» »

Podražitve goriva bomo občutili dvakrat

Podražitve goriva bomo občutili dvakrat

Temo vidijo: vsi
«
1
2

jalovec09 ::

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/pod...

Ravno danes sem mal pomislil na podražitve goriv, ker posledično se podraži praktično vse, od hrane do busov. Sem gledal cene goriv po EU pa bomo kmalu vsi tam tam z ceno goriv, razen Italjani majo pa res visoke cene, Turki skoraj 2 evra. Mislim, da se bencin ne bo več kaj dost podražil, zaradi posledic.

Zheegec ::

Ma saj bencin ni drag, pod 1€ za liter kljub hudemu povišanju cen...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr Hilter ::

Moraš biti pa res cel znanstvenik da ugotoviš da cena za gorivo ni samo to kar plačaš na bencinski.

Cena pa bo naraščala dokler ne bo počilo, ali pa se vse skupaj ustavilo. Takrat bojo najbolj najebali ljubljanski kolesarji, ker bojo trgovine prazne, ne bo štroma... bojo imeli pa svež, čist zrak. Mi s hribov, imamo vsaj njive pa štale.

kow ::

"Mislim, da se bencin ne bo več kaj dost podražil, zaradi posledic."

Kaj dosti se ne more več, ker potem se svetovna ekonomija ustavi. Tudi evro je sedaj napram dolarju kar stabilen. Trenutno je glavni problem, da so ZDA, na nek način, že v vojni z Iranom. Ekonomske sankcije so v bistvu 'act of war'. Savdska Arabija ima približno toliko neuporabljenih kapacitet, kot iran izvozi nafte.
Ko/Če pade režim v Iranu, bo nafta IMO strmoglavila najmanj za 20 posto.

BlueRunner ::

Dokler Kitajska kupuje količine, ki jih kupuje, OPEC pa črpanje drži toliko nizko, kolikor ga drži, je to bolj tako, tako ocena.

Napetosti povzročajo nihanja, ampak osnovni težavi sta še vedno Kitajska, katere poraba je šla opazno gor in kartel, ki mu visoke cene čisto ustrezajo.

Konec konecv je potrebno nekako kompenzirati to, kar Ameri računajo za vojaško trdino, ki jo prodajajo v regiji.

Daedalus ::

Če zaropoče v Iranu, bo šla nafta krepko gor. Še vedno je, ko je bilo sranje tam dol.

Drugače pa ja, največji problem z visokimi cenami goriv ima transport. In s tem posledično vsi, ki smo na transport vezani. Se pravi, vsi. Me zanima, kaj je zdaj z onim predvolilnim lapanjem o trošarinah.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

guest #44 ::

Toliko boljše za razvoj novih tehnologij proizvajanja ele. energije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: guest #44 ()

jest10 ::

guest #44 je izjavil:

Kako nove? Saj jih že dobro poznamo. Le postaviti jih je treba. Par nukleark

solatko ::

Dokler se bistveno ne poveča BDP, bo edini način napajanja proračuna trošarina, izplena iz DDV je vsak dan manj, ta kretenska vlada pa še zateguje pasove. Važno je šparati, pa ni važno, koliko to košta.
Za komercialno uporabo alternativnih virov energije, je potrebno ogromno denarja, ki ga ni in ga bo ob vseh pogruntavščinah naših poilitikov iz dneva v dan manj.
Še malo, pa se bomo vrnili v zlata leta kraljevine Jugoslavije, kar je interes desne politične opcije, vključno s hipotekami in volovsko vprego.
Slovenski politični debili, niti slučajno ne znajo zagnat gospodarstva, z vsakim ukrepom nalagajo nanj mlinske kamne.
Delo krepa človeka

In kje točno boš ob vsesplošnem gospodarskem pogromu, dobil denar za razvoj le-teh? Je bilo že stokrat povedano... vsaj. Ekonomija je vezan biznis. Če ti stare tehnologije ne provajdajo dovolj izkupička, za nove razvijat ne boš mel sredstev.
[J.P.Sartre]

LordTado ::

Pri tej nafti se mi zdi da prav testirajo kako daleč bo še folk tolerira podražitve oz. zgornjom mejo.
Verjetno morjo visoke vsote dajat koorporacijam ki bi že lahko prišle na trg z elektriko...

Daedalus je izjavil:

In kje točno boš ob vsesplošnem gospodarskem pogromu, dobil denar za razvoj le-teh? Je bilo že stokrat povedano... vsaj. Ekonomija je vezan biznis. Če ti stare tehnologije ne provajdajo dovolj izkupička, za nove razvijat ne boš mel sredstev.

