» »

Delo v Avstriji s statusom študenta oz. dijaka

Delo v Avstriji s statusom študenta oz. dijaka

iNooby ::

LP

Prvo kot prvo me zanima če ima kdo kakršnekoli izkušnje z delom preko študentskega servisa v sosednji Avstriji in ali se to sploh da, kako je potem z davkom itd... ? Vedno bolj me vleče gor, obstajajo kakšne agencije za pomoč pri tem ?
Haters gonna hate...
  • spremenil: Mavrik ()

tattoo ::

V Avstriji ne rabiš delat preko naših študentskih servisov. Oni imajo svoj urad, ki te lahko od maja 2011 zaposlijo kot študenta. Kakšen mesec prej greš do potencialnega delodajalca, mu poveš da si študent iz Slovenije, zraven neseš eno potrdilo o šolanju v anlgeškem jeziku (priporočeno, ne pa nujno). Potem ta delodajalec da vlogo na en njihov urad in v roku treh tednov uredijo papirje. Davek plačaš v Avstriji, razen če bi dosti zaslužil mislil, da moreš to prijavit še v Sloveniji. Jaz že delam 5 let tako, pred majem 2011 mi je bilo dovoljeno zato, ker en od mojih staršev že več kot 10 let dela v Avstriji in pred majem 2011 smo imeli samo otroci takšnih staršev pravico delati v Avstriji kot študentje. Dohodka nisem nikoli prijavljal v Sloveniji, ker nisem prekašal cenzusa in tako mi ni potrebno plačati dohodnine. Ker je Avstrija država na nekem nivoju ta urad tudi izda minimalno urno postavko (moja lanska je bila 9€, pred 5 leti pa 7,90€ - všteta je inflacija pa mogoče še kaj), od tega tudi plačaš davek, cca. 20%, si pa za čas dela zavarovan v Avstriji. Če še rabiš kaj, samo vprašaj :)

Ajnstajn` ::

tattoo, kaj pa delaš? in kje?
//

Isotropic ::

ce so ti nakazali direkt na racun, bi znali biti problemi...

tattoo ::

Delam med poletji, že od leta 2005 (2x sem izpustil). Takrat sem še bil dijak, potem pa skos študent. Delam na eni firmi v Gradcu, ki se ukvarja z montažo prezračevalnih kanalov. Delo sem dobil po vezi preko očeta, ker je tudi on tam zaposlen. Poznam tudi eno punco (s Hrvaške), ki sicer živi in študira v Avstriji, dela pa v New Yorkerju v Seisbergu (nakupovalni center pred Gradcem) in dobi 10€ na uro. Zdaj kakšnih vez za delo ne poznam, verjetno je najbolje, da sami malo poiščete katero podjetje vam je zanimivo in potem vstopite v stik z njimi. Imate pa tudi razne baze in spletne strani kjer se srečujejo delodajalci in deloiskalci (če želite lahko več o tem napišem).

@loki3000 kako pa misliš, da se nakazuje? :D Po izkušnjah sodeč, ti niti en dan ne bodo pustili delati, če niso urejeni vsi papirji. Pred 2011 sem moral imeti račun odprt v Avstriji, zdaj pa mi že lahko nakazujejo v Slovenijo. Ker me starši ne uveljavljajo lahko zaslužim cca. 6000€. Če bi več zaslužil, bi dohodek prijavil v Sloveniji, ne vem pa kaj bi se zgodilo, ker 20% davka že plačam v Avstriji. Me zanima, kako bi se obračunala dohodnia, mogoče enkrat vprašam :) Aja, pa v Avstriji, zraven tega da si deležen kar visoke urne postavke, izplačujejo tudi t.i. Urlaubsgeld (regres) in božično oz 13. plačo. Za 2 mesca dela je bomba.

TheCharliest ::

Pozdravljeni!

Vem, da je tema že malo zastarela, vendar bi zelo rad izvedel še kaj več o tem. Najprej pa prosim tattoo-ja, če bi lahko nalepil kakšen link do baze in spletne strani, kjer se srečujejo delodajalci in deloiskalci. :)

Lep pozdrav

anja306 ::

Pozdravljeni!

Sem študentka absolventka, do konca diplomiranja imam še diplomo. letos sem vzela absolventa, da bi šla v avstrijo delat in se s tem naučiti jezika. prejšnji teden sem že pošiljala prošnje za delo, in so me po dveh dneh že klicali za razgovor, ki ga imam jutri v Grazu. zanima me, če lahko delam za vollzeit in kaj vse moram urediti s papirji glede na to da sem študentka. Moram prekiniti status študenta, da lahko delam tam polni delovni čas? kako je z nakazovanjem denarja? mi lahko kdo prosim pomaga?

lp, Anja

Flea ::

Anja, preberi si sporočilo od tattooja, v njem je bolj ali manj vse napisano.

