» »

Kako stare kasete digitalizirati?

Kako stare kasete digitalizirati?

«
1
2

Galaxy ::

Lepo pozdravljeni!

Imam sledeče kasete:



Ker sem mlajša generacija, ne vem natančno kako se tem zadevam reče. Bral pa sem, da bi rabil neko "digital8 kamero" z FireWire izhodom? Ta zadnjo ko sem imel na FireWire sem na nek način "skuril" izhod, sicer še sam ne vem, kako je to možno.

Ali obstaja kakšna alternativa, kakšen "player" podoben VHS, samo da manjši, ki bi imel digitalni izhod?

Se zahvaljujem za napotke!
  • zavaroval slike: Gandalfar ()

Invictus ::

Na trgu imaš podjetja, ki ti presnamejo te kasete na DVD.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

grinhorn33 ::

No jaz sem se dolgo zafrkaval z raznimi firewire karticami, ampak očitno moja kamera ni bila združjiva z njimi ker je starejši model (ali pa sem skuril FW izhod kot ti praviš). Na koncu sem kupil nekaj takega in digitaliziral vse kasete na PC.

http://www.bolha.com/racunalnistvo-osta...

lp

Tear_DR0P ::

Firewire precej rad kuri čipovje, ker je sposoben pripeljat do 35V do naprav, pa pogosto kaj preskoči, ali pa uporabnik malo mimo konektor prisloni. Digitalizacija je pa odvisna od tega kaj hočeš. Tvoja kamera ma sigurno tudi kak analogen output (svideo, scart, component ali pa composite) in to pač priklopiš na ustrezen vmesnik - navadni TV tunerji so napol zastonj. Potem pa to s kakim programom zajameš v datoteke. Izgubil boš nekaj kakovosti, dobil boš celoten PAL (predvidevam da ni NTSC kamera), kar pomeni da boš imel zgoraj in spodaj za pet pikslov črnega roba in na zgornjem robu bo za piksel debela črtkana bela črta do polovice ekrana (vrstica za podnapise ali teletekst), pa ponavadi imaš pred začetkom in koncem nekaj frameov brez podatkov (modra ali zelena slika). Če pa dobiš kamero z delujočim FW vmesnikom, pazi da jo vedno priklapljaš najprej podatkovna vodila v obe napravi, potem napajalna - čeprav po mojih izkušnjah se kamere kurijo tudi med rebootanjem računalnika ali pa kar tako, med zajemanjem posnetkov. Boš pa veliko pridobil na kakovosti in času.

Če gre za par kaset, nesi na profi servis, da ti to uredijo - če jih imaš pa precej, potem boš imel pa kar nekaj dela in zabavnega učenja
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Galaxy ::

Hja, gre za vsaj enih 25 kaset, če ne več. Poskusil sem z analognim izhodom (S-Video in Audio out), vendar ne vem zakaj, ampak statika pri zvoku je tako glasna, da je dejanski posnet zvok komaj slišen (če povečam glasnost, je statika toliko večja). Doma imam tole zadevico, ki mi jo je dal stric, ampak po domače povedano je za en k***c - recimo Pinnacle studio ga ne zazna.

Bi kaj pridobil, če bi si omislil novejšo zadevo - ali pa gre preprosto za eno in ta isto zadevo, ki se ni čez leta spremenila. Sicer sem rekel prijatelju, ki ima Sonyjevo Digital8 kamero, naj mi jo posodi (rekel je, da pomoje ima FW izhod), ampak sem skeptičen glede tega izhoda zaradi moje izkušnje. Ne razumem pa, kaj je natačno misil Tear DR0P s tem, da najprej podatkovna vodila dam v obe napravi, potem pa napajalna? V mojem primeru je bil samo FireWire kabel in nič drugega. Mogoče misliš, da naj ugasnem računalnik in kamero, nato povežem ter naknadno vklopim računalnik in kamero?