Tega pa res ne razumem. Če hočeš denar za investicije, moraš pa vzet od tekoče potrošnje. Da nam stare tehnologije ne provajdajo dovolj izkupička?!? Glej kolk ma folk dnarja v ameriki... v vrsti stojijo za nove ipade...

jest10 ::

kow je izjavil:

Daedalus je izjavil:

Tega pa res ne razumem. Če hočeš denar za investicije, moraš pa vzet od tekoče potrošnje. Da nam stare tehnologije ne provajdajo dovolj izkupička?!? Glej kolk ma folk dnarja v ameriki... v vrsti stojijo za nove ipade...

Torej zakaj jamramo? Saj so vrste v štacunah. Dušimo se v bogastvu

para! ::

Jamrajo samo po TVju in s tem ustvarjajo neko alarmantno stanje, kjer se bo zdaj zdaj zdaj vse podrlo. Tistim, ki so se zanašali na "uspešne firme bojo uspešne tud v prihodnosti" logiko, pa bi lahko že jaz takrat povedal, da bo enkrat zelo bolelo :)

lp
Death before dishonor!

Daedalus je izjavil:

Tisti trenutek, ko postane strošek proizvodnje in uporabe kW "energije X" cenejši od kW "naftne energije", postane odgovor kristalno jasen.

Še zlasti ob vsesplošnem gospodarskem pogromu se bo primarno ravzijalo in uporabljalo cenejše vire energije, ne glede na to kako se jim reče. Če nafta več ne bo najcenejša, bo pa nekaj drugega.

To, da bo tempo razvoja zastal... mnja... tudi poceni energija iz fosilnih goriv ni ravno preveč vzpodbujala razvoja tehnologij za povečanje izkoristka (koristnosti) teh energentov.

DeFacto21 ::

Pretiravajo..Vsak teden neke nove podražitve. ehhh zgleda da se bomo počas moral s kolesom okrog furat :D

cebelar123 ::

Jaz sem že začel :) in morem rečt, da je zakon.

jype ::

Počas bo večja gužva na kolesarskih kot je po cestah.

Critical mass!

Invictus ::

guest #44 je izjavil:

Za razvoj teh tehnologij rabiš nafto. Kako boš tehnologijo širil, razvijal in proizvajal? S čisto energijo, ki še ni razvita?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

To me ob povprečni spretnosti kolesarjev tod naokoli... kr malo skrbi>:D
[J.P.Sartre]

DeFacto21 ::

jype je izjavil:

Critical mass!

Se strinjam :)...v ljubljani je tok kolesarjev, da ne moreš verjet.Še posebej zdej ko je bolj toplo, se bo začela tista prava gužva.

noraguta ::

BlueRunner je izjavil:

Daedalus je izjavil:

Tisti trenutek, ko postane strošek proizvodnje in uporabe kW "energije X" cenejši od kW "naftne energije", postane odgovor kristalno jasen.

Še zlasti ob vsesplošnem gospodarskem pogromu se bo primarno ravzijalo in uporabljalo cenejše vire energije, ne glede na to kako se jim reče. Če nafta več ne bo najcenejša, bo pa nekaj drugega.

To, da bo tempo razvoja zastal... mnja... tudi poceni energija iz fosilnih goriv ni ravno preveč vzpodbujala razvoja tehnologij za povečanje izkoristka (koristnosti) teh energentov.

niti približno ne vmes maš še inercijo obstoječih stojnih rešitev in predxelava ni povsem trivialna reč. Svoje cajte si trektor laufu tud na lesni plin eventuelno, dons ne morš preprost kurišče namontirat ne stroj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Obstoj delujočih rešitev, ki pa so zaradi cene energenta vedno dražje za uporabo, ne zavira razvoja alternativnih rešitev, ki kažejo potencial, da bosta končen strošek razvoja + cena uporabe nižja.

Price/performance. Kar se tiče uporabe nafte kot energenta (so tudi druge uporabe, ki so mnogo bolj kritične) mislim, da je temu v celoti pogojen.

Potem pa se začneš npr. ukvarjati z novimi dilemami, kot so: električno vozilo ali dieselski pogon z gorivom rastlinskega/živalskega izvora. Cena energenta napram cena hrane, če je lahko poljščina uporabljena za oboje.

Vedno so te dileme zato lokallne fluktuacije niso nujno pokazatelj upravicenosti kot ti vehamentno privameš.

noraguta je izjavil:

Vedno so te dileme zato lokallne fluktuacije niso nujno pokazatelj upravicenosti kot ti vehamentno privameš.

Lokalne fluktuacije?

