» »

Navijanje starega Pc

Navijanje starega Pc

zupan ::

mam P3 800mhz, 256 rama pa GF 400mx
a lahko navijem to :P:P:P al bo vse crknl če navijem

zupan ::

aja pa imam program RiverTuner

blazius ::

seveda lahko naviješ, sam se ne splača.. razn če hočeš dobit eno izkušnjo :)

Azrael ::

Naviti se načelno da, čeprav ne vem koliko si boš lahko pomagal z rivatuner, ki je IMO zadeva, ki ni ne tič ne miš.

Priporočam, da si preden sploh kaj začneš misliti v to smer, da prebereš Članke na to vižo.

Koliko, kako in koliko bo morebitnega dobička, je odvisno celotnega HW, ki jasno ni samo CPU in grafa.

Koliko bo morebitne škode, pa je predvsem odvisno od tvojih (nes)pametnih posegov, kamor sodijo izbire FSB, ki niso deljive s 33, voltaže zvišane za več kot 10% od nominalnih ali temperature čiperaja blizu ali čez mejne vrednosti za dotične čipe.
Nekoč je bil Slo-tech.

kixs ::

P3 ima ze zaklenjen mnozilnik. Tvoj je 6x133MHz (133MHz je FSB procesorja in naceloma tudi RAM-a - PC133).

Edino kar lahko naredis je, da preko BIOS-a povecas FSB. Omejitev je PCI vodilo, saj le to deluje na 33MHz (4x33MHz = 133MHz FSB). Dodatno je omejitev tudi RAM, saj le-ta deluje na 133MHz, kaj veliko vec je odvisno kaksen RAM imas.

Recimo, da lahko povecas FSB na nekje 145MHz. Lahko tudi vec, ampak je to najvec odvisno od maticne plosce in kaksne nastavitve omogoca (voltaza, spreminjanje razmerja PCI:FSB, latence rama, tudi razmerje RAM:FSB...). Preveri v navodilih!

Kaj pridobis? Z dvigom FSB-ja na cca 145MHz, se CPU frekvenca dvigne na 870MHz (kar je skoraj 10%). Glede na to, da se je pohitril tudi ram, bo sistem zagotovo za 10% hitrejsi.

Graficno pa lahko navijes z RivaTunerjem. Za koliko? Je spet odvisno od tvoje graficne. Povecaj za 10MHz, testiraj v kaksni igri, nato spet povecaj in spet testiraj... itd. Dokler ne dobis napak v grafiki (kaksne cudne barve, pikice, itd.) Potem zmanjsaj za en korak nazaj in to ti je max overclock.

Tvoj sistem je za danasnje case cist za en k*rc, je pa dober za poganjanje starih iger :P

Se tole, ce samo zamenjas graficno za kaksno novejso, se ti bo NAJVEC poznalo. Predlagam kaksno GF4200Ti ali 9600PRO, kaj vec ti bo ze procesor ovira (ajde, recimo maximalno: ATI 9700 PRO ali 9800 PRO ali celo Nvidia 6600GT) - ki danes niti niso vec tako drage (cca 30€).

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

zupan ::

ja grafično sm navil, sm šu igrt ET pa so ble kr ene pikice ja :P , kako pa PC , ram naviješ (ker program)

zupan ::

kje se dobi ta PROGRAM ????

Azrael ::

Programa NI.

Zadevo OCjaš v BIOSu ali kar z nastavitvami jumperjev, odvisno od dotične matične plošče (in morebitnega slotket adapetrja).

Razumevanje navodil in postopkov je nujno, ker z nastavljanji na slepo srečo, stvar lahko tudi uničiš, to velja najbolj za nastavive z jumperji, čeprav tudi v BIOSU lahko narediš štalo, kljub temu, da lahko zadeve še vedno lahko vrneš na default.
Nekoč je bil Slo-tech.

zupan ::

Kje je ta BIOS :S:S:S

kixs ::

JAO :D

Ti bi rad navijal, a ne ves niti NAJBOLJ osnovnega? :O

BIOS je tista carobna rec, ki jo dobis, ce takoj ob zagonu racunalnika pritisnes tipko DELETE. Se pravi takrat, ko ti chekira RAM in prepoznava DISKE - ne potem, ko ti zaganja Windowse.

Kot sem ze prej napisal. Za igre, se ti bo nabolj poznala zamenjava graficne! Recimo nekaj takega: ce navijes procesor, dobis nekje 10%... ce pustis procesor pri miru in menjas graficno, pa se ti bo poznalo, glede na trenutno GF2-MX, nekje 2 do 3X 8-O

Zelo pomembno pa je, za navijanje procesorja, katero maticno imas. Ce imas kaksno Intel, potem lahko kar pozabis.

lp

zupan ::

Matična Intel Celeron :S no sej uglavnm bom kr pustu pri miru vse :D

zupan ::

AHha sej zdej vem kje je ta BIOS
Sej neki sm delu pa ene volte pa temp. spreminju sam ni nč bolj, no uglavnm kje se pa un patch dobi za navijanje internetne hitrosi (emule, torrenti ..) sej kle nek piše sam ne najdm:D

Steinkauz ::

Mislim, da boš sebi in kompu naredu uslugo, če pustiš pr miru, glede na tvoje znanje :D

Azrael ::

Kot so že rekli in bom ponovil še enkrat: Stvari pusti pri miru, bo najbolje za vse.

Mislim zelo resno, saj vidim da nimaš niti najmanjšega interesa se o stvareh okoli OC resneje pozanimati in sam poiskati informacije. Iz tvojih postov kar vre neresnost in potem se taki OC podvigi končajo s temami Na poooomoč!!!

> patch dobi za navijanje internetne hitrosi (emule, torrenti ..) sej kle nek piše sam ne najdm

Aja za patch sprašuješ? Obstajajo, mnogo njih in jih z drugimi imeni imenujemo virusi, spyware ali trojanci. Zelo dobro vplivajo na hitrost mlinčka in njegovega povezovanja na splet. Vse to pod pogojem, če meniš, da je mlinček in internetna pipica brez tega prehitra in preveč dobro deluje in moraš stvari narediti neuporabne.

Zato prste stran od tega! Hitrost interneta je odvisna le od izbranega dostopa do spleta, hitrost pa lahko povečaš samo s spremembo naročniškega paketa na hitrejšega, če je seveda možno. Drugih delujočih načinov enostavno ni.
Nekoč je bil Slo-tech.

Evil mind ::

Da ne odpiram nove teme. Sem navil AMDja 64 3000+ (1.81) Po defaultu je FSB 200Mhz in CM pa 9. Jst sm zvišu FSB na 207 Mhz in je šla tudi frekvenca RAMa tudi gor, a bi mogla it? Ali bi moral kej drugega nastavit v BIOSu? Zato ker zdej je CPU 1.88 Ghz in RAM 416 Mhz.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako pravilno naviti samo procesor

Oddelek: Navijanje
483233 (2667) WamPIRe-
»

Navijanje AMD 1Ghz

Oddelek: Navijanje
442059 (1523) OwcA
»

SDRAM / FSB

Oddelek: Navijanje
111020 (835) OwcA
»

Athlon XP 1800+

Oddelek: Navijanje
201580 (1102) Malecky
»

OC-anje ABIT KT-7A (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
704587 (3909) AtaStrumf

Več podobnih tem