Forum » Programska oprema » basicscan.com-nezazeljen program, kako odstraniti
basicscan.com-nezazeljen program, kako odstraniti
Tim10 ::
V comp se mi je naselil omenjeni basicscan.com. Menda je to trojanec ki je zelo skodljiv. Nekje sem zasledil da se ga lahko odstrani s spyware doctor, a ne poznam tega programa. Ali je v redu ta ,,dohtar'' ali naj se kako drugače lotim odstranitve. Hvala in lep pozdrav!
solatko ::
Če imaš vklopljeno obnovitveno točko, Visto ali W7, samo obnovi računalnik na datum, pred vselitvijo trojanca in boš imel sistem popolnoma čist. Če ne veš, kdaj si ga fasal, pojdi nazaj več dni ali tednov (ko daš na pregled, pri katerih programih bo obnovitev učinkovita, mora biti na seznamu tudi ta, ki bi se ga rad znebil).
Delo krepa človeka
Vista in w7 so imuni pred virusi in ostalo navlako v obnovitvenih točkah, je pa včasih potrebno startat mažino z instalacijo sistema in od tam uporabit restore point. 0,01% pa se tudi na ta način ne da rešit, je pa na voljo nekaj drugih postopkov, ki pa so zaenkrat še poslovna skrivnost.
Skratka, new instal pri w7 ni več potreben, za očiščenje pa praviloma porabiš nekaj minut - seveda je pogoj in to je vklopljen restore point in dovolj določenega prostora na disku, da je vsaj kakih 10-15 točk na voljo.
Skratka, new instal pri w7 ni več potreben, za očiščenje pa praviloma porabiš nekaj minut - seveda je pogoj in to je vklopljen restore point in dovolj določenega prostora na disku, da je vsaj kakih 10-15 točk na voljo.
Delo krepa človeka
Pozdravljeni Solatko! Hvala za nasvet. Sem pa še nov na sedmici zato ne razumem ravno kako konkretno narediti omenejni postopek. Bi mi morda lahko svetoval? Imam pa prostega prostora na c-disku 14gb, na d pa 1.2gb. Hvala in l.p. T
Jaz po navadi nastavim prostor za disk c, nekje na 10-12% odvisno od velikosti sistema. Če imaš ssd disk, ti priporočam da spremeniš lokacijo zapisovanja na D. Nastavitve so v nadzorni plošči sistem - zaščita sistema, dobiš okno obnovitev sistema, med diski imaš označeno samo disk C na ON, ostali so na off.
Ko izbereš konfiguriraj, je na voljo drsnik s procenti diska. Po defaultu imaš okoli 5%. Če veliko igraš igre na netu, se zadržuješ na Facebook-u in MSN-ju, ti priporočam vsaj 10%.
Če pa hočeš obnovitvene točke shranit na drugi particiji ali disku, pa to ne boš mogel sam nastavit, saj sam praviš, da si še nov na w7, zato pusti tako kot je, samo prostor malo povečaj, boš imel več možnosti reševanja.
Za samo obnovitev sistema imaš v nadzorni plošči ikono - obnovitev, potem, ko izbereš datum, ti ponudi možnost preverjanja, na katere programe bo to vplivalo, stisneš naprej in čakaš.
Ko je operacia po nekaj minutah končana, ti na namizju obvestilo pove ali je uspelo ali ni. Če ne uspe, moraš štartat iz boot-a računalnika, kar pa bo zate, vsaj prvič verjetno problem. Dobiš kolega, ki to obvlada in se naučiš.
Ko izbereš konfiguriraj, je na voljo drsnik s procenti diska. Po defaultu imaš okoli 5%. Če veliko igraš igre na netu, se zadržuješ na Facebook-u in MSN-ju, ti priporočam vsaj 10%.
Če pa hočeš obnovitvene točke shranit na drugi particiji ali disku, pa to ne boš mogel sam nastavit, saj sam praviš, da si še nov na w7, zato pusti tako kot je, samo prostor malo povečaj, boš imel več možnosti reševanja.
Za samo obnovitev sistema imaš v nadzorni plošči ikono - obnovitev, potem, ko izbereš datum, ti ponudi možnost preverjanja, na katere programe bo to vplivalo, stisneš naprej in čakaš.
Ko je operacia po nekaj minutah končana, ti na namizju obvestilo pove ali je uspelo ali ni. Če ne uspe, moraš štartat iz boot-a računalnika, kar pa bo zate, vsaj prvič verjetno problem. Dobiš kolega, ki to obvlada in se naučiš.
Delo krepa človeka
Fukomuko ::
V comp se mi je naselil omenjeni basicscan.com. Menda je to trojanec ki je zelo skodljiv. Nekje sem zasledil da se ga lahko odstrani s spyware doctor, a ne poznam tega programa. Ali je v redu ta ,,dohtar'' ali naj se kako drugače lotim odstranitve. Hvala in lep pozdrav!
Poskusi z malwarebytes anti-malware. Je brezplačen, preneseš si ga pa lahko iz te povezave: http://www.malwarebytes.org/
Fukomuko - noben od teh programov ne počisti vse nesnage, ki jo naredi kak tak program. Najenostavnejša je vrnitev na čas pred okužbo, če in praviloma skoraj vedno uspe, je sistem čist, brez sledi, da je kak tak program sploh domoval v našem sistemu. Enako, kot bi sistem naložil na novo.
