» »

Mini server

Mini server

«
1
2

Cacamas ::

Zdravo,

razmišljal da bi nabavil eno malo zadevo tipa Zotac Fusion, na katerega bi namestil W7 in priklopil večino diskov, ki se zdaj valjajo po bajti, hkrati pa uporabljal tudi za filme. Vse tja do 1080p. Predvsem me zanima nekaj, kar je tiho in ne porabi dosti elektrike. Predvsem zato, ker nima smisla, da laufa workstation zaradi torrentov in filmov...

http://www.mlacom.si/zotac-fusion350-a-e
Je kaj takega dovolj dobro za XBMC oz. VLC in 1080p? Ima kdo to doma in lahko pove iz prve roke?

Dodal bi še nekje 4GB RAM-a.
http://www.mimovrste.com/artikel/244006...

LP
  • spremenilo: Cacamas ()

Reycis ::

Uredu za filme, ima "samo" 4 sata priključke tko da ne boš gor spravil veliko diskov. Pasivni hladilnik se mogoče zdi fajn vendar boš rabil dobro prezračeno ohišje al pa bo temperatura hitro 80. Za omrežno uporabo diskov bi odsvetoval uporabo wirelessa. Se pa da wireless uporabit da iz njega narediš access point. Osebno imam enega tegale http://www.mlacom.si/asus-e35m1-i-e350 kot pomožni PC za igre. Je treba met 2 PCja na mizi za resno igranje (zelo pogosto mam gor tudi 2-3 kliente). Za pomožni računalnik zadovoljivo poganja igre. Se pa pozna pomankanje CPU moči, ko maš odprtih več tabov s flashem. Strojno dekodiranje HD filmov pa tudi naredi čudovito sliko in ne tak zmazek kot Intel HD jajca.

Cacamas ::

4 sata + 1esata je ravno dovolj. Bi pa priklopil Fusion na internet s kablom. Za sistemski disk pa imam ravno en starejši crucialov ssd 64gb.
Aha, torej svetuješ, da k temu dokupim še ohišje... Sam sem mislil to naštimat kar brez, ker imam za televizorjem precej prostora in mi je vseeno, kako izgleda... Torej v vsakem primeru rabi dodatno hlajenje preko ohišja? To mi ni všeč :)

V bistvu je tvoj asus e350 celo boljša izbira, glede na to, da ne potrebujem wifija.

Ampak še vedno me zanima ali prebavi naprimer to: Avatar 2009 3D BluRay 1080p AVC DTS-HD MA 5 1, velikosti 47GB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cacamas ()

zavajon ::

E-350 prebavi 1080p brez problemov, seveda z uporabo DXVA.
Lahko imaš montirano brez ohišja, a si boš vseeno moral omisliti kakšen ventilator, ki bo vsaj malo pihal čez hladilnik. Najbolje čimvečji, ki naj se vrti s čimmanj obrati. Priklopiš ga na priključek za CPU-fan, kateremu lahko vrtljaje kontrolira BIOS glede na temperaturo. Po mojem ga lahko namontiraš kar na hladilnik.
Jaz imam ASUS E35M1-I Deluxe, ki ima večji hladilnik, je v ohišju in jo hladi 80mm ventilator, ki ob normalni uporabi ne pride čez 800 RPM. Pri full loadu pride občasno do 1100 RPM. Vsekakor je tišji kot 2.5" 5400 disk, tako da če boš imel priklopljene diske, te ventilator ne bo motil.

zavajon ::

Edit: Moj ventilator je 15mm zaradi ohišja, standardni 25mm imajo večji pretok pri nižjih obratih. Če boš kupovall ventilator, daj zanj 10€ namesto 2€. Pa prej poglej specifikacije glede glasnosti/pretoka.

Half-Saint ::

Uporabe brez ohišja ne priporočam. Boš imel prahu na komponentah kot pr norcih.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Reycis ::

Jaz sem Asusovo e-350 uporabljal izven ohišja brez ventilatorja in ob full load doseže max 55 stopinj. Glede na to, da ima trde kondenzatorje bi moralo držat. V biosu se da nastavit "low noise" za ventilatorje in res dobiš almost no noise. Zadeva skoraj ne rabi hlajenja. Sem pa enkrat pri računalniku brez ohišja nepojasnjeno skuril en disk. En izpostavljen čip na spodnji strani se je dobesedno vnel. Zato bodi previden brez ohišja.