Sicer pa, kako je možno zajeti video z najvišjo kvaliteto, razen da nesem k profesionalcem? A ni nobene naprave, ki bi bila dokaj cenovno ugodna na trgu, da bi preprosto vstavil kaseto not in povezal napravo preko USB ali česa drugega na PC?

2x'=2 ::

Sam imam tudi ta conceptronic in je super, res. Sem kakih 20 videokaset zdigitaliziral, pa se vsak program mi ga je prepoznal npr. corelov videostudio.

To je bilo na xp-jih, ampak sem ga na win7 tudi po kar nekaj mucenja usposobil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 2x'=2 ()

dzinks63 ::

Nabavi kakšen USB video snemalnik, npr: EasyCap

Blinder ::

človek ne rabiš dajat tle gor 8mpx fotke
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

zavajon ::

Če dobro vidim sliko, gre za Video8 kaseto. To je analogni format, podoben VHS, cca. 240 vrstic. V tem primeru si z Digital8 kamero ne boš pomagal. Vprašanje, če je zvok slab zato, ker ga slabo ripa. Se mi zdi bolj verjetno, da je že slabo posnet. Morda kamera ni imela ravno vrhunski mikrofon. To lahko ugotoviš tako, da predvajaš na kameri in poslušaš s slušalkami.

Pred leti (no, zdaj že desetletji) sem svoje VHS kasete digitaliziral v DVD tako, da sem najprej ripal v avi 720x576 (cca. 90GB/uro posnetka), nato ta video obdelal (deinterlace, crop,...), nakar sem ga konvertiral v MPEG-2, na koncu pa zapakiral v DVD format. Je bilo bolj zamudno, kot izvajati vse to skupaj v runtime, ampak rezultat je bil tako najboljši, oz. najmanj slab, če smo natančni ;)

king67 ::

Seveda si lahko pomaga s Sonyjevo Digital 8 kamero; če ima FW izhod, če ima anlogni vhod in je le ta odklenjen. V tem primeru se kamera uporabi kot A/D pretvornik in preko FW izhoda tak signal komot zajame vsak računalnik z IEEE 1394 (Fire Wire) vhodom.

lp,
king67

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: king67 ()

king67 ::

Ok, zgleda, da sem malo skrenil. Če ima Video 8 ali Hi8 kaseto, jo lahko predvaja direkt v kameri in zajema prek FW. Če ima kakšen drug format, lahko Sonyjevo kamero uporabi kot A/D vmesnik (predvajalnik --> Sony D8 --> PC). Seveda pod pogojem, da ima kaseto v ćem predvajati.

lp,
king67

Sedaj sem tudi sam opazil, da gre za Video 8 format. Nič lažjega, če imaš Sonyjevo D8 kamero. Daš not, povežeš s PC-jem s FW kablom in že zajemaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: king67 ()

Pyr0Beast ::

Firewire je skuril čipsete ob zagonu kompa - napaka v designu
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

kurjač ::

Digitaliziranje posnetka vsekakor najbolje opravi ustrezna kamera. Ura posnetka zavzame cca 13GB (720x576)
Enkrat sem kolegici pretvarjal 35 kaset in se mi je začelo počas mešat. Za eno ali dve sem pripravljen naredit uslugo za več nočem slišat niti ne posojam.

floyd1 ::

