» »

ACTA - več podrobnosti

ACTA - več podrobnosti

Slo-Tech - Te dni smo od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli nekaj dokumentacije na temo slovenskega udejstvovanja pri sprejemanju ACTE.

Celotne dokumentacije seveda niso posredovali, saj je precejšen del sestavljen iz tajnih gradiv Japonske in ZDA, del pa ni bil posredovan na podlagi nekih notranjih navodil Generalnega sekretariata Sveta Unije (ki imajo očitno v Sloveniji eksterni učinek). O rezultatu pritožbe zoper delno zavrnitev dostopa vas bomo vsekakor obvestili.

Prejeto dokumentacijo objavljamo nespremenjeno in v celoti (vir Javne informacije Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo):

POZOR: tif datoteke so v večini primerov večstranske. Omislite si smiselen pregledovalnik.

Komentarje in izvlečke lahko pričakujete v nekaj dneh. Trenutno pa v luči postopka spreminjanja Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki je trenutno v teku, za začetek opozarjamo na skoraj neverjetno poročilo 133 z dne 3. decembra 2008 (ACTA) v katerem MG ugotavlja, da vključitvi civilnih kazni zoper kršilce avtorskih pravic nasprotujejo vse države članice, Republika Slovenija pa tovrstno ureditev v svoji nacionalni zakonodaji že ima.

Tako smo se po lanski spremembi Kazenskega zakonika ponovno znašli v koaliciji voljnih, ki namesto kazenskih ali civilnih kazni (168. člen ZASP) za pregon kršilcev avtorskih pravic uporablja kar oboje.

8 komentarjev

jype ::

Hvala.

Gandalfar ::

Pa fino je, ker je vse to prevedeno :)

lambda ::

Pohvala vsem, ki se trudite okrog teh zadev ... neverending story na žalost.

Franklin: Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.

Iatromantis ::

Hvala. Ni neposredno povezano, a navajam iz zanimive povezave o koaliciji voljnih iz zgornjega članka:

New Penal Code Wording Creates Problems ---------------------------------------- ¶6. (SBU) The new Penal Code, which contains a problematic provision relating to IPR violations and enforcement, went into effect on November 1, 2008. The new text adds the provision "for the purpose of sale" in the first paragraph of article 148, which now reads: "Anyone who, for the purpose of sale, uses without authorization one or several Copyright works or copies thereof, the joint market price of which represents a substantial value (5,000 EUR), shall be punished by imprisonment for up to three years." Article 148 is the legal basis for criminal enforcement of copyright infringements. The wording makes effective prosecution impossible since many infringements occur without intent of further sale. For example, a company that purchased a computer program and then distributes it throughout their office could not be prosecuted because it did not sell the program.

Je to v boldu res problem ali ti. 'straw man' argument, saj če ni, to pomeni, da pri nas ni mogoče preganjati pravnih oseb, ki uporabljajo programsko opremo pod lastniškimi pravicami? Kar pa je težko verjetno. A ne veljajo na vseh področjih drugačni standardi za pravne osebe kot fizične osebe? Ali pa je to bistvo problema, da smo po pravu tako izenačeni, da se morajo potem diplomati truditi z reševanjem digitalne lastniške ekonomije po polpreteklih vzorcih pomanjkanja in neomreženosti?

Iatromantis ::

Iz teh zgodnejših dokumentov je jasno, kaj so osnovni nameni ACTE, ki 'ničesar ne spreminja' - namreč razširitev definicij TRIPS sporazuma, ki je že pred ACTO oral ledino, to pa zato, ker je 'premil' in ga določene (v teh dokumentih cenzurirane=) države ne upoštevajo.

Decembrsko poročilo iz leta 2008:
Trenutno so med državami članicami EU in Komisijo različna mnenja o vsebini obsega sporazuma saj se pri npr. kazenskem varstvu nekatere države članice (manjši del članic) zavzema za kaznovanje tudi za kršitve patentov, modelov in geografskih označb.
[..] V tej fazi očitno nič ne kaže nato, da bi države članice EU (ta trditev še bolj velja za _______) bile pripravljene sprejemati obveznosti iz ACTE prek tistih sprejetih v okviru TRIPSa oz. EU direktiv. [..] V primeru uspešnega nadaljevanja pogajanj bi se lahko končala do konca 2009.