Cacamas ::

Mi je še najbolj všeč ta zadeva:
http://www.mlacom.si/msi-e350ia-e45

Katero ohišje in napajalnik priporočate?

fosil ::

Vzemi kakšno htpc ohišje, ki ima že vgrajen napajalnik.
Recimo kaj takega ali takega ali takega
Tako je!

zavajon ::

Izbira ohišja naj bo odvisna od tega, kaj misliš imeti v ohišju. Če ne rabiš CD-ja in je dovolj en 2.5" disk, bi za to MSI ploščo iskal čim manjše dobro prezračeno ohišje, ki ne potrebuje ventilatorja, ker ga ta plošča že ima in je ta za E-350 po mojem čisto dovolj. Napajanje 60W bi tudi zadostovalo, če boš diske napajal ločeno. Sicer pa današnji diski kurijo cca. 6W, tako da če bi želel priklopiti 3 diske z napajanjem iz plošče, bi bilo 60W že premalo. Sama plošča + RAM + 1 disk porabi cca 30W v full load, za kar bi 60W zadostovalo. Treba je vedeti, da so moči napajalnikov navedene bruto, treba je odšteti izgube in malo za rezervo. Eno tako primerno ohišje je M350, vendar je to brez napajalnika, rabiš še picoPSU + brick, recimo tole kombinacijo. Cenovno najboljše itx ohišje, ki se dobi pri nas, je najbrž LC 1320MI.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zavajon ()

Cacamas ::

@zavajon, v tega LC 1320MI lahko vgradiš samo en disk... To je precej neugodno.

To je itak potem problem vseh mini ITX ohišij. Potem je bolje vzet običajno ohišje v katero se da namontirat to matično ploščo. Pri teh je pa problem napajalnik, ki je overkill + glasen ventilator.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cacamas ()

Half-Saint ::

Evo odlično mini-ITX serversko ohišje:
http://www.tomshardware.com/reviews/min...

Dobi se tudi pri nas npr. Mlacom, samo cena ni ravno ugodna pa brez napajalnika je.

Cenejša varianta je Lian Li PC-Q11 Mini-ITX.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

Half-Saint ::

Aja, sem pozabil povedat, kar morda ni očitno. PC-Q11 omogoča vgradnjo 4 oz. 5 diskov - npr. 2x SSD in 3x 3.5" klasičen hard disk, če se odpovemo DVD-ROMu.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

zavajon ::

@Cacamas: Ja, večina ATX napajalnikov bi bila za tvoje potrebe overkill. Problem je v tem, da imajo napajalniki pri nižji moči precej slabši izkoristek. Nekaj meritev imaš tukaj. Obstajajo tudi 300W, celo 150W napajalniki. Eden je be Quiet! SFX Power 300W, ki naj bi imel pri 20% loadu izkoristek 83%. Če to drži, je kar OK. Obstajajo tudi 150W picoPSU, ki imajo boljši izkoristek, pa ne rabijo ventilatorja. Pri nas ga dobiš za 65€ tukaj. A rabiš še ustrezen AC-DC brick, pa si na 100€. Res pa tak napajalnik ne rabi ležišča, zato nisi omejen pri izbiri ohišja. Lahko vzameš tudi kakšnega iz kosovca, ker bi itak služil samo kot škatla. Pa 150W bi bilo brez skrbi dovolj za eno fusion ploščo in nekaj diskovja.

jurre ::

a obstaja kaksna maticna mini itx z dvema giga mreznima karticama (mogoce z Atomom, da porabi cim manj)? Koliko W napajalnik bi potreboval za npr. zgornje lian li ohisje + nekaj diskov, pa da vse skupaj cimbolj neslisno.

Cacamas ::

http://www.mlacom.si/asus-e35m1-i-e350 113,63 €
http://www.mlacom.si/kingston-kvr1333d3... 23,38 €
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist... 35,87 €

Kaj pravite? Upam samo, da vgrajen napajalnik ni preglasen.

Goody ::

Ima tale tvoja matična hdmi izhod? Ali tega ne rabiš?

Wisor ::

Evo, konfiguracija za strica je bila:

http://www.mlacom.si/asus-e35m1-i-e350
http://www.mlacom.si/4gb-mushkin-silver... X 2 (8gb skupaj)
http://www.mlacom.si/ohisja-pc/tt-eleme...
Ostalo sem pa doma nabral skupaj.

Zadeva deluje fenomenalno in prebavlja 1080p brez problema. Kolikšna je poraba se nisem kaj dosti zanimal, če pa hočeš lahko enkrat pomerimo.

Dr_M ::

Zakaj nebi uzel HP Proliant Microserver?
http://www.ebay.de/itm/HP-Proliant-Micr...