Malo boljše analogne TV kartice s strojnim Mpeg2 encoderjem so za tako digitalizacijo fenomenalne. Danes jo rabljeno dobiš (najverjetneje) za kak drobiž. Resnično zelo malo izgube pri kvaliteti (ker so originali itak že zelo "bogi"), in "real time" digitalizacija v mpeg2, ki je že uporaben za DVD in zavzame smešno malo prostora v primerjavi s prenašanjem videa preko firewire. Jaz sem tako zdigitaliziral ogromno starih Hi8 kaset (še nisem čisto končal :() in rezultat je "odličen". Pred tem delom sem poskusil še digitalizacijo preko novejše "firewire" kamere (Mini DV z analog chinch in S-Video vhodi) in preko 3 različnih mpeg encoderjev (vedno tudi "two pass"), ampak ni bilo omembe vredne razlike, vsekakor ne take, ki bi opravičevala toliko več časa in toliko več dela.
Kartica, s katero sem delal je pa bila Hauppauge PVR-150 MCE. Pomemben je dober hardverski mpeg encoder in to, da taka TV kartica zajema tako sliko kot zvok (na njej so CHINCH za audio in video ter tudi S-Video priključki), da nimaš potem še problemov s sinhronizacijo. Enako dober je bil za tako delo tudi ATI Theatrix 550 čip, ki se je vgrajeval kar na nekaj TV kartic v tistem času. Jaz sem imel Sapphirovo in je tudi delala enako dobro kot Hauppauge. Preizkušeno.

Tear_DR0P ::

Galaxy je izjavil:

statika pri zvoku je tako glasna, da je dejanski posnet zvok komaj slišen (če povečam glasnost, je statika toliko večja).

kot so ti že predlagali, najprej poslušaj zvok direktno iz kamere - kar boš slišal tam, je najboljša možna kakovost zvoka, ki jo sploh lahko dobiš na računalniku.

Galaxy je izjavil:

Ne razumem pa, kaj je natačno misil Tear DR0P s tem, da najprej podatkovna vodila dam v obe napravi, potem pa napajalna? V mojem primeru je bil samo FireWire kabel in nič drugega. Mogoče misliš, da naj ugasnem računalnik in kamero, nato povežem ter naknadno vklopim računalnik in kamero?


naprave je pametno povezovati tako, da jih ugasneš in nato vklopiš firewire kable. nato vklopiš tako računalnik kot kamero. v tem primeru naj bi bila najmanjša možnost uničenja opreme. je pa meni kamero skurilo že med samim zajemanjem, za kar smo okrivili električno omrežje in poskrbeli, da sta bila tako računalnik, kot kamera na UPSu, kar je kot kaže pomagalo za nekaj mesecev, dokler ni nekdo po nesreči kamere vklopil direktno v omrežje in je v nekaj minutah crknila. Seveda je nismo nikoli več servisirali, ampak začeli vse zajemati preko TVtunerja in avdio kartice - oziroma pozneje dobili kamero, ki snema na disk.

ta pristop vklapljanja kablov, je nujen tudi pri avdio opremi. nikoli ne vtikaj avdio kablov v naprave, ki so vklopljene/pod napetostjo. nam so v šoli razložili, da s tem poskrbiš za oksidacijo konektorjev in šum v zvoku. praktična izkušnja pa pokaže, da lahko celo skuriš avdio vtičnice na laptopih ali mešalkah. drugi učinek pa so glasni poki ob izklopu/vklopu kabla in brnenje ob izklopljenem kablu - kar je neprijetno, ko delaš s kakšnim ozvočenjem ;)

Sami kasetarji za branje kaset so pa ponavadi v rangu par tisoč EUR - vsaj za miniDV kasetarje to velja. Kot pravim - najboljšo kakovost boš dosegel preko Firewire, ob pravilni uporabi tudi ne boš uničil kamere (svetujem UPS :D). Sam zajem bo trajal toliko ur, kolikor ur trajajo posnetki (sam sem večkrat zajemal po 50-80 ur posnetkov ;((). Pa sklepam da boš delal v Windows okolju, kjer ti s softverom ne znam pomagat, na linuxu pa Kino (GUI) ali dvgrab (CLI) delata čudeže.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Pyr0Beast ::

Glede firewire - prve izvedenke naj bi kurile kamere in čipsete ravno ob zagonu kompa. Pri kasnejšem hot-plug-in tega ni bilo.

