» »

pomoč v MS access - filtriranje, zaščita baze, dodeljevanje uporabnikov in pravic

pomoč v MS access - filtriranje, zaščita baze, dodeljevanje uporabnikov in pravic

Jpogacar ::

Živjo!

V MS accessu sem pripravil program za primopredajo opreme. Program deluje tako kot želim, a imam še nekaj konkretnih vprašanj za izboljšave. Hvaležen bom za odgovore:
- kaj narediti, da se program odpre v nekem osnovnem obrazcu, s katerim bodo delali uporabniki (obrazec že obstaja - poimenoval sem njega osnovni obrazec)
- kako onemogočiti vsem uporabnikom dostop do vseh ostalih tabel, poizvedb in ostalih nepooblaščenih pravic, v izogib izgubi podatkov ali uničenju programa. Želja je, da imajo uporabniki dostop zgolj do osnovnega obrazca in dostopov, ki so omogočeni prek njega.
-V obrazcu izdaja, pri izbiri artiklov sem uporabil combobox. Le ta je bil koristen dokler je bila baza majhna. Sedaj imam problem kako narediti neko vrsto filtracije. Razmišljal sem , da bi v obrazcu ustvaril gumb, ki bi odprl novo okno, kjer bi lahko naredil poizvedbo po artiklih. Ko bi izbral želen artikel pa bi se vrednost avtomatično prepisala v obrazec izdaja. Kakšen obrazec naj uporabim za filtracije. Kako se naredi prepis podatkov v prvoten obrazec?

Hvala za pomoč

cendof ::

Pozdravljen!

V oknu kjer imaš Tables,Queries,... klikneš (probuj) z desno tipko (če si desničar) in pokaže se meni, kjer imaš izbiro Startup...

V novem oknu imaš kar nekaj izbir, izmed katerih je tudi katera forma naj se ti odpre ob zagonu in tudi kaj lahko uporabniki počno. Vendar predlagam, da najprej narediš eno kopijo, da kaj ne zaj....

Ko boš odstranil vse kljukice (ponavadi pustim samo Use Access Special Keys) in recimo zapreč aplikacijo, do menija zopet prideš tako, da držiš Shift in odpreš mdb datoteko.

Upam, da je to vsaj delno v pomoč...

Jpogacar ::

živjo

hvala za informacijo.
Evo teh nastavitev do sedaj sploh nisem našel se bom malo poigral (PS: imam slovensko verzijo Accessa). Program se mi sedaj že odpre v želenemm obrazcu (hvala).

Ker predvidevam, da imaš nekaj podlage pa te bom prosil še za nekaj koristnih informacij.
- ali access omogoča da bi dodal uporabnike programa in morda celo njihovo vstopno kodo. (program bo namvreč uporabljalo več oseb- in želim imeti nek nadzor)
- predvidevam, da se pravice dostopov v posamezne poizvedbe in pravice "ne" brisanja že vnešenih podatkov v bazi
ureja na istem mestu. Glavno mi je, da nihče razem mene ne bo mogel zbrisati že vnešenih podatkov iz baze.

-bi morda vedel, kje in kako naj se poigram z filtracijami (poskušal sem s parametrsko poizvedbo, sam ta te vpraša po izpisu dogodkov posameznega parametra katerega npr. imena kupca (in ti ga moraš vedeti) takrat ti poda vse podatke z istim imenom. Kar želim je da se dela sproti sortacija. Npr že ko odtipka »jan« mi program sproti manjša nabor strank(uporabniov, artiklov) glede na vse priimke in imena z začetnico jan, torej janez, jankovič, janček, jana,...
sedaj imam v CMBboxu 3 izbirna polja (id uporabnika, Ime uporabnika in Priimek uporabnika) a ker je 1 podatek primarni , (saj je pogoj za nadalno delo - nadalna poizvedba izpiše vse artikle, ki jih ima uporabnik v uporabi),
mi filtracija v osnovnem okencu ne omogoča vnos imena ali priimka vendar le številko id posameznika. Torej jaz želim izbrati PETER KLEPEC a ker nevem njegove ID ŠTEVILKE ga po komboboxu iščem z drsnikom po abecednem redu glede na priimek. KEr se baza veča, bo to počasi postal moj primarni problem.