Cacamas ::

Goody je izjavil:

Ima tale tvoja matična hdmi izhod? Ali tega ne rabiš?



Hvala, pozabil. Pa ga res rabim.
Tale HP je sicer super, ampak ga pri nas nisem nasel z razumno ceno.

zavajon ::

To LC-1400mi ohišje ima očitno prostor za navaden CD. Tako da, če CDja ne rabiš, lahko daš notri 3.5" disk. Vendar če boš imel 2 starejša 3.5" diska (ti se bolj grejejo), boš morda moral dati še 80mm ventilator. Pa najbrž boš našel prostor še za kakšen 2.5" disk, vsaj tam, kjer je mesto za PCI.

jurre ::

hm z dvema mreznima karticama sem nasel samo Intel D2500CCE, ki pa ima samo 2x SATA prikljucek. Obstaja se kaksna plosca z vec sata prikljucki

zavajon ::

Zakaj pa bi bil problem kupiti PCI mrežno?

jurre ::

ker bi imel se wifi kartico na pci-e rezi, da ne bi bilo treba dodatno imeti routerja (nova verzija clearOS naj bi bolje podpirala wifi)

Yohan del Sud ::

Za take zadeve sam uporabljam refurbished mini pisarniške kompjutere. Majhno, tiho in pod 100eur. Res pa je da placa za dodatne hd-je ni prav dosti. Išči gugl pod poceni pc.
www.strancar.com

Cacamas ::

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Ta plata je sicer super. Ima vse kar rabim. Bojim se edino, da bo ta ventilator čez čas postal preglasen.
http://download.gigabyte.eu/FileList/Me...
Ne najdem pa nikjer 4GB palčke RAMA,ki bi ga plata podpirala...

69charger ::

Ta seznam je precej grob. Vsak DDR3 ram z frekvenco 1066/1333mhz bo deloval brez problema.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Zgodovina sprememb…

Cacamas ::

Ziher? Ker če sledim temu pdfju, ne najdem v isti trgovini kot iščem plato - nič. :)


http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Tole se mi zdi najbolj optimalno. Skupna cena je nekaj več kot 150EUR. Upam samo, da bo poganjalo windows server 2008 in 1080p.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cacamas ()

Mesar ::

Raje kakega celerona daj noter bo lepše delalo.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: VelikiTun ()

Janac ::

Cacamas je izjavil:

Ziher? Ker če sledim temu pdfju, ne najdem v isti trgovini kot iščem plato - nič. :)


http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Tole se mi zdi najbolj optimalno. Skupna cena je nekaj več kot 150EUR. Upam samo, da bo poganjalo windows server 2008 in 1080p.


ziher:)

kogledom ::

@Cacamas
Preberi to temo in še enkrat premisli o predlogu mesarja.
Na hitro: Celeron G530 je nekajkrat hitrejši, za sistem pa ne boš porabil več denarja. V idle baje porabi 5W več kot E350.

zavajon ::

Če ta celeron porabi v idle 5W več kot fusion, je to 250% razlika ;)
Poleg tega ima TDP 65W, torej se z njim ne da narediti tihega sistema v itx ohišju.
Je pa zelo primeren za kakšen cenejši desktop, a to ni več malo in tiho.
Tako da je ta primerjava popolnoma odveč, kot da bi primerjal scooter in bicikel.
Marsikateri bicikel je dražji od scooterja ;)
Nedvomno je cena itx sistema višja od atx, a pridobiš na volumnu, tišini in porabi.
V tisti temi je govora o razmerju cena/zmogljivost, za server pa zmogljivost res ni pomembna.
Pa očitno niti za predvajanje 1080p, kajti meni E-350 bolje predvaja 1080p kot i5-2520M v notebooku, pa oba uporabljata DXVA.

69charger ::

Tistih 5 watov noben bog ne bo opazil, procesor je precej hladen in z nekim normalnim aftermarket hladilnikom se da dobiti čisto tiho mašino.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

kogledom ::

@zavajon
Seveda ti dam pri vsem prav.
Moj odgovor se je nanašal na zadnji Cacamas-ov post, kjer ga skrbi, če je E350 dovolj zmogljiv.
Koliko zmogljiv sistem rabi bo Cacamas najboljše sam ocenil, nič ni napisal za kaj vse bo uporabljal Server 2k8.
V linkani temi opisujejo netekočo navigacijo v WMC z e350, pri G530 tega naj ne bi bilo.
Jaz bom za HTPC (tudi bo osnova Server 2k8 R2) vzel G530 in ssd (podatki so na NASu). Mislim, da bo vseeno tišje kot e350 + hdd.