Najboljšo kvaliteto boš še vedno dobil v kolikor boš imel star CRT
LCD-ji in digitalizacija naredita precej packarije in algoritmi ogromno zmanjšajo samo kvaliteto barv. Zadeva je pa kljub temu - neobhodna

Pa tudi ko boš vse digitaliziral - imej backup
+ Vse te stare zadeve daj v neprodušno vrečko + po možnosti silica gel ter jih shrani na neko dokaj varno mesto in pozabi nanje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

Pyr0Beast je izjavil:

Najboljšo kvaliteto boš še vedno dobil v kolikor boš imel star CRT
LCD-ji in digitalizacija naredita precej packarije in algoritmi ogromno zmanjšajo samo kvaliteto barv. Zadeva je pa kljub temu - neobhodna


kakšno povezavo s kakovostjo digitaliziranih posnetkov pa ima tehnologija monitorja? al ti govoriš o kakovosti pri gledanju?

Pyr0Beast je izjavil:


Pa tudi ko boš vse digitaliziral - imej backup
+ Vse te stare zadeve daj v neprodušno vrečko + po možnosti silica gel ter jih shrani na neko dokaj varno mesto in pozabi nanje.

Wikipedia ocenjuje življenjsko dobo Video8 kaset na 15 let. Če boš pozabil nanje, ne boš več vedel kje so. Raje poskrbi za pameten backup digitalnega materiala, v kakšnem formatu kot je MPEG2, kjer boš izgubil dosti malo kakovosti in zmanjšal velikost datotek na 1/4 izvornih, pa še precej široko podporo ima, kar pomeni da ima še kakšno desetletje prihodnosti.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

zavajon ::

Z digitalizacijo ne izgubiš ničesar, če le ne zajebeš pri izbrani resoluciji in barvni globini. Kar pa je v primeru VHS in podobnih formatv bolj težko, ker so ti že itak slabi. Lahko pa izgubiš pri kompresiranju, ker je to pri slabih posnetkih bolj zahtevno. Za encoder je pač šum del posnetka in se bo po najboljših močeh trudil, da bi ga ustrezno pretvoril. Ker mu pa to ne uspe, izbere približke in rezultat je kockasta in lisasta slika. Zato je treba izbrati počasno multi-pass kodiranje.

Če bi pa človek želel za vsako ceno najboljšo možno kvaliteto, naj si kupi en 3TB disk in vseh 24 kaset skopira nanj v nekompresiranem formatu. Če so kasete 1 uro dolge, bi najbrž šle gor vse v resoluciji 720x576.

Pyr0Beast ::

>kakšno povezavo s kakovostjo digitaliziranih posnetkov pa ima tehnologija monitorja? al ti govoriš o kakovosti pri gledanju?

Pri gledanju kajpak

>Raje poskrbi za pameten backup digitalnega materiala, v kakšnem formatu kot je MPEG2, kjer boš izgubil dosti malo kakovosti in zmanjšal velikost datotek na 1/4 izvornih, pa še precej široko podporo ima, kar pomeni da ima še kakšno desetletje prihodnosti.
Saj sem napisal
Backup + Original
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kurjač ::

Backup + Original
Točno tako. Osebno imam shranjene vse kasete D8, ki so bile posnete samo enkrat. Ne vem, če presnemavanje kakorkoli vpliva na življensko dobo kasete.
V digitalni obliki shranjujem tako surov posnetek kot pretvorjen DVD zapis. Za povrh shranjujem na dveh diskih. Vse ne bo naenkrat pocrkalo.
Lahko pa potrdim, da se pretvorjen zapis na DVD format skoraj ne poslabša v primerjavi z surovim posnetkom. Nekateri predvajalniki, ki znajo DVD upscalat prikažejo na modernih TV boljšo sliko kot surovi video.

AtaStrudl ::

Preden gres komprimirat digitaliziran VHS material, ga spusti skozi kaksen "denoise" filter, bos imel pri istem bitratu precej boljso sliko.

