Forum » Operacijski sistemi » Oblak doma?
Oblak doma?
krneki0001 ::
Ali je že kdo probal doma dela cloud na večih mašinah, ali pa celo na večih virtualcih?
Kater sistem, kakšen hardware?
Sam sem se igral z ubuntujem, pa mi ni ratalo. Je komu uspelo narest za test kaj takega?
Kater sistem, kakšen hardware?
Sam sem se igral z ubuntujem, pa mi ni ratalo. Je komu uspelo narest za test kaj takega?
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
terryww ::
poskušal postavit single image system, pa nekak ni ratalo. smartos mislim, da nudi neko enostavno avtomatiko...
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.
I'm on the run. No time to sleep.
Icematxyz ::
Minimalne, oziroma priporočene zahteve na Ubuntu 12.04 (MAAS + Juju) za namestitev Ubuntu Cloud Infrastructure (temelji na OpenStack Essex) so 10 vozlišč, kjer ima vsako vozlišče po dva omrežna vmesnika.
Ubuntu Cloud Infrastructure with MAAS and Juju
Testiranje Ubuntu Cloud Infrastructure je možno tudi na samostojnem računalniku:
Ubuntu Cloud Live Image
Ubuntu Cloud Infrastructure with MAAS and Juju
Testiranje Ubuntu Cloud Infrastructure je možno tudi na samostojnem računalniku:
Ubuntu Cloud Live Image
Bom probal s Ubuntu Cloud Live Image, pa bom poročal.
pegasus ::
Dajmo najprej ugotovit, o kakšnem cloudu govoriš :)
Moji najlepši cloudi so bili ko sem vzel flašo koncentrirane solne kisline in flašo amoniaka, ju postavil eno za drugo in pihnil čez ;)
Moji najlepši cloudi so bili ko sem vzel flašo koncentrirane solne kisline in flašo amoniaka, ju postavil eno za drugo in pihnil čez ;)
Doma mi stojijo 3 mašine, stran jih nočem vreč, kupil jih ne bo noben, zastonj jih pa ne dam. Gre pa za stare grafične postaje. Dve imata po dual xeon procesorje, ena pa quad xeon. Vse 3 plate so serverske z dodanim AGP slotom. Vsi procesorji so p4 xeon 3.06GHz in jim lahko vključiš še HT, kar pomeni vse skupaj 8 jeder in še 8 navideznih. Vse skupaj pa ima 16Gb rama, vendar se ga da še nadgraditi, da bi imelo vse skupaj potem okoli 32Gb rama. (tudi ram imam in celo ECC je). Notri sp pa grafične kartice nvidia quadro 1300.
Rad bi si pa postavil oblak za procesiranje. Da bi zadeva lahko uporabljala vso procesorsko moč večih računalnikov.
Rad bi si pa postavil oblak za procesiranje. Da bi zadeva lahko uporabljala vso procesorsko moč večih računalnikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
ta-mau ::
Če prav razumem je openstack ogrodje za nudenje iaas storitev. Torej navzven ne ponujaš že izdelan produkt ala officeOnline ampak en nivo niže - infrastrukturo. Primer so npr. večji hostingi, ki imajo za upravljat večje število virtualk, kar pomeni da brez avtomatizacije je zadeva no-go.
Odvisno kaj bi rad počel s temi mašinami. Lahko se poigraš s kakšnimi dfsji in postaviš kak storage cluster ali pa se greš bolj računske zadeve. Za slednje maš potem na voljo gride, ki so bolj low level zadeve kjer moraš sam poskrbet za sinhronizacijo in data flow prek mpija.
Druga možnost je da greš na frejmworke, ki implementirajo model mapreduce in abstrahirajo paralelizacijo tako da že ogrodje samo poskrbi za razvrščanje jobov in komunikacijo med vozlišči. Vse kar uporabnik naredi je to da spiše map in reduce funkcijo, definira kje se nahaja input in kako naj se razdeli. Za ostalo razvrščanje in obdelavo poskrbi ogrodje samo...
