» »

Windows 7 64bit zmzne ob zagonu

Windows 7 64bit zmzne ob zagonu

Kurzweil ::

Stvar je sledeca:
Iz sobote na nedeljo sem gledal serije do zjutraj (racunalnik je deloval brezhibno). Nato ugasnem monitor, grem spat in ko se zbudim je racunalnik ugasnjen. Ker nisem popoln laik sem se lotil diagnoze racunalnika. Testiral sem ce gre za sistemsko napako, tako da sem zamenjal 2 delujoca diska, ki imata oba namescen sistem (oba sta na isti konfiguraciji) in zmrzne pri zagonu, ko se nalaga (tisti animirani logo ob zagonu). Testiral sem RAMe z vsemi moznimi diagnosticnimi programi in delujejo BP, zamenjal sem tudi graficno, in se ustavi na isti tocki, pravtako sem testiral procesor in deluje BP, torej ostaneta zgolj se napajalnik in maticna plosca.

Ce grem v safe mode, pa se vedno ustavi pri datotetki oz. gonilniku imenovanem "classpnp.sys". Naj povdarim, da nebi tukaj spraseval ce nebi prej preveril vse mogoce na netu (od microsoftovega support foruma pa do vseh mogocih iskani terminov v googlu). Nekateri pa tudi omenjajo da se dejansko ne ustavi pri gonilniku classpnp.sys, temvec takoj pri naslednjem ki pa je cdrom.sys (CD rom deluje in tudi ce ga izlopim ni drugace), gre pa seveda za blue screen...

Naj pa povem da denimo z Hirens bootom pa pridem v Windows XP mini (kje lahko grem na net, gledam youtube brez zvoka, graficno pa pa imam izgled do max na 1600, torej nek native mode na graficni).

Se komu sanja kaj bi lahko bilo oz. se je ze kdo srecal s tem?

Duhec ::

Imaš mogoče priklopljeno kako USB zunanjo enoto (disk, ključek...) ? Če, jo iztakni in še 1x poizkusi štart.
Si poizkusil osnovno potezo, da butneš sistem s Win7DVD, izbereš jezik, v naslednjem oknu levo spodaj klikneš na "Repair your comp", Next, in zdaj imaš v meniju več možnosti. Najprej izvedi "Startup Repair", ki restarta komp in pusti, da se izvede boot iz diska in ne z Win7DVDja, da se ne zmotiš. :)
Če Startup Repair ne deluje, ponovi postopek bootanja z Win7DVDjem in izneri System Restore (upam, da si ga imel vklopljenega), izberi datum za kak dan nazaj in poizkusi ponovno z bootom z diska.
Če še to ne deluje, potem še tretja možnost, da izbereš Command Prompt in vpišeš:
CHKDSK C:/R
, ki se izvaja v petih fazah, traja kar nekaj časa, ki ga izkoristi za enourni sprehod. :)
Poročaj !

Kurzweil ::

Naj povem se da sem resetiral BIOS in ni nic pomagalo.

Ce pa dam F8 in izberem, da naj ne restarta ob blue screeno pa dobim napisano na blue screeno tole:

A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your computer.

If this is the first time you seen this stop error screen, restart your computer. If this screen apears agan follow these steps.

Check viruses on your computer, remove anz newly installed hard drives controllers. Check your hard drive to make sure it is properly configured and terminated. Run CHKDSK /f to check for hard drive corruption, and then restart your computer.

Technical information:
*** STOP: 0x0000007B (0xFFFFF880009A9928,0xFFFFFFFFC0000034,0x0000000000000000, 0x0000000000000000)

Kurzweil ::

@Duhec, sem zasledil tudi to da naj racunalnik osvobodim USB enot, ne samo da nisem imel naprimer diska vkopljenega iz USBja sem izklopil se misko in tipkovnico.

Dvomim, da je tezava sistemske ali diskovne narave, kot pravim sem na isti masini imel prej sistem, ki pa sem ga zamenjal, ker je bil disk majhen, sem nabavil drugega in na isti konfiguraciji instaliral sistem na drugi disk. Odkar se je pojavil problam sem testiral oba diska loceno in oba sta se ustavila na istem mestu, kar je kar malce nemogoce. Naj povdarim, da sem iz live windows xp mini brez tezav dostopal do obeh diskov.

Sam nekako sumim da je na osnovno plosci slo kaksno vodilo, to zgolj ugibam...

Kurzweil ::

- Torej start-up repair ne deluje
- restore pointa nimam...
- chkdsk /f ne najde na enem ne na drugem disku tezav, torej je chkdsk, ki popravlja indekse in bad sektorje brez potrebe

Kot receno, dva diska/sistema isti freeze, nebo slo za disk, kot sem prej rekel mogoce vodilo?
Koliko je sploh moznosti, da bi bil napajalnik, glede na vse prej napisano?