Jaz sem recimo VHS risanke pospravil takole (mencoder je del mplayerja pod Linuxom):

mencoder vhodnifile.avi -oac lavc -ovc lavc -of mpeg -mpegopts format=dvd -vf pp=lb/ha/va/dr,hqdn3d=8:6:12,harddup -srate 48000 -af lavcresample=48000 -lavcopts vcodec=mpeg2video:vrc_buf_size=1835:vrc_maxrate=3000:vbitrate=1750:keyint=15:acodec=mp2:abitrate=192:aspect=4/3 -o izhodnifile.mpg

(to je bilo pred par leti, sem ze malo pozabil, kaj vse te opcije pomenijo :-)

Za ne-risanke bi dal malo konzervativnejsi denoise, recimo hqdn3d=4:3:6

Ce nimas VHS HIFI zvoka lahko srate seveda zmanjsas.
Uporabil sem navadno DVD resolucijo, ceprav pravijo, da naj bi VHS bil cca 320x240...
320 horizontalno najbrz res, ampak vertikalno ima pa VHS kar lepo vse vrstice, nobene ne izpusti (no ja, kaksno na dnu slike, ko menja glave).

Zgornje nastavitve ti res zajamejo vse, kar VHS zmore, stisnejo pa cca 10X. H246 bi najbrz stisnil kakih 20X.
Ce si se bolj skrt, res lahko gres na 320x240, razlika je minimalna, ampak se opzai, ce buljis v detajle.

Vhodnifile je bil DV2 format iz dvgrab preko firewire.

P.S.
Da ne skuris firewire (in drugih) vmesnikov, je dovolj, da ob vtikanju kamera ni prikljucena na napajalnik (ali kam drugam), PC lahko laufa.
Kar ti skuri te zadeve, so tokovi, ki stecejo v zanki, ce sta napravi na razlicnih potencialih. Ce je kamera "v luftu" tokovi nimajo kam steci.
Za izenacenje elektrostatike je dovolj, da se (z rokami) dotikas kovinskih delov na kameri in konektorju (masa), preden vtaknes.

Tear_DR0P ::

AtaStrudl je izjavil:

Da ne skuris firewire (in drugih) vmesnikov, je dovolj, da ob vtikanju kamera ni prikljucena na napajalnik (ali kam drugam), PC lahko laufa.
Kar ti skuri te zadeve, so tokovi, ki stecejo v zanki, ce sta napravi na razlicnih potencialih. Ce je kamera "v luftu" tokovi nimajo kam steci.
Za izenacenje elektrostatike je dovolj, da se (z rokami) dotikas kovinskih delov na kameri in konektorju (masa), preden vtaknes.


po mojih izkušnjah zadeva crkne tudi med delovanjem. torej med tem ko je kamera pravilno priklopljena in ravno zajema kaseto.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

AtaStrudl ::

UF,to mora pa bit en zelo hud design flaw...
Se mi zdi cudno, da bi se tako badly designed zadeva obdrzala na trgu, ce bi slo za firewire kot taksen!
Tako, da je bolj verjetno, da se je to dogajalo samo pri neki specificni FW kartici, ki zelo verjetno n bila dolgo na trgu. Tudi po tujih video forumih nisem zasledil opozoril na tak problem...

Da nisi pretakal videa v blizini kaksnega Teslovega transformatorja? :-)

floyd1 ::

AtaStrudl, se popolnoma strinjam. Sicer je brezveze bit pameten (ker o tej napaki res ne vem nič), a na treh različnih mamaplatah sem uporabljal firewire s kamero in eksternim diskom in nikoli nisem imel ene same težave. Kamera na štromu ali bateriji, vedno priklapljal pri vklopljenem računalniku (najverjetneje tudi kameri, se več ne spomnim točno), pa nikoli nobenega problema. Mogoče pa vseeno malo pretiravate.