Ni potrebno nič prekinjat, ti se v Avstriji zaposliš kot študentka, odpreš si račun na eni izmed njihovih bank in to je bolj ali manj to. Glede papirjev, jaz se spomnim, da sem moral dobiti potrdilo o stalnem bivališču, drugo pa mislim da bodo ti vse povedali, če še je kaj potrebno.

TheCharliest, http://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Flea ()

anja306 ::

hvala za odgovor in lep pozdrav!

Flea, hvala.

Kako pa vi razmišljate glede nastanitve?

Kako to misliš?

Najprej se opravičujem za pozen odgovor. Drugače sem pa mislil nastanitev glede spanja in podobno. Verjetno si moraš poiskati neko prenočišče blizu dela. Zanima me samo, kako ste vi to uredili.

Lep pozdrav

Aha. Jaz sem se vsakodnevno vozil z vlakom, saj je zelezniski promet precej dobro urejen v Avstriji. Delal pa sem malo pred Grazem. Do Spiefelda z avtom, potem pa dalje z vlakom, nato pa kolo spet do firme.

xander113 ::

Pozdravljeni!

Ali je možno delati v Avstriji z delodajalcem kateri ima podjetje(d.o.o) prijavljeno v Sloveniji. V Sloveniji sem študent.

Hval in lp

palck ::

Pozdravljeni

Prebral sem to temo in videl da se v Avstriji da delat pa tudi kolega je delal v Avstriji preko Slovenske firme (napotnica preko e servisa) in ni imel nobenih težav. Sedaj pa me zanima kako je z študentskim delom v Nemčiji. Namreč sam sem absolvent in se mi je ponudila priložnost da bi šel preko slovenskega podjetja (slovensko podjetje je izvajalec del v Nemčiji) delat v Nemčijo. Vendar ko se je delodajalec pozanimal na njihovem računovodstvu kako je z delom študentov v Nemčiji so mu zatrdili da to ni mogoče. Sedaj pa me zanima ali je to res, ter ali obstaja kakšna možnost da bi šel jaz kot študent delat za to podjetje v Nemčijo.

Najlepša hvala za vse odgovore.

St235 ::

Dokeler delaš za slovensko podjetje ni problema, saj boš imel napotnico na slo podjetje in ti bo slo podjetje zadevo plačalo.

palck ::

Danes sem se pozanimal še na e serviso pa so mi odgovorili da je kljub temu da delam preko slovenskega podjetja veliko odvisno kaj zahteva zakonodaja v države v katero grem dela. Rekli so da se mora SLO podjteje pozanimati kakšni so zakoni za delo tam ter po potrebi delovno dovoljenje itd. Naš e servis zagotovi tako le napotnico preko katere se vrši plačilo mojega dela.

Stokarino ::

Pozdravljeni,
ali je možno opravljati študentsko delo v Avstriji, za določen čas (poletje), ali so kakšne komplikacije z našimi zakoni?
In kaj je boljše: iskanje preko agencij, ali direkten kontakt s firmo?
l;p

black ice ::

Si sploh prebral kaj piše nad tvojo objavo?

Večkrat, ampak je samo debata o delu preko slovenskega podjetja, ki posluje tudi v Avstriji. To je mal' drgač'.(višje tudi druga zgodba)
Bolj me zanima osnovno; ali je potrebno za 2-3 mesece odpirati transakcijski račun v avstrijski banki itd... pa če ima že kdo praktične izkušnje s tem ?

Ja kam pa misliš da ti bodo nakazovali? Na slovenski račun? Nak.

Podpišeš pogodbo za določen čas, bodisi direktno s firmo, bodisi z zaposlovalno agencijo in pričneš z delom.

Ok, hvala za odgovor:)

Twixz ::

Kje pa kej iščete dela za študente v Avstriji (rabu bi za 2 meseca poleti delo) :)

Tam, kjer ponujajo delovna mesta. V sledeči temi je bilo omenjenih ogromno opcij, zastonj ti ne bo nihče iskal dela. Veselo branje želim. Delo v tujini (avstrija, nemčija, severna evropa...) kje najti ?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo v tujini (avstrija, nemčija, severna evropa...) kje najti ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
150101756 (24383) NewHope
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

12533190 (30165) Matko
»

Gradnja hiše v avstriji

275697 (3205) Mr.B
»

Avstrija in delo (strani: 1 2 )

9746343 (32557) invisuu

Več podobnih tem