Reycis ::

zavajon: DXVA na intel hd grafiki je polomija. Raje uporabljaj CPU.

trnvpeti ::

e350, cel sistem z 2.5" porabi 18w v idle
g530, cel sistem z istim 2.5" porabi 20w v idle
razlika 250%?

oba sistema nimata problema z hlajenjem

zavajon ::

Če sta stalno v idle, res ne ;)

Do tistih 250% sem prišel zato, ker je bilo omenjeno, da g530 porabi 5W več, medtem ko naj bi e350 rabil 3W v idle (samo proc, seveda). Če pa tvoji podatki glede porabe držijo, sta res tam tam, treba bi bilo še preveriti porabo pri loadu. Nenavadno se mi zdi, da je za g530 max TDP deklariran na 65W. Pa če Majk pravi, da je DXVA pri intelu polomija, bi bilo za preveriti, kako je s tem. Pri ceni pa itak ni velike razlike.

@Majk: saj ne uporabljam notebooka za gledanje filmov. Le zaradi firbca sem ga priklopil na TV, ko sem ga kupil, pa sem malo debelo pogledal, ker je kljub veliki razliki v zmogljivosti slabše predvajal 1080p.

zavajon ::

Reycis je izjavil:

zavajon: DXVA na intel hd grafiki je polomija. Raje uporabljaj CPU.

Evo, sem proval še intela brez DXVA. Je res malo bolje, a še vedno slabše kot na e-350 z DXVA (tam brez itak ne gre). Uporabil sem CoreAVC. Pri MS DTV-DVD decoderju ne znam izklopiti DXVA.

s0me0ne ::

Je mogoče kdo probaval virtualizacijo na Celeronu g530 ali Pentiumu g620 (XEN)?

Mogoče še kakšen predlog katero plato vzeti zraven omenjenih procesorjev?

trnvpeti ::

zavajon je izjavil:

Če sta stalno v idle, res ne ;)

Do tistih 250% sem prišel zato, ker je bilo omenjeno, da g530 porabi 5W več, medtem ko naj bi e350 rabil 3W v idle (samo proc, seveda). Če pa tvoji podatki glede porabe držijo, sta res tam tam, treba bi bilo še preveriti porabo pri loadu. Nenavadno se mi zdi, da je za g530 max TDP deklariran na 65W. Pa če Majk pravi, da je DXVA pri intelu polomija, bi bilo za preveriti, kako je s tem. Pri ceni pa itak ni velike razlike.

@Majk: saj ne uporabljam notebooka za gledanje filmov. Le zaradi firbca sem ga priklopil na TV, ko sem ga kupil, pa sem malo debelo pogledal, ker je kljub veliki razliki v zmogljivosti slabše predvajal 1080p.


G5(6)30 sta skoraj skoz v idle, tudi pri opravilih, kjer e350 posteno švica.
Je le e350 precej podhranjen.

Tvoj e350 je skoz na fullu?

s0me0ne je izjavil:

Je mogoče kdo probaval virtualizacijo na Celeronu g530 ali Pentiumu g620 (XEN)?

Mogoče še kakšen predlog katero plato vzeti zraven omenjenih procesorjev?

Xen nisem probal, dela pa VBox cisto ok.
Moras pa pazit kaksna plosca za virtualizacijo.
Asrock je delal, MSI ni, na gigabyte tudi dela virt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

Reycis ::

trnvpeti: odvisno kaj rabiš. e-350 modeli obstajajo pasivno hlajeni in v odprtem ohišju dejansko ne potrebuje hlajenja. Jaz ga imam skupaj s SSD & napajalnikom brez ventilatorja. Poleg tega do 18W vs 20W pride zaradi oversized napajalnika, ki ima slab izkoristek na nizki porabi.

Celeron ima približno 3x večjo računsko moč in približno 4x večji TDP. Ima zanič vgrajeno grafiko, ne moreš ga imeti pasivno hlajenega, računska moč per watt je slabša. Ogromno aplikacij (naprimer flash, 2d dx igre) pa itak avtomatično kuri cel procesor. Da ne omenjam ogabne slike DXVA na intel grafiki. Tko da celeron ni all around boljši. Vsekakor pa ponuja veliko več CPU powerja za podobno ceno.

trnvpeti ::

Reycis je izjavil:

trnvpeti: odvisno kaj rabiš. e-350 modeli obstajajo pasivno hlajeni in v odprtem ohišju dejansko ne potrebuje hlajenja. Jaz ga imam skupaj s SSD & napajalnikom brez ventilatorja. Poleg tega do 18W vs 20W pride zaradi oversized napajalnika, ki ima slab izkoristek na nizki porabi.