Janac ::

Mamo doma enih 100 kaset od old school rocka pa bi rad na comp si dal pa me zanima, kako je to kaj kvalitetno?

---> http://www.ebay.com/itm/USB-Cassette-Pl...

Bi lahko iz tega dobil FLAC format ven brez šuma?

Kasete so originalno posnete.

T-h-o-r ::

janac, lol

najdi si digitalne, kasete so bile že v začetku obstoja drek
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

gendale ::

no da mal vskočim v temo, se da stare analogne audio kasete digitalizirati hitreje kot real time? recimo vsaj 10x?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Okapi ::

Teoretično se da, praktično pa težko. Naprave za kopiranje kaset na kasete so delale z večjo hitrostjo (obe kaseti sta se vrteli enako hitro), čeprav ne ravno 10x hitreje. Če bi kje dobil kaj takega, bi verjetno lahko kaseto tudi digitaliziral in potem digitalni posnetek obdelal tako, da bi se normalno slišalo. Ampak kot rečeno, to je teorija, v praksi pa dvomim, da ti bo to uspelo. Pa tudi kakovost bi trpela.

O.

gendale ::

Zanimivo, potem pravilno predvideavam, če rečem, da večja podjetja to počno tako, da hkrati digitalizirajo več kaset?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Okapi ::

Ne vem kdo sploh v večjem obsegu digitalizira stare (avdio) kasete.
Drugače pa na ebayu dobiš za 15 evrov digitalizator kaset.


O.

gendale ::

lepo, jaz imam cel kup dedkovih kaset (gre se o zasebnih rečeh in ne bi rad dajal kaki firmi), na roke digitalizirat s pcjem je pa muka ker ne gre hitreje od real time

če prav zastopim, daš tuki not kaseto in ti jo sam digitalizira, ti jih moraš edino menjat ko pride do konca?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Okapi ::

Tako nekako, ja. Kakovost ni ravno top shit (kasetni del je pač el cheapo), ampak za spomine bi menda morala zadostovati.

O.

gendale ::

No saj, že originali imajo bolj tko kakovost, ker so bli že tokrat predvajani, tko da dokler se razume...
Govori pa razne zgodbice iz 2. sv.......
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

gendale ::

Okapi, daš lahko link do tegale, meni najde same za video kasete, al pa take k rabiš radio posebej?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Hayabusa ::

gendale ::

hvala, pa še cena je kul
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Janac ::

Maš cenejše.

gendale ::

link?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

SimplTech ::

Tukaj ga imaš za 16.78 USD: link

Alexius Heristalski ::

fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Galaxy ::

Ok fantje, spet je napočil čas, ko razmišljam o digitalizaciji - po moje bodo počasi kasete zbledele in je skrajni čas :D

Pa bom kar na sliki pokazal vse kasete, ki bi jih digitaliziral:



Sedaj pa problem, da stric Google ne najde vseh informacij, ki me zanimajo.

1. Kaj pomenijo oznake na kasetah? Vidim vse od HS 8mm, HG 8mm, MP60, HG60, P5-60, HS30, HS60, HS90, video8, vendar samo na eni piše 'Hi8'

2. Kaj potrebujem za zajem tega oz. kaj bi mi najbolj priporočali? Baje da Sony-evo kamero?

3. V čem je finta video8 in Hi8? Kolikor sem prebral je to drugače in tudi rabim drugačne kamere?

4. Je morda bolje, da nesem to kakšnim profesionalcem? Ali se mi splača to vse doma pretvorit v digitalno obliko?

5. Če doma, kako natačno to zajeti? Kaseto v kamero -> iz kamere v zajemalnik (kateri??) -> zajemalnik v programsko opremo (katero??) -> pretvorba nekompresiranih posnetkov v kompresirane (zraven še de-interlancing?) oz. katere optimalne nastavitve uporabiti?