Delo krepa človeka
Solatko, hvala za nasvete, disk sem povecal na 10%, nagaja mi pa pri obnovitvi. Vse sem naredil po navodilih, dalo mi je dva datuma, najstarejsi je bil 31.3. Tega sem tudi potrdil, a ko je bilo uspešno obnovljeno mi še kar basicscan turi kot iskalnik. Se mi pa zdi da je okvirno 20.3. zacelo nagajati. LLahko nekako obnovim na datum pred 20.3? Oz. se da kaj storiti? Hvala in lep dezeven dan.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tim10 ()
Ne, ne moreš posodobit na datum, ki ga ni v tabeli.
Predlagam ti, da narediš nov instal, ob instalu nemesti MSE - M$-ov AV in, da v prihodnje ne odpiraš failov, ki jih nisi želel - firbec zna bit drag.
Poleg lahko daš še Advanced systemcare od firme IO, saj že free verzija lepo čisti sistem.
http://www.iobit.com/advancedsystemcare...
Ima tudi cel kup uporabnih orodij.
Čiščenje nesnage (tudi z orodjem za odstranjevanje), zna bit nepopolno in ti v registru ostanejo določeni faili ali povezave, preko katerih se ti potem lažje namesti druga svinjarija.
Vsekakor pa pusti da ti OS namešča sprotne posodobitve. Seveda predvidevam, da imaš legalno programsko opremo, drugače MSE ne boš z lahkoto namestil.
Predlagam ti, da narediš nov instal, ob instalu nemesti MSE - M$-ov AV in, da v prihodnje ne odpiraš failov, ki jih nisi želel - firbec zna bit drag.
Poleg lahko daš še Advanced systemcare od firme IO, saj že free verzija lepo čisti sistem.
http://www.iobit.com/advancedsystemcare...
Ima tudi cel kup uporabnih orodij.
Čiščenje nesnage (tudi z orodjem za odstranjevanje), zna bit nepopolno in ti v registru ostanejo določeni faili ali povezave, preko katerih se ti potem lažje namesti druga svinjarija.
Vsekakor pa pusti da ti OS namešča sprotne posodobitve. Seveda predvidevam, da imaš legalno programsko opremo, drugače MSE ne boš z lahkoto namestil.
Delo krepa človeka
Solatko, opažam da sem še precej frišn u telih IT vodah. Pa če ti ni težko dat kak podnapis, namreč kaj je to nov instal in MSE - M$-ov AV. Thks.
Na novo instaliraš sistem in daš zraven:
http://www.zmaga.com/ucenje.php?id=1607
http://www.microsoft.com/download/en/de...
to je za windows sisteme, trenutno boljši brezplačni antivirus program.
Drugače je pa takole, vse kar bi rad zvedel in se naučil o računalništvu, imaš na internetu. Od začetkov, do sestave namiznih računalnikov, osnov servisiranja, delo z operacijskimi sistemi, programi, muziko, filmi, pisarniškimi orodji, vse vede, od biologije do politike........, samo potrebno si je vzeti čas in namesto igric, ki ne služijo ničemur, raje malo pobrskat po znanju.
Na internetu je praktično vse, je pa res, da je večina v angleškem, nemškem ali francoskem jeziku, tako, da pridobiš še en plus, izboljšaš jezikovno znanje.
Najdeš tudi vse kar te zanima o umetnosti, vsakodnevnih delih in dejavnosti in ne nazadnje, vse o kuharskih veščinah, vključno z recepti.....
Če boš pametno uporabljal internet, lahko tudi diplomiraš z uporabo tega medija in nikoli več ne boš frišn.
http://www.zmaga.com/ucenje.php?id=1607
http://www.microsoft.com/download/en/de...
to je za windows sisteme, trenutno boljši brezplačni antivirus program.
Drugače je pa takole, vse kar bi rad zvedel in se naučil o računalništvu, imaš na internetu. Od začetkov, do sestave namiznih računalnikov, osnov servisiranja, delo z operacijskimi sistemi, programi, muziko, filmi, pisarniškimi orodji, vse vede, od biologije do politike........, samo potrebno si je vzeti čas in namesto igric, ki ne služijo ničemur, raje malo pobrskat po znanju.
Na internetu je praktično vse, je pa res, da je večina v angleškem, nemškem ali francoskem jeziku, tako, da pridobiš še en plus, izboljšaš jezikovno znanje.
Najdeš tudi vse kar te zanima o umetnosti, vsakodnevnih delih in dejavnosti in ne nazadnje, vse o kuharskih veščinah, vključno z recepti.....
Če boš pametno uporabljal internet, lahko tudi diplomiraš z uporabo tega medija in nikoli več ne boš frišn.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Solatkotu iskrena hvala za nasvete. Tale Zmaga.com je res zakon. Priporočam vsem!
Drugače pa Solatko, igric nimam ne časa ne prevelike želje igrat, škoda da je še za delo premalo časa na razpolago. Posledično zmanjkuje časa tudi za prepotrebno učenje. Zato smo taki kot jaz veseli in hvaležni nasvetov katere nesebično posredujete.
Hvala lepa!
Gremo dalje!
Drugače pa Solatko, igric nimam ne časa ne prevelike želje igrat, škoda da je še za delo premalo časa na razpolago. Posledično zmanjkuje časa tudi za prepotrebno učenje. Zato smo taki kot jaz veseli in hvaležni nasvetov katere nesebično posredujete.
Hvala lepa!
Gremo dalje!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Virus ki zahteva 100 eur za odblokirat windowse (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Informacijska varnost | 44185 (26225) | BorutK-73 |
» | Prestavitev WIN 7 korak nazajOddelek: Programska oprema | 824 (590) | Cold1 |
» | Novi prenosniki in varnost podatkovOddelek: Programska oprema | 2409 (2153) | solatko |
» | Dostop do NTFS diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 1625 (1348) | solatko |
» | obnovitev sistemaOddelek: Operacijski sistemi | 4189 (3791) | imagodei |