Celeron ima približno 3x večjo računsko moč in približno 4x večji TDP. Ima zanič vgrajeno grafiko, ne moreš ga imeti pasivno hlajenega, računska moč per watt je slabša. Ogromno aplikacij (naprimer flash, 2d dx igre) pa itak avtomatično kuri cel procesor. Da ne omenjam ogabne slike DXVA na intel grafiki. Tko da celeron ni all around boljši. Vsekakor pa ponuja veliko več CPU powerja za podobno ceno.

moj g620 je pasivno hlajen
18w proti 20w je bilo testirano na istem napajalniku
zanic grafika predvaja vse isto kot pa e350
tudi flash predvaja ok, in ne kuri celega procesorja

18Jerry18 ::

Raspberry Pi je pravi odgovor :)

Reycis ::

samo fanboi lahko trdi, da je celeron v vsemu vsaj toliko dober kot e-350 in za fanboje nimam casa... Še x45 ni tok retardiran.

Mesar ::

Kaj ti ni jasno? Celerona G440 naj da noter pa rešeno, kaj komplicirate...

Tiste 3W se ti pa nikjer nebo poznalo.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

69charger ::

Majk: Razen v porabi je katerkoli Celeron na 1155 boljši od E350.

Facts E350 vs Celeron G440:

    Cena plate za E350 = cca. 105EUR vs Celeron+itx plošča = cca. 110 EUR
    Poraba 2w manjša v prid E350 http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di...
    Hitrost: Celeron hitrejši cca. 15-20% v splošnem, mogoče je grafična kartica pri E350 malce boljša
    Če se stegneš 5EUR in vzameš Celeron G540 ki je dvojedern, E350 popuši


E350 porabi malce manj le v Idle, v CPU/GPU burn pa več.
Na kratko: Celeron > E350
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Zgodovina sprememb…

Reycis ::

Mam samo enga fusiona in ga nočem zagovarjat, ker je res švoh CPU ampak:
-Dual core celeron je vsaj 15 EUR dražji s tem, da če hočeš met pasivno hlajenje na celeronu se razlika še poveča
-Primerjava slike za DXVA:
 intel HD 3000

intel HD 3000


 Fusion

Fusion


-V gaming performancu e-350 povozi celerona. Najnovejših naslovov res ne moreš igrat na nobenem ampak 5let stare (med njimi tudi WOW in LOTRO) pa so na E-350 bolj igrabilne kot na celeronu.

Reycis ::

Hočem samo zagovarjat moje prvono mnenje da vsak ima svojo nišo. Za server pa je absolutno boljši Celeron razen če absolutno ne potrebuješ CPU powerja. Ampak potem kakšen atom še boljši ker je še 20 eur cenejši.

69charger ::

Dvojedrn Celeron je 38€ + plata cca. 75€ pride približno toliko kot e350. Imam doma Celerona G530 in je z stock coolerjem čisto hladen cca. 30 stopinj max. Ni mogoče ravno najbolj tih je pa kar vredu. V gaming zadevah je pa e350 komaj kaj hitrejši. Če bi AMD malce spustil ceno bi se zadeva prodajala, ampak za 105€ naj pa kar imajo.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

blackbfm ::

Te mini jajčka ala atom, e350 in podoben šit so pomoje stran metanje denarja..razen če ti je 100% jasno da to rabiš. V kolikor ni nekih prostorskih ali energetskih omejitev (napajanje iz baterije) ne vidim razloga zakaj bi to kupoval. Preračunavanje česarkoli z grafo (dxva in podobne zadeve) je tut prej eksotika kot standard, na koncu šteje računska moč procesorja in boljše je imet malo v rezervi kot pa kupovat nekaj kar že tako deluje na meji. Pa ne bi rekel da bi bila stvar pol cenejša na koncu, ponavadi je tam tam ali pa dražja.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

je ta oglas za računalnik nategancija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
937629 (5669) tjaz051
»

Home server z nizko porabo

Oddelek: Kaj kupiti
172126 (1536) pviran3
»

katero ITX ohišje za ležeč intel cpu

Oddelek: Kaj kupiti
51277 (1176) janezek67
»

kišta izključno za net (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9717593 (16104) Aljaz1980
»

Budget PC za pisarnisko uporabo 250-300 evrov

Oddelek: Kaj kupiti
395325 (4559) bajsibajsi

Več podobnih tem