»

Nove podrobnosti Twitter hacka

Slo-Tech - Mineva nekaj dni od odmevnega vdora v najvidnejše račune na Twitterju in tako podjetje kot mnogi preiskovalci ter vpleteni so postregli z nekaj več detajli. Zaenkrat še vedno kaže, da je šlo za kripto-potegavščino, saj ni videti, da bi jo zlikovci podurhali z zasebnimi sporočili Obame, Muska in drugih pomembnih oseb; toda na končne sklepe bo potrebno še čakati.

V noči s srede na četrtek po našem času se je Twitterju pripetil bržkone največji vdor v zgodovini socialnih omrežij. Mnogi računi vidnih svetovnih političnih, gospodarskih in medijskih osebnosti, kot so Barack Obama, Elon Musk, Bill Gates in Jeff Bezos, so začeli bljuvati prevarantske objave, ki so imele namen od lahkovernežev izvabiti kriptokovance. Na koncu so nepridipravi dejansko pobasali za prek sto tisoč dolarjev plena, pri Twitterju pa so po dveh urah mahinacije le zaustavili - tudi s pomočjo prijemov, ki jih vidimo jako redko, kot je vsesplošno blokiranje preverjenih (verified) uporabniških računov. Ker je...

13 komentarjev

ACTA - več podrobnosti

Slo-Tech - Te dni smo od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli nekaj dokumentacije na temo slovenskega udejstvovanja pri sprejemanju ACTE.

Celotne dokumentacije seveda niso posredovali, saj je precejšen del sestavljen iz tajnih gradiv Japonske in ZDA, del pa ni bil posredovan na podlagi nekih notranjih navodil Generalnega sekretariata Sveta Unije (ki imajo očitno v Sloveniji eksterni učinek). O rezultatu pritožbe zoper delno zavrnitev dostopa vas bomo vsekakor obvestili.

Prejeto dokumentacijo objavljamo nespremenjeno in v celoti (vir Javne informacije Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo):

8 komentarjev

Javna razprava o sporazumu ACTA

lenartkucic.net - Če bi vse potekalo po standardnem, uveljavljenem postopku, se ta dogodek sploh ne bi smel zgoditi. Ker pa se je sprejemanje sporazuma ACTA po Evropi precej zapletlo, je prvo javno razpravo o spornem protiponarejevalnem sporazumu doživel tudi slovenski parlament.

O poteku razprave sta za Delo pisala Mario Belovič in Matjaž Ropret. Tukaj objavljamo zvočne zapise (mp3) vseh nastopajočih, ki so se udeležili debate.

Razpravo je začel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav („bistvo sporazuma je, da ne povzroča nesporazumov“). Nadaljeval je vodja enote za javno naročanje in intelektualno lastnino na generalnem direktoratu Evropske komisije za trgovino Anders Jessen, ki je pojasnil, da je Acta le nekakšna...

45 komentarjev

Okrogla miza: ACTA in SOPA: Trgovinski sporazumi, ki grozijo svobodi spleta?

Slo-Tech - Včeraj zvečer je v Kiberpipi potekala okrogla miza na temo ACTE. Udeležili so se je Andrej Piano, sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Tadej Hren, SI-CERT, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE. Iz občinstva pa posebej poudarjamo tudi prispevke informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ter direktorja Datalaba Andreja Mertlja.

Debata je postala živahnejša, ko je Informacijska pooblaščenka iz občinstva vprašala državnega sekretarja Andreja Piana, ali so na ministrstvu pripravili analizo, katere zakone bi bilo potrebno spremeniti, da bi ACTA lahko zaživela v slovenskem...

28 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: ACTA in SOPA, VIP z Ireno Fonda

7. srečanje Drupal Slovenija, 02. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.2. ob 19h, se bomo na Pipinih odprtih terminih na okrogli mizi pogovarjali o posledicah sprejemanja ACTA in SOPA zakonodaje, o elementih presenečenja v teh predlogih zakonov in o vsebinskih delih. V gosteh bodo: Andrej Piano, državni sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Lenart Kučić, novinar Sobotne priloge Dela, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE, okroglo mizo pa bo moderiral Domen Savič, E-demokracija.si.



V sredo, 8.2. spletne urice odpadejo zaradi državnega praznika.

V četrtek 9.2. ob 19h, vabljeni na Večer za...

10 komentarjev

EU podpisala sporazum ACTA

Slo-Tech - Evropska unija (v njenem imenu odposlanec Evropske komisije Hans Dietmar Schweisgut) in 22 držav članic (vse razen Cipra, Estonije, Nemčije, Nizozemske in Slovaške) je včeraj na slovesnosti v Tokiu podpisalo kontroverzni sporazum za boj proti ponarejanju, znan s kratico ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). S tem se je dobršen del Stare celine pridružil podpisnicam Avstraliji, Kanadi, Japonski, Južni Koreji, Maroku, Novi Zelandiji, Singapurju in ZDA, ki so sporazum podpisale že lanskega oktobra. Tudi to pot pa v EU ni šlo brez težav, saj sporazum po besedah nekaterih članic briše mejo med piratstvom in ponarejanjem in po nepotrebnem dodatno kriminalizira...

229 komentarjev

Britanska policija aretirala osumljenca za trojanca Zeus

BBC - Britanska policija je razkrila, da je že 3. novembra aretirala 20-letnega moškega in žensko v povezavi z znanim trojanskim konjem ZeuS. Ta se je prvikrat na spletu pojavil leta 2007, ko je okužil računalnike ameriškega ministrstva za promet, zelo pa se je razširil marca letos. ZeuS beleži pritiske tipk uporabnika, s čimer zbira podatke za dostop do osebnih bančnih računov, gesla, številke kreditnih informacij, gesla za dostop do socialnih strani in podobno ter jih nato posreduje avtorjem programa. Uporabnike poskuša na različne načine pretentati, da bi ga namestili, denimo z lažno stranjo na Facebooku itn. Botnet, ki ga nadzoruje, naj bi obvladoval več milijonov računalnikov.

Britanska državljana je ob pomoči manchestrske policije zaslišala Police Central e-Crime Unit, ki ju sumi kršitve Computer Misuse Acta in Fraud Acta. Proti plačilu varščine so dvojico izpustili, nadaljnje zaslišanje pa je predvideno za marec 2010. Gre za prve aretacije zaradi širjenja malwara v Evropi, tako...

5 komentarjev