še enkrat hvala za prvo informacijo

cendof ::

Upam, da ne rabiš "včeraj"...na pamet stvari ne vem, morda jutri pogledam malce, če mi uspe ti povem, če pa ne pa tudi :=

dvojka ::

- ali access omogoča da bi dodal uporabnike programa in morda celo njihovo vstopno kodo. (program bo namvreč uporabljalo več oseb- in želim imeti nek nadzor)

Access nekaj omogoča že po defaultu. Če uporabljaš 2010 klikneš na File-->Info--> Manage Users & Permissions. Osebno pa se tega lotim z dodatno tabelo uporabnikov. Aplikacijo pa dodelam z kodo, ki preverja dostopne levele...

Kar se tiče filtracije... v ComboBox lahko ti dodaš vsa tri polja IdUporabnika, ImeUporabnika in PriimekUporabnika. Potem pa nastaviš širine kolon (ColumnWidths) na 0cm;3cm;3cm kar pomeni, da kolone IdUporabnika ne bo prikazane. Sedaj lahko iščeš po drugi koloni na enak način kot prej po Id. Seveda ne pozabiti nastaviti BoundColumn na 1, če je Id na prvem mestu. Tako imaš prikazano samo ime in priimek vrednost, ki pa se "vrne" ob izbiri pa je ID.

Upam, da je to to kar potrebuješ.

LP

Jpogacar ::

Živjo

Ponavadi je tako da ljudje potrebujejo rešitve še isti dan. :) Osebno tokrat nimam časovne omejitve,sam pa težim k temu , da program pripravim čim prej saj mi bo zelo olajšal delo (meni in sodelavcem).

Dvojka tudi teb hvala za odgovor. Nikoli nebi niti pomislil, da bi lahko zadevo rešil le s tem, da bi postavil širino prve kolone na 0 cm . Sedaj mi filtracija dela po priimku, kar zadostuje.
Sedaj se bom poigral še z dodajanjem uporabnikov. Sicer pa že imam dodatno tabelo uporabnikov - v testni verziji programa sem sodelavce prosil, da ob vsaki akciji izberejo izvajalca (torej sebe). Če se da zadevo odpraviti, na način, ko se nekdo prijavi pod svojim imenom, potem bi lahko spustil ta postopek, saj bi access sam prepisal uporabnikove podatke. Bi mi lahko malo nataneje obrazložil, kako se ti lotiš problema - kode - ali je VB?

lp JAnez

cendof ::

Kot sem razbral je "dvojka" že delal na "tovjih problemih", zato bom raje spremljal in se tudi sam kaj naučil. Glede širine polj mi je bilo že prej jasno, glede userjev pa nisem nikoli uporabljal...

Jpogacar ::

Evo vsi se bomo nekaj naučil. Če bom pa sam prišel do kake rešitve, jo bom pa tudi podelil. Samo danes težje, ker mam drugo delo - upam , da mi bo uspelo pogledati jutri.

dvojka ::

Programiranje je vba. Gre pa nekako takole (samo example):

If IsDirektor Then
Me.AllowView = True
DoCmd.OpenForm "imeforme".....
Else
MsgBox "Nisi direktor zato ne smeš videti plač!"
End If

Login pa lahko narediš na začetku z nekim oknom in geslom, lahko pa direktno vlečeš ven iz UserName uporabnika, ki je prijavljen na način: Environ("Username") (na ta način lahko avtomatsko polniš te svoje podatke).

LP

Grumf ::

He he, samo pri accessu, koda gor ali dol boš videl plače... kot tudi vse tabele,
vse forme in tudi tvoje vba source. In najlepše je, da ne moreš narediti ničesar,
da bi to preprečil...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

dvojka ::

Hum,

Po čem sklepaš, da boš vse to videl? Če narediš backend tabele, zakleneš baze, zakleneš kodo... kako boš potem vse to videl?

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MS Access (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
647072 (5130) travica
»

MS SQL Management studio baza

Oddelek: Programiranje
9883 (780) detroit
»

OpenOffice Base

Oddelek: Programska oprema
121250 (1074) echoman
»

[Access 2007]

Oddelek: Programiranje
132544 (2144) urosz
»

[MySQL] Rabim hitrejšo SQL poizvedbo za 3 tabele!

Oddelek: Programiranje
71134 (993) shorvat

Več podobnih tem