6. Ima morda kdo kakšen DETAJLEN guide za te zadeve?

Najlepša hvala vsem, tokrat obljubim da se bom spravil v digitalizacijo :D

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

Galaxy ::

Če pa bi bil kdo pripravljen posoditi kakšno kvalitetno kamero in converter ter obrazložiti postopke bi bil zlo vesel :). Itak da dam za pir ;)

heero ::

jaz sem pred mesecem presnel doma vse kasete uporabil sem:
1. Kasetofon (katerikoli samo da dela)
2. Scart - 3x RCA
3. Gigabyte TV tuner VCatch

Vse povezes skupaj in v paketu od tv kartice dobis cd z programom ki je zelo enostaven za upravljanje kvaliteta pa je tudi dobra

BorutK-73 ::

Nesi v kakšno videoteko (če še sploh obstajajo) in vprašaj koliko stane digitalizacija.

Galaxy ::

@heero: mišljene so video kasete (ta majhne)
@borutK-73: Najceneje, kar sem našel na internetu je 4,88EUR/uro/presnemavanje videoposnetka + 1,22EUR/uro/kodiranje videoposnetka (http://presnemavanje.si/), kar bi pri meni znašalo krepko preveč, glede na to, da imam minimum 30 ur videoposnetkov!

Po dotrajnem brskanju po internetu (in po nasvetih kolegov iz te teme), je najboljša in najhitrejša opcija, da si omislim Sony-evo Video8 kamero z FireWire izhodom in TBC (Time Base Corrector). A ima morda kdo takšno zadevo doma in bi jo bil pripravljen posoditi za kakšen vikend ali dva?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Galaxy ()

Mirk ::

http://www.bolha.com/avdio-in-video/vid...

Pa povežeš s firewire na računalnik, oziroma (če ti televizor podpira) lahko tudi preko S-video pa kar direkt snemaš na ključek.

Galaxy ::

Mirk je izjavil:

http://www.bolha.com/avdio-in-video/vid...
Pa povežeš s firewire na računalnik, oziroma (če ti televizor podpira) lahko tudi preko S-video pa kar direkt snemaš na ključek.

Škoda da ne morem odčitat, kateri model je (ali sploh ima FW?)

Mirk ::

Kontaktiraj prodajalca ...
Je pa po sliki sodeč zelo verjetno model dcr-trv350.

BorutK-73 ::

Nasvet za firewire. Za priklop je priporočeno izklopit tako računalnik kot kamero. Je že skurilo matične plošče ali kamere zaradi firewire.

Blabla__ ::

heero je izjavil:

jaz sem pred mesecem presnel doma vse kasete uporabil sem:
1. Kasetofon (katerikoli samo da dela)
2. Scart - 3x RCA
3. Gigabyte TV tuner VCatch

Vse povezes skupaj in v paketu od tv kartice dobis cd z programom ki je zelo enostaven za upravljanje kvaliteta pa je tudi dobra


Saj ....nekaj podobnega sem pred leti tudi jaz naredil. Ogromno materiala (video in audio) sem "posnel" v digitalno obliko.
Mp3je sem pač snemal z Adobe Audition, video pa s Sony Vegas ...vse to z XPji. TV tuner je ponavadi sprejel signal iz kasetnika, in VHS predvajalnika. Firewire pa sem uporabil kot povezavo z digitalno mini DV kamero JVC.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Video 8 kasete

Oddelek: Pomoč in nasveti
101951 (603) wajdouc
»

Posnetek iz 8mm kamere na PC

Oddelek: Zvok in slika
101588 (1219) FX6300B
»

VHS na DVD

Oddelek: Pomoč in nasveti
114335 (3228) free2dark
»

Izbira pretvornika iz composite video v FW ali po drugi poti v PC

Oddelek: Zvok in slika
81407 (1237) Scotch3M
»

digitalna kamera

Oddelek: Kaj kupiti
51206 (1106) potepuh

Več podobnih tem