Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
Reaper ::
Jaz sem z omenjenimi Zyxeli nadomestil Asuse RT-AC68U, ki sem jih imel povezane v AiMesh. Zyxele sem povezal med sabo žično in omogočil 802.11r protokol (Fast Roaming), če bi želel brezžično povezavo med nodi bi uporabil 802.11s (Mesh). Imaš odlične videe na to temo na YT:
Pokritost z Wifijem je super, deluje vse, edino 2× se mi je zdaj zgodilo, da mi je na napravah padel internet, nisem pa še odkrival ali je kriv AdGuard Home DNS ali pa router izgubi dostop do interneta na WAN portu. To probam ob naslednjem dogodku.
Pokritost z Wifijem je super, deluje vse, edino 2× se mi je zdaj zgodilo, da mi je na napravah padel internet, nisem pa še odkrival ali je kriv AdGuard Home DNS ali pa router izgubi dostop do interneta na WAN portu. To probam ob naslednjem dogodku.
socialec ::
Relativno zmogljiv AP+*Vpn za nas socialce za gledanje kakšne stremov ali sveže paše, ISP pa ne omogoča vpn klientele.
Laptop, *Vpn, vklop Mobile hotspot, TAP-*Vpn-Windows Adapter deljenje Mobile hotspot connection za wifi-wifi in ethernet-wifi.
Trivialna zadeva je začela delati šele po naključnem resetu in zdaj... \o/
Laptop, *Vpn, vklop Mobile hotspot, TAP-*Vpn-Windows Adapter deljenje Mobile hotspot connection za wifi-wifi in ethernet-wifi.
Trivialna zadeva je začela delati šele po naključnem resetu in zdaj... \o/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
BlaY0 ::
Začetniško vprašanje. Tole ima notranje antene? In lovi bolje od tistega kar sem jaz linkal z zunanjimi?
Pri Archerju AX53 moraš bit previden katero verzijo dobiš. V1 ima 512MB rama V2 pa samo 256MB, obe verziji baje poganja IPQ5018. 256MB je (baje) v bistvu že bare minimum za to konfiguracijo.
Kar se tiče zunanjih anten... v bistvu gre tudi v tem primeru za kombinirane/hibridne 2,4/5GHz PCB antene stlačene v plastično ohišje ki ti razen tega, da jih lahko obračaš (večina ljudi jih itak ne, ker grdo zgleda če je vsaka obrnjena v svojo smer) ne prinesejo nič, poleg tega v praksi dandanes niso nič "večje" od onih notranjih. Če se ne motim ima Archer AX53 2x2:2 za 2,4GHz in 4x4:4 za 5GHz band (T-56 je 4x4:4 na obeh bandih). Pri notranjih je pa tako da je že po defaultu vsaka malo drugače obrnjena poleg tega pa so še različnih oblik.
Tale T-56 je res "steal", glede na to da gre takorekoč za "nabustan" Asus RT-AX59U.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
hojnikb ::
Pa dobr openwrt support ma, kar je dost bistveno, če hočes se kaj več od routerja...
#brezpodpisa
krefi ::
Če bo kdo naročal tale T-56 se pridružim nakupu
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s
BlaY0 ::
A kdo tu slučajno uporablja NanoPi R3S ali R5S kot router s servisi (nas, web, adguard...) v docker kontejnerjih?
tom_II ::
hojnikb ::
Pozdrav. Imam modem/ruter s slabim wifi signalom (ki ga bom izklopil). Do sredine hiše imam potegnjen utp kabel in tam je elektrika. Kaj bi tam postavil, da ne zmrzuje in je doseg čez stene čim večji (2 etaži). 5 GHz niti ne rabim, hitrosti do 100 mbs, priklapljajo se tudi stare naprave (do 10 naprav).
Recimo ne profi varianta ca. 50EUR:
- dostopno točko?
- wifi ekstender kamor lahko priklopiš utp?
- ruter? (ne rabim ampak če je cenovno optimalno tudi lahko; bi pa najraje pustil gor originalni firmware)
Poceni USB ekstender sem že imel in mi ni všeč, predvsem se pregreva in potem zmrzne. Sedaj imam en star TL-MR3420 ampak je signal slab in včasih zmrzne, da je potreben izklop iz vtičnice (niti preko kabla ne pridem gor).
Če lahko priporočite konkretno preizkušeno zadevo, bi bil hvaležen. Pa razumem, da kvaliteto se plača ampak vseeno ne bi rad bankrotiral ;)
ChatGPT mi priporoča https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik...
https://wifilinks.nl/products/zyxel-t-5...
Napiši jim mail da pošljejo v slovenijo. Z shipping bo cca 58€. Bolšega pri nas neboš našel.
#brezpodpisa
mat xxl ::
Kaj pa LTE5, z SIM kartico, iščem nek najcenejši internet za kamero za upravljanje videa in smart home na wikendu.
Torej router z SIM kartico, v oči mi je padel tale : https://www.mlacom.si/mrezna-oprema/usm...
Ali menite, da je kaj boljšega v tem cenovnem rangu ?
Torej router z SIM kartico, v oči mi je padel tale : https://www.mlacom.si/mrezna-oprema/usm...