Duhec ::

Hm, tale stop 0x7b je najbolj pogost, če je v Bios pod sata mode nastavljen AHCI namesto IDE. Preveri nastavitve v Cmos nastavitvah biosa za sata in spremeni iz Ahci v ide ali obratno, ter poizkusi znova boot.

Mavrik ::

Glede na to, da ti je odpovedalo nenadoma in da dobivaš BSODje gre skoraj zagotovo za odpoved strojne opreme. Od tu postopaš ponavadi v tem vrstnem redu pri diagnostiki:

- Poženeš memtest in pogledaš če ti RAM moduli delujejo
- Poženeš sistem z (Linux) LiveCDja in ga obremeniš in spremljaš voltaže
- Probaš z rezervnim napajalnikom
The truth is rarely pure and never simple.

Kurzweil ::

Duhec, nočeš vedet kako sem ti hvaležen, in nastavljeno je bilo celo na RAID (brez številke), kaj hudiča se zgodi z BIOSom da se sredi sistema reboota in vrže nastavitve iz SATA na RAID (očitno sem mogoče imel prav, da je šlo h vragu vodilo SATA?). Sicer pa se spomnim, ko sem nekoč delal na servisu, je bil pa problem obraten si moral dati na SATA, da je sploh zaznalo disk, na katerega si nato inštaliral Windowse. Torej glede na to da imam sedaj nastavljeno namesto na SATA na IDE, predvidevam da bo ob naslednji menjavi OS prav ta težava prišla na plan.
Me pa zanima, če sem dejansko kaj izgubil s tem da ni na SATA temveč na IDE, naj omenim pa da imam disk z 7200rpm, ki mislim da bo deloval povsem isto, zgolj ugibam da pravo veljavo dobi SATA2 in SATA3 pri kakšnih SSD diskih?

Mi je pa malce nerodno da sem ob vseh testiranjih (vsaj vem da je vse res brezhibno) pozabil na BIOS :| Duhec hvala!

Duhec ::

Očitno se ti je nekaj zgodilo čez noč ali je zmanjkalo štroma za firkelc sekunde, lahko je muhast napajalnik ali celo plata, da so se podrle Cmos nastavitve biosa, čeprav se ne bi smele ob podobnih dogodkih.
Preveri najprej baterijo in če je ta ok si naredi backup podatkov brez katerih ti živeti ni, ker če ripne plata boš težko bootnil sistem z istim diskom (sistemom), če nova plata ne bo na istem chipsetu pa še tam se lahko zatakne.

Kurzweil ::

To si tako napisal, kot da je samo vprašanje časa, kdaj bo šla plata :| backup pa sledi brez dvoma. V noči ko se je zgodilo to je nekaj ur skupaj deževalo, nekih strel in izpada elektrike ni bilo opaziti, ampak kot si rekel že moment je dovolj.

Duhec ali kdorkoli drug nekaj mi povej, ker si precej vešč stvari, jaz že leta odlašam s tem da bi si nabavil eden soliden multimeter s katerim, bi meril napetost v napajalniku po tej sliki naprimer:

Je to dovolj natančna metoda, da dobiš res jasno sliko, ali je, kot pravi Duhec napajalnik muhast?

Gledal sem že tudi temu namenjene merilce, kot je tale:

Zaradi prebijanja elektrike, pa velikokrat gredo PCI reže ali pa kakšnekoli PCI kartice za kar pa sem razmišljal o tem:

Kaj od tega je praktičnega in res efektivnega? ima kdo prakso s čim, sicer pa si naročam vse tri stvari v naslednjih dneh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

Kurzweil ::

se opravičujem še nikdar nisem zraven dodajal slika

slika za meritve z multimetrom:
 priklop na plato...

priklop na plato...



Merilec za napajalni kabel:
 malce bolj enostavno merjenje...

malce bolj enostavno merjenje...



In še merilna kartica za PCI slot:
 uporabno da ne kuri kartic...

uporabno da ne kuri kartic...



Torej ima kdo prakso s temi zadevami, narocujem namrec vse, predvse me zanima kot pravi Duhec, če gre s prvima dvama zadevama stvar tako dobro, da dejansko odkriješ problem napajalnike?

mod: moj prejšni posta lahko zbrišeš


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nujno iščem driver

Oddelek: Pomoč in nasveti
252628 (1428) zuz3k
»

Raid 10 in claspnp.sys win7 hang

Oddelek: Pomoč in nasveti
8925 (839) tanatos13
»

win 7 zagon

Oddelek: Operacijski sistemi
5722 (621) amigo_no1
»

Problem z diskom : 0x0000007B error

Oddelek: Pomoč in nasveti
82381 (1430) crayz43
»

Podatki iz Memory-Dump-a?

Oddelek: Pomoč in nasveti
202102 (1656) R33D3M33R

Več podobnih tem