeni kondenzatorji, mogoče kakšne varovalke itd.

Lp

roli ::

O fajn. No bom v sredo/četrtek, ko pridem domov pogledal kako in kaj se dogaja.
http://www.r00li.com

roli ::

Hmmm tole mi ni pa čisto nič več jasno. Na samem transormatorju je not nalepka za tri outpute. 27V AC, 14V AC, 12V AC in seveda označeno kateri kabel je kateri output. Sem pomeril z V-metrom (sicer res enim bolj čunga lunga) ampak vrednosti so čisto drugačne kot bi pričakoval. Gibljejo se od 180V AC na enem outputu do 700V AC na drugem outputu. Za kvaliteto V-metra pa ne bom jamčil - nažalost nimam svojega pravega doma ampak imam samo backup. Ampak tole zveni daleč od pravilnega. Kondenzatorji in ostala šara pa izgledajo OK. Nič ni napihnjeno ali osmojeno. Čudno mi je bilo, ker mi je na outputu ratalo za trenutek naredit stik (se je pobliskalo lepo) ampak zadeva je še kar delala naprej kot, da nebi naredil nič. Zdaj me že straši zadeva.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

teedy ::

Do 700V? To se mi zdi skoraj nemogoče, mislim, da si narobe meril. Če ne drugače, probaj dobit kakšen drug voltmeter in še enkrat zmeri.

lp

roli ::

Nisem narobe meril ampak je tisti V-meter res en čunga lunga. Sem ga za hec vtaknil v vtičnico in mi je ven vrgel 1400V (čeprav je max 750V). Nažalost pa nimam drugega v bližini trenutno.

Ampak glede na to, da kaj drugega niti ne kaže znakov crknjenosti - vse varovalke so ok, vsi kondenzatorji so ok, kakih čudnih lotov tudi ni opaziti, zažganega ni nič, ... Ne vem kake druge ideje niti nimam. Problem je pa ker podobnega transformatorja niti farnell nima. Ker 2*27V AC, 2*14V AC in 12V AC je malce čuden nabor napetosti za moje pojme. Mislim, da bom kar naročil nove zvočnike pa bo. Sicer so mi všeč in vse ampak ne vem koliko časa pa za njih ne mislim porabit.
http://www.r00li.com

teedy ::

Pri veliko elementih se niti ne vidi na oko, ali dela ali ne, zato so nujne meritve z inštrumenti, če bi hotel bolj natančno določiti napako. Če te take stvari ne zanimajo in se ne spoznaš najbolje, mislim, da je malo verjetno da bi popravil, mogoče se ti tudi nebi splačalo. V tem primeru je najboljše kupiti nove.

lp

roli ::

Takole bom rekel, če bi se spustil bi mi mogoče še kaj ratalo porihtat. Konec koncev sem elektrotehnik računalništva po izobrazbi (zaenkrat :D) in nekaj malega se na to spoznam. Konec koncev se tudi rad igram z elektroniko ampak nekaj drugega je ko veš kaj mora element delat in kako kot pa tole. Tako, da hvala za pomoč ampak bom kar nabavil nove pa bo (na srečo niso toliko dragi)!
http://www.r00li.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATX napajalnik- stabiliziran usmernik (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
938246 (6583) h25
»

Solarne nevihte (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11220574 (15051) Marat
»

Transformator 11.5v?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101588 (1231) cegu
»

Transformator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152863 (2434) VolkD

Več podobnih tem