Odvisno kaj bi rad počel s temi mašinami. Lahko se poigraš s kakšnimi dfsji in postaviš kak storage cluster ali pa se greš bolj računske zadeve. Za slednje maš potem na voljo gride, ki so bolj low level zadeve kjer moraš sam poskrbet za sinhronizacijo in data flow prek mpija.
Druga možnost je da greš na frejmworke, ki implementirajo model mapreduce in abstrahirajo paralelizacijo tako da že ogrodje samo poskrbi za razvrščanje jobov in komunikacijo med vozlišči. Vse kar uporabnik naredi je to da spiše map in reduce funkcijo, definira kje se nahaja input in kako naj se razdeli. Za ostalo razvrščanje in obdelavo poskrbi ogrodje samo...
krneki0001 je izjavil:
Odlično. Če pustiva električno porabo in ekonomsko upravičenost tega početja ob strani, je naslednje vprašanje sledeče: kakšno procesiranje?
Najverjetneje te zanima poganjanje enega procesa čez vse razpoložljive računalnike. Za to si poglej OpenMPI. Je zanimivo stvar usposobiti do delovanja, a je spet vprašljiva smiselnost tega početja. Spet se poraja vprašanje, kaj hočeš računati. Če imaš problem, ki zahteva veliko komunikacije med vsemi vzporednimi niti, te bo MPI prek etherneta bolj bremzal, če pa imaš t.i. embarasingly parallel problem, pa bo šlo. Še najlažje ti bo, če poženeš kak boinc in naklikaš toliko jobov, kot imaš corov ;)
Bom pogledal OpenMPI. Vprašljivost početja? Bolj poizkus, nič takega, kar bi potem vsak dan delalo.
Ena izmed želja je da bi bili trije računalniki kot eden - u bistvu bi spodaj laufale tri mašine, videlo bi se pa samo eno - recimo ravno obratno od tega kar je sedaj z virtualizacijo, ko imaš eno fizično in več virtualk, bi jaz rad več fizičnih mašin, ki bi se obnašale vse skupaj kot ena virtualna mašina z dovolj procesorske moči.
Ena izmed želja je da bi bili trije računalniki kot eden - u bistvu bi spodaj laufale tri mašine, videlo bi se pa samo eno - recimo ravno obratno od tega kar je sedaj z virtualizacijo, ko imaš eno fizično in več virtualk, bi jaz rad več fizičnih mašin, ki bi se obnašale vse skupaj kot ena virtualna mašina z dovolj procesorske moči.
Želja je, rešitev tudi, a ni poceni in dela samo z mellanox infinibandom in zgolj določenimi strežniki - glej www.scalemp.com. Mislim da fantje kar PCIe extendajo prek IBja in pol res lahko en OS kernel laufaš čez N mašin ... zgleda prav hudo, ko lspci stisneš in je izpisa nekaj 100 vrstic :)
MPI je rešitev v tvoji smeri, a deluje na softverskem nivoju, kar pomeni, da mora biti aplikacija spisana z mislijo na MPI. Velika večina hpc aplikacij je, kaj boš pa ti poganjal, pa še ne vem.
MPI je rešitev v tvoji smeri, a deluje na softverskem nivoju, kar pomeni, da mora biti aplikacija spisana z mislijo na MPI. Velika večina hpc aplikacij je, kaj boš pa ti poganjal, pa še ne vem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 19232 (5445) | MrStein |
» | a lahko dva i9 9900k povežeš v en sistem?Oddelek: Pomoč in nasveti | 4042 (2136) | dottor |
» | CFD testOddelek: Navijanje | 5203 (2141) | pegasus |
» | Supercomputer (cluster)Oddelek: Pomoč in nasveti | 4714 (3389) | johnnyyy |
» | Paralelno programiranje in platformeOddelek: Programiranje | 1818 (1302) | terryww |