Ali menite, da je kaj boljšega v tem cenovnem rangu ?
Karen ::
Za 4G je nekako standard med routerji Huawei b535. Po bolhi za 50 somov prodajajo. Imam to na vikendu pri hrčkih, za enak namen, s hr sim-ko. Delata 2 kameri bp, pa še sprotno surfanje.
Čisto možno, da sprašujem neumosti...
Nekaj smo neuspešno eksperimentirali na osnovi ai in ne-ai.. Postalo je preveč moteče za uporabnike, router pa ne sme biti umaknjen.
Se da v openvpn skripti nastavit routing, da ima samo izbrani lan klient vedno vpn gateway kamorkoli, ostali pa vedno normalen net gateway? V bistvu vpn director routing ekvivalent in sicer brez prijaznega uporabniškega vmesnika. Aja ruter ima original fw, ne merlina.
Ali bo potrebno kupiti nov router s pravim vpn director? So kakšna priporočila?
Nekaj smo neuspešno eksperimentirali na osnovi ai in ne-ai.. Postalo je preveč moteče za uporabnike, router pa ne sme biti umaknjen.
Se da v openvpn skripti nastavit routing, da ima samo izbrani lan klient vedno vpn gateway kamorkoli, ostali pa vedno normalen net gateway? V bistvu vpn director routing ekvivalent in sicer brez prijaznega uporabniškega vmesnika. Aja ruter ima original fw, ne merlina.
Ali bo potrebno kupiti nov router s pravim vpn director? So kakšna priporočila?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Izbriši prejšnje, smo potihoma upgradali na zadnji merlin fw (nov 24, eol) in ni potrebno akrobacij delati.
legendary ::
Zdravo. Rabim pomoč, ker sem pri routerjih totalni nepoznavalec.
V hiši bi si želel postaviti enotno wifi omrežje in kolikor berem je najlažje postaviti mesh sistem.
Kaj torej priporočate za nekega nepoznavalca, ki bi želel s tremi napravami pokriti signal po hiši? Ker je v hiši še nekaj naprav, ki ne omogočajo povezave na 5ghz je 2,4 še vedno pogoj (povezava klime, sesalca, sončne elektrarne). Poleg tega je želja, da zadeva deluje brez nekih potreb po restartu ali dodatnih dodatnih konfiguracij. Začetna konfiguracija ni problem, če so vodiči dovolj jasni. Poleg tega bi bila ena do dve točki lahko povezani s kablom (preko switcha), tretja pa bi morala biti preko wifi-ja (v teoriji bi šlo tudi preko kabla, če s tem pridobim veliko.
Upam, da nisem prezakompliciral.
V hiši bi si želel postaviti enotno wifi omrežje in kolikor berem je najlažje postaviti mesh sistem.
Kaj torej priporočate za nekega nepoznavalca, ki bi želel s tremi napravami pokriti signal po hiši? Ker je v hiši še nekaj naprav, ki ne omogočajo povezave na 5ghz je 2,4 še vedno pogoj (povezava klime, sesalca, sončne elektrarne). Poleg tega je želja, da zadeva deluje brez nekih potreb po restartu ali dodatnih dodatnih konfiguracij. Začetna konfiguracija ni problem, če so vodiči dovolj jasni. Poleg tega bi bila ena do dve točki lahko povezani s kablom (preko switcha), tretja pa bi morala biti preko wifi-ja (v teoriji bi šlo tudi preko kabla, če s tem pridobim veliko.
mat xxl ::
Izbriši prejšnje, smo potihoma upgradali na zadnji merlin fw (nov 24, eol) in ni potrebno akrobacij delati.
Samo opomba Merlin pa Aimesh na glavnem routerju je recept za katastrofo, torej oni ki sledijo Ok Merlin, glavni nikakor ..
Na kratko Asusi Rt-ax serija ne manj glavni nek top model, ostala 2 ali 3 je so lahko med cenejšimi te serije . AP je tako mala razlika napram routerju da najbolje vse routerje, ker Asusovih AP jev ni možno kvalitetno upravljati v AI mestu .
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mat xxl ()
mr_chai ::
Omada EAP653 AX3000 za access point, za začetek kupiš eno. Pol pa mogoče še drugo, tretjo po potrebi...
Priporočam, da si router sam narediš, če nočeš dat cca 200 eur za nek dobr router. Enostavno kupiš en stari dobri Fujitsu futro s920 za 30 eur, dodaš eno 2.5 giga mrežno notri in inštaliraš pfSense. Konfiguracija pfSense sistema je tud dokaj enostavna. Išči "networkchuck pfsense" na youtubeu. Potem povežeš ta router v switch iz switcha pa ven AP. Jaz bi začel z dvema povezanima access pointa v switch. Mogoče tretjega ne boš rabil, ker tele Omade so kr močne zadeve.
Če boš nadaljeval "kariero" v home networkingu je fino tudi če si kupiš namesto navadnega neumnega switcha en smart switch ki podpira vlane.
vaščan ::
Jaz imam tuf gaming ax6000 pa je fina zadeva doma za AP. Dober domet dobra brzina dobre out of the box nastavitve nisem pa še potreboval ai mesha ker mi pokrije celo bajto.