Moj tok razmišljanja izhaja iz "če v Iranu zagusti, ..." To lahko povzroči nagel skok cene surove nafte za celoten planet za neznano časovno obdobje, ki bo pa zagotovo daljše od nekaj let.

Če sem kaj storil vehementno, sem storil samo to, da sem vse lokalne fluktuacije preprosto črtal.

Double_J ::

Če bo vojna bo veliko manjši šok, kot če ne bi bilo prej teh sankcij. Brez teh sankcij bi v primeru vojne lahko cena bencina poskočila na 2€ za liter, tako pa ne bo.
Dve šivanki...

Dr_M ::

Kriva je pozresna evropa.
Samo EU in se nekaj outsiderjev ima izjemno drage naftne derivate.
Sicer pa, na karkoli bomo ze gonili svoje avtomobile, bodo prej ali slej obdavcili do amena. Tudi zgance.

@JJ - a to ti je povedala Kristalna Kugla Mk.2? Vojna pomeni dodaten resni problem v že tako nestabilni regiji. Kar ima grdo navado, da porine cene nafte v nebo. Ponavadi jo je.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

VelikiTun ::

Double_J je izjavil:

Če bo vojna bo veliko manjši šok, kot če ne bi bilo prej teh sankcij. Brez teh sankcij bi v primeru vojne lahko cena bencina poskočila na 2€ za liter, tako pa ne bo.
V končni fazi je isti drek. Ali se podraži zdaj in postopoma ali pa v enem kosu. Za povprečnega Janeza bo v obeh primerih rezervoar stal toliko in toliko.

Vojna pomeni dodaten resni problem v že tako nestabilni regiji. Kar ima grdo navado, da porine cene nafte v nebo.

Predvsem v primeru če pred začetkom vojne svet na veliko kupuje tisto nafto. Če je ne kupuje več, potem kakšnega šoka ni pričakovati.
Dve šivanki...

Double_J je izjavil:

Tudi v primeru, če upoštevaš recimo to, da večino iranske nafte danes odkupi Kitajska, ki ji dol visi za te sankcije?

Če pride do vojne bo s črpanjem nafte v Iranu za nekaj časa (leto, dve leti, pet let?) definitivno konec, Kitajska pa jo bo še vedno iskala za pogon svojega gospodarstva. Kaj torej to potem pomeni za ceno? Bodo lahko ostale države načrpale dovolj, da bodo pokrile to, kar bo Kitajska želela kupiti?

Saudska arabija trenutno nadomešča ves izpad iranske nafte, tako da je cena dražja bolj zaradi psihologije, kar bi se moralo umiriti. Nafte ni trenutno nič manj na trgu. Ubistvu Saudska arabija lahko nadomesti tudi celotno iransko nafto, ko začne obratovati s polnimi kapacitetami.

We are ready and willing to put more oil on the market, but you need a buyer," said al-Nami.

"There is no shortage of supply in the market. Oil prices today are unjustifiable on a supply and demand basis. We really don't understand why the prices are behaving the way they are."

http://www.ibtimes.com/articles/316880/...
Dve šivanki...

@nny ::

Podražitve hrane vedno z zamikom sledijo podražitvi goriv. Torej, napolnite špajzo!

Če pade režim v Iranu, ni nujno da bo kaj bistveno pokalo, sploh v bližini naftnih polj. V Libiji se plemena res ne marajo, pa ni večjih problemov, ker so vsi suniti. Je pa laiku težko oceniti koliko ljudi podpira staro gardo.

BlueRunner je izjavil:

noraguta je izjavil:

Lokalne fluktuacije?

Moj tok razmišljanja izhaja iz "če v Iranu zagusti, ..." To lahko povzroči nagel skok cene surove nafte za celoten planet za neznano časovno obdobje, ki bo pa zagotovo daljše od nekaj let.

Če sem kaj storil vehementno, sem storil samo to, da sem vse lokalne fluktuacije preprosto črtal.

popolna traparija je kar gosiš. celo v računalništvu je inercija na uveljavljene sisteme več kot 10 let. zategadel windowsi in offici še vedno prosperirajo akoravno so bili že v krizi. menjat celotno floto pogonskih agregatov je pa trenutno misija nemogoče. lahko naftna kriza naje en del tega celotne presnove pa nismo zmožni prebavit tako nahitro.

noraguta je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

noraguta je izjavil:

Lokalne fluktuacije?

popolna traparija je kar gosiš. celo v računalništvu je inercija na uveljavljene sisteme več kot 10 let. zategadel windowsi in offici še vedno prosperirajo akoravno so bili že v krizi. menjat celotno floto pogonskih agregatov je pa trenutno misija nemogoče. lahko naftna kriza naje en del tega celotne presnove pa nismo zmožni prebavit tako nahitro.

