» »

SDRAM / FSB

SDRAM / FSB

phoinix ::

Zanima me kakšne so posledice na ram (SDRAM), ko se skupaj z FSB-jem spremeni frekvenco. Trenutno imam na 139(prej 133),kakšne ima to posledice na ram. Vse deluje stabilno, če pa dam na več od te npr. 145(max)ne deluje stabilno,(3D mark štekne).;(

freejack ::

133 SDRAMe lahko (po pravilu palca :D ) naviješ nekje do 150MHz. Zdej, če bi šlo tebi do tolk, oz. komurkoli je odvisno od posameznika, so-komponent in pa seveda od modulov samih. Deklarirana hitrost je 133 MHz, za par dodatnih MHz lahko naviješ FSB, za še kaj več, boš pa mogel RAMom priskrbeti dovolj energije. Bolj ko jih navijaš, bolj so pod "stresom": več napetosti jim daš, bolj se segrevajo. Torej, če boš hotel naviti še bolj, boš moral povečati napetost in jim priskrbeti še hlajenje, kar pa še vedno ne zagotavlja, da se bodo dali navit še več, predvsem pa stabilno; saj veš, odvisno od komponente do komponente.Druga možnost do večjih frekvenc RAMa so nižje nastavitve RAMov, timingi, vprašanje pa je, kaj od tega se splača, za tisti dodatni MHz.

phoinix ::

Lepo da še kdo uporablja SDRAM.Sem mislu da sem sam.Na kolk maš pa sam navite stvarce? Z napajenjem ni skrbi, 300W je OK, sem pa dal dol eno stranico ohišja, tko da mam zej temperature max 60°C na procesorju in 41°C na osnovni plošči. Kakšne trajne okvare rama pa niso mogoče?

DixieFlatline ::

Nekja me zanima. Malo sem bral reference manual od mamaplate in videl, da lahko ram dvignem na 133Mhz (SDRAM), ko bom FSB dvignil na 100MHz ali višje. Sem razumel prav? Imam pa celerona 633 Mhz (FSB trenutno 66 Mhz). Ram pa teče pri 100Mhz.
Hvala.:\

phoinix ::

Če dvigujež FSB (v BIOS-u) pol se ti bo avtomatsko dvignila tudi frekvenca ram-a.Drugače vsaj pri moji plati ni mogoče.:\ Če ti plata podpira 133Mhz, pol lahko daš tud do 145MHz, sam če ti podpira seveda, pa pazi da znižaš multiplikator če višaš FSB da ne boš procesor navil na too-much!:D

DixieFlatline ::

Ni nevarnosti, multiplikatorja mislim da ne morem spreminjat, le FSB. Je to normalno, da se mi PCI zniža za malo če zvišam FSB?

OwcA ::

DixieFlatline: normalno je, da se PCI zniža, saj je namenjen delovanju na 33MHz, ko pa dviguješ FSB se tudi ta frekvenca viša, vse dokler plošča (ali uporabnik, če ima to možnost v BIOSu) ne preklopi na večji delitelj (če je na voljo) ter s tem frekvenco spet pribljiža 33MHz.

c3R4R ::

kje v bios-ih najdeš deljitelje?>:D

ali3n ::

mustafa - išči nekaj podobnega kot "FSB/PCI/AGP RATIO"
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

DixieFlatline ::

OK Owca, hvala ti, zdej grem pa mal navijat.

DixieFlatline ::

Sedaj sem zvišal FSB iz 67MHz na 87Mhz. Tako sem ob multipliejerju 9.5 dosegle namesto 633 833 Mhz. Napetost sem dvignil iz 1.7 na 1.75V. Je to preveč? T procesorja se je dvignila iz 47 na 52C. Kako naj testiram stabilnost sitema (igre?). Nimam dodatnega hlajenja.
Prosim za mnenja.

OwcA ::

Dokler je temperatura procesorjah v meje normale (za celerone recimo pod 60C, je pa to popolnoma osebno mnenje) tudi napetost ni prevelika. Stabilnost preiskusi z kakšnim Prime95, 3D Mark sli igro.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navijanje starega Pc

Oddelek: Navijanje
14841 (841) Evil mind
»

do kolk navit celeron 1200 brez dodatnega hlajenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
764716 (3555) mihamedo
»

ko navijem, zvok ne dela

Oddelek: Navijanje
371465 (1174) _Dejan_
»

FSB, win nestabilni pri 107mhz

Oddelek: Navijanje
231707 (1463) VASkO
»

EPOX 8KTA3

Oddelek: Navijanje
351817 (1522) danielka84

Več podobnih tem