» »

Če razviješ dodatek za iPad, ali je treba plačati % od prodaje podjetju Apple?

Če razviješ dodatek za iPad, ali je treba plačati % od prodaje podjetju Apple?

mojo31 ::

Pozdravljeni,

imam eno idejo za dodatek za iIpad. Zanima me, če kdo ve, ali je potrebno kaj plačati podjetju Apple, če takšen izdelek začneš prodajati. Recimo, konkretno, ali proizvajalci zaščitnih folij za ekrane, torbic, stojal itd. morajo kaj plačati od prodaje. Vem, da če razviješ aplikacijo ti kar nekaj poberejo.. Ali je tu isto? Na internetu nikjer ne najdem kakšnih pametnih informacij. To je ravno na robu. Zelo me je strah, da bi se kasneje kaj pravno zakompliciralo.

Če kdo pozna kakšen pameten link, bi bil tudi dobrodošel.

Hvala.

VelikiTun ::

Ne, ni potrebno plačati, ker s prodajo dodatka ne kršiš takih in drugačnih pravic.

A to ves na pamet, ali si prav kje prebral? Meni tudi ni logicno, da bi moral, samo pri Apple nikoli ne ves..

para! ::

Za torbice, folije ipd ni potrebno plačati nič (itak ni nujno, da je specifično za Apple).

Za elektronske dodatke pa obstaja MFi program (made for iPod, iPad, iPhone,...). Novejše Apple naprave imajo ti. auth-chip, ki preverja ali je dodatek (kabel, dock,...) avtoriziran s strani Applea, kar je seveda treba plačati. Potem se na izdelku lahko hvališ z "Made for iSmth". Če nimaš licence, pa se vseeno hvališ (očitno se da auth-chip pretentati), te tožijo.

Apple MFi
Death before dishonor!

Kaj pa kaj takega? Ali je to licenced samo zaradi logota?
A potem na svojem produktu ne smeš napisati Apple, Iphone, nobenega logota itd?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mojo31 ()

Ta ovitek ni licensed, ker ne gre za elektronski dodatek.

Kar se tiče logotov in trejdmarkov, verjetno velja normalna zakonodaja, ki ureja to področje (in ni povezana z Appleom, ampak velja na splošno).

lp
Death before dishonor!

ZaphodBB ::

para! je izjavil:

Ta ovitek ni licensed, ker ne gre za elektronski dodatek.

Kar se tiče logotov in trejdmarkov, verjetno velja normalna zakonodaja, ki ureja to področje (in ni povezana z Appleom, ampak velja na splošno).

lp

Ovitek je licensed, vendar od Rovia ne od Appla. Angry Birds je znamka in intelektualna lastnina. V konkretnem primeru je edino, kar naredi te ovitke zanimive.

Skratka z Applom to nima povsem nič.

Yohan del Sud ::

Za Apple lahko prodajaš kakršen češ hardware, pač v skladu s splošno zakonodajo in njihovimi priporočili (brez ogrizenih jabučkov gor brez njihovega privoljenja pa podobno). Eg. Lahko prodajaš bio ovitek za apple izdelke, telovnik za velikimi žepi za apple izdelke ali superhitre printerje za apple izdelke, ne pa tudi EXKLUZIVNI iAPPLE iIZDELEK, KI IZ iAPPELNJA NAREDI i na KVADRAT iAPPLNA.

Software pa mora biti certificiran.
www.strancar.com

R@C@ ::

Točno tako, kot je rekel Yohan. Drugače imaš pa vsaj dve slovenski podjetji, ki sta zlasti v tujini zelo lepo sprejeti s svojimi produkti za Apple. Eno v visokem cenovnem rangu CALYPSO CRYSTAL, ki ima za seboj tudi zveneče oblikovalsko ime. Drugo pa izdeluje cenovno ugodno, pa vendar odlično rešitev za pritditev iPada tako rekoč kamorkoli... HEDGIE INNOVATIVE SOLUTIONS. Predlagam ti, da jih kontaktiraš in vprašaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: R@C@ ()

Yohan, če prodajaš hardware pripomočke, je seveda bolje (za prodajalca), da ima zadeva "Made for Apple" znak, ker načeloma Apple uporabniki ne iščejo najcenejših el-cheapo dodatkov.

Poleg tega ta "certifikat" kupcu pove, da bo tudi z uporabo tega dodatka lahko izkoritil _vse_ featurje iNaprave, kar za generične dodatke ne velja nujno.

Pravzaprav boš nekomu z iPhoneom težko prodal cenen dock, takšnega za 200 EUR pa z lahkoto (dokaz je Calypso Crystal, ki proda ogromno in Apple kabli za 30 EUR :)).

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: para! ()

Yohan del Sud ::

Se strinjam in ne trdim drugače. Eno je naredit HW izdelek za uporabo z appli, drugo je, da ga prodajaš požegnanga po njihovih butikih. Ampak po drugi strani tričetrt prodajnega programa tam ni požegnanga, ker applu res ni v interesu žegnat krave za vsako usnje in podobno. Bo pa požegnal najboljše usnje in tisti HW, ki ga ne dela sam in je najbljižji njihovi filozofiji. Ostalo itak majo svoje rešitve. Velja to tudi za SW.
www.strancar.com

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove novosti: iPad Pro, iPhone 6S, nove ure, WatchOS 2, iOS 9 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10634815 (23736) Furbo

applovi izdelki

Oddelek: Šola
171863 (1591) Gandalfar
»

Sodišče ohranilo prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
14642710 (39679) klinker
»

Nazaj k Macom, Macbook Air (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
16532043 (28799) antonija

Več podobnih tem