Verjetno si me nekaj narobe razumel. Pospešil se bo razvoj perspektiv, ki jih bo trg ocenil za perspektivne (torej bodo v doglednem času dale boljšo ceno za kW tudi pri upoštevanju razvoja). Če je danes to omejeno, ker ima nafta še vedno zelo ugodno ceno za kW, pa se to lahko pri dlje trajajočih visokih cenah spremeni.

Od kje ti ideja, da bodo sedaj ljudje množično prodajali ene pogonske agregante in jih menjali z drugimi, pa ne vem. Od mene zagotovo ne, ker na to nisem želel niti namigovati.

Lahko potrdim svoje trditve s konkretnimi podatki.

List of countries by oil exports @ Wikipedia

Za Saudsko arabijo iz mojega prejšnjega linka vemo, da lahko poveča izvoz nafte za vsaj 2,5 mil sodčkov na dan. Tu pa vidimo, da je celoten izvoz irana 2,4 mil sodčka.
Dve šivanki...

mikic007 ::

Eni kar takoj povzamejo, da ne bo dovolj nafte niti za razvoj alternativnih virov, kar je itak bedarija. Pocasi se bo drazilo, ampak je se marsikaj drazjega, kot je nafta, npr. clovesko delo. Pa se mu nismo cisto odpovedali, kolikor vidim.

Ce pa bi bila cena bencina res tako visoka, kot vsi tukaj jamrate, pa SZ in ostali JP ne bi imel vec nekih tezav, na cestah pa bi prevladovali najmanj pozresni avtomobili. No, sedaj je v resnici ravno obratno, tako da je pri ceni nafte ocitno se veliko lufta.

Double_J je izjavil:

Lahko potrdim svoje trditve s konkretnimi podatki.

List of countries by oil exports @ Wikipedia

Za Saudsko arabijo iz mojega prejšnjega linka vemo, da lahko poveča izvoz nafte za vsaj 2,5 mil sodčkov na dan. Tu pa vidimo, da je celoten izvoz irana 2,4 mil sodčka.

Samo potem ni več rezerv. Par naftovodov rastrelijo v Nigeriji in kaj pol? Vprašanje je tudi koliko so uradni podatki za Savdsko Arabijo verodostojni...

Mr.B ::

Morda bi bilo pametno dodati tu, kvečemu to, da so cene vsaj v trgovinah višje kot v tujini, tako da edeni ki si lahko privoščijo dražitve so slovenski monopoli. Vprašanje je pa da si bo lahko Merkator peka kruha upala kot izgovor podražati kruh, če ga drugi ne bodo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

OPEC @ Wikipedia

Spodaj lahko pogledate v tabeli kapacitete. S. Arabija vsekakor ima 2,5 mil na rezervi.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

fosil ::

To je lahko tudi priložnost za lokalne proizvajalce, ker se bo podražil transport.
Tako je!

Obama's decision came after he concluded that world oil markets can be adequately supplied even with a significant portion of Iran's 2.2 million barrels a day declared off limits.

http://edition.cnn.com/2012/03/31/world...

Sedaj bomo videli, ali se nafta misli kaj ceniti...
Dve šivanki...

Ja samo to je bolj za Amerijko, kot pa za ostali del, hm EU.

Zakaj?

A20 gate ::

Zdej bi bil ze cas da popravijo te visoke robnike, po kolesarskih avtocestah v MOL.

Verjetno zato, ker Amerika proizvede okoli sebe zajetne količine Nafte. Sicer bi ti sedaj lahko še pol ure pisal zakaj in na kakšen način bo kompenzirala to lastnim Naftnim lobijem ter kako to vpliva na kartelne obnašanje...., pa je to nepomembno...
No Slovenija, pa nima naravnih virov tipa nafte, in jo mora kupiti, razen če misliš da je gonilna sila gospodarstva trošarina, da je pač posledično rasti cen nafte ras inflacije, ki pa je ob istočasnem padanju BDP-ja katastrofalna, .....

Kvečjemu je manj slabše. ZDA so še vedno neto uvoznik energije. Evropa si je pa sama kriva za energetsko politiko. Ne bi črpala nafte na severu, premog je svinjarija, jedrske energije tud ne bi mel.. pol pa mamo uvoz... prav nam je.

si spregledal nisi razumel kompenzirali...

Pojasni to "kompenzacijo".
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

In osmi dan je Audi ustvaril dizel iz vode in zraka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15343792 (30585) Spajky
»

SFRJ - Boni za gorivo in parne/neparne številke.

Oddelek: Loža
4312971 (11347) solatko
»

Vozilo na vodik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
12236511 (34636) jest10

Več podobnih tem