Za Slovenijo je posebej zanimiva razprava o civilnih kaznih (punitive damages) kateri možni vključitvi v ACTA sporazum odločno nasprotujejo vse države članice. Slovenija ima takšno določbo v 168. členu ZASP-a zato bi veljalo ponovno preučiti njeno smiselnost.

Je res zanimiv zadnji stavek - kot da namiguje na to, da bi tudi pri nas morali nasprotovati civilnim kaznim, kot *povsod* drugod..

Transparentnost pa takšna, zakaj so dokumenti tako cenzurirani? Kljub temu lahko npr. iz tega dokumenta sklepamo, da je ACTO verjetno res spisala Japonska, dopolnjena pa je bil s strani ZDA (Čeprav je očitno njena geneza glede na dokumente še bolj kompleksna).

Ta dokument govori o transparentnosti samega postopka sprejemanja ACTE ter obveščanja javnosti in ta debata naj bi bila stalnica pogajanj, katerih vsa gradiva nosijo oznako zaupno. Še leta 2009 EU ni imela v žepu 'izraza pripravljenosti za objavo osnutka sporazuma'. Iz česar je seveda sledilo stališče Slovenije: "V Sloveniji se zahteva po dostopu gradiv ni pojavila."

Tu pa tam je že bilo rečeno, da je pravzaprav Slovenija sprožila ta pogajanja med svojim predsedovanjem EU in očitno bo kar res. Predsedovali smo v prvi polovici l.2008:

OPOMNIK – Odbor 133 namestniki, 26. september 2008
Točka 2: ACTA Anticountefeiting Trade Agreement
1. Glavni napredek dosjeja
Mandat za pogajanja za sklenitev večstranskega sporazum o boju proti ponarejanju je bil sprejet marca letos. Dosedaj sta bila organizirana dva formalna kroga pogajanj glede posameznih elementov sporazuma in sicer o ukrepih na meji (junij 2008 v ____) in o uveljavljanju pravic (civilni del, julij 2008 v ____). Naslednji pogajalski krog bo potekal od 8. do 10.oktobra 2008 v ___, osrednja točka dnevnega reda bo poglavje o kazenskih sankcijah.

BlueKnight ::

pa skozi "cenzuro" se vse vidi :P
naprimer ...ne vključuje "problematičnih" držav (Kitajska, Rusija, Brazijija) ter bi lahko "oslabi" TRIPS Sporazum
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

ender ::

Če kdo rabi, sem dal TIFF datoteke skozi OCR: http://eternallybored.org/misc/acta-tif...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

3furious ::

Američani spet poskušajo z novim zakonom za nadzor interneta, tokrat pod imenom CISPA (The Cyber Intelligence Sharing and Protection Act)
Klik

Internetni ponudniki bodo morali ob kakršnikoli zahtevi oblasti predati vse podatke, ki jih imajo o določenih osebah ali njihovi aktivnosti na spletu, četudi zahteva ne bo "ustrezno" utemeljena. Besedilo zakona namreč dovoljuje, da oblasti smejo zahtevati podatke ob vsakem sumu, da gre za nevarno ali teroristično delovanje. Kdaj pa je sum dovolj utemeljen, zakon ne predpisuje.
In the age of information, ignorance is a choice.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ACTA - več podrobnosti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
85035 (3067) 3furious
»

Excel - Pdf v ozadju in pisanje čez pdf - možno?

Oddelek: Programska oprema
162777 (2523) Blindeye
»

Norveška bo uporabljala odprte standarde

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
213264 (2352) jype
»

psd v pdf

Oddelek: Pomoč in nasveti
241653 (1240) blackbfm
»

Slovenska država ne pozna odprtih standardov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
17014765 (11854) krho